Sari la conținut
Prima pagină » IPS Teodosie: „Să nu mai permitem niciodată ca Bisericile să fie încuiate sub pretextul izbăvirii de boală!”

IPS Teodosie: „Să nu mai permitem niciodată ca Bisericile să fie încuiate sub pretextul izbăvirii de boală!”

Mai multe sute de creștini au venit de Crăciun la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, unde ÎPS Teodosie a oficiat slujba de Crăciun.

Canalul Digi24 s-a sesizat că slujba s-a desfășurat în interiorul bisericii, deoarece municipiul Constanța este în carantină în decembrie. Arhiepiscopul Tomisului şi ceilalţi preoţi nu au purtat masca de protecţie, însă credincioșii au purtat mască, a relatat Iulia Stanciu, jurnalist Digi24.

Părintele arhiepiscop al Tomisului i-a împărtăşit pe cei prezenţi la slujba religioasă dintr-un singur potir, cu o singură linguriță, după rânduiala bisericii ortodoxe. Știrea prezentată de postul tv a fost de-a dreptul bombastică: „ÎPS Teodosie a sfidat din nou regulile carantinei. Slujbă fără mască, cu sute de oameni împărtășiți cu aceeași linguriță”.

În toate bisericile ortodoxe din țară creștinii ortodocși s-au împărtășit în postul Crăciunului și de Nașterea Mântuitorului după rânduiala bisericii, dintr-un potir, cu o linguriță. Reamintim faptul că patriarhiile ortodoxe au reconfirmat în luna iunie această practică comună, la interpelarea făcută de Patriarhia Română.

Părintele Arhiepiscop Teodosie a spus în predica de la sfârșit că „prigonirea Bisericii a luat astăzi diferite forme, mai subtile și mai perfide… Să nu mai permitem niciodată ca Bisericile zidite cu sudoare, lacrimi și sânge de strămoșii noștri sfinți sau cele noi ridicate cu jertfă și trudă de credincioșii noștri cu suflet mare să fie încuiate de cei ce nu au dreptul să omoare credința sfântă a neamului românesc”.

Întrebat de presă ce poziție are prefectura din Constanța, prefectul Silviu Coșa a declarat: „Autorităţile nu îngrădesc dreptul la credinţă. Singura cerinţă venită din partea instituţiilor este ca slujbele să se desfăşoare conform normelor prevăzute în hotărârea de guvern care reglementează starea de alertă şi în ordinul de carantinare emis de DSU.

Suntem siguri că, prin dialog, înţelegere şi echilibru, putem evita situaţii tensionate şi care pot aduce un risc din punct de vedere epidemiologic, în această perioadă de sărbătoare. Situaţia reclamată astăzi, de la Catedrală, este în atenţia organelor de ordine şi siguranţă publică”.

Creștinii care au participat la slujbă s-au solidarizat cu ierarhul și au spus reporterilor că nu le-a fost teamă, argumentând că în catedrala nu este mai aglomerat decât în supermarketuri sau în mall. Aceștia au apreciat faptul că preoții au primit credincioșii în biserică și nu i-au lăsat afară în frig.

Întrebat și ÎPS Teodosie dacă această slujbă nu ar fi trebuit organizată în exterior, acesta a răspuns scurt: „Nu!”.

În jurul Arhiepiscopiei au fost mai multe echipaje mixte, formate din polițiști și jandarmi, dar oamenii legii nu au dat sancțiuni și i-au lăsat pe oameni să intre în catedrală.

„Aici pe pământ suntem străini și călători. Mereu oamenii lui Dumnezeu au suferit mânia și furia ucigașă a celor răi. Astăzi prigonirea Bisericii a luat diferite forme, mai subtile și mai perfide. Sub pretextul izbăvirii de boală, Bisericile sunt închise, creștinii sunt intimidați, batjocoriți, hărțuiți. Creștinii nu mai sunt dați la fiarele sălbatice, însă fiarele răutății mușcă mereu din Trupul Bisericii prin propagandă, răutate, acuze mincinoase, calomnie și ură”, a mai spus părintele arhiepiscop în pastorala sa de Crăciun, citită în toate parohiile din Constanța și Tulcea.

„Pruncul Dumnezeu, cel izgonit, urmărit și prigonit de pretinșii stăpânitori ai acestei lumi, ne inspiră și ne dăruiește putere să trecem peste toate relele istoriei. Din toate suferințele lumii, am învățat că orice moarte pentru Dumnezeu este cale spre Înviere. Iisus Hristos, împotriva căruia s-au coalizat toate puterile iadului care s-au vărsat pe pământ, a biruit lumea și istoria, a sfărâmat zidurile morții și ale separației dintre om și Dumnezeu, a zdrobit puterea păcatului și a răutății din lume”.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii