Într-un dialog cu jurnalistul Ion Cristoiu părintele arhiepiscop al Tomisului s-a referit și la situația bisericii catolice, la desprinderea sa de sinodul bisericilor ortodoxe în anul 1054: „Sunt cu aggiornamento, Biserica romano-catolică a renunțat la tradiția primară, dar am fost una. Ei au fost ortodocși. Au ieșit dintre noi ca să se deosebească de noi. Sigur, au luat alte practici, alte învățături, dar iată, noi avem un semn de la Dumnezeu, la noi Lumina vine ( la Ierusalim, n.r.), la ei nu vine.”
ÎPS Teodosie s-a referit și la modificările intervenite în Liturghia catolică, unde nu se mai face rugăciunea către Sfântul Duh pentru preschimbarea darurilor euharistice, cum se făcea încă din primele secole în toate bisericile: „Tot timpul avem (la Sfintele Liturghii, n.r.) chemarea Sfântului Duh. La Liturghia catolică nu este chemat Sfântul Duh să prefacă darurile… Dar fiecare merge cu tradiția lui, noi ne respectăm, nu avem tensiuni, dar nu putem să avem comuniune decât în faptele bune”.
Reamintim faptul că până în anul 1054 biserica Romei era una dintre cele cinci mari patriarhii creștine. Marea Schismă din 1054 a împărțit creștinismul în vestul catolic și estul ortodox. Motivele principale au fost inovațiile introduse de teologia catolică în practica liturgică și inserarea în Crez a unui fragment numit Filioque, care nu era în acord cu teologia din primele zece secole de creștinism.
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!