Sari la conținut
Prima pagină » ÎPS Antonie de Suroj: „Până pe la 15 ani am fost un înverşunat vrăjmaş al Bisericii”

ÎPS Antonie de Suroj: „Până pe la 15 ani am fost un înverşunat vrăjmaş al Bisericii”

Convertirea mea s-a produs în câteva etape. Până pe la 15 ani am fost un necredincios şi un înverşunat vrăjmaş al Bisericii. Nu ştiam de nici un Dumnezeu, nu aveam nici un interes faţă de El şi uram tot ceea ce avea legătură cu ideea de Dumnezeu… Eu locuiam la internatul şcolii, unde viaţa era aspră şi violentă. Toţi membrii familiei mele locuiau în diferite colţuri ale Parisului.

Pe la 11 ani am fost trimis într-o tabără de băieţi, unde am întâlnit un preot care avea în jur de 30 de ani. M-a impresionat ceva la el – avea dragoste de dăruit pentru toţi, iar această iubire nu era condiţionată de cuminţenia noastră, după cum nu era afectată nici de obrăzniciile noastre. Era o necondiţionată putere de iubire. Nu mai întâlnisem aşa ceva până atunci.

Eram iubit acasă, desigur, dar mi se părea ceva firesc. Aveam şi prieteni, dar şi acesta era un lucru firesc; însă o asemenea iubire nu mai întâlnisem vreodată. La vremea aceea, nu am pus-o în legătură cu ceva anume, găseam doar că acest om era extrem de derutant şi de vrednic de iubit.

Numai după un timp, când descoperisem deja Evanghelia, am înţeles că omul acela iubea cu o iubire care era de dincolo de el. Preotul acela ne împărtăşea iubirea dumnezeiască sau, dacă preferaţi, iubirea lui omenească avea o asemenea profunzime, cuprindere şi intensitate, încât ne putea cuprinde pe toţi în ea, fie cu bucurie, fie cu durere, dar oricum, într-o singură iubire. Cred că această experienţă a fost prima mea experienţă spirituală profundă…

Am început să citesc Evanghelia după Marcu. În timp ce citeam începutul acestei evanghelii, înainte de a ajunge la capitolul al treilea, am devenit dintr-o dată conştient de faptul că de cealaltă parte a biroului meu se afla o prezenţă. Iar certitudinea că acolo era Hristos, stând lângă mine, a fost atât de puternică, încât nu m-a părăsit niciodată de atunci”.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Un comentariu la „ÎPS Antonie de Suroj: „Până pe la 15 ani am fost un înverşunat vrăjmaş al Bisericii””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii