În Austria, din ce în ce mai mulţi elevi participă la cursurile de educaţie religioasă ortodoxă, informează ziarul Katholisch.de.
Orele de religie ortodoxă au început a fi predate în Austria din anul 1991, iar din 2005 a fost înfiinţat Ministerul şcolilor ortodoxe. Mitropolitul Arsenie Kardamakis, președinte al Consiliului Episcopilor ortodocși din Austria, a spus într-un interviu: „Într-o societate în care este din ce în ce mai dezaprobată vorbirea despre Dumnezeu în spațiul public, profesorilor de religie le revine, în special, sarcina de a forma elevii și a întări credința lor“.
Astfel în anul şcolar 2018/2019 s-au înregistrat aproximativ 13.600 elevi la ora de educație creștin ortodoxă, în aproape 1000 de unităţi de învăţământ. Anul anterior s-au înscris 12.682 elevi în 912 unităţi de învăţământ. Informațiile oferite de siteul Katholisch.de prezintă și statistica din anul şcolar 2012/2013, când au urmat cursurile de învăţământ ortodox 10.003 elevi, în urmă cu 15 ani fiind înscriși 5.000 elevi.
Constituţia austriacă garantează libertatea de religie iar Statul se obligă să asigure condiţiile desfăşurării activităţilor de natură religioasă şi să permită exprimarea în mod public a credinţei. În practică, acest principiu se concretizează în relaţia de cooperare dintre Stat şi culte, în diferite domenii, inclusiv în organizarea orelor de religie în cadrul şcolilor publice. Cu alte cuvinte, Statul asigură condiţiile formale necesare organizării educației religioase – spaţiul necesar, tipărirea manualelor, plata profesorilor, iar stabilirea programei analitice, editarea manualelor ori numirea profesorilor sunt responsabilitatea exclusivă a cultelor.
Potrivit unei legi federale ce datează încă din 1949, educaţia religioasă este disciplină obligatorie, facând parte din trunchiul comun pentru învăţământul primar (6-10 ani), secundar (10-14 ani) şi vocaţional (14-19 ani). În organizarea orei de religie în şcoli, Statul cooperează cu cele 14 culte recunoscute oficial. În mod normal, se predau două ore de educaţie religioasă săptămânal. Dacă grupul de elevi este mai mic de zece, se predă numai o oră. Pentru organizarea acestor ore este nevoie ca măcar trei elevi să aparţină aceluiaşi cult religios. Este de asemenea necesar ca profesorul să fie adept al aceleiaşi credinţe.
Părinţii sau elevul însuşi, dacă are peste 14 ani, au dreptul de a cere scutire de la orele de religie.
Profesorii de religie pentru ciclul primar, ca şi pentru primii doi ani ai învăţământului secundar, sunt fie absolvenţi ai unor institute de educație religioasă, fie absolvenţi de şcoli pedagogice, care urmează şi un curs de specializare în acest domeniu. Pentru a preda la nivelurile superioare, profesorii însă trebuie să fi absolvit studii masterale în teologie sau într-un alt domeniu, dar având ca a doua specializare educaţia religioasă. Odată angajaţi, ei au aceleaşi obligaţii şi drepturi ca oricare alt professor, însă evaluarea calităţii muncii lor se face de către reprezentanţi ai cultului care i-a desemnat să predea.
Și în Germania, educația religioasă ortodoxă este disponibilă și în mai multe landuri, inclusiv în Renania de Nord-Westfalia și în Saxonia Inferioară. Numărul creștinilor ortodocși a ajuns în Germania la aproximativ două milioane de credincioși, ortodoxia fiind acum cea de-a treia cea mai mare denominație.
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!