Sari la conținut
Prima pagină » Fața ascunsă a bisericii noastre

Fața ascunsă a bisericii noastre

Din păcate în ultimul an presa română a evidențiat până la saturație cazurile unor preoți corupți dar a ocolit sau a prezentat accidental activitatea socială a parohiilor ortodoxe din România.

Am încercat de aceea să văd cam pe unde se situează filantropia socială desfășurată de Biserica Ortodoxă. Astfel la începutul anului 2014 în Patriarhia Română funcționau 784 de instituţii și servicii sociale.

Pe tipuri de așezăminte ortodoxe, în ianuarie 2014 funcționau 141 cantine sociale și brutării, 50 instituții care ofereau servicii medicale, 75 centre de zi pentru copii, 15 centre de zi pentru vârstnici, 47 centre rezidențiale vârstnici (azile), 11 centre comunitare, 35 centre de tip familial, 38 grădinițe sociale, 13 locuințe protejate, 130 centre de consiliere/resurse, 2 instituții de învățământ pentru adulți, 18 centre de urgență (pentru persoane fără adăpost, pentru victime ale violenței domestice, pentru victime ale traficului de persoane), 13 campusuri de tabără, 68 centre educaționale și alte 128 instituții cu specific special.

Pentru asistența socială și ajutoarele către sinistrați, pe parcursul anului 2013, s-au cheltuit 80.828.200 ron adică aproximativ 18 milioane de euro.

Din punct de vedere al finanțării erau înregistrate 271 de proiecte și programe sociale dintre care 178 finanţate din fondurile proprii ale bisericii, 19 cu finanţare externă, 18 cu finanţare publică şi 56 cu finanţare mixtă.

Beneficiarii direcți ai acestor proiecte pe categorii au fost 22.945 copii, 4.920 persoane cu dizabilităţi, 15.086 persoane vârstnice, 13.110 şomeri, adulți în dificultate, victime ale traficului de persoane, victime ale violenței familiale, deţinuţi eliberaţi, victime ale calamităților naturale și 5.650 cazuri sociale speciale.

Conform articolului 29 din Constituție cultele recunoscute în România se bucură de sprijinul Statului, inclusiv prin înlesnirea asistenței religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile și în orfelinate. În acest sens asistenţa religioasă în unităţile militare, penitenciare, spitale şi aşezăminte de ocrotire socială a fost asigurată de un număr de 512 preoţi misionari, 154 dintre aceștia în unităţi militare şi penitenciare şi 358 în spitale și aşezăminte de ocrotire socială.

În spatele acestor statistici seci se află preoți, călugări și creștini mireni care zi de zi s-au aplecat spre a-i ajuta pe românii în nevoie. Ei nu apar pe sticlă, rareori se fac reportaje despre activitatea lor. Dragi jurnaliști, trebuie să fiți conștienți că atunci când este denigrată Biserica Ortodoxă per ansamblu, se aruncă practic cu noroi și în acești oameni.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

3 comentarii la „Fața ascunsă a bisericii noastre”

  1. Asa este, e laudabil. Insa, mai exista si alte institutii care fac asa ceva, platind, in acelasi timp si taxe si impozite.

  2. Ei au o misiune clară, pentru aceasta primesc bani, şi este evident că citesc argumentele noastre dar arginții sunt arginți !
    Din păcate !

Comentariile sunt închise.

Edi Dumitrache