Expoziția despre „kitsch religios” a fost dezafectată

Expoziția despre „kitsch religios” a fost dezafectată

|
11/02/2021
|
0 comentarii
|

Sub titlul de „kitsch religios”, o parte dintr-o expoziție organizată în mallul Afi Cotroceni a preluat în parte temele seculariste legate de biserica ortodoxă. Reacția mai multor creștini a dus la dezafectarea acesteia.

Astfel prezența auriului în veșmântul preoților era văzută de organizatori ca un kitsch religios, fără o minimă documentare. Practic era vizualizată dorința de opulență, prin corespondența auriului cu metalul prețios. Un manechin era îmbrăcat într-un veșmânt liturgic ortodox auriu pentru a exemplifica așa-zisul kitsch.

Prezența auriului în veșmântul preotului este menționată încă din Imperiul bizantin. Ea este simbolică și este legată de manifestarea transcendentului în creștinism, la fel ca și în iconografie. Cel mai evident este în icoana Schimbării la Față a lui Iisus Hristos. Cei interesați pot căuta studiile făcute sub egida institutului Dumbarton Oaks, pentru a înțelege evoluția veșmântului folosit de preotul ortodox la Sfânta Liturghie.

O altă problemă reclamată și pusă la stâlpul rușinii de expoziție era reprezentarea persoanelor vii, ctitorii, alături de sfinți în fresca bisericilor. În viziunea organizatorilor aceasta nu ar fi un element care să fie legat organic de spiritualitate. Iarăși o falsă problemă, toate bisericile noastre medievale având chipul domnitorului sau boierului, împreună cu familia uneori, pe peretele de la intrarea în biserică.

Ne bucurăm că reacția oamenilor a fost promptă, din perspectivă creștină, mulțumim celor ce au sesizat inadecvarea acestei expoziții.

Despre noi

Blogul nostru s-a născut în 2013, în contextul campaniilor de denigrare a valorilor creștine din presă și social-media. Mulțumim mult pentru că ai fost alături de noi și ne-ai dat puterea de a merge mai departe!

Dacă dorești să ajuți misiunea noastră, o poți face printr-o donație de 1$/lună pe Patreon: https://www.patreon.com/avereabisericii.

De asemenea ne poți scrie pe avereabisericii@gmail.com.

Doamne ajută!

Leave a Reply

%d bloggers like this: