Sari la conținut
Prima pagină » Elisabetea Rizea: ”Dumnezeu a curățit lumea de oameni buni. Da` o mai fi din tinerii ăștia, trei zile dacă mai trăiesc, dar vreu să știu că s-a limpezit lumea.”

Elisabetea Rizea: ”Dumnezeu a curățit lumea de oameni buni. Da` o mai fi din tinerii ăștia, trei zile dacă mai trăiesc, dar vreu să știu că s-a limpezit lumea.”

Viața tușei Elisabeta Rizea a fost îngemănată cu destinul satului argeșean și cu rezistența României profunde din anii 50. Când a fost interogată prima dată de comuniști, Elisabeta Rizea avea 38 de ani. „Au început să mă bată cu un băț până la sânge. Mi-au rupt câteva coaste și am leșinat. Îmi făceam cruce cu limba în cerul gurii și mă rugam la Dumnezeu să mă ajute să nu spun nimic… Eu nu sunt Iuda.”

Locuia în satul de munte Nucșoara și mulți țărani de aici ajutau cum puteau grupurile de rezistență anticomunistă din Făgărași. Au urmat 12 ani de închisoare la Pitești și Jilava, zeci de torturi îndurate, genunchii distruși de securiști, frământări, suferință, așteptare. Privirea însă ia rpmas la fel de dârză.

Soțul său era bătut sistematic pentru a deconspira legăturile cu grupul din munți. Pe unchiul Gheorghe Șuța care ajutase tot satul fiind mai înstărit, „l-a dus la Siguranță și l-a împușcat,… nu puteau face comunismul de el, îi plăcea să învețe lumea carte și să fie vrednică, să muncească”. Preotul Ion Drăgoi, nașul Elisabetei și om de frunte al satului, a fost de aseamenea arestat împreună cu fiul său. A fost împușcat la Jilava.  

În România se cunosc cel puțin 19 focare de rezistență anticomunistă ce au luptat până în anii 50-60. În Nucșoara zece ani s-au chinuit trupele de Securitatea să învingă simbioza dintre cei ce au luptat cu arma în mână, retrași în pădurile munților Făgăraș, și peste 100 de țărani ce i-au susținut și aprovizionat în ascuns ani de-a rândul. Grupul de rezistență se formase chiar în casa Elisabetei și a lui Gheorghe Rizea în 1949 cu scopul de a se împotrivi sovietizării României, instrumentată prin teroare în acei ani de către trupele de securitate. Patru preoți au fost executați de comuniști aici pentru că i-au ajutat pe luptătorii din munți.

În 1992 tușa Elisabeta spunea într-un interviu: ”Dumnezeu a curățit lumea de oameni buni. Da o mai fi din tinerii ăștia, studenți, o mai fi și acuma un cap diștept să mai ducă România… Trei zile dacă mai trăiesc, da’ vreu să știu că s-a limpezit lumea.” Anul acesta se împlinesc 19 ani de la trecerea sa la Domnul.  Să dea Domnul să regăsim puterea de caracter a tușei Elisabeta, să-i împlinim dorința!

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii