Sari la conținut
Prima pagină » „De ce sunt alături de patriarhul Daniel?” 7 ani de la incendiul din Colectiv

„De ce sunt alături de patriarhul Daniel?” 7 ani de la incendiul din Colectiv

„Atunci Iisus le-a zis: Voi toţi vă veţi sminti întru Mine în noaptea aceasta căci scris este: „Bate-voi păstorul şi se vor risipi oile turmei”.” (Matei 26:31)

Bogdan Duca: „E greu pentru unii cititori ai mei să înţeleagă de ce eu, care am cerut Patriarhului Daniel, printr-o scrisoare deschisă, să se retragă, care nu am făcut niciodată economie de critici când a venit vorba de actualul întâistător al BOR, sunt acum alături de el în încercarea la care este supus.

Sunt alături de Patriarh pentru că:

 1. Patriarhia a făcut exact ceea ce trebuia să facă în aceste zile de după accidentul din clubul rock: s-a rugat pentru răposaţi, a oferit asistenţă spirituală rudelor acestora, s-a rugat pentru cei răniţi, a încurajat donaţiile de sânge.
 2. Patriarhul nu avea de ce să meargă la clubul respectiv pentru a face vreun spectacol liturgic sau mediatic. Place sau nu, Biserica nu consideră cluburile ca fiind vreo plăcere curată. Cel mult una tolerabilă- de aceea nu se va gira niciodată genul de petreceri de club de către vreun ierarh.
 3. Acest lucru nu împiedica şi nu împiedică pe nimeni care frecventează cluburile să vină el în biserică, să încerce să o cunoască.
 4. Comunicatele de presă ale Patriarhiei au fost practic ignorate de mass-media, care a preferat să insiste în a prezenta atacurile venite în online şi nu numai contra Bisericii.
 5. Un prieten număra pe 4 site-uri cunoscute de ştiri, zilele acestea, 14 articole negative cu privire la BOR în chestiunea accidentului de la club. Autorităţile locale erau gratulate cu 6 articole negative, cele centrale cu 6 articole negative, iar patronii clubului erau „urecheaţi” în doar patru articole.
  Dacă aceasta nu e campanie mediatică negativă, atunci ce o mai fi?
 6. Incoerenţa atacurilor la adresa BOR şi a Patriarhului era fascinantă. Însă cel mai tare fapt este acela că mass-media şi anumite voci cu autoritate în online s-au străduit să lase impresia că BOR e de vină pentru accidentul din timpul concertului rock.
  Complet ilogic, dar o manipulare care s-a dovedit eficientă.
 7. Ieşirea arhiepiscopului romano-catolic Ioan Robu, patetică, stupizică, ieftină (arhiepiscopul în genunchi pe asfalt, legămintele de luptă anticorupţie, etc.) nu m-au convins că ieşirea Patriarhului ar fi fost o soluţie. Ba din contră.
 8. Nu cred că ateii şi seculariştii au vreun drept moral sau competenţă să stabilească ce şi cum să se reformeze Biserica, ce program trebuie să aibă ierarhii, când, cum şi unde să se roage.
 9. Campania aceasta a preluat imediat lozinca mincinoasă şi periculoasă prin anti-creştinismul său mascat, care numără bisericile şi spitalele şi duce la concluzii de-a dreptul bolşevice- numai comuniştii au confiscat biserici să facă din ele cămine culturale, dispensare, depozite….
 10. Biserica nu trebuie să „bată palma” chiar cu riscul de a nu fi la modă. Experienţa catolică post- Vatican II, care a aruncat Catolicismul în cea mai neagră epocă spirituală a istoriei sale, este o lecţie dureroasă la care ortodocşii e bine să ia aminte.
 11. În general nu e bine să încurajăm nedreptatea, prostia, manipularea şi ticăloşia pentru a obţine rezultate punctuale. Nu de alta, dar nicio nedreptate şi prostie, odată câştigătoare, nu vor rămâne singure- vor face şi mai multe nedreptăţi, şi mai multe prostii.
 12. Nu sunt deloc un necunoscător, ba chiar sunt un atent observator al schimbărilor dramatice din societatea occidentală (căreia îi aparţinem), care după ce au avut un pronunţat caracter a-creştin, acum devine explicit anti-creştină.
  Genul de campanii gândite pentru decredibilizarea Bisericii nu sunt specifice doar României. Iar cine a urmărit cum a fost distrusă în diverse campanii Biserica Catolică, poate remarca uşor reţeta şi aici, în România zilelor noastre.
 13. Acesta este motivul pentru care, cu riscul de a părea gică-contra, am fost contra felului în care USL a încercat să răstoarne pe Băsescu în 2012, deşi îl doream pe Băsescu scos din politică, am fost contra manipulărilor cu ifose civice, am devenit clar anti-restauraţie, dacă aceasta presupune o succesiune monarhică ce încalcă tradiţia şi regulile monarhiei române. E motivul pentru care nu voi gira niciun moment epurarea clasei politice corupte româneşti, prin metoda „justiţiară” a DNA.

Este şi motivul pentru care, în aceste zile, sunt alături de Patriarhul Daniel.”

La 7 ani de la incendiul de la Colectiv una dintre puținele coroane de la locul tragediei este depusă din partea Patriarhului. În fața troiței de la Colectiv preoții s-au rugat pentru cei trecuți dincolo. Din păcate, după acești 7 ani, massmedia a fost mai interesată de ce se întâmplă la castelul Bran de Halloween decât de memoria a ce s-a întâmplat.

Sursa: bogdanduca.wordpress.com

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

46 de comentarii la „„De ce sunt alături de patriarhul Daniel?” 7 ani de la incendiul din Colectiv”

 1. Penibil, nu ai cum sa judeci un arhiepiscop doar pentru ca a îngenunchiat, foarte bine a făcut, exista și umilință în Biblie. Isus însăși a îngenunchiat! Iar BOR are departament de PR, au ratat evenimentul. Pana la urma vorbim de imagine și credibilitate. Foarte bine lasă să scadă biserica, nu suntem în evul mediu, are cea mai mare încredere din partea populației. Încă vre-o 20% în jos și se poate impozita!

   1. Dacă sunteți alături de Patriarh e treabă dumneavoastră.Dar nu puteți face asta fara sa atacați reprezentantul Bisericii Catolice? Atitudinea Sfinției Sale a fost firească și sinceră.Nu vi se pare că în dorința de a demonstra superioritatea cuiva ,obțineți vb efectul invers?

  1. Ce talmes balmes e in capul tau,mai intai vorbesti de Iisus Hristos iar apoi cand vorbesti de biserica obligatoriu trebuie sa spui de evul mediu. Tu macar stii sa spui localizarea temporala a acestui Ev Mediu invocat fara sa cauti pe Google? Invata sa scrii corect in primul rand si apoi poate te documentezi inainte sa emiti aberatii cu impozitatul. In afara de obiectele de cult care sunt necesare sustinerii financiare toate celelalte se impoziteaza: de la salarii, spatii etc. Daca biserica s-ar apuca sa vanda ciocolata sau Cola ar plati impozit ca toti ceilalti. Asta s-a mai discutat si clarificat de cateva ori, chiar nu vreti sa intelegeti sau nu sunteti capabili? Informatia este la indemana tuturor acum, de aceea te rog sa te informezi inainte sa vorbesti ca doar nu suntem in Evul Mediu nu?

   1. Scutiti de la plata impozitului

    5. cultele religioase. Aceasta categorie beneficiaza de scutire pentru urmatoarele categorii de venituri: venituri obtinute din producerea si valorificarea obiectelor si produselor necesare activitatii de cult, potrivit legii, venituri obtinute din chirii, alte venituri obtinute din activitati economice, venituri din despagubiri in forma baneasca, obtinute ca urmare a masurilor reparatorii prevazute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu conditia ca sumele respective sa fie utilizate, in anul curent si/sau in anii urmatori, pentru intretinerea si functionarea unitatilor de cult, pentru lucrari de constructie, de reparatie si de consolidare a lacasurilor de cult si a cladirilor ecleziastice, pentru invatamant, pentru furnizarea, in nume propriu si/sau in parteneriat, de servicii sociale, acreditate in conditiile legii, pentru actiuni specifice si alte activitati nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor.

    Nu stiu ce ati clarificat voi, dar, cum se vede, singurul impozit platit e cel pe salariu. A, acolo unde scrie „alte venituri obtinute din activitati economice” intra si ciocolata si cola. Asa, ca un fapt divers. Iar aia cu „venituri obtinute din chirii” intra la „spatii”. Fiindca tot veni vorba de informare… Clarificat?

 2. În raport cu arhiepiscopul, de ce se sare la judecata? E creștinesc? Nu s-a făcut publicitate. E umilință. Ce a fost în trecut s-a cerut iertare, e ceva ce nu mai ține de noi. La momentul actual ce tine de noi este ecumenismul, solidaritate în raport cu ceilalți. Nu atac absurd… Unul singur este pentru toti și anume DUMNEZEU.

 3. Totusi, cum ar fi sa se intoarca crestinismul la nivelul de pesteri si sa mai lase din fala si din nasul pe sus. Fatarnicul fata de vames nu a mers niciodata acasa cu inima mai usoara. Asa si in acest caz. A venit un cleric catolic si nu a fost fatarnic. A aprins o lumanare, crestineste (nu catoliceste, nu ortodoxeste, doar crestineste) si a fost om. A spus si 2 vorbe pentru ca asa e bine sa se spuna si 2 vorbe. A venit si Patriarhul si dupa cateva minute a facut remarci dure si a ridicat mai multa ura in urma lui. Fara pic de omenie. Ar fi vrut, daca se putea sa i se puna poate si mortii in genunchi si sa ii pupe hainele, cine stie? Atitudinea a fost complet nedemna pentru un slujitor al lui Dumnezeu. Daca oamenii s-au revoltat, nu au facut-o in sensul de a arata unde trebuie sa se roage preotii si unde nu, ci in special pentru ca in loc sa puna umarul sa ajute macar cu o vorba buna, au aruncat cu acuzatii de satanism in niste copii. Oamenii s-au saturat de mentalitatile bolnave care se tot incearca sa se impuna intre putinii credinciosi. Oamenii s-au saturat de „Pelerinul roman” si de „Blogul Maicii Domnului”.

 4. Consider ca am citit articolul cu mintea deschisa desi eu sunt unul din ateii la care te refereai. Inteleg spiritualitatea, dar nu si religia si mai ales biserica… Nu voi comenta despre BOR, e de prisos…
  Va cer sa ma ajutati sa inteleg scopul acestei institutii. Nu este cumva acela de a ajuta nevoiasii? Si nu ma refer doar spiritual, toata lumea stie sa dea sfaturi sau sa incurajeze donatiile de sange. Dar as vrea sa vad preotii cum se duc si doneaza sange, as vrea sa vad cum Daniel doneaza din visteria BOR sau din avutia lui. As vrea sa vad preotii care il considera „o napasta teribila” cum trec oesre cuvantul lui si fac ce este corect. As vrea multe de la biserica, de la religie.
  Ma consider o persoana logica asa ca mi-e greu sa cred in divinitate, recunosc ca nu sunt de-al vostru. O pot si o tolerez atat timp cat ajuta omanenii spiritual, moral sau la nevoie. Acum nu face nimic din asta, ba din potriva. Este o napasta teribila pe care o aperi si nu iti reprosezi nimic… E absolut ok…

 5. Tara arde si pe matale te-au apucat povestile cu zane si magicieni. Faza cu d-zeu e ca nu exista. Cum cine? Inorogul pe curcubeu. Intrebare: cat credeti ca valoreaza tot aurul bor-ului si de ce e normala valoarea asta?

 6. De ce? Asta-i intrebarea? De ce sa aparam o instituie cu al ei conducator, o instutie ahtiata dupa lux si averi, o instutie de mult depasita de contextul sec. XXI, o instutie care a facut din patima banilor principala sa arie de activitate, o instutie aroganta si dispretuitoare care a uitat ce inseamna credinta si faptele bune, a uitat ce reprezinta Hristos pentru omenire. O institutie care a uitat sa IUBEASCA!

 7. @ autorul articolului : Degeaba cautati „justificari” Nu suntem in Evul Mediu si conform Constitutiei Romaniei: „Nimeni nu e mai presus de lege”. Asadar sa se impoziteze TOATE veniturile BOR si aceasta sa plateasca taxe si impozite ca toti ceilalti. Asa e CORECT !

   1. Asta nu inseamna ca este corect. Legea e proasta si partinitoare. Este singura institutie/entitate care este scutita de taxe FARA NICIO MOTIVATIE.

 8. Biserica din ziua de azi este afacere , cereti bani pentru orice …. nu ajutati apropele , in nici un caz nu respectati cuvantul domnului . De ce avem nevoie de catedrala . Ne putem ruga lui Dumnezeu si din casele noastre . Dar unde ne ducem in cazul in care suntem bolnavi ? ??? Afacerea si comertul care are loc la vizitarea „moastelor ” ma lasa rece . Mafia neagra

 9. Foarte corect si bine punctat! Aceleasi ganduri le impartasesc si eu mai ales in aceste zile in care Biserica Ortodoxa Romana si conducatorii acesteia sunt atat de criticati! Ma doare sufletul cand vad ca atatia romani, si in special tineri, se indeparteaza de la adevarata credinta si de la invataturile acesteia si aduc acuze si jigniri, in loc sa ne intoarcem, cu totii, cu fata catre Dumnezeu, sa ne cerem iertare si sa-L rugam sa aiba grija de noi si de poporul nostru…

 10. Da va rog sa va opriti , aici fac referire la mas media ei nu stiu ce sa mai faca sa aiba audienta, a inceput sa dea in Preoti , ca na venit sa faca slujba in fata clubului, da sa va zic eu de ce na venit , pt ca se roaga in taina ca sa fie primita rugaciunea la Dumnezeu pt ca Preoti asa se roaga nu in public in fata camerelor de loat vederi asa cum vteti voi , asa e la ortodocsi daca nu stiati , si nu mai bagati cutitu in rana , facand scandal pe tema asta, nimic de zis e strigator la cer ce s-a intamplat, cred ca si ce l mai crunt om sa induiosat de ce mare suferinta a fost acolo , da sa nu incepem sa facem scandal din asta asa cum vrea mas media, sa faca audienta prin a manipula oameni , ce credeti ca rezolvati? Va zic eu, nimic pt ca nu mai pute ti sa aduce ti oameni aia care s- au dus inapoi , iar acu face ti scandal vorbind la tv de dreptate , da dreptatea se face de oameni care sunt lasati de Dumnezeu sa faca asta, si daca nu o fac , constinta lor este incarcat , iar noi trebue sa fim buni sa dam bunatate ca sa primim bunatate , am vazut la tv ca se zici asa , ” sa schimbam ce nu sa schimbat in 25 de ani” dar sti ti cum? Va zic eu . Sa daruim bunatate ca cela care o primeste sa daruiasca si el la randu lui bunatate si asa din bunatate in bunatate sa fim mai buni , nu santem noi cine sa judecam ce si cum doar Dumnezeu o poate face , daca vrem binele sa fim buni nu sa facem scandal , ca sa va zic ca tot ce se intampla e din cauza noastra ca santem rai, dar sa nu uitam ceva sintem oameni cu toti gresim , intr o mica sau mai mare masura, dar gresim pt ca nu se eczista omu perfect, perfect este doar Dumnezeu , nu mai judecati ce si cum face, ca toti gresim. Lasa ti Preoti sa se roage in taina ca sa ajunga rugaciunea lor la Dumnezeu, ca da rugaciunea lor face de miliarde de ori mai mult bine decat voi care va laudati la tv ce face ti , asta nu inseamna solidaritate ci mandrie, mas media oprestete . Va rog sa ma ertati daca vam jignit cu ceva.Sa nu uitam sa fim buni, da daruim bunatate daca vrem sa schimbam ceva, lasati Preoti si religia ortodoxa in pace sa se roage in taina nu in fata camerelor de loat vederi .

 11. Tot ce ceri tu sa vezi chiar s-a intimplat. Cauta cu inima deschisa si cu onestitate sa vezi ca nu-i minciuna ( Biserica ajuta enorm nevoiasii- vezi bugetul, e public- ajuta chiar mai mult decit orice ong, apoi preotii si credinciosii au donat cel putin 7000 l de singe, Patriarhul chiar a donat din banii lui; sint multi preoti care s-au ridicat impotriva lui Daniel, cind a gresit.) Poate ca nu ai ochi sa vezi si binele. Sintem oameni, deci perfectibili. Nu neg cain biserica exista si uscaturi, dar hai sa nu generalizam si sa ne uitam la noi in primul rind.

  1. Arata-mi articolele cu aceste donatii. Poate mi-au scapat mie. Totusi, 7000 l sange… Daca e adevarat, asta inseamna ca sunt prea multi preoti…

  2. Nu confunda credinciosi k preotiii….cati preoti au donat sange…poate o sa ajute Dumnezeu pedaniel sa aiba nevoie de sange…si sa se trateze…din cel donat fe preoti…

 12. Draga scriitorule. Nu am citit decat primele puncte ale articolulului tau si consider ca mi-a fost suficient. Te voi contrazice plecand de la un concept simplu: Dumnezeu a spus „Iubeste-ti aproapele la fel ca pe tine insuti”. Acum, sper ca esti de acord ca atunci cand acesta a spus APROAPELE s-a referit la toti oamenii de pe Pamant, indiferent de nationalitate, obiceiuri, gusturi muzicale, si mai mult ca sigur indiferent de cat de pacatosi ar fi acestia (desi nu este cazul celor din accident, contrar a ceea ce ai sugerat tu). Plecand de la aceasta premisa te intreb… Crezi ca daca mama patriarhului s-ar fi numarat printre mortii din accident, acesta s-ar fi prezentat la Colectiv pentru a aprinde o amarata de lumanare? Exemplul este putin deplasat dar sa consideram ca era un prieten, ruda, POLITICIAN sau un grup care a murit intr-un alt tip de tragedie nationala… unul nobil de exemplu. Ei bine eu cred ca s-ar fi prezentat! De aici ce concluzie sa trag? Ca patriarhul care este cea mai inalta fata bisericeasca a romanilor nu respecta vorbele lui Dumnezeu. Ca acesta face discriminari intre fii Domnului tocmai intr-un caz de importanta nationala (El, parintele romanilor stiind ca asta ar insemna ceva pentru familiile mortilor in primul rand ). Nu avem nevoie de un astfel de patriarh.

 13. Luminița Stăruială

  Seara buna!adevarul este ca in ziua de azi si Biserica are nevoie de fonduri,insa parerea mea este ca daca va deranjeza ,,impunerea” de taxe de catre BOR,pur si simplu evitati sa platiti,nu cred va obliga Biserica la asa ceva.Daca nu vreti,nu dati,daca ajunge sa va irite reprezentanta ortodoxismului romanesc,pur si simplu alegeti sa nu faceti parte din el,alegeti sa nu va botezati copiii,alegeti sa nu mergeti la Biserica si alegeti sa fiti ateu,asa nici o religie nu isi va putea pune amprenta asupra dvs.Pe de alta parte,nu cred ca Biserica cere ,,bani pentru orice”’in adevaratul sens al cuvantului,a cere,banuiesc ca pt dvs reprezinta modalitatea in care o anumita persoana ,,trage” de voi si va obliga sa platiti la modul propriu,ceea ce nu este asa!Nu cred ca vine ,,agentul” acasa la dvs si va ia cu asalt asemenea romanului ,,Morometii” si va obliga sa platiti ,,fonciirea”,iar de nu va fura ,,zestrea din casa”.Iar cat despre rugaciune si credinta in Dumnezeu…pai daca noi nu trecem sa vizitam casa Domnului,oare El ne va asculta?Si nu trebuie doar sa ne rugam,ci,daca suntem crestini adevarati,putem merge unde?unde altundeva decat sa Ii multumim ,,acasa la El”,aceasta fiind unica,si anume Biserica,si nu Biserica ca Institutie ,ci Biserica ca lacas de cult.Si inca ceva,respectul fata de Dumnezeu incepe prin lucruri marunte,chiar si prin a respecta numele Lui,scriindu-l cu majuscula si abia apoi prin a incerca sa dam povete celorlalti,nicidecum critici si judecati.

  1. Problema, Luminita, nu este ca biserica ar fi sustinuta de credinciosi ci ca biserica, desi un srl autentic lipsit scutit de taxe, mai vrea, si primeste, multi bani de la stat. Adica si o parte din banii mei, care nu am nicio treaba cu religiile. Lumea nu intelege, pe buna dreptate, de ce legea ii scuteste de taxe atata timp cat biserica este o societate pe profit, si inca un profit urias.

 14. Hai sa iti spun eu de ce nu sunt alaturi de actuala patriarh. Isus a intrat in Ierusalim pe un magar. Daniel se plimba prin bucuresti intr-o limuzina de peste 60.000 euro. Isus a inmultit painea si pestele iar prietenul tau Daniel tocmai foloseste banii bisericii sa achizitioneze terenuri de 590.000 euro in loc sa cumpere paine si peste saracilor din toata tara (aceiasi saraci care spera intr-un miracol si se roaga la Dumnezeu zilnic). Religia iti vorbeste despre iubirea care trebuie sa o porti in suflet nu hainele brodate cu aur in care slujeste prietenul tau Daniel. Din partea mea il poti lua de mana si sa va faceti biserica voastra particulara. Iar din cate ne-a invatat Isus pe fiecare „Credinta lui il va mantui” .

 15. S-a cam adeverit citatul acela. Nu stiu cati dintre voi intelegeti vorbele lui Iisus, un iluminat al acelui timp, dar cu siguranta BOR e paralela cu Iisus.

  1. BOR, suntem noi, eu, tu, suma faptelor și inimilor noastre. Nimic nu o să rămână ascuns din ele. Iisus nu este doar iluminat, este Fiul lui Dumnezeu.

 16. Cine suntem noi să îi judecam pe oameni .Nu ave dreptul să judecam pe nimeni fiecare va da socoteală pentru faptele lui.

 17. Draga,

  Ai scris un articol doar din dorinta de a atrage comentarii sau simti instinctual nevoia de a balansa criticile?
  Ca sa fiu constructiv si sa iti lamureasc nelinistrea si nelamurirea ta „ce are lumea asa brusc cu biserica si cu preafericitul??” ei bine:
  1. Nemultumirile fata de sefu&biserica (nu si fata de credinta) sunt de mult timp si s-au acumulat.
  2. Nemultumirile sunt justificate si nu au fost niciodata discutate/tratate nici de sefu&biserica nici de societatea civila/militare/politica pentru ca „nu se cade” sau/si „nu renteaza”
  3. Da, e o miscare stimulata si sustinuta impotriva lu’ sefu’
  4. Da, biserica are bani cu ghiotura (pe bune! chirii, pensiuni,hoteluri,lemn muuult,produse agricole,vin,miere,etc) si era decent sa nu stea la pomana statului.
  5. Da, are multi bani (catedrala se putea face din banii bisericii – afaceri de zeci de milioane!) …iarasi pe bune!
  6. Da, nu toti preotii sunt „ticalosi, cinici,etc” mai sunt si unii care au bun simt si morala….si mai sunt unii care ajung in cine-stie-ce-vagauna-de-sat-amarat …unde efectiv nu are ce sa „invarta” dpdv financiar.
  7. Da, occidentul decadent s-a despartit de fanatismul asta religios..la noi inca e intiparita frica (da, frica!!….pentru ca nu e vorba de credinta, iubire,etc) fata de entitatile superioare! …

  8. Da, BOR nu avea ce sa faca pentru cei din club…oricum ..sincer…nu le pasa….ghinionul lor ca a venit preotul catolic in zona…si asa si-a adus aminte lumea de Daniel…ghinion!!
  9. Si acum serios: BOR se inchisteaza intr-o forma ciudata de habotnicie care incepe sa aiba din ce in ce mai putin in comun cu lumea reala si evolutia (fireasca!!) a societatii!
  10. Si la final…cel mai important: Hai Rapidu’!!!!

 18. Nu cred ca era nevoie de prezenta Patriarhului la fata locului, insa lumea este revoltata de atitudinea pe care o are fata de oameni. Un om al credintei trb sa ajute, sa dea exemplu pozitiv, sa fie alaturi de oamenii in suferinta. Asa cum s-a declarat doliu trei zile, putea si el sa cera ca in fiecare biserica sa se faca slujba pentru cei care au murit fara voia lor. Vreau sa vad cum acest patriarh ajuta prin cuvinte si sfaturi bune, nu cu mesaje superficiale de dimensiunea unui „roman” pe care le impune la fiecare sarbatoare sa le citeasca preotii in biserica, sa vad ca nu cere taxa pt fiecare hartie pe care o da, sa vad ca merge cu trenul ca un om obisnuit si nu in masini super sscumpe, mai ales ca se presupune caceste calugar, sa ne gandim ce inseamna sa fii calugar. Un astfel de individ nu poate conduce Bor.

 19. Unde erau preotii sa salveze sufletele celor pieriti in incendiu? Aceasta este prima sarcina a unui slujitor al lui Dumnezeu! Cardinalul Robu a inteles asta imediat! Securistul Daniel isi batea joc de sufletele acestor tineri intr-un mod total anticrestinesc criticandu-i!!! AfARA CU ACEST PAGAN!

  1. Nici preoții și nici ierarhii, nici însuși Patriarhul României sau Papa, nu pot salva sufletul cuiva. Ce pot face este să se roage. Interesant este că atunci când vine vorba de bisericii, criticii spun că te poți ruga oriunde. Dar acum trebuiau să meargă chiar acolo, să se roage printre mașini de pompieri și salvare.

 20. Pingback: Despre taxe, impozite si pancarte | hyper blog

 21. Nu este chiar așa, de exemplu salariile preoților sunt impozitate, la fel ceea ce rămâne necheltuit de către biserică (pentru salarii, filantropie, ridicări și reparații locașe de cult) la sfârșit de an.

 22. Discussion on Averea Bisericii 39 comments

  De ce sunt alături de patriarhul Daniel?

  Qaw Haq Silviu D 4 days ago Pending

  Scutiti de la plata impozitului

  5. cultele religioase. Aceasta categorie beneficiaza de scutire pentru urmatoarele categorii de venituri: venituri obtinute din producerea si valorificarea obiectelor si produselor necesare activitatii de cult, potrivit legii, venituri obtinute din chirii, alte venituri obtinute din activitati economice, venituri din despagubiri in forma baneasca, obtinute ca urmare a masurilor reparatorii prevazute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu conditia ca sumele respective sa fie utilizate, in anul curent si/sau in anii urmatori, pentru intretinerea si functionarea unitatilor de cult, pentru lucrari de constructie, de reparatie si de consolidare a lacasurilor de cult si a cladirilor ecleziastice, pentru invatamant, pentru furnizarea, in nume propriu si/sau in parteneriat, de servicii sociale, acreditate in conditiile legii, pentru actiuni specifice si alte activitati nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor.

  Nu stiu ce ati clarificat voi, dar, cum se vede, singurul impozit platit e cel pe salariu. A, acolo unde scrie „alte venituri obtinute din activitati economice” intra si ciocolata si cola. Asa, ca un fapt divers. Iar aia cu „venituri obtinute din chirii” intra la „spatii”. Fiindca tot veni vorba de informare… Clarificat?

  Qaw Haq Uboatfreak 4 days ago Pending

  Asta nu inseamna ca este corect. Legea e proasta si partinitoare. Este singura institutie/entitate care este scutita de taxe FARA NICIO MOTIVATIE.

  Qaw Haq Luminița Stăruială 4 days ago Pending

  Problema, Luminita, nu este ca biserica ar fi sustinuta de credinciosi ci ca biserica, desi un srl autentic lipsit scutit de taxe, mai vrea, si primeste, multi bani de la stat. Adica si o parte din banii mei, care nu am nicio treaba cu religiile. Lumea nu intelege, pe buna dreptate, de ce legea ii scuteste de taxe atata timp cat biserica este o societate pe profit, si inca un profit urias.

  Qaw Haq Uboatfreak 4 days ago Pending

  http://adevarul.ro/locale/baca

  filantropica asta?

  No comment… pending pana la pastele cailor daca nu ne convine.

Comentariile sunt închise.

Averea Bisericii