Sari la conținut
Prima pagină » Cuvânt primit de Mihai Morar în Athos: Fiți vocea Binelui. Make Agapi, not Love!

Cuvânt primit de Mihai Morar în Athos: Fiți vocea Binelui. Make Agapi, not Love!

Cum am scris într-un articol anterior, cei doi prezentatori de la RadioZU, Mihai Morar și Daniel Buzdugan, au fost pelerini pe cărările Muntelui Athos.

Una dintre experiențele povestite de Mihai Morar a devenit virală pe Facebook, fiind apreciată și distribuită de mii de persoane. Este vorba de întâlnirea cu un monah de la Schitul „Sfântul Andrei” care i-a împărtășit povestea vieții sale, l-a îndemnat să fie „vocea Binelui în lume” și i-a vorbit despre „Agapi” – iubirea necondiționată.

Călugărul întâlnit de prezentator înainte de a intra în monahism era „cel mai nefericit om cu viața cea mai fericită”. A urmat facultăți și specializări, lucra la o companie multinațională de audit din „big four”,  una din primele patru din lume.

„Aveam tot ce îmi doream (…) îmi permiteam vacanțe cu elicopterul (…), dar nu aveam timp pentru ele. Stresul era atât de mare încât, în 1999, am căzut într-o gravă depresie, slăbisem, ajunsesem piele și os. Eram cel mai nefericit om cu viața cea mai fericită”, povestește părintele.

„Părintele Rafael Noica, român de-al vostru, fiul lui Constantin Noica, mi-a arătat atunci calea. Am ajuns aici, în Athos, și de atunci am totul, neavând nimic. Sunt trist pentru ce se întâmplă în lume, dar sunt fericit că mă pot ruga pentru Binele ei…”.

Mihai Morar scrie că a pierdut noțiunea timpului vorbind cu acel călugăr cu „barba albă încâlcită și ochii blânzi”.

„În Athos, oricum, timpul are altă măsură, altă curgere, altă lege. Trăiam, între zidurile schitului vechi de peste 1000 de ani, Povestea pentru care, poate, ajunsesem prima oară pe Munte”.

Aflând că Morar și Buzdugan sunt „DJ-i de radio în România”, părintele i-a îndemnat să se folosească de celebritatea lor pentru a transmite Binele.

„Fraților, sunteți o voce mai mare decât vă închipuiți. Asta aveți voi de făcut: vorbiți despre Bine. Fiți, în lume, vocea Binelui!”.

În discuția purtată cu monahul, Morar a întrebat care este cel mai frumos cuvânt din limba greacă și a primit un răspuns pe măsură. „Nu există, în nicio limbă a Pământului, un cuvânt mai pur și mai frumos decât AGAPI. Agapi is not love. Agapi is more than love. Agapi e iubirea fără niciun interes, e iubirea pe care o dai, fără să aștepți nimic la schimb. Agapi is unconditional true love. Make Agapi, not Love!”.

„Întocmai acestea i-au fost vorbele și nu vreau să i le traduc, a rostit asta fără să respire”, a scris Mihai Morar. „«Piele de găină» ar fi prea puțin pentru a descrie emoția care mi-a inundat tot trupul la auzul și simțitul cuvintelor călugărului”.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii