Sari la conținut
Prima pagină » Cel mai bătrân monah român din Athos a plecat la Domnul

Cel mai bătrân monah român din Athos a plecat la Domnul

Părintele Ghedeon de la Colciu a plecat la Domnul miercuri, 1 mai 2019, la vârsta de 94 de ani. Părintele Ghedeon este cel mai bătrân monah român aghiorit și a fost în tinereţe „reeducat” la Piteşti de torționarul Eugen Ţurcanu.

A reuşit, după închisoare, să facă doi ani de Teologie la Bucureşti, până s-a aflat că este considerat „duşman al statului”. Soţia lui a reuşit să ajungă în Israel şi mai apoi în Grecia, unde, după grele peripeţii, a izbutit să ceară azil politic la Ambasada americană.

Părintele a reușit să o urmeze mulţumită lui Ronald Reagan care a condiționat acordarea clauzei națiunii cele mai favorizate de reabilitarea a 17 personalități dizidente. Astfel reuşea să ajungă în AMerica în 1982, însoțit de fiul său. Peste zece ani, venind pentru prima dată în Sfântul Munte şi simţind ocrotirea Fecioarei Maria a luat decizia să rămână aici monah,

Prima mănăstire din Sfântul Munte unde părintele a viețuit a fost mănăstirea Sfântului Pantelimon. apoi a fost primit la chilia părintelui Spiridon de unde a fost trimis la părintele Ioan de la Colciu. Astfel a ajuns părintele la chilia Sfântului Gheorghe unde erau părintele Ioan Şova şi bătrânul Dionisie Ignat

Slujba de înmormântare a bătrânului părinte Ghedeon a avut loc la Chilia „Sfântul Gheorghe” din Colciu în ziua imediat următoare, conform rânduielii aghiorite. Dumnezeu să îl odihnească cu cei drepți ai Lui!

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii