Sari la conținut
Prima pagină » Ateii sunt mai intoleranți decât majoritatea românilor și nu le este ușor să fie așa

Ateii sunt mai intoleranți decât majoritatea românilor și nu le este ușor să fie așa

Un studiu…

realizat de Fundația pentru o Societate Deschisă relevă ceea ce noi am observat încă de la primele articole publicate pe acest blog, respectiv faptul că:

Ateii sunt mai intoleranți decât majoritatea românilor față de aproape toate grupurile sociale în legătură cu care au fost chestionați: romi, sectanți, maghiari, musulmani, evrei, săraci.

Există însă un grup social față de care ateii manifestă mai multă toleranță decât media națională, respectiv homosexualii:

Singura excepție în acest șir de intoleranță o reprezintă homosexualii, față de aceștia ateii manifestând mai multă toleranță decât media națională. 

Conform studiului, ateul român este, surprinzător, mai intolerant decât ateii din alte state europene, aceștia din urmă manifestând toleranță mai mare decât media din țara lor pentru persoane din grupurile sociale menționate. Ateul român este bulversat ideologic. Nu-i place implicarea politică și se declară în mod egal de dreapta sau de stânga. Cu toate acestea, o politică economică de dreapta este în mod covârșitor preferată uneia de stânga de către ateul din România. Ateul român este cel mai probabil din București, are sub 30 de ani și venituri lunare mai mari decât media națională.

SchizofreniaO observație empirică

Această cercetare sociologică pe care nici un ateu sau agnostic nu o poate contesta vine în completarea observării empirice a comportamentului acestora pe site-ul Averea Bisericii. Ateii din România au comentat majoritar agresiv pe site, fiind necesar un efort suplimentar de moderare din partea adminilor. Injurii, înjurături, atacuri la persoană sau amenințări fizice la adresa autorilor de pe blog ori a creștinilor în general, toate acestea fac parte din ”arsenalul” de dialog al oricărui ateu care se respectă. Zgomotul de fond al dialogului cu un ateu se compune în principal din ”vă omorâm”, ”vă ardem bisericile” ”să muriți în chinuri groaznice”, etc. Iată aici spre exemplu.

Ateii ce au intervenit pe blog manifestă în majoritatea lor prejudecăți asupra creștinilor și idei generale, rostogolite pe nemestecate de pe grupurile proprii de discuții și nefundamentate științific ori istoric distorsionate. Deseori se face confuzie între inchiziția catolică și Ortodoxia românească, se distorsionează și se interpretează greșit atitudinea creștinilor în general și a ortodocșilor în special față de homosexuali sau față de femei, etc. Gama de confuzii a fost sintetizată aici.

Atitudinea conflictuală, intolerantă, primară, manifestată de atei față de creștinii din România nu este caz singular. Pe rețelele de socializare ateii manifestă o gravă intoleranță și prejudecăți și în relația cu agnosticii ori cu orice persoană ce nu împărtășește aceeași viziune politică spre exemplu. Sau orice tip de viziune.

Concluzie

Continua negare a existenței lui Dumnezeu îi conduce pe atei la o stare conflictuală interioară profundă. Golul spiritual  interior pe care îl experiază ateii nu poate fi umplut cu nimic deși ei încearcă să-l acopere cu ce găsesc la îndemână: ideologii, frânturi de idei aleatoare, descoperiri științifice preluate fără aplecare de profunzime de pe site-urile de ”popular science”. Se creează astfel un construct babilonic  ce nu trebuie zdruncinat, astfel că stările de intoleranță față de alte grupuri sociale se constituie într-un sistem de apărare, de protejare. Ateii manifestă compasiune față de homosexuali pentru că și ateismul și homosexualitatea sunt boli spirituale cu aceleași simptome, respectiv negarea firescului și într-un caz și în celălalt. Doar în aceste condiții ateii pot manifesta înțelegere și empatie.

Și la sfârșit…

…un îndemn pentru creștinii din România. Vă rog să-i înțelegeți pe atei. Sunt suferinzi, sunt bolnavi spiritual. Au nevoie de compasiune și de dragoste. Comportamentul lor este de înțeles pentru că sunt într-o continuă negare a propriei existențe. Nu e ușor pentru ei, sunt într-o continuă căutare a umplerii acestui gol interior. Câteodată reușesc să se regăsească. Câteodată Îl găsesc pe Dumnezeu.

 

 

 

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

6 comentarii la „Ateii sunt mai intoleranți decât majoritatea românilor și nu le este ușor să fie așa”

 1. Pingback: Un studiu despre atei. | Parohia "Sfântul Ioan Botezătorul" Alexe – Călărași

 2. Hmmm, ia să cităm noi din concluziile studiului, nu doar părține care „dau bine”:

  „Posibile explicaţii ale acestei constatări neaşteptate–că ateii sunt mai intoleranţi decât restul populaţiei – le putem găsi în structura demografică a eşantionului de atei. În general, persoanele tinere (sub 30 de ani) tind să fie mai intolerante decât restul, iar absolvenții de facultate sunt semnificativ mai intoleranți față de romi. Aşa cum am văzut, 52% dintre atei au sub 30 de ani, iar 33% au studii superioare. Astfel, ateii reproduc intoleranţa altor grupuri sociale din care fac parte, fără ca opţiunea lor religioasă să ducă la schimbări semnificative de atitudine.”

  Cu alte cuvinte se compară un studiu național (cu oameni de toate vârstele și caracteristicile) cu un grup cu un set de caracteristici restrâns.

  Să mai citim o dată concluzia? Ateii reproduc intoleranţa altor grupuri sociale din care fac parte, fără ca opţiunea lor religioasă să ducă la schimbări semnificative de atitudine.

  Deci rămâne cum am stabilit: românii tineri și educați, atei sau nu, sunt cam intoleranți.

  Eu vă mulțumesc pentru înțelegerea, dragostea și compasiunea creștinilor care se exprimă de multe ori cam așa: „piei Cucule! ….pardon! satană, am vrut a zice! nu mai sminti copchii! daca tu esti ateu, dihor, adica, vei muri asa dihor!” sau asa: „ce moaca de posedat are individu ala mai in varsta! si o aura negativa
  evidenta! o fi prof de-al lor? inapoi de unde ai iesit, mamona!”
  (detalii aici: http://www.ziarulunirea.ro/foto-scoala-nu-este-biserica-protest-inedit-la-alba-iulia-organizat-de-grupul-atei-agnostici-rationalisti-268596.htm)

  În final, să știți că și eu înțeleg persoanele religioase.
  Dacă ești un om instabil psihic, sau un om fără educație și cu un IQ cel mult mediu, ai nevoie de credință să supraviețuiești.

  Și dacă vă deranjează afirmația legată de IQ, să știți că nu e insultă, e o concluzie dintr-un alt studiu, poate-l cunoașteți: http://psr.sagepub.com/content/early/2013/08/02/1088868313497266.abstract

 3. Acum cateva sute de ani exista O SINGURA RELIGIE CRESTINA SI O SINGURA BISERICA. Doar pentru ca unii s-au sustras de la aceasta ideologie nu ii face mai putin responsabili …. E ca si cum ai omora pe cineva, iti vopsesti paru si spui ca nu erai tu, ci geamanul tau :))… In plus daca voi crestinii nu a-ti face atat de multa propaganda impotriva noastra, a ateilor, nici noi nu am avea de ce sa va contestam… Adica doar ca promovati inegalitatea intre sexe, spalarea creierului, discriminarea fata de grupurile cu orientare sexuala diferita nu constituie un motiv indeajuns de intemeiat sa va conestam … Ca sa nu mai spun ca nu platiti taxe si impozite (vb de institutia bisericeasca aici )

  1. Se scrie „ati face”, in primul rand. Si in al doilea rand : „Barbatul fiind cap femeii, precum Hristos Bisericii, este dator sa se jertfeasca pentru aceasta, asa cum a facut-o Hristos pentru Biserica. Faptul ca barbatul este numit cap al femeii, nu inseamna ca i se acorda privilegii. Dimpotriva, acest atribut nu implica o pozitie avantajoasa, caci datoria de a iubi este mai mare decat datoria de a te supune.

   In cadrul Tainei Casatoriei se citeste pericopa evanghelica in care este prezentata minunea de la Nunta din Cana Galileii, unde apa a fost prefacuta in vin (Ioan 2, 6). Este de retinut ca vinul nu a aparut din nimic, ci prin preschimbarea apei. Acest lucru ne descopera ca si mirii sunt pusi intr-o relatie noua, de jertfire a unuia fata de altul si nu de subordonare a unuia fata de celalalt.” Tipic, nu te-a interesat adevarul, ci doar parerile unor alienati social de pe net care dau bine in cercul de prieteni.
   Hai sa facem o comparatie intre numarul de site-uri jignitoare (si deseori deosebit de agresive) la adresa religiei/credintei (promovate de atei) si invers. Vei vedea ca nu exista site crestin conceput impotriva ateilor, invers din pacate exista. Poate nu stii ce promoveaza crestinismul, hai sa te iluminez : „Poruncă nouă vă dau vouă: să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul” (In. 13, 34).” Prima si cea mai completa democratie este crestinismul, oricat de ciudat sau comic ti s-ar parea.
   „Ca sa nu mai spun ca nu platiti taxe si impozite (vb de institutia bisericeasca aici )” trecand peste exprimarea tipica coltului de bloc ai fi uimit de fapt ca doar vanzarea unor articole specifice cultului religios este scutita de taxe, in rest : terenul, spatiul, salariile, utilitati etc. TOTUL se plateste.
   Nu este nicio discriminare fata de homo homo homo sapiens, vrem doar sa nu-i mai vedem promovati non-stop peste stop de parca ar fi versiunea 2.0 a umanitatii, de parca ar fi un model demn pentru copii. Ce fac in casa lor sa ramana in casa lor. Exemple sunt nenumarate.
   Speaking of which…inegalitatea intre sexe…. nu cumva ateii sunt principalii sustinatori ai avortului? Pai sunt doi parinti (si ca sa vezi barbat si femeie) responsabili pentru viata copilului nascut sau nu. De ce numai femeia are drepturi asupra vietii acestuia pana la nastere?
   Oricum m-am amuzat copios la fraza cu propaganda crestinismului impotriva ateismului, chiar iti multumesc a fost cea mai buna gluma pe care am auzit-o de ceva timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Răzvan Vastea