Sari la conținut
Prima pagină » Astăzi este ziua domnitorului Neagoe Basarab, cinstit ca sfânt în calendarul nostru ortodox

Astăzi este ziua domnitorului Neagoe Basarab, cinstit ca sfânt în calendarul nostru ortodox

Astăzi este ziua domnitorului Neagoe Basarab, cinstit ca sfânt în calendarul nostru ortodox. A domnit în Muntenia chiar după căderea cetății Constantinopol, fiind un mare apărător al creștinismului. A susținut biserici și mănăstiri, din Balcani până la Ierusalim, și a construit frumoasa mânăstire Curtea de Argeș. Mănăstirea Argeșului era numită de călugării din Muntele Athos, pentru frumusețea ei, „Sionul Românesc”.

Am mai reținut faptul că Sfântul a fost înfiiat. Copilul Neagoe a fost adoptat de o familie evlavioasă de prinţi creştini, tatăl său fiind din neamul Basarabilor iar mama din familia boierilor Craioveşti. O parte din copilărie a petrecut-o la mănăstirea Bistrița.

Tânărul Neagoe Basarab l-a avut profesor și duhovnic chiar pe Sfântul Nifon, patriarhul din Constantinopol, refugiat la mănăstirea Bistrița.

După căderea Bizanțului domnitorii noștri au protejat adeseori lumea creștină din Răsărit. Sfântul Neagoe Basarab s-a arătat ca domnitor chibzuit şi bun organizator al ţării, „drept aceea toţi mulţumeau lui Dumnezeu pentru domnia lui, căci s-au învrednicit a vedea şi a avea domn ca acesta”. Ceea ce ne-am dori să avem și noi astăzi. De asemenea era apropiat Moldovei, Muntenia și Moldova având atunci un singur ambasador la Vatican.

În cartea lăsată de Sfântul Neagoe Basarab către fiul său Teodosie acesta îi spune: „Drept aceia, ia aminte cu înțelegere și cu socoteală și vezi că de vei călca legea, și poruncile lui Dumnezeu nu le vei umplea, de-ai birui toată lumea și de și s-ar pleca toți împărații lumii acesteia ție, și de s-ar scula cu toată puterea lor să-ți fie ție într-ajutor, – nici de un folos nu-ți va fi, nici îți va putea ajuta cineva.”

Dumnezeu să ne învrednicească din nou de asemenea Domnitori!

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii