Sari la conținut
Prima pagină » Anti-Halloween

Anti-Halloween

Închinarea la moaşte e dispreţuită, dar scheleţii desenaţi pe spinarea copiilor noştri ne amuză!

Moda defăimării

« 30 de ONG-uri creştinopate vor interzicerea Halloween-ului din şcoli pe motiv că ar fi o sărbătoare satanistă care ar „leza sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor”. Da, asta pentru că ameninţările cu arderea pe vecie în Iad la foc mic nu-i dezechilibrează deloc pe şcolari. »

Este punctul de vedere al unei publicaţii româneşti de mare (!?) tiraj şi (din ce în ce mai) mică ţinută. E adevărat, e la modă să ne scuipăm credinţa în vreme ce alţii şi-o apără pe-a lor cu dinţii. E la modă să nu avem nici cele mai elementare noţiuni de Ortodoxie, dar să ne luăm un aer semidoct, scârbit şi suficient şi să proferăm împotriva „creştinopaţilor” „pupători de moaşte”. Icoana din clasă deranjează, pe când măştile cu draci şi vrăjitoare sunt bine venite! Închinarea la moaşte e dispreţuită, dar scheleţii desenaţi pe spinarea copiilor noştri ne amuză! Nu cunosc niciun creştin sănătos la cap care să creadă şi să-şi înveţe copilul că viaţa de dincolo înseamnă “arderea pe vecie în Iad la foc mic”, iar dintre atei, liber-cugetători şi alte tipologii apărute în peisaj, nu cred că vorbeşte vreunul copilului despre iad şi rai.

Înghiţim mizeriile altora
E minunat că înghiţim aberaţiile altora pe stomacul gol şi cu mare bucurie, că terfelim tradiţiile, credinţele, obiceiurile şi sărbătorile noastre. E indicat să preluăm pe negândite şi să punem pe un piedestal ceea ce alţii au aruncat demult la gunoi, în tomberonul de dincolo de cortină. E bine că turnăm în noi tone de băuturi acidulate pline de pesticide, exportate de americani şi pe care ei nu le mai consumă de zeci de ani. E de aplaudat că ne îndopăm copiii cu hamburgheri de la restaurante care la noi sunt de lux şi în ţara de origine sunt pentru cerşetori şi oamenii străzii. Este extraordinar că ne învăţăm copiii să preţuiască sexul şi dezmăţul de Valentine’s day şi că uităm să îi învăţăm ce înseamnă iubirea, respectul, preţuirea celuilalt. Dar cel mai frumos e de halloween, când ne îmbrăcăm copii de până în 10 ani în draci, vampiri, monştri, vârcolaci şi vrăjitoare şi-i încurajăm să celebreze moartea, groaza, întunericul şi forţele răului în loc să îi încurajăm (în aceeaşi săptămână!) să dea un colac de pomană şi să aprindă o lumânare pentru cei dragi adormiţi din familie.

Proteste şi pretexte
În tot acest timp, copiii şi părinţii din Statele Unite şi Canada protestează vehement împotriva acestui surogat de sărbătoare, iar emisiunile de ştiri din aceleaşi ţări anunţă că se înmulţesc crimele, violurile, actele sataniste şi creşte consumul de droguri şi alcool. Dacă vor şi ai noştri baluri mascate, sunt mii de posibilităţi de a-i costuma fără a intra în sfera morbidului. Copiii noştri nu-l mai cunosc pe Făt-Frumos, n-au auzit de Ileana Cosânzeana şi de alte personaje din basmele care ne-au fermecat nouă, părinţilor şi bunicilor noştri copilăria, însă ştiu de halloween şi de obiceiuri străine şi de sufletul şi de tradiţia noastră. Iar noi, părinţi responsabili, protestăm faţă de predarea religiei în şcoli şi ne strâmbăm când se propune să avem zi liberă pentru o sărbătoare ortodoxă, deşi mulţi n-ar avea oricum în intenţie să calce pragul vreunei biserici în acea zi.
 
În zadar vă veţi plânge!
E trist, dragii mei, că citatul de la începutul articolului l-am găsit pe pagina web a unei învăţătoare. Ea e omul care ar trebui să modeleze frumos sufletele copiilor noştri, şi nu să le sădească umbre. Le sărut mâna mamei mele, soacrei mele, ambele învăţătoare, şi doamnei învăţătoare a copilului meu, care au lăsat să treacă această zi fără a-i da importanţă. Şi cu riscul de a deranja, vă invit să aveţi grijă cu ce hrăniţi sufletul copiilor dvs. Dându-le otravă, otravă veţi culege şi nu veţi avea dreptul să vă plângeţi!

Autor: Oana Bazavan   

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

25 de comentarii la „Anti-Halloween”

 1. Credeam ca sunt singurul scarbit, oripilat si satul de aceasta „sarbatoare”. Copiii nu stiu ce inseamna, ce semnificatie are, de la ce a pornit si ce se vrea in aceasta zi. Bineinteles ca parintii ultra-modernisti vor baga la inaintare placa cu : e doar de distractie, e nou, e la moda etc. Din pacate ei nu constientizeaza ca toate aceste interactiuni sociale, toate petrecerile la care merg si mai ales anturajul copiilor vor modela caracterul acestora intr-un mod definitiv si irevocabil. Mi se pare aberant modul in care exalteaza o tampenie de „sarbatoare” importata din SUA iar sarbatorile noastre traditionale sunt denigrate si privite ca niste lucruri retrograde practicate doar de „pupatori de moaste”. Poate ar trebui sa le spuna cineva ca multi dintre acei crestinopati pe care-i jignesc cu fiecare ocazie au pus bazele acestei tari, si-au dat viata pentru aceasta (lucru de neimaginat pentru Bambooisti si specimenele care viseaza la o imbogatire rapida + BMW) si mai mult decat atat : au creat contextul in care oamenii pot vorbi despre orice, oricand fara sa fie bagati la inchisoare.
  Lucrul cel mai grav este faptul ca citatul de la inceputul articolului este scris de o profesoara. O profesoara care ar trebui sa stie ca optiunea religioasa este una intima si de multe ori un subiect foarte delicat. Jignirea persoanelor credincioase contravine obiectivitatii care ar trebui sa caracterizeze profesorii, la urma urmei acestia ar trebui sa ajute elevii sa-si gaseasca drumul in viata, sa le ofere indrumare nu sa le limiteze optiunile profesionale pe baza parerilor personale.

 2. ‘\”Înghiţim mizeriile altora
  E minunat că înghiţim aberaţiile altora pe stomacul gol şi cu mare bucurie, că terfelim tradiţiile, credinţele, obiceiurile şi sărbătorile noastre. E indicat să preluăm pe negândite şi să punem pe un piedestal ceea ce alţii au aruncat demult la gunoi, în tomberonul de dincolo de cortină.”

  Un singur lucru se pare ca uita toti cei care preaslavesc crestinismul in defavoarea altor „mizerii” (pentru ei toate celelalte religii sunt mizerii) imprumutate: Crestinismul este tot o religie „imprumutata”, chiar daca acest lucru se pierde in negura timpului. Lasati oamenii sa faca ceea ce simt ei, asa cum faceti si voi. Credinta nu se impune, zeii nu se impun, valorile sunt diferite pentru fiecare individ, pentru unii pupatul si inchinarea la oase este la fel de absurd ca si celebrarea mortilor (ceea ce este de fapt Halloween-ul).

  1. Prietene, nu ai inteles o iota din ideea articolului. Dar ca sa te ajut sa intelegi: ” dandu-le otrava, ortava veti culege…” Stiu ca e greu, dar poate vei fi luminat!

   1. Ce-mi place mie de ăștia care cred (doar ei) ca sunt luminați când își urla de fapt ignoranța pe bloguri și forumuri☺ Încuiați care văd în orice altă tradiție decât cea creștină ceva negativ iar dacă nu văd, cauta. Și găsesc, din plin, în filme proaste și articole idioate ale căror autori sunt la fel de închistati în dogme ca și ei… Cât despre pericolul pentru copii, da-mi voie sa-ti spun ca ești absolut paralel cu psihologia infantilă dacă susții ca există vreunul. Tăierea mielului e infinit mai traumatizanta pentru ei decât să se îmbrace în schelet și să primească bomboane. Poți încerca sa-i explici semnificația acestei barbarii cât vrei, nu-i va pricepe sensul niciodată dintr-un motiv foarte simplu: nu are un sens. Ca și articolul asta idiot, de altfel.

    1. No bine, comentariul tau se rezuma la: ignorant, incuiat, inchistat, paralel, barbar, idiot. Stii care e partea faina? Tu esti mult mult mult MULT mai ignorant, incuiat etc. (toata listuta aia) decat cel mai „slab pregatit” crestin pentru simplul motiv ca vii pe un site unde se incearca discutarea civilizata a unor chestiuni de finete si incepi sa jignesti pe toata lumea. Invers nu e valabil. Basca tot aia pe care-i insulti sunt necivilizati si primitivi. Hai iluminatule, explica-ne universul, scoate-ne din intuneric! Nu te simti singur acolo sus pe piedestalul tau? Off cat de greu este oare pentru un geniu absolut sa traiasca printre asemenea mojici nu?
     Imi aduci aminte de bancul cu o blonda care mergea cu masina si toti din fata dadeau flash-uri claxonau etc. Da fatuca drumul la radio si aude : „Feriti-va de drumul national 66A pentru ca cineva merge pe contrasens de 10 minute”. La care blonda zice: „Doar unul?!? Sunt cu sutele!”.

     1. Bun, tocmai am aflat despre mine de la tine o gramada de lucruri, inteleptule:) Ma cunosti mai bine decat mama…Acu, daca-ti spun ca tocmai ai facut ceea ce ma acuzi pe mine ca as fi facut, oare te jignesc? Nu-ti spun, pentru ca o spui singur:) Perfect pentru site-ul asta civilizat. Inainte de a te ignora total, iti atrag atentia ca, dupa orice logica, te recunosti ca fiind printre cei pe care i-am enumerat eu, altfel nu-ti sarea tandara. In afara de grupul vostru, mic, ce-i drept, de dogmatici cu ochelari de cal, plini de venin, sunt ceilalti, multimea covarsitoare, care au mai citit si alte carti pe langa cele din Testamente, crestini cu vederi largi, minti deschise si toleranta cu adevarat crestina. Gunoaie ca voi au intinat crestinismul de-a lungul vremii. Nu am condamnat sau dezaprobat in viata mea un credincios, pentru ca este optiunea fiecaruia. Am condamnat intoleranta, superficialitatea, gandirea dogmatica, egocentrismul si ignoranta care va caracterizeaza pe cei care va arogati dreptul de a judeca pe altii care nu sunt ca voi. Cand cei ca voi au avut destula putere au tras omenirea inapoi secole intregi, tinandu-i in intuneric. Bancul cu blonda e bun dar vechi. Si vi se potriveste perfect voua, cei inchistati si grobieni. Cursul vostru e in contrasens cu evolutia civilizatiei. Sunteti atat de prosti incat nici nu realizati ca toti va rugati, sub o forma sau alta, aceluiasi Dumnezeu, Allah, Iehova sau Broasca Testoasa.

     2. Ignorand faptul ca nu esti capabil sa analizezi o fraza, intelegi numai ce vrei tu si rastalmacesti intelesul cuvintelor mi se pare absolut fenomenal modul in care intri intr-o discutie cu injuraturi, te simti lezat daca cineva iti atrage atentia asupra acestui fapt iar apoi gratie imensitatii tale superioritati moral-ateiste….mai injuri un pic.
      „Nu am condamnat sau dezaprobat in viata mea un credincios, pentru ca este optiunea fiecaruia. ……… Cursul vostru e in contrasens cu evolutia civilizatiei. Sunteti atat de prosti incat nici nu realizati ca toti va rugati, sub o forma sau alta, aceluiasi Dumnezeu, Allah, Iehova sau Broasca Testoasa.”
      In domeniul meu de activitate una din principalele legi ar fi cea a noncontradictiei. Ceea ce este pus intre ghilimele face parte din comentariul tau, nu am schimbat nimic si reprezinta doua lucruri contradictorii pe care le consideri adevarate. O discutie logica cu tine nu este posibila.
      P.S. On-topic: cand am chef de „celebrarea mortilor” ma duc la cimitir la bunici, aranjez un pic sa fie curat, pun niste flori frumoase si aprind o lumanare/candela. Nu stiu ce morti ai tu in familie de ai putea sa-ti lasi copilul sa se imbrace in vampir, zombie, varcolac etc.

     3. …si mai vorbesti de mine:) Ai pus in citatul meu ce ai vrut tu, ca sa iasa ce ai vrea tu sa iasa. Ai uitat de “Si vi se potriveste perfect voua, cei inchistati si grobieni. ” Nefiind vorba de credinciosi in general, ci strict de grupul mentionat, nu exista nicio contradictie. Te salut din mers.

    2. Mai devreme ai spus un adevar. L-ai numit pe cel care te contraataca „intelept”. Corect, intelepciunea a dus totdeauna in rai iar inteligenta (pe care presupun ca o ai-altfel nu ai scrie atatea gogomanii din Biblia Hazlie) a dus de cele mai multe ori in iad. Dar cum Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului ci sa se intoarca si sa fie „viu” va avea si pentru tine timp de intoarcere la Adevar (pe care nu-l vezi de realitatea ta).

     1. Ce, mai exact, am scris din „Biblia hazlie”?
      „Inteleptule” a fost o ironie.
      Daca tu sustii ca vezi „adevarul” da-mi voie sa ma indoiesc de intelepciunea ta. Nimeni nu indrazneste sa sustina asta.
      Asta cu inteleptul si inteligentul ti-a soptit-o Dumnezeu?

  2. Marius, băiete, cine, când și de unde a împrumutat creștinismul? În logica gândirii tale, creștinismul ar trebui să fie de dinainte de întemeierea lumii, pentru a nu fi împrumutat. Nu fi penibil! Nu suntem împotriva credinței altuia, dar nu îmi veni tu cu texte că ORICE tradiție trebuie acceptată. Aceasta este egal cu ceea ce susține corectitudinea politică actuală, care de mult timp și-a pierdut susținătorii în rândul intelectualilor autentici. Nimeni nu-și ține copilul de față când sacrifică un miel sau un porc, deci nu mai veni cu texte jenante! Am întâlnit destui de teapa ta, care au fost câteva luni prin Occident, apoi vin să ne spună nouă ce înapoiați suntem! Cântă la altă masă! Sugerezi că zeii (acest cuvânt arată cât ești de ignorant) și credințele nu se impun, sau, altfel spus, nu avem dreptul să le impunem pe ale noastre altora. Dar de ce alții au dreptul să ni le bage nouă pe gât pe ale lor, iar refuzul nostru este văzut drept act de intoleranță? Adică ei au dreptul să ne impună, noi avem doar dreptul de a lăsa să ni se impună? Ha-ha-ha! Să nu îmi vii acum cu texte de tipul: nimeni nu vă impune!, că nu-ți merge! Poate niște babe de la țară ar crede ce spui dar nu suntem toți naivi. Așa că, în pseudo-știința ta te dovedești a fi un ignorant care repetă idioțeniile ce țin de teribil de penibila corectitudine politică. A fost depășită de mult, tinere! Revino cu picioarele pe pământ!

   1. Ciudat, cum te contrazici singur. Ma intrebi cine,, cand si de unde a fost imprumutat crestinismul apoi recunosti ca a fost imprumutat, nefiind de la intemeierea lumii. Pai nici credinta in Zamolxe n-a fost de la intemeierea lumii si nu pare sa fi fost imprumutata. A fost doar data la o parte, nu-i asa? Oricum, spre linistea ta, pe teritoriul Romaniei de azi (Daciei de atunci) a fost introdus si ACCEPTAT prin secolul trei, dinspre Roma. Iar ca religie a aparut in Israel. Ca sa vezi, Isus n-a fost roman…
    Unde am zis eu ca orice traditie trebuie acceptata? Prietene, nu vorbesti cu baba Leana, careia ii poti pune in carca ce ti se nazare tie. De la toleranta pana la acceptare e drum lung. Acceptarea presupune insusirea traditiei. Toleranta, nu.
    Nimeni nu-si tine copilul de fata cand sacrifica mielul pentru ca o spui tu? Si zici ca eu vin cu texte jenante…Cand am vazut raspunsul credeam ca am cu cine. Doar la inceput, ca mi-a trecut repede.
    Cine si ce va baga pe gat? Cum ar putea cineva sa te oblige sa preiei o traditie daca n-o vrei? Cu ce te deranjeaza pe tine ca altii o vor? Tu vorbesti de ignoranta?…De ce ar trebui toti sa gandeasca asa cum gandesti tu? Si mai ales de ce cei care gandesc altfel gandesc gresit? Conform carei logici cei care nu cred in basme sunt in aer iar cei care traiesc intr-un basm toata viata sunt cu picioarele pe pamant? De cand 2+2=4 este „pseudostiinta” iar „cred ca…” este adevarata cunoastere? A, tot eu sunt ala penibil? Sigur, daca tu spui…
    De retinut, in concluzie, ca ignorantii sunt cei care traiesc si simt realitatea iar cunoscatorii sunt cei care traiesc cu iluzii. Am inteles. Stiinta strica. Ma asteapta Hawking. Noapte buna. Roaga-te tu si pentru mine.:)

 3. „…protestam fata de predarea religiei in scoli”. Nu, eu am fost impotriva predarii UNEI religii in scoli. Atata timp cat in Romania exista mai multe religii recunoscute (una fiind cea catolica), celorlalti copii care merg la biserici catolice nu li se da sansa de a invata despre religia lor. Eu personal as fi preferat sa faca un curs de istorie a religiilor, asa ar fi fost familiarizati cu mai multe elemente ale mai multor tipuri de religii, nu sa fie indoctrinat intr-un singur tip. In timp ar fi fost in stare sa ia singur o decizie. Sunt ortodox…de ce? Asa am fost botezat la nastere, pentru ca asta este religia majoritara in Romania. Preotul doar te cearta si te afuriseste, dar nu iti spune ce sa faci pentru a-ti usura sufletul. „Roaga-te si tine post”. Da…si totul se va rezolva. Problema nu se rezolva nici cu predarea religiei in scoli, nici cu zilele libere acordate cu ocazia unei sarbatori ortodoxe. Normal ca nimeni nu merge la biserica, fiecare petrece cum considera o zi libera care i s-a dat fara sa o solicite.
  Pe de alta parte nu, nici eu nu sunt de acord cu sarbatoarea Haloween-ului, care, pe langa faptul ca nu e o sarbatoare romaneasca mai e si promovata excesiv si obsedant de agresiv. Insa anul acesta copilul meu, in varsta de 8 ani (9 luna viitoare) vrea s-o sarbatoreasca. Nu stiu ce intelege ea prin asta, insa daca nu o sa fie fie prea evident, am sa accept o palarie ciudata sau…ceva care sa nu duca neaparat cu gandul la morti si zombie. O sa ma mai gandesc.

  1. Bun, tocmai am aflat despre mine de la tine o gramada de lucruri, inteleptule:) Ma cunosti mai bine decat mama…Acu, daca-ti spun ca tocmai ai facut ceea ce ma acuzi pe mine ca as fi facut, oare te jignesc? Nu-ti spun, pentru ca o spui singur:) Perfect pentru site-ul asta civilizat. Inainte de a te ignora total, iti atrag atentia ca, dupa orice logica, te recunosti ca fiind printre cei pe care i-am enumerat eu, altfel nu-ti sarea tandara. In afara de grupul vostru, mic, ce-i drept, de dogmatici cu ochelari de cal, plini de venin, sunt ceilalti, multimea covarsitoare, care au mai citit si alte carti pe langa cele din Testamente, crestini cu vederi largi, minti deschise si toleranta cu adevarat crestina. Gunoaie ca voi au intinat crestinismul de-a lungul vremii. Nu am condamnat sau dezaprobat in viata mea un credincios, pentru ca este optiunea fiecaruia. Am condamnat intoleranta, superficialitatea, gandirea dogmatica, egocentrismul si ignoranta care va caracterizeaza pe cei care va arogati dreptul de a judeca pe altii care nu sunt ca voi. Cand cei ca voi au avut destula putere au tras omenirea inapoi secole intregi, tinandu-i in intuneric. Bancul cu blonda e bun dar vechi. Si vi se potriveste perfect voua, cei inchistati si grobieni. Cursul vostru e in contrasens cu evolutia civilizatiei. Sunteti atat de prosti incat nici nu realizati ca toti va rugati, sub o forma sau alta, aceluiasi Dumnezeu, Allah, Iehova sau Broasca Testoasa.

  2. …si mai vorbesti de mine:) Ai pus in citatul meu ce ai vrut tu, ca sa iasa ce ai vrea tu sa iasa. Ai uitat de „Si vi se potriveste perfect voua, cei inchistati si grobieni. ” Nefiind vorba de credinciosi in general, ci strict de grupul mentionat, nu exista nicio contradictie. Te salut din mers.

 4. Una la mână: Halloween nu e opţiunea liberă a copiilor din România ci este strecurat perfid, nu e treaba noastră să sărbătorim ce se sărbătoreşte în America sau în Papua Noua-Guinee.
  Doi: Sfintele Moaşte sunt trupurile ori părţi ale trupurilor celor care trăind o viaţă plăcută lui Dumnezeu, s-au pătruns de Dumnezeu aşa cum focul pătrunde un fier ce stă într-un foc puternic, şi precum acel fier arde prin focul ce este în el, nu prin sine însuşi, şi aceste Sfinte Moaşte, fac minunile cu puterea lui Dumnezeu în a cărui lumină au trăit.
  Trei: Nu cred că este necesar să sărbătorim morţii îmbrăcând copii în draci, vrăjitoare, fantome, schelete şi alte arătări. Nu cred să facă asta vre-o bucurie sufletelor celor răposaţi. De altfel, cei pro-halloween se contrazic pe sine, ba nu le plac scheletele, ba le plac, ba nu cred că halloween este o serbare plăcută dracilor că, consideră a nu exista draci, nu agreează modul tradiţional de pomenire a celor răposaţi prin milostenii şi pomenire în Biserică la Sfânta Liturghie şi consideră oribil a spune copiilor cum au fost ucişi Sfinţii Martiri Brâncoveni de către turci, dar consideră „cool” ca, copiii să se îmbrace în tot felul de hidoşenii, unele fiind chiar cu sânge pe la gură, este chiar făcut concurs care are cel mai îngrozitor costum.
  Şi tot noi suntem cei absurzi 🙂
  Doamne ajută!

 5. Am o fetita de 4 ani. Acum un an a vazut pe strada niste „fantome” si „niste scheleti”… s-a dat un pas inapoi si le-a spus cu o intelepciune milenara: „Vreau sa va dati mastile jos ca sa vad ce frumosi sunteti!” La gradinita s-a organizat ceva petrecere , dar cu masti rezonabile,niste paianjeni, niste Casperi, niste dovlecei si cateva frunze uscate de toamna…chiar si-asa, fetita mea a iesit in toate pozele fara masca. Cand am intrebat-o de ce nu a purtat masca,mi-a spus: „Si cum mai stiai tu unde sa ma vezi in poza?”
  Pana dezvolta constient ideea de divinitate,Dumnezeul copiilor e mama si tata. Orice s-ar intampla in afara familiei, si ma refer la o familie cat de cat echilibrata, armonioasa, constienta, copilul va urma exemplul parintilor,iar modul cum parintii explica unui copil despre moaste, morti, scheleti, dovleci sau alte fantome este esential pentru sedimentarea informatiei.
  Singura problema pe care o detectez in toate cazurile, fie pupatul moastelor Sfintilor Parinti ,fie deghizarea in fantome si scheleti est lipsa masurii. In multe cazuri, totul se duce catre extrem, reactiile sunt fundamental agresive, nu se simte nicio o picatura de iubire si blandete si nici intentia de a ajunge la un consens- amiabil. In aceste conditii, obsesiv – compulsive, nu vom ajunge decat sa-i trimitem pe copii in directia gresita.
  Hidosenia exista in viata noastra si se ascunde exact in agresivitatea cu care ne combatem unii pe altii; dincolo de masti si obiceiuri satanice, noi intram cu totii in ‘sarbatoarea dezbinarii”, noi , cei care ne batem in opinii; e , daca pot spune asa, triumful suprem pentru partea intunecata a sufletului, si daca ramanem acolo, putem nici sa nu mai purtam masti – suntem noi insine urateniile pamantului in sarbatoare ,iar copiii ce vor urma ca exemplu?

 6. Poate copii noștri ar ști mai mult de ortodoxism dacă la orele de religie , care erau cândva obligatorii , nu ar desena cruci și ar vorbi mai mult ,ar purta dezbateri despre religia în care au fost crestinati.

  1. O mostra de inteligenta superioara si chintesenta ateismului marxist-leninist romanesc.

   Daca tot ai de gand sa repeti niste cuvinte poate ar fi cazul sa intelegi semnificatia lor:
   TALIBÁN, talibani, s. m. (Și adjectival) membru al unei grupari fundamentaliste din Afganistan, care promovează principiile fundamentalismului islamic în viața politica, sociala etc. – Din fr., engl. Taliban

   Vad ca tu ai …………. inclusiv pe cultura ta generala, sa inteleg ca nici scoala nu ti-a placut? Lasa-ma sa ghicesc visul tau in viata este sa devii manelist sau fotbalist …este?

 7. Poate va intereseaza ce reprezinta si de ce se sarbatoreste Halloween.

  Why Do We Celebrate Halloween?

  Have you ever wondered why we dress up in costumes and ask our neighbors for candy? This is the History Of Halloween!

  Halloween originated way back in ancient Celtic culture in the Gaelic holiday called Samhain. Tribes would light bonfires and wear masks to ward off evil spirits. Fast forward to the 8th century, Pope Gregory III declared November 1 a holiday to honor the various Catholic saints (still observed today as All Saints’ Day), which incorporated some of the elements of Samhain. The night before All Saints’ Day was called All Hallow’s Eve, which has since evolved to be named Halloween.

  Why did this kind of holiday specifically fall on November 1? The date marks a transition when days become shorter and darker. Celtic tradition also believed that on October 31st, the line between the living and the dead became blurred and wearing a mask would protect you from the evil spirits roaming around town. Overtime, this evolved into a tradition in American culture (by way of the England and Ireland), in which kids dressed up in scary costumes and went house to house. They asked for treats like candy and if they did not get their precious candy, they would cover the house with toilet paper (or some other juvenile trick-dang kids!). Thus, a great, dare we say „hallowed”, tradition was born.

 8. Pingback: Închinarea la moaşte e dispreţuită, dar scheleţii desenaţi pe spinarea copiilor noştri ne amuză! | ganduridinierusalim.com

 9. Asta e o campanie tembela… Moșii și babele noastre, hâzii, – atenție, unii care o întruchipeaza pe doamna cu coasa, gâzii – care sunt chiar și drci!, irozii, mascații, urșii, caprele noastre și câte dracarii precreștine vom mai fi având, sunt OK, dar simpaticii aștilalți nu! Pe bune?!? Exista și o veche credința dacica, conform careia atunci când se întiuneca mai devreme – deci pe la finele lunii octombrie, duhurile celor plecați din lumea asta nu mai gasesc drumul spre lumea lor și haladuiesc printre noi, iar oamenii trebuie sa faca focuri – vezi focurile lui Sâmedru!-, zgomot, lumini – felinare, Luminatia… ca sa le arate drumul sre locul unde trebuie sa doarma! pâna primavara… și sa faca dulciuri – se faceau placinte cu brânza îndulcite, cu dovleac, „bomboane” din zahar cu nuca, mere coapte… ca sa dea celor care le trec pragul, dar și sa lase pe masa ori la fereastra o tava cu bunatați dulci, în caz ca vine un astfel de spirit, sa îl îmbuneze… Halloweenul nu are nimic diabolic, d-apai satanist!, felul în care se costumeaza copii sau adulții. Satanice sunt chefurile de prin cluburi, cu alcool mult și droguri, cu blestemații pe care le fac și necostumații. Campaniile talâmbe, înainte de a fi pornite, ar trebui sa analizeze mai atent ce e tradiție, spiritualitate precreștina autentica și ce e aiureala comerciala și, așa cum vrem ca stravechile noastre obiceiuri sa se pastreze, așa trebuie sa acceptam și dreptul altora de a și le perpetua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii