Sari la conținut
Prima pagină » Analiză: convertirea musulmanilor la creștinism

Analiză: convertirea musulmanilor la creștinism

Family-On-A-Walk-Together

Cu ani in urma un studiu afirma ca pina in 2075 islamul va deveni religia cea mai numeroasa a planetei iar crestinismul va fi pe locul doi. Predictiile acestea sunt deosebit de relevante pentru Europa unde in prezent 5% din populatie e musulmana. In cifre, asta inseamna 25,8 milioane de persoane. Pe 4 decembrie, Pew Research Center a publicat un studiu intitulat Europe’s Muslim population will continue to grow – but how much depends on migration („Populatia musulmana a Europei va continua sa creasca – dar depinde de migratie”) [Articol: http://www.pewresearch.org/fact-tank/2017/12/04/europes-muslim-population-will-continue-to-grow-but-how-much-depends-on-migration/] Studiul analizeaza trei modele de crestere numerica a musulmanilor in Europa pina in 2050. Primul model, numit „migratia zero” („zero migration”) presupune ca pina in 2050 nu va mai avea loc o migratie islamica in Europa la scara celei din 2015-2017. Conform acestui model, procentul populatiei musulmane in Europa anului 2050 va fi de 7,4%, ori, in cifre, de 35,8 milioane de persoane. In paralel cu cresterea numerica a musulmanilor se va produce si o descrestere numerica a populatiei ne-musulmane de 10 milioane de persoane. In prezent, nivelul de fertilitate al musulmanilor e de 2,6 de copii de femeie iar al femeilor europene de doar 1,6 copii.
 

Musulmanii Europei 2050

A doua varianta a studiului ia in calculatie o continua migratie musulmana in Europa dar la un nivel „moderat”, avind in vedere libera circulatie a persoanelor in Europa. Conform acestui model, in 2050 procentul musulmanilor in Europa va fie de 11,2% din intreaga populatie.
A treia varianta, insa, ingrijoreaza si presupune un nivel ridicat de migratie („high migration level”) asemanator cu migratia anilor 2015-2017. In acest caz, Europa anului 2050 va avea 75 de milioane de musulmani care vor constitui 14% din intreaga populatie a Europei. Conform acestei variante, in 2050 30% din populatia Suediei va fi musulmana, 18% din populatia Frantei, 20% din populatia Germaniei, 20% din populatia Austriei, 17% din populatia Norvegiei (unde la ora actuala aproape 6% din populatie e musulmana), 4,5% din populatia Ungariei, etc. In Romania anului 2050 0,9% din populatie va fi musulmana in cazul unei migratii musulmane masive, 0,8% in cazul unei migratii moderate, si 0,4% in cazul lipsei oricarei migratii, moderate ori severe.
Natural, aceste cifre sunt speculative si vor raminea la fel, ele fiind influentate in timp de diferiti factori care nu pot fi prevazuti cu exactitate dinainte. Cum, insa, vor arata aceste cifre in cazul in care musulmanii Europei se vor converti la crestinism, ori unii dintre ei? Acest factor nu a fost inca luat in considerara dar e relevant. Nu se stie dar e cert ca din musulmanii care migreaza in Europa unii se secularizeaza complet, altii devin atei, iar altii se convertesc la crestinism. Pe 8 februarie am discutat acest fenomen din perspectiva unui studiu publicat in SUA tot de Pew Research Center privind musulmanii Statelor Unite. Conform acelui studiu, numarul musulmanilor in SUA creste anual cu 100.000 dar si scade cu 100.000. Adica, tot la 100.000 de noi musulmani, 100.000 de musulmani devin atei, nu se mai identifica cu nicio religie, abandoneaza islamul, ori se convertesc la crestinism. Din cei 100.000, 22% ori 22.000 se convertesc la crestinism, iar din acesti 22.000, 22% sunt musulmani iranieni. [Studiul: http://www.pewresearch.org/fact-tank/2018/01/26/the-share-of-americans-who-leave-islam-is-offset-by-those-who-become-muslim/]
Si tot pe 8 februarie am publicat recenzia unei carti a unei femei iraniene care s-a convertit la crestinism in Suedia care in ultimii 5 ani a facilitat convertirea la crestinism a 1.500 de musulmani. E de netagaduit ca musulmanii Europei se convertesc la crestinism, insa in numar modest, dar constant. Presa europeana evita acest subiect taboo, dar noi am cules de-a lungul ultimilor ani materiale sporadic publicate despre convertirea musulmanilor la crestinism si le analizam astazi cu nadejdea ca veti fi incurajati.
 

Convertirea masiva a iranienilor la crestinism

Cea mai spectaculoasa convertire a musulmanilor la crestinism se petrece in Iran. In 1979 in Iran erau doar 500 de crestini. Astazi sunt 360.000, o crestere formidabila. Unele surse pun numarul lor la 500.000 iar altele la chiar un milion. Este, zic expertii, cea mai spectaculara crestere numerica a crestinilor din lume la ora actuala. Cu toate acestea ei constutuie doar 0,5% pina la 0,6% din intreaga populatie a Iranului. E totusi un inceput bun care a atras atentia si alarmeaza pe liderii islamici. Majoritatea crestinilor iranieni se intrunesc in case iar putinele biserici care au fost cladite au fost demotale de autoritati. Un raport al securitatii de stat intocmit acum 7 ani indica ca numarul caselor unde se strangeau crestinii la inchinare pe atunci erau de ordinul sutelor ori chiar al miilor. Doar intr-un singura oras, Mashahad – cel mai islamic oras din Iran, capitala islamica a Iranului si capitala mondiala a musulmanilor shiiti – autoritatile au identificat 200 de astfel de case.
Liderii crestini din Iran cred ca in urmatorii ani numarul crestinilor in Iran va ajunge la milioane de persoane. Motivul principal pentru care iranienii se convertesc la crestinism este dezamagirea cu regimul islamist si foametea lor sufleteasca. Periodic presa internationala scrie despre pastori crestini iranieni care dispar, ori sunt arestati si dati in instanta. Majoritatea celor care se convertesc la crestinism sunt tineri. Crestinismul a devenit foarte popular in rindul lor si in zone strategice, cum ar fi locurile de pelerinaj. In August 2017 presa internationala a anuntat ca guvernul iranian a trimis invatatori musulmani in orasele cu un procent ridicat de tineri convertiti la crestinism pentru a-i readuce la islam. In 2016, 193 de crestini au fost arestati in Iran pentru „subversiune la adresa securitatii statului”. Citiva zeci dintre ei au fost gasiti vinovati iar sentintele primite au fost de la 10 ani in sus. Anual, guvernul iranian cheltuie milioane de dolari pentru contracararea influentei crestine in rindul populatiei. Materialele crestine si literatura crestina depistata in librarii ori spatiul public sunt confiscate.
Musulmanii se convertesc la crestinism si in China. Conform unui articol din 24 ianuarie anul acesta, in China sunt aproape 100 de milioane de crestini si 20 de milioane de musulmani. Doar citeva mii de musulmani s-au convertit la crestinism, dar acum citiva ani numarul lor era infim. La fel in Nigeria unde anul trecut au fost botezati 400 de musumlani „radicali”. Prin „radicali” se intelege nu teroristii lui Boko Haram ci populatia fulani, o populatie pastorala musulmana care e mai vicioasa decit teroristii islamisti. In 2014 ei au ucis peste 1.200 de crestini. Conform indexului global al terorismului (Global Terrorism Index), in 2014 radicalii fulani erau pe locul patru (4) in lume privind terorismul impotriva crestinilor. [Articol: https://www.christiantoday.com/article/400.radical.muslims.embrace.jesus.as.their.saviour.in.nigeria/108625.htm]
 

Convertirea musulmanilor in Germania

Mii de musulmani se convertesc si in Germania. E o cifra infima considerind ca din 2015 incoace Germania a primit peste un milion de migranti musulmani si ca in 2015 Germania deja avea 4 milioane de musulmani. Totusi, e un inceput bun care foarte probabil va duce la rezultate si mai bune. Spre exemplu, o biserica inceputa in Berlin in 2008 cu doi refugiati musulmani convertiti la crestinism a ajuns la 1.200 de persoane in 2016. Majoritatea convertitilor sunt din Iran si Afganistan. Orele de catiheza au pina la 250 de musulmani care doresc ca afle despre crestinism. Numarul celor care nu sunt botezati, insa, e si el mare. In 2016 o biserica a respins cererea de convertire a 300 de persoane pentru ca pastorul nu a gasit sincera motivatia lor pentru a fi botezati. Unii musulmani cer sa fie botezati pentru a facilita primirea azilului. Cei care sunt depistati ca fiind nesinceri nu sunt botezati ori li se revoca certificatul de botez. Numarul musulmanilor convertiti e greu de cunoscut cu exactitate, dar numarul persoanelor botezate in biserica protestanta din Germania a crescut in extremis de la 17.000 in 2014 la 178.408 in 2015. O mare parte a acestor convertiti sunt fosti musulmani. De Rusalii in 2015 un pastor a botezat, intr-un parc din Hamburg, 80 de fosti musulmani. In 2009 100 de iranieni au fost botezati in Hanovra. Conform unui studiu, in doar doi ani (2014-2015) peste 3.500 de musulmani au fost botezati in crestinism in Germania. Unii dintre ei s-au convertiti in Iran ori Siria in casele in care se intruneau crestinii, dar au putut primi botezul doar odata ajunsi in Europa. [Articol: http://www.dw.com/en/german-churches-see-rise-in-baptisms-for-refugees/a-38771600]
Un articol din The Atlantic din 25 iulie anul trecut explica cauzele pentru care un numar mare de musulmani abandoneaza islamul ori sunt atrasi de crestinism. O mare parte din centrele pentru refugiati ori de caritate care ajuta migrantii sunt crestine ori administrate de biserici. Unii migranti nu merg de loc la moschei pentru ca acolo se vorbeste araba, o limba pe care majoritatea migrantilor nu o cunosc. Altii nu merg la moscheiele turcesti pentru acelasi motiv, nu cunosc limba, ori, de exemplu sirienii, nu se inteleg cu turcii. Altii nu vor sa aibe nimic de a face cu musulmanii impaminteniti in Germania pentru ca acestor musulmani le pasa prea putin de migranti, iar moscheiele si asociatiile caritabile musulmane din Germania au ajutat foarte putin pe migrantii musulmani in comparatie cu crestinii. Ironic, un centru crestin care ajuta masiv musulmanii este admnistrat de o crestina iraniana, convertitata la crestinism cu zeci de ani in urma. Ce a facut-o sa se converteasca? Dragostea crestinilor. Musulmaii nu au facut-o sa se simta bine in mijlocul lor, dar la scoala s-a imprietenit cu crestini care au tratat-o dragut si cu afectiune. S-a convertit. („She only embraced Germany when she met some Christians who treated her kindly. They were nice to me, she said”)

 

Crestinsimul progreseaza si in alte parti ale lumii

Daca crestinismul istoric pare sa fie in deriva in Orientul Mijlociu (Iraq, Siria, Egipt), el face progres in alte tari ale lumii. Unele date statistice, greu de confirmat cu exactitate, sunt cu totul extraordinare. De exemplu, conform ultimului recensamint al populatiei, in Mongolia crestinii alcatuiesc intre 2 si 3 % din populatie. In 1990 cind s-a prabusit comunismul, in Mongolia nu era nici un crestin. In Nepal, populatia crestina a ajuns la aproape 10% din populatia tarii pe cind in 1980 nu era nici un crestin. Extinderea crestinismului in Nepal a fost de o magnitudine atit de mare incit autoritatile au ripostat in ultimii ani interzicind prozelitismul si convertirea de la budism la alte religii. Iar in Bangladesh 3% din populatia tarii e crestina, o tara unde acum 100 de ani nu erau crestini.
Tehnologia ajuta si ea la masurarea expansiunii crestinismului in tarile musulmane si Lumea a Treia. Aplicatii americane care pun Biblia la dispozitia oamenilor din toata lumea online inregistreaza unde in lume se descarca Biblii si cite. In ianuarie a fost emis un raport al unei astfel de aplicatii, conform caruia in doar ultimii noua (9) ani au fost descarcate 300 de milioane de Biblii puse la dispozitia cetatenilor lumii de doar aceasta aplicatie. Mai multe Biblii sunt descarcate in Lumea a Traia decit in Europa ori America. E descarcata si in Iran si Iraq. In Iraq, de exemplu, in 2017 a fost descarcat un numar dublu de Biblii in comparatie cu 2016. Romania e si ea inclusa in statistica anuala. Tehnologia uimeste pentru ca depisteaza si cele mai citite texte din Biblie. De exemplu, in 2017 cel mai citit pasaj din Sfanta Scriptura de catre romanii (si americanii) care au descarcat Biblia folosind aplicatia americana a fost Epistola Sfantului Apostol Pavel Catre Romani 8:28. „Şi ştim că Dumnezeu toate le lucrează spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, al celor care sunt chemaţi după voia Lui.”
Buletin informal al Alianței Familiilor din România

 

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!