Sari la conținut
Prima pagină » Acord între Patriarhie și MAI: credincioșii pot merge să ia „Paștile” de la biserică iar voluntarii aduc lumina Învierii ajutați de Poliție

Acord între Patriarhie și MAI: credincioșii pot merge să ia „Paștile” de la biserică iar voluntarii aduc lumina Învierii ajutați de Poliție

Ministrul Marcel Vela a prezentat noul acord stabilit între MAI și Patriarhia Română care se refră la distribuirea paștilor și a Sfintei Lumini la casele oamenilor.

Chiar dacă nu se prevede participarea la slujba de Înviere, noutatea constă în faptul că toți creștinii se vor putea deplasa în curtea bisericii unde pot primi „paștile” adică pâinea binecuvântată cu aghiasmă și vin.

„Prezentăm acordul semnat astăzi între Ministerul Afacerilor Interne și Patriarhia Română. Am avut în vedere că foarte mulți români vor sărbători Sfintele Paști la sfârșitul acestei săptămâni…

Având în vedere numărul mare de cetățeni de religie ortodoxă, pentru a nu exista riscul răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, Ministerul Afacerilor Interne vine în sprijinul Bisericii Ortodoxe, executând misiuni de susținere și ajutor pentru clerici și credincioși.

Pentru a oferi și o alinare spirituală tuturor celor care trec în prezent prin momente grele, vom ajuta Biserica Ortodoxă Română la împărțirea sfintelor paști și a Luminii sfinte aduse de la Ierusalim în seara Învierii…

Astăzi am semnat împreună cu PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un acord de susținere și sprijin din partea tuturor forțelor coordonate în starea de urgență de către Ministerul Afacerilor Interne pentru stabilirea unor acțiuni comune cu ocazia sărbătorilor pascale din acest an.

Având în vedere dorința de a se oferi credincoșilor ortodocși o anumită consolare prin distribuirea paștilor și a sfintei lumini venite de la Ierusalim, între Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne s-au stabilit următoarele:

Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu aghiasmă și vin, numită „paști”, sfințită anul acesta în Joia Mare, în 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri, 17 aprilie, și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 7 – 17, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate în afara lăcașurilor de cult, de către personalul angajat al Bisericii și de către voluntari, evident, cu respectarea măsurilor de protecție: mască sanitară, distanță socială – distanța fiind marcată în fața locului special amenajat, exact ca la magazinele alimentare.

În declarația pe proprie răspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea: pentru ridicarea sfintelor paști de la biserică și va trece numele lăcașului de cult din zona de rezidență a persoanei respective.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Intere – Poliție, Poliție de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliție locală – vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuirii sfintelor paști. Angajații parohiei, membrii consiliilor parohiale ți voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanței sociale și a reglementărilor prevăzute în ordonanțele militare pe perioada distribuirii paștilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.

Pentru credincioșii bolnavi și cei peste 65 de ani, paștile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri și sâmbătă sau în prima zi de Paști, începând cu ora 6 dimineața, cu respectarea măsurilor de protecție: mască sanitară și mănuși.

Distribuirea sfintei lumini aduse de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie, în jurul orelor 19, se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică și patrulele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune sâmbătă – Poliția națională, Poliția de Frontieră, Jandarmeria, Pompierii, Poliția locală și cadrele Ministerului Apărării Naționale – începând cu ora 20.

Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanțare socială, astfel încât să fie evitată aglomerația și formarea grupurilor mai mari de 3 persoane. În acest sens, 2-3 locatari dintr-o scară de bloc pot oferi sfânta lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor”, a transmis ministrul de Interne, Marcel Vela, marți seară în Săptămâna Patimilor.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii