Sari la conținut
Prima pagină » 19 creștini și persoane ce îi ajutau au fost ucise în Burkina Faso. Stare de urgență în unele regiuni.

19 creștini și persoane ce îi ajutau au fost ucise în Burkina Faso. Stare de urgență în unele regiuni.

Zeci de oameni înarmați neidentificați au ucis cel putin 19 persoane săptămâna trecută și au rănit 13 persoane în nordul statului Burkina Faso, informează Christian Post.

Un oficial guvernamental local a declarat pentru AFP, cu condiția anonimatului, că atacul a avut loc între orele 13:00 și 17:00. și că au fost găsite 19 cadavre. Oficialul a spus că sunt căutate și alte persoane dispărute.

Câteva ore înainte ca atacatorii să atace, sursa a spus că pistolari au oprit trei vehicule în micul oraș Arbinda și le-au incendiat, unul dintre șoferi fiind ucis. Atacul amintește de un alt atac similar în Arbinda, în luna aprilie, când mai mult de 60 de persoane au fost ucise cu violență.

Burkina Faso, cunoscută și ca Burkina, este o țară din vestul Africii aproximativ de mărimea României. În traducere în limba dioula, numele se traduce Casa oamenilor integri. Ea este locuită de 20 de milioane de locuitori  dintre care 61% sunt musulmani, 25% creștini, 14% religii locale și alte religii. 85% din populație lucrează în agricultură și cultivă doar 10% din suprafața țării.

În fiecare lună în Burkina Faso își pierd viața tot mai mulți civili din cauza înmulțirii atacurilor jihadiste, aceste atacuri armate răspândindu-se în Mali, Nigeria și Burkina Faso. O.N.U. raportează că aceste violențe au dus la refugierea a cel puțin 4,2 milioane de persoane, cu 1 milion mai mult decât în 2018.

Un reprezentantal fundației Barnaba de Ajutorare a Creștinilor a relatat:  „Atacatorii căutau creștini. Familiile care ascund creștinii sunt de asemenea uciși. Orășelul Arbinda a pierdut 100 de persoane în ultimele luni.”

Începând cu anul 2016, grupările islamiste armate care au legătură cu Al-Qaida în Maghrebul islamic și statul islamic din Sahara Mare au atacat țintele civile, secțiile de poliție și posturile militare din Burkina Faso, potrivit Human Rights Watch.

Deși violența s-a răspândit în întreaga țară, „epicentrul” violenței se află în nordul Sahelului, o regiune care mărginește statele Mali și Nigeria.

Persoanele de contact au declarat pentru fundația Barnaba că până la 82 de parohii s-au refugiat din localitățile unde există majoritate musulmană.

În aprilie, un preot și cinci creștini au fost uciși în orașul Silgadji din nordul țării. La vremea respectivă se credea că atacul bisericii din Silgadji a fost o excepție în Burkina Faso, o țară în care musulmanii și creștinii au coexistat în istorie.

Dar, în mai, o altă biserică a fost atacată în orașul nordic Dablo, unde au fost uciși parohul și cinci membri ai comunității, dintre care unii erau bătrâni din consiliul parohial. Extremiștii din Dablo au dat foc bisericii. De asemenea, au atacat un centru local de sănătate și au ars mașina unei asistente medicale.

Tot în luna mai, patru creștini au fost uciși în timpul unei procesiuni religioase dedicată Fecioarei Maria în municipiul nordic Zimtenga. Un satean a povestit despre despre un alt atac extremist care a avut loc în satul Gasseliki. „Au rupt ușa, s-au dus în camere și ne-au găsit în ascunzători”, a spus el. „Apoi au deschis focul la întâmplare ucigând trei bărbați”. În total au murit 11 persoane în acest sat, relatează Human Right Watch.

„Oamenii sunt stăpâniți de teamă”, a spus un martor. „Nici un bărbat de peste 18 ani nu îndrăznește să mai adoarmă în casa lui, de teamă să nu fie răpit sau mai rău”.

Organizația Open Doors U.K. a raportat că mulți conducători a comunităților creștine au fost răpiți cu familiile lor. Peste 200 de biserici s-au închis în nordul Burkinei Faso pentru a evita atacurile.

„Este cel mai mare șoc din viața noastră ca creștini. Niciodată în imaginația noastră nu am crezut că acest lucru se va întâmpla”, a declarat Daniel Sawadogo pentru Open Doors, paroh într-una dintre locașurile închise. „Am lăsat tot ceea ce am lucrat. Copiii noștri au fost scoși din școală. Unii dintre oamenii noștri au fost uciși fără provocare”.

Veștile din această lună nu sunt deloc bune: mii de familii, copii mici, bărbați și femei supraviețuiesc în condiții extrem de dificile, unele în corturi supraaglomerate și fără suficientă hrană, apă sau îngrijiri medicale.Dar cea mai gravă este insecuritatea în creștere, ceea ce generează o deteriorare rapidă a situației umanitare. În mai multe regiuni din Burkina Faso a fost declarată starea de urgență.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii