Un preot ajută 120 de copii să înceapă școala. „Cum putem cere rezultate de la un copil care începe şcoala nepregătit?”

preotajutacopii

Un preot ajută 120 de copii să înceapă școala. „Cum putem cere rezultate de la un copil care începe şcoala nepregătit?”

|
11/09/2019
|
0 comentarii
|

Un preot din Botoşani organizează de şase ani campanii pentru elevii săraci din judeţ, relatează ziarul Adevărul. În acest an a reuşit, cu ajutorul enoriaşilor, să trimită la şcoală cu toate rechizitele și cele necesare peste 120 de copii nevoiaşi de toate vârstele.

Este vorba despre părintele Partenie Apostoaie, preotul paroh al Bisericii Vovidenia din municipiul Botoşani, cunoscut pentru acţiunile sale umanitare, destinate în special ajutorării copiilor săraci. Una dintre cele mai importante campanii umanitare iniţiate în acest sens de preotul botoşănean îşi propune pregătirea pentru şcoală a peste 120 de elevi nevoiaşi de la ţară.

Mai precis, copiii vor primi ghiozdane umplute cu toate rechizitele necesare începerii anului şcolar. Până în prezent peste 700 de elevi săraci au beneficiat de programul „Un ghiozdan pentru fiecare“.

„Un ghiozdan pentru fiecare”

Campania a luat naştere în toamna anului 2013. Preotul Partenie Apostoaie a observat că tot mai mulţi copii, mai ales de la ţară, n-au cum să înceapă anul şcolar. Ghiozdanele, penarele şi, în general, toate rechizitele, sunt prea scumpe pentru părinţii care trăiau din munca cu ziua.

„Sunt familii cu mulţi copii, nevoiaşe. Unii sunt oameni muncitori, dar se descurcă greu. Rechizitele sunt scumpe. Copilul începea şcoala nepregătit. Cum putem aştepta atunci rezultate de la el? Un copil are nevoie de învăţătură, de educaţie. Ne-am gândit c-ar trebui să facem ceva pentru aceşti copii şi aşa s-a născut această campanie“, explică preotul.

Campania este numită „Un ghiozdan pentru fiecare“ şi constă în achiziţionarea unui ghiozdan în care sunt introduse toate rechizitele necesare unui copil pentru începerea anului şcolar. Ghiozdanele şi rechizitele sunt cumpărate atât din banii bisericii, cât şi ai enoriaşilor. Propriu-zis, fiecare enoriaş cumpără un ghiozdan pe care-l umple cu rechizite iar apoi îl aduce la biserica Vovidenia.

„Fiecare om care doreşte să facă o faptă umanitară pentru aceşti copii donează un ghiozdan, cu rechizite, cu tot ce este necesar măcar pentru începutul anului şcolar. Sunt unii care pot dona doar un ghiozdan, iar noi îl umplem cu rechizite mai apoi aici la biserică. Acolo unde mai este nevoie de ceva imediat, completăm în aşa fel încât fiecare elev să aibă tot ce are nevoie, repet, măcar pentru începutul şcolii. Pe parcursul anului şcolar mai avem acţiuni prin care completăm rechizitele la aceste familii nevoiaşe“, adaugă Partenie Apostoaie.

Rechizite ordonate pe nivel şcolar Ghiozdane cu rechizite nu sunt distribuite la întâmplare. Campania începe din vară, cu o informare făcută de preot în fiecare comună din judeţ. Sunt găsiţi elevii nevoiaşi ai căror părinţi nu au posibilitatea de a-i pregăti de şcoală. Se ia în considerare numărul acestora şi clasa în care vor intra la începutul şcolii.

„Noi aflăm că în cutare comună sunt doi elevi de clasa a VIII-a şi unul de a V-a, să zicem. În fucţie de asta, vedem cum pregătim ghiozdanele. Nu putem da unui elev de liceu caiete ca pentru pentru un copil de şcoală primară“, spune preotul.

Tocmai de aceea fiecare ghizodan conţine rechizitele necesare fiecărui an de studiu în parte, la recomandările învăţătorilor şi profesorilor, de la penar şi până la caiete speciale de activităţi, blocuri de desen, caiete de biologie, carioci, creioane, pixuri şi numărătoare sau alfabetar. Pe etichetele ghiozdanelor este notat nivelul de studiu, dar şi alte indicii, de exemplu, dacă rechizitele au modele destinate fetelor sau băieţilor.

Un ghiozdan plin cu rechizite costă în jur de 300 de lei, în funcţie de cerinţele fiecărui nivel de studiu. De multe ori, în ghiozdanele pline cu rechizite, cumpărate după recomandările învăţătorilor sau ale profesorilor, enoriaşii sau preotul strecoară câte o mică atenţie care să-i bucure pe elevii nevoiaşi. Pe lângă caiete, cărţi, penare sau carioci sunt puse în ghiozdane şi câte o jucărie, dulciuri, şosete sau alte articole vestimentare.

„Le punem câte un mic dar din suflet. Eu am pus o maşinuţă pentru un băieţel. Când se întoarce de la şcoală, să se joace. Mi-aş dori să reuşească să aibă o şansă în viaţă copilul care primeşte aceste rechizite“, spune o tânără mamă care a donat un ghiozdan cu rechizite la biserică.

În următoarele zile, după ce se vor strânge toate ghiozdanele şi vor fi ordonate pe nivel de educaţie, sex şi destinaţie, acestea vor duse de preot elevilor care se pregătesc de şcoală. Şi în acest an, s-au strâns peste 120 de ghiozdane pline cu rechizite.

„Ghiozdanul conţine tot ceea ce trebuie, mai puţin, să spunem, «pastila pofta de învăţat». Sperăm să o aibă ei“, spune vesel părintele Partenie Apostoaie. Preotul botoşănean este cunoscut şi pentru alte campanii umanitare destinate elevilor. De câţiva ani, întreţine elevi săraci de la ţară care învaţă la liceele din Botoşani. Programul este destinat copiilor buni la învăţătură care nu şi-ar fi permis niciodată să ajungă la un liceu de la oraş.

Politică comentarii

Siteul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Totuși, de prea multe ori, exprimarea lor se face într-un mod extrem de agresiv, fără coerență, și denotă mai degrabă un patos extrem decât o atitudine rațională.

Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.

Comentarii de tipul "toți preoții sunt niște X", "am văzut eu pe unul care...", "biserica este doar...", nu aduc absolut nicio contribuție.

Comentariile anonime vor fi cel mai probabil șterse, mai ales dacă sunt agresive (de orice parte s-ar poziționa). Pentru mai multe detalii legate de politica noastră privind comentariile, citește aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *