Toma Pătrașcu, președinte ASUR, despre cabinetul de religie creat de o directoare "tâmpită" și "retardă"

Toma Pătrașcu, președinte ASUR, despre cabinetul de religie creat de o directoare “tâmpită” și “retardă”

|
01/02/2015
|
14 comentarii
|

Google Chrome032

Toma Pătrașcu, președintele Asociației Secular-Umaniste din România, după ce a declarat deschis că ora de religie este “un sistem idiot, care atrage idioți și produce alți idioți”, a atins un nou minim de civilizație și lipsă de elementar respect față de valorile religioase și față de oamenii credincioși.

Zilele acestea a postat pe pagina sa de Facebook un reportaj în care este prezentat un cabinet de religie din cadrul școlii nr. 50 din București.

Unul dintre comentariile la postul domnului Toma Pătrașcu spune așa:

Incredibil! Cum a ajuns profesoară asta în învățământul românesc, eu nu știu! A făcut pur și simplu o biserică în acea școală! Cine i-a acceptat așa ceva!? Un atelier de electronică, traforaj, educație civică sau educație rutieră de ce nu i-a dat în mintea aia tâmpită să facă! Retardă femeie, îndoctrinată și în același timp îndoctrinatoare! Ce căuta poza lui Daniel șeful BOR acolo!? Sictir! Părinții încă sunt orbi și nu văd mizeria asta, de ce!?

Și, firește, domnul Toma Pătrașcu a apreciat acest comentariu. Din care înțelegem că este de acord cu el. Nu îmi imaginez cum ar putea cineva aprecia un comentariu care conține expresii de tipul “mintea aia tâmpită” și “retardă femeie”, dacă nu ar fi în întregime de acord cu el. Dacă ar fi fost de acord parțial, domnul Toma Pătrașcu ar fi putut adăuga un comentariu personal, dezicându-se în același timp de limbajul violent și misogin. Dar nu a făcut-o.

Domnul Toma Pătrașcu uită, sau ignoră că multe secole înainte de sistemul de învățământ asumat în formele sale moderne de statul secular, Biserica a fost cea care a avut un rol extrem de important, și de multe ori singural, în alfabetizarea și educația copiilor. Primele universități europene au fost fondate de biserică, urmare a unei vechi tradiții menținute mai ales în mediul mănăstiresc. Este ironic să deplângi prezența unui simplu cabinet de religie într-o școală publică și să dai dovadă, în același timp, de o atât de evidentă lipsă de educație, cel puțin istorică.

Și această lipsă de educație nu o dovedește numai domnul Toma Pătrașcu. Iată ce declară domnul Emil Moise, profesorul de filosofie din Buzău, în legătură cu existența acestui cabinet de religie:

“Este un abuz cu consecințe deosebit de grave pentru copii. Să înveți în clasele I-IV într-o clasă ai cărei pereți sunt pictați impunator cu oameni omorâți prin răstignire pe o cruce, cu personaje care fac legătura cu toate poveștile de groază dintr-o anumită religie te poate duce într-o prăpastie din care nici cei mai renumiți psihologi nu te mai pot scoate la suprafață. Chiar admițând că este vorba de “cabinetul de Religie” — îmi e greu și să scriu o asemenea sintagmă — statul nu are voie să neglijeze consecințele la care expune copiii de vârsta celor din clasele I-IV.” (sublinierile îmi aparțin)

În primul rând, domnul Emil Moise are o dificultate în a concepte, pur și simplu, existența unui cabinet de religie, adică un spațiu special amenajat pentru a se preda religia acolo. Care poate să fie dificultatea în a concepe și a accepta așa ceva? De ce este posibil și rezonabil să existe un cabinet de geografie, chimie, fizică, și să nu existe unul pentru religie? Rațiunea amenajării unui spațiu dedicat predării unei materii este simplă. În spațiul respectiv vor exista materiale didactice specifice acelei materii. În cazul orelor de religie, pot fi expuse icoane, cărți și obiecte de cult, fotografii cu locașuri de cult și elemente de istoria unui cult, etc. Singurul motiv pentru care domnul Moise ar putea avea o repulsie față de existența unui cabinet de religie este acela că dânsul are, de fapt, o repulsie față de religie în sine. Dacă am considera o persoană ca fiind total irațională dacă ar avea o repulsie viscerală față de orice alt domeniu cu tradiție al culturii și cunoașterii umane, același lucru îl putem spune și despre domnul Emil Moise: este irațional.

Iraționalitatea domnului Emil Moise este și mai evidentă din ignoranța și incultura teologică cu care judecă aspectele creștinismului. Domnul Emil Moise, deși se declară a fi creștin ortodox, vede în scena Răstignirii Mântuitorului Hristos doar “un omorât prin răstignire pe o cruce”. Iar în chipurile sfinților din icoane vede “personaje care fac legătura cu toate poveștile de groază” din creștinism.

Domnul Emil Moise trăiește într-un basm, într-o colecție de povești pe care le confundă cu realitatea. Lucru care “te poate duce într-o prăpastie din care nici cei mai renumiți psihologi nu te mai pot scoate la sufrafață”. Dar educația te poate scoate la suprafață, fiindcă, cum se spune, întunericul rațiunii naște monștrii. Monștrii care, în primul rând, viețuiesc în propriile percepții și credințe.

Politică comentarii

Siteul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Totuși, de prea multe ori, exprimarea lor se face într-un mod extrem de agresiv, fără coerență, și denotă mai degrabă un patos extrem decât o atitudine rațională.

Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.

Comentarii de tipul "toți preoții sunt niște X", "am văzut eu pe unul care...", "biserica este doar...", nu aduc absolut nicio contribuție.

Comentariile anonime vor fi cel mai probabil șterse, mai ales dacă sunt agresive (de orice parte s-ar poziționa). Pentru mai multe detalii legate de politica noastră privind comentariile, citește aici.

 • adrian

  “De ce este posibil și rezonabil să existe un cabinet de geografie, chimie, fizică, și să nu existe unul pentru religie?”

  Biologia e doar una, nu exista biologie diferita in functie de tara/regiune asa cum vei gasii religie (hinduism in india, ortodoxie in rusia si romana, catolicism in europa de west, etc, etc).

  “Domnul Emil Moise trăiește într-un basm, într-o colecție de povești pe care le confundă cu realitatea.
  Ce ironic.

  Domnii astia de care tot va legati voi, doar pentru ca sunt vulgari nu inseamna ca ce sustin ei e neaparat gresit. Faceti va rog diferenta intre forma si continut.

  Au existat si exista inca foarte multe persoane destepte, oamenii de stiinta, etc, care desi genii se comporta uneori vulgar.

  Argumentele de genu “X vorbeste urat, rezulta ca ideea care o sustine e gresita” functioneaza doar la oamenii superficiali, care din pacate sunt multi.

  • Nu am spus că nu are dreptate fiindcă e vulgar. Am spus că este necivilizat fiindcă e vulgar în ultimul hal, mai ales pentru cineva care are apariții constante la televiziune și promovează “moralitatea seculară” în detrimentul a ce dânsul, needucat, consideră a fi pericolul religiei. Vulgaritatea este o marcă a lipsei de educație, nu numai comportamentală, dar și educație în sensul larg al cuvântului. Odată ce cunoști și înțelegi poziția cuiva, nu îți mai permiți să te cobori la înjurături de bodegă fiindcă: 1. Ai argumente. 2. Știi că la rândul tău nu ești sursa ultimă a adevărului, și a asta cere o anumită modestie în poziționarea față de argumentele și credințele altcuiva.

   Și artele sunt de multe feluri. Și poezia. Și filosofia. Religia e religie și nu poate fi comparată cu alte materii mai “reale”. Trebuie luată ca atare și așa cum este. Peste tot în Europa se studiază religia, de multe ori stric confesional. Nu e nimic rău în asta.

   • adrian

    Arta spre deosebire de religie nu impune nici un set de reguli dupa care sa iti traiesti viata.
    La religie, la noi in romania, inveti ca daca faci X vei arde in iad.

    • Iar începem să jucăm ping-pong? Ai spus inițial că religia nu aceiași pretutindeni, spre deosebire de științe. Acum spui că arta nu impune un set de norme etice. Este trivial și irelevant. În școală se predau și noțiuni de politică și etică socială, care nu sunt aceleași peste tot. Asta este religia și trebuie luată ca atare, fără niciun fel de obiecție cum că nu ar fi biologie sau artă. Este irelevant.

     La religie, la noi în România, și peste tot în Europa se învață noțiuni de credință, printre care și chestiunea mântuirii. Am văzut articolul scris de tine pe blog în care ai preluat imaginile răspândite de asur din acel manual care acum nu mai este aprobat de minister. Nu sunt reprezentative pentru cum este înțeleasă mântuirea în Ortodoxie și nu se spune în niciun caz că dacă faci X arzi în Iad. Asta este o critică strawman pe care o fac mulți în necunoștință de cauză, din lipsă de educație sau rea-voință. În cazul ASUR, rea voință vinovată.

 • Feher Petru

  Am intrat si eu de curios sa vad despre ce este vorba, acel post nu exista, cel mai probabil a fost sters. Plus ca din titlul acestui articol se deduce ca acest Toma Patrascu ar fi zis despre directoarea respectiva ca este ,,tampita si retarda“ ceea ce nu este cazul.

  • Nu a fost șters, este încă acolo. Din titlu se poate înțelege și asta, dar sper că se citește articolul pe acest site. Indirect, totuși, Toma Pătrașcu și-a asumat spusele respectivului comentator. În spiritul Facebook, este ca și cum s-ar spune “Amin!”.

 • Integru

  Nesimțirea acestui domn, Toma Pătrașcu, nu are limite! Se citește pe fața lui vulgaritatea și fanatismul de care dă dovadă!

 • Ovidiu

  Eu nu mai inteleg pe acesti seculari.Am inteles ca religia sa fie optionala ca sunt si altii de alta religie mai sunt si atei – ok nicio problema.Dar nici in Biserica sa nu se predea religia?Surpriza!In urma cu cateva luni se tot circula pe retelele de socializare ideea ca religia ar trebui sa fie predata in Biserica. Dar,oare,acest nu il face aceasta profesoara prin cabinetul de religie in biserica?Incep sa cred ca de fapt secularismul nu vrea egalitate intre adeptii unei confesiuni si atei ci scoaterea religiei si din vietile oamenilor(un plan care vrea sa il duca la indeplinire si Remus Cernea – pe pagina lui de facebook pe langa postari ca animalele ar avea nevoie de “pasapoarte” se mai insera si postari impotriva orei de religie si chiar “intr-o oarece masura s-a dat de gol” ca ar vrea sa scoata religia din viata oamenilor incepand de la scoala).

  • Cabinetul de religie este într-o școală publică. Dar spațiul respectiv este strict rezervat orelor de religie și nu se fac alte ore în clasa respectivă.

 • AndreiD

  Toma Patrascu si admiratorii, daca ne gandim mai bine, sunt personaje oarecum benefice. Multi atei neaga ca ateismul ar fi fanatic (in ciuda unei istorii plina de fanatism). Dar iata ca avem exemple care contrazic astfel de viziuni. In momentul in care in numele “moralitatii” seculare, folosesti astfel de cuvinte, nu poti catalogat decat ca un cretin care la fiecare a doua fraza pe care o spui, o contrazici pe prima si ca un fanatic. Si daca as fi fost ateu, mi-ar fi fost scarba sa ma reprezinte asemenea grobieni.

 • Adrian Stoica

  Dom’le, eu nu înțeleg care este faza că un anume Afrim Paul comentează ceea ce comentează la postarea domnului Pătrașcu. Să fie ceva în genul “spune-mi cine și cum te comentează și-o să-ți spun cine ești”??
  Mă rog …
  Apoi, în legătură cu acel cabinet de religie, eu nu împărtășesc ideea că profesoara în cauză e neapărat retardată. Sunt, însă, convins că, având în vedere interesul superior al copilului, doamna profesoară a căutat o modalitate de a face lecțiile mai interesante, mai atractive, mai pline de conținut, de a-i face pe elevi să îndrăgească această materie etc. Dacă a reușit, probabil, în toamnă, toți părinții vor solicita, pentru copiii lor, înscrierea la ora de religie și desfășurarea orelor în acel cabinet etc. Dacă nu … asta e. Ghinion, cum ar zice un “clasic în viață”.

 • Adrian Stoica

  Dom’le, eu nu înțeleg care este faza că un anume Afrim Paul comentează ceea ce comentează la postarea domnului Pătrașcu. Să fie ceva în genul “spune-mi cine și cum te comentează și-o să-ți spun cine ești”??
  Mă rog …
  Apoi, în legătură cu acel cabinet de religie, eu nu împărtășesc ideea că profesoara în cauză e neapărat retardată. Sunt, însă, convins că, având în vedere interesul superior al copilului, doamna profesoară a căutat o modalitate de a face lecțiile mai interesante, mai atractive, mai pline de conținut, de a-i face pe elevi să îndrăgească această materie etc. Dacă a reușit, probabil, în toamnă, toți părinții vor solicita, pentru copiii lor, înscrierea la ora de religie și desfășurarea orelor în acel cabinet etc. Dacă nu … asta e. Ghinion, cum ar zice un “clasic în viață”.

 • Pingback: A.S.U.R. incită la ură împotriva Bisericii Ortodoxe și susține birocrația împotriva intereselor copiilor | Averea Bisericii()

 • Pingback: “Specialiștii” în educație Adevărul.ro fac propagandă murdară împotriva orei de religie | Averea Bisericii()