Sunt prea multe biserici în România?

Sunt prea multe biserici în România?

|
01/12/2013
|
11 comentarii
|

În România nu sunt prea multe biserici. Pentru a înțelege de ce, ar fi de-ajuns să luăm în considerare cine sunt cei care consideră că sunt prea multe biserici în România. Nu sunt cei care au nevoie de ele, nu sunt cei care participă în vreun fel la viața comunităților religiose. Nu sunt nici chiar cei care păstrează o distanță respectuoasă față de Biserică și de cei angajați într-o viață religiosă.

Dimpotrivă. Sunt chiar cei care adoptă o atitudine ostilă, extremă chiar, de cele mai multe ori irațională, față de culte în general și de Biserica Ortodoxă în particular.

Sunt cei care emit judecăți lapidare, slab sau deloc fundamentate, și cei care, miopi față de valorile spirituale ale concetățenilor lor, vor să impună credința că, într-adevăr, deja avem prea multe biserici și ar trebui să ne concentrăm eforturile financiar pe alte aspecte “prioritare”.

Sub masca cetățeanului îngrijorat pentru soarta comunității și a țării, acești “apărători” ai banului public poartă un singur război: oprirea finanțării credincioșilor din banii credincioșilor. Ei formulează altfel, adică sistarea finanțării Bisericii din banii Statului. O formulare care acoperă realitatea și, spusă pe tonul și în contextul potrivit, cu frecvența necesară, va lăsa impresia unui mare act de dreptate. Un act de dreptate în chiar defavoarea beneficiarilor principali ai finanțării cultelor. Mai mult de 99% dintre contribuabilii la bugetul de stat sunt credincioși. Ei sunt beneficiarii finanțării cultelor cu mai puțin 0.5% din bugetul de stat. Dar, în ochii și rațiunea a mai puțin de 0.5% dintre contribuabili, mai mult de 99% dintre contribuabili ar trebui obligați să sprijine separat cultele de care aparțin.

Cei puțini se simt nedreptățiți de cei mulți. Cei puțini, chiar, vor să facă dreptate celor mulți. Cei puțini consideră că cei mulți au prea mult din ceea ce lor, celor puțini, oricum nu le este necesar.

Pentru a înțelege de ce nu sunt prea multe Biserici în România, trebuie să înțelegem câteva lucruri evidente bunului simț și bunei credințe.

În primul rând este absurd să se facă o evaluare la nivelul întregii țări. România are o populație de 20 milioane de locuitori, majoritatea credincioși. Biserica Ortodoxă, alături de alte confesiuni creștine, au o istorie de secole în această țară. Dată fiind dimensiunea suprafeței, a populației și a istoriei îndelungate, este firesc ca numărul locașurilor de cult să fie foarte mare. Dar o biserică este un locaș de cult care vizează o comunitate de credincioși, un spațiu restrâns, un sat, un cartier, un mic oraș. Este irelevant pentru un credincios numărul total de locașuri de cult. Dacă o comunitate simte nevoia unui locaș de cult, și-l va construi pentru a satisface acea nevoie. Nimeni nu va sta să pună în balanță nevoia locală cu un calcul fără semnificație făcut la nivel național. Dar, în variantele cele mai agresive și iraționale, se strigă sus și tare că “România este țara cu biserici la tot pasul”. O inflație imaginată ce nu are, practic, legătură cu realitatea.

O retorică a disprețului și nu a toleranței, expresie a unui sistem de valori declarat progresist, dar în realitate unul al miopiei intolerante, al neacceptării și al excluderii elementelor care “nu dau bine”. Un sistem de valori în care “tradițional” este echivalent cu “îndoctrinare” și “retrograd”, iar relativismul și disoluția morală trec triumfător și disprețuitor drept “progres”.

Politică comentarii

Siteul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Totuși, de prea multe ori, exprimarea lor se face într-un mod extrem de agresiv, fără coerență, și denotă mai degrabă un patos extrem decât o atitudine rațională.

Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.

Comentarii de tipul "toți preoții sunt niște X", "am văzut eu pe unul care...", "biserica este doar...", nu aduc absolut nicio contribuție.

Comentariile anonime vor fi cel mai probabil șterse, mai ales dacă sunt agresive (de orice parte s-ar poziționa). Pentru mai multe detalii legate de politica noastră privind comentariile, citește aici.

 • Mihai Varzariu
 • Ciobanu Bogdan

  Datorita faptului ca la articolul “Obsesia comparației numărului de biserici, spitale și școli” adaugarea de comentarii a fost inchisa voi incerca sa adaug aici un comentariu si anume:
  1. De ce toti cei “anti-biserica” sunt defapt decat Anti Biserica Ortodoxa? Din cele peste 100 de comentarii nimeni nu a pus problema cultelor protestante? sau greco-catolice? sau de alte religii. Daca la ortodocsi sunt 1500 credinciosi/biserica, la protestanti sunt 300/biserica. De asemenea intotdeauna sunt de vina POPII; dar pastorii nu sunt de vina, ca si ei primesc bani de la stat. Majoritatea “bisericilor” implicate in scandaluri financiare au fost si raman cele protestante unde pastorii si “credinciosii lor” se ocupa cu diferite afaceri profitand de asa zisa biserica pe care o con duc (si care primesc bani de la stat!!!!): masini la care nu se achita taxe, rulote, si multe alte produse care ulterior sunt vandute in Romania si pentru care nu se achita taxe sunt aduse exclusiv de aceste biserici protestante. Preotii din Biserica Ortodoxa din pacate sunt controlati de mai marii lor (episcopi, etc…) si nu fac astfel de lucruri caci nu pot. Dar toti acesti bieti preoti (ca or fi 1-5% bogati nu inseamna ca s-au imbogatit din preotie!!!!) sunt intotdeauna de vina in mentalitatea inapoiata ai celor anti BOR.
  2. “Ateii sunt oameni foarte inteligenti si cu un venit peste mediu” spunea cineva. Eu cred ca ateii sunt niste ipocriti, niste derbedei tatuati din cap pana in picioare, cu un coeficient de inteligenta sub media pacientilor din spitalele de nebuni, cu un interes demonstrat de a fi anti BOR, ascultatori de hardmetal si care la 30-40 de ani traiesc inca din salariul/pensia parintilor. Tocmai de aceea sunt scarbiti de biserica, caci mama in loc sa le dea lor bani de un nou tatuaj sau de bautura isi cumpara 2 lumanari de 50 de bani de la biserica!
  3. Faptul ca se construiesc Biserici si ca acestea sunt ingrijite au o singura vina si anume: un manager bun si responsabil. Pe cand la scoli si la spitale managerii sunt de regula alesi politic, in proportii covarsitoare nu au habar despre buna conducere a unei institutii, nu le pasa de nimeni (ci doar de propriul buzunar si de cel al partidului care ia pus pe functie), fura tot ce pot. Angajatii acestor institutii sunt oameni inapti, nesimtiti, grosolani, care au uitat ca Biserica Ortodoxa ia invatat sa isi iubeasca munca care o practica si sa o practice asa cum se cuvine. Caci de fapt rolul primordial al Bisericii Ortodoxe in general a fost acela sa educe si sa controleze caracterul animalic din fiecare om. Pentru cei care nu cunosc istorie va informez ca daca nu exista Biserica Ortodoxa acum tot la statui te inchinai, tot pe fiica o injunghiai pe motiv ca jertfeai zeilor! Crestinismu l a schimbat lumea in bine, dar ateismul o va distruge (dar cum ziceam: ateii sunt prea prosti ca sa inteleaga), dar mandria prostului e mare…
  4. Credeti ca daca ar fi mai multe scoli oamenii ar fi mai educati? Sau daca ar fi mai multe scoli ar fi altfel decat este acum? Nu numarul scolilor conteaza, ci voiinta fiecaruia de a se implica: a profesorului sa-si predea corect si pe intelesul tuturor materia, a elevului sa fie constincios si sa invete, si a statului sa protejeze si sa sustina ambele parti. Dar in ziua de azi proferosii nu mai sunt implicati din 2 motive: salarii prea mici si nesimtirea elevilor! Elevii in loc sa invete fac sex in baie, fumeaza in clasa si stau pe facebook caci asa e COOL! Nu am vazut elevi care sa nu aiba loc in scoala si sa fie nevoiti sa stea acasa pana se gaseste un loc liber si pentru el!!!!! EDUCATII-VA COPII, NU CERETI SCOLI!

  5. Spitalele sunt imputite si nu au aparatura/medicamente din cauza celor care le conduc: fura banii, ii dau pe alte lucruri inutile, nu accepta donatii, etc. Aceste cazuri de fapt au fost prezentate de nenumarate ori la tv sau prin mass-media. Numai un om ipocrit poate sa zica sa comenteze la adresa BOR, de parca reprezentatii acestei institutii ar fi de vina ca statul roman nu investeste in spitale sau ca banii investiti de regula ajung unde nu trebuie (la spitale private, in campaniile politicienilor, in vile/masini/yacht-uri are clasei politice si ale directorilor de spitale). De asemenea spitalele inchise au fost inchise fiindca ne-am lasat condusi de dusmanii declarati ai acestui popor si anume de unguri. Cel care a ordonat inchiderea brutala a spitalelor a fost un ungur (momentan nu am vazut nici un reprezentant al ungurilor sa fie Pro-Romania, toti sunt anti-romani). Cand lasi Ministerul Sanatatii pe mana ungurilor de zeci de ani se ajunge unde suntem acum. In toata tara spitalele sunt la pamant si se inchid, mai putin in harghita si covasna :). Deci din nou, nu BOR este de vina, ci cei care distrug tara asta din temelie, aceia sunt de vina.
  6. In multe zone din aceasta tara am vazut suficiente orase mai mici cu un numar impresionant de biserici protestante in comparatie cu cele ortodoxe. De regula erau 1-2 biserici ortodoxe si 5-10 pentru diferite culte protestante sau neoprotestante. Deci din nou, nu inseamna ca BOR este de vina ca sunt atat de multe locasuri protestante.

 • andrei

  Biserica Ortodoxa este Biserica parintilor mei, a bunicilor mei si nu imi pot permite sa o jignesc in vreun fel! In schimb in ceea ce ii priveste pe preotii ce o slujesc…aici imi pot permite multe. La fiecare biserica construita, se ridica si o vila si o masina in curtea preotului. Si daca totul s-ar face cu invoiala parohiei sau a sponsorilor ar mai fi o socoteala! Dar totul se ridica prin inselaciune si minciuna… In mod normal la fiecare biserica ridicata ar trebui sa se ridice o gradinita sau un azil pentru usurarea vietii si suferintelor lumesti a credinciosilor! In schimb, aceasta situatie, conduce la crearea unui curent de opinie in sensul saturarii populatiei cu privire la cererile repetate ale bisericii de bani…Sunt dintr-un oras aflat in faliment, fara viitor si orizont, dar preotii orasului colinda firmele si persoanele instarite in cautarea de finantare, cand pentru ridicarea catedralei orasului cand pentru cea a neamului… Sunt copii pe bulevarde care cersesc (si nu sunt tigani), sunt batrani fara ajutor si sprijin, tineri fara vlaga, dar bani se cauta pentru boltari, tabla sau glet… pe cine sa ajut… ? si as vrea sa dau pentru Biserica, dar preotul a venit in Audi! De ce doar noi suntem rai cand nu dam?

  • aprove

  • Andrei, Biserica părinților și a bunicilor tăi are multe învățături, inclusiv unele despre cum să te raportezi la preoții care păcătuiesc. Dacă nu îți permiți să o jignești, permite-ți să o asculți. Dacă nu o asculți, atunci nu prea are sens să te simți jignit tu de faptul că preoții sunt nu știu cum. De ce ai așteptări de la preoți dacă Biserica este o oare care comunitate, la fel ca brokerii de asigurări, mecanicii de tren sau contabilii? Dar dacă nu este așa, și chiar reprezintă o autoritate, atunci oridecâte ori jignești sau spui ceva rău de preoți, în general, fiindcă odată ai văzut un preot în Audi, de fapt lovești în Biserică, de fapt îi dai o palmă și îl scuipi în față pe Hristos. Fiindcă tu ești bun, și vrei să dai din banii tăi, pe care îi meriți, și i-ai cîștigat singur cu eforturile tale, și munca și meritul tău exclusiv vrei să îl dai bisericii, dar vezi doamne, un nenorocit de preot îți stă în cale, și tu, care ești bun, și vrei să dai din bunătatea ta, nu poți fiindcă preotul, nenorocitul, a venit cu Audi. Când sunt copii în stradă, de care pe tine te doare inima, fiindcă nu sunt țigani, că dacă ar fi fost țigani, nu te-ar fi durut inima, fiindcă țiganii merită să fie în stradă, și tu nu ești țigan, le ești superior, te doare inima de copii și de bătrîni.

   Serios? Dădea-i pe din-afară de umilință și de dragoste față de oamenii străzii și ai deschis o pagină de internet pe care să spui ceva despre preoți? Serios?

   • andrei

    “nu dau pe dinafara”- nici de umilinta nici din dragoste pentru oamenii strazii… iar faptul ca sunt un nenorocit, care stie ca tiganii sunt pusi sa cerseasca de familii sau de clanurile lor, si nu le dau bani, tocmai pentru a evita sprijinirea aceastei situatie….
    Si nu imi sta in cale nici un preot cu audi, pentru a dona Bisericii…. Dar nu mai dau, pentru constructia unei biserici inceputa acum 24 de ani- cu preoti a caror case sunt terminate de acum 10 ani…. si chiar daca ma crezi fals in ce spun si chiar daca tu consideri ca in tara asta exista doar un preot cu audi, eu raman la ce am spus mai sus… nu am creat eu pagina de internet, am ajuns aici de la un articol despre constructia catedralei neamului…

    • Claudia Radu

     Si preotul nostru are Audi, casa parorhiala care zici ca e rupta dintr-o revista cu case de lux iar nevasta se flandere prin sat cu Gucci si LV. Ce sa mai, nu ai cu cine sa dezbati aici..

 • Bagdasar.

  • Mihai

   Nu am găsit nici o biserică cu numele „Bagdasar”.

   • Ah, am citit grești, am crezut că vrei spitale cu nume de cercetători, cum e și firesc.

    Să aștepți o biserică cu nume de persoană este ca și cum ai aștepta trenul pe marginea rîului. Faptul că tu te dai rotund că idolatrizezi știința și cercetătorii, nu înseamnă că bisericile trebuie să poarte numele de cercetători. Nu asta este funcția bisericii, și un rațional, inclusiv un cercetător, înțelege asta.

    Oamenii iraționali, însă, au tot felul de așteptări fantasmagorice.

    • Mihai

     Vorbim despre religie. Nu e normal să am așteptări fantasmagorice? Ce e atât de fantasmagoric la eliminarea religiei din școli și spitale? Spui că sunt puține biserici pentru numărul de locuitori, dar ignori faptul că religia are influență și în școli și spitale.