Sfânta Lumină s-a aprins la mormântul Domnului

lumina-sfanta-ierusalim-1

Sfânta Lumină s-a aprins la mormântul Domnului

|
27/04/2019
|
0 comentarii
|

La biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a avut loc și astăzi pogorârea Sfintei Lumini. La ora 12:00 Patriarhul Teofil a început procesiunea în cadrul căreia s-a înconjurat de trei ori Sfân­tul Mormânt, înainte de îndepărtarea peceții Mormântului.

Patriarhul s-a dezbracat la intrare de veşmintele arhiereşti, din smerenie şi evlavie faţă de Iisus Hristos, şi a rămas în stihar alb simplu. A fost controlat de polițiștii evrei,  în prezența reprezentanților armeni, catolici și copti pentru a nu avea o sursă de foc. Patriarhul a desigilat ușa Sfântului Mormânt și a intrat cu patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări, însoțit de reprezentantul armenilor. Oficialul armean a rămas în „Capela Îngerilor”, camera de dinaintea Sfântului Mormânt, în timp ce Patriarhul a citit în genunchi rugăciunea lângă Mormânt, prin care îl rugăm pe Iisus Hristos să ne dăruiască încă o dată Sfânta Lumină ca binecuvântare şi sfinţire.

În jur de ora 14:30, s-a aprins candela „neadormită” din lăuntrul Mormântului și totdată Lumina s-a răspândit și în biserică aprizând o parte din candele.  Patriarhul a ieșit și a împărţit Sfânta Lumină credincioșilor, ieșirea Patriarhului fiind însoțită de uralele creștinilor arabi care își manifestă zgomotos bucuria.

Lumina Sfântă este considerată o minune dumnezeiască necuprinsă de mintea omenească și se repetă din an în an, în Sâmbăta Mare.

La Ierusalim se află o delegație a Patriarhiei Române care va aduce în această seară Lumina Sfântă pentru a fi împărțită în bisericile din țară. Delegația condusă de Episcopul vicar Timotei Prahoveanul va sosi pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Bucureşti în jurul orei 18.30.

Politică comentarii

Siteul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Totuși, de prea multe ori, exprimarea lor se face într-un mod extrem de agresiv, fără coerență, și denotă mai degrabă un patos extrem decât o atitudine rațională.

Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.

Comentarii de tipul "toți preoții sunt niște X", "am văzut eu pe unul care...", "biserica este doar...", nu aduc absolut nicio contribuție.

Comentariile anonime vor fi cel mai probabil șterse, mai ales dacă sunt agresive (de orice parte s-ar poziționa). Pentru mai multe detalii legate de politica noastră privind comentariile, citește aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *