Pr Patriarh Daniel: „În toamna anului 1989 autorităţile comuniste au interzis închinarea. Peste câteva luni regimul a căzut”

Pr Patriarh Daniel: „În toamna anului 1989 autorităţile comuniste au interzis închinarea. Peste câteva luni regimul a căzut”

|
27/10/2020
|
0 comentarii
|

Patriarhul Daniel a amintit marţi, în cuvântul de pe Dealul Mitropoliei rostit la pelerinajul Cuviosului Dimitrie cel Nou cum în toamna anului 1989, Partidul Comunist a interzis închinarea la sfintele moaşte. Motivul invocat a fost o ședință a Marii Adunări Naţionale, desfășurată în clădirea de lângă Patriarhie.

„În toamna anului 1989, cu prilejul hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, în 27 octombrie, autorităţile comuniste au interzis închinarea… Astfel, patriarhul Teoctist a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală, dar nu a dus-o prea departe, ci la Biserica Sf. Nicolae-Vlădica din apropiere”, a povestit Patriarhul Daniel.

„Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut, iar în clădirea de alături, care a devenit Palatul Patriarhiei, în 27 octombrie în anul 2007, chiar de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, a fost înfiinţat Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române, care prin radio şi televiziune transmite de la Catedrala Patriarhală în fiecare zi slujba Sfintei Liturghii şi slujba Vecerniei spre bucuria credincioşilor ortodocşi români din ţară şi din diaspora”, a continuat Părintele Patriarh.

„Fraţilor, Dumnezeu nu se lasă batjocorit.

El este îndelung-răbdător, dar este şi drept. Mai întâi iubirea Sa milostivă copleşeşte dreptatea Sa. Dreptatea Sa se arată atunci când El doreşte îndreptarea oamenilor, folosind uneori şi medicamente amare, nu numai dulci pentru îndreptarea oamenilor şi aşa îngăduie ca ei să fie certaţi cu diferite încercări”, a spus Patriarhul Daniel,Ortodoxe Române

Reamintim faptul că pelerinajul de Sfântul Dumitru din acest an a fost permis doar celor care locuiesc în Bucureşti. Restricţii similare au fost impuse şi la Iaşi, la pelerinajul Cuvioasei Parascheva. Patriarhul a criticat atunci măsurile drept discrimatorii şi disproporţionate.

Datorită pelerinilor veniți din toată țara autoritățile au permis atunci închinarea lor în ziua sărbătorii Cuvioasei Parascheva.

Despre noi

Blogul nostru s-a născut în 2013, în contextul campaniilor de denigrare a valorilor creștine din presă și social-media. Mulțumim mult pentru că ai fost alături de noi și ne-ai dat puterea de a merge mai departe!

Dacă dorești să ajuți misiunea noastră, o poți face printr-o donație de 1$/lună pe Patreon: https://www.patreon.com/avereabisericii.

De asemenea ne poți scrie pe avereabisericii@gmail.com.

Doamne ajută!

Leave a Reply

%d bloggers like this: