Politică comentarii

Politică comentarii

|
04/12/2013
|
4 comentarii
|

Am realizat siteul avereabisericii.ro cu scopul de a crea mediul unei dezbateri constructive pe tema rolului Bisericii și a religiei în general în societatea românească.

Prea adesea însă, dezbaterea ia de multe ori un caracter agresiv, cu replici dure, generalizări imposibil de argumentat și evident false, cu lucruri spuse numai și numai ca manifestare a unui patos extrem.

Nu credem că folosește nimănui și nici nu vrem ca acest site să contribuie la propagarea violenței verbale, a agresivității și hărțuirii. Suntem pentru rațiune și echilibru.

Ceea ce nu înseamnă că nu recunoaștem validitatea exprimării unor indignări. Există nenumărate cazuri care produc repulsie. Cazurile de agresiune, intoleranță, corupție, produc indignare și merită exprimate și au o anumită greutate în dezbatere.

DAR, a nu înțelege locul fiecărui caz, ca excepție sau ca regulă, ca relevant sau nu în legătură cu un anumit topic, nu ajută cu nimic nimănui. Iată câteva exemple:

Preoții sunt toți niște X și niște Y.

Acest tip de afirmații, foarte frecvente din păcate, sunt evident false prin enormitatea generalizării. E ca și cum ai spune că toți inginerii sunt niște bețivi. Sau doctorii, sau contabilii, sau orice altă profesie. Gândirea stereotipică este nu numai falsă, dar și periculoasă fiindcă încurajează ura și extremismul.

În general, acest tip de afirmații reflectă mai degrabă o frustrare personală, bazată pe o experiență personală în interacțiunea cu preoții sau oamenii credincioși. Însă etichetele generale asupra unei întregi categorii de oameni, de o diversitate considerabilă, nu sunt în niciun caz justificate. De cele mai multe ori, cazurile individuale trebuie tratate, înțelese și judecate individual. Este vorba despre oameni.

Sunteți toți niște proști.

După care urmează autogratularea de rigoare: eu sunt inteligent, eu gândesc, eu, spre deosebire de alții…. Iarăși, afirmații fără niciun fel de valoare sau contribuție.

Dumnezeul vostru nu există!

Dacă articolul cu pricina nu pune problema existenței lui Dumnezeu, este inutilă deschiderea acestui subiect. Oamenii au dreptul și sunt liberi să aibă o credință. Dacă o anumită categorie de oameni, minoritate sau nu, susțin o credință, ea trebuie respectată.

Religia a făcut numai rău.

O altă generalizare foarte iubită de mulți critici ai religiei. Falsă de la un cap la altul, prin însăși generalitatea ei. Dar și ignorantă prin incapacitatea de a discerne între diferitele religii existente de-a lungul istoriei, între diferitele contexte sociale și politicie în care oamenii religioși sau nu s-au manifestat (aparent) în numele religiei.

Mai ales că de cealaltă parte a baricadei nu se recunoaște și nu se acceptă reversul. De exemplu, regimurile totalitare comuniste sau naziste sunt văzute ca un fel de “religii”, chiar dacă este vorba și numai de un cult al personalității conducătorului. Asta numai și numai pentru a justifica denigrarea și acuzarea în bloc a religiilor. O formă de ipocrizie intelectuală care nu aduce nimic util în nicio discuție sau dezbatere.

Credincioșii sunt niște idioți/spălați pe creier.

E un mit foarte uzat, deși grosolan de neadevărat, că religia și credințele religioase se asociază ignoranței, lipsei de educație sau cultură. Cei care cred așa ceva dovedesc ei, în primul rând, ignoranță (vinovată sau nu). Este trist și chiar îngrijorător, că în secolul XXI mai auzim astfel de afirmații. Orice om educat trebuie să știe că între oamenii credincioși găsim de la oameni fără educație până la intelectuali de cea mai înaltă clasă. Tocmai fiindcă între religiozitate și (in)cultură nu există o relație de cauzalitate.

La mine în localitate sunt x biserici și doar un/niciun spital.

Dacă nu se menționeză numele localității, câte confesiuni sunt în acel oraș, în ce an au fost construite bisericile, de către cine, din banii cui, afirmația nu are nicio relevanță. Acest tip de afirmații nu fac decât să impresioneze facil, să apeleze la emoții și nu la argumente raționale, pentru a crea impresia unei situații grave, când în realitate poate exista o justificare cât se poate de rațională pentru starea de fapt.

alex (alex43253252@yahoo.com) a spus că…

Dacă un om ar intra într-o casă, nu s-ar prezenta, ar începe să critice în stânga și-n dreapta, ar înjura, ar spune lucruri extraordinare despre sine, nu am fi deloc încântați de o asemenea priveliște. Nu avem timp și energie să moderăm sau să răspundem oamenilor care nu au nici măcar bunul simț de a se prezenta.

Ce este prea dur sau agresiv?

Așa cum nici noi nu ne vom da înapoi de la a critica cu duritate anumite aspecte care, considerăm noi, merită o astfel de critică, nu vom avea nicio problemă în a accepta la rândul nostru o critică dură dar civilizată. Bucuroși dorim să auzim că:

Afirmațiile noastre sunt false. Dar dorim să auzim concret și argumente care să susțină acest lucru.

Important însă este de avut în vedere că mare parte din dezbaterile de pe acest site sunt de ordin etic/moral. Despre ce este bine și ce este rău. Chestiuni în care doi oameni pot avea păreri diferite, fără să se poată asocia o valoare de adevăr clară unei credințe sau alta. Un creștin va zice că e bine să se facă X. Un ateu va fi indiferent sau va susține contrariul. În chestiunile etice demonstrațiile nu au aceiași natură ca în știință sau matematică. Trebuie înțeles clar de ce natură sunt afirmațiile și de ce le facem. Și trebuie contrazise sau susținute în consecință.

Nu am ținut cont de anumite informații. Dar dorim să aflăm și de ce acele informații sunt relevante discuției și în ce măsură.

Nu ne ridicăm la standardele pe care noi înșine le impunem. Se poate întâmpla. Dacă greșim, dorim să ni se spună și ne corectăm. Însă, șansele sunt mult mai mari ca acest lucru să se întâmple dacă ni se face o observație pe un ton civilizat. Observațiile gratuite de tipul “voi sunteți ăia cu ‘iubește-ți aproapele’, mi-e silă de voi” nu sunt tocmai utile.

Din nefericire, credem că societatea noastră nu este nici pe departe liberă de conflicte ideologice, de manipulări de opinie, de dezinformări. Aceste lucruri trebuie sesizate și criticate, dur de multe ori. Respectul față de o persoană are prioritate. Dar în același timp trebuie înțeleasă miza denaturării adevărului. Practica dezinformărilor, a manipulării, a atacurilor ideologice, sunt departe de atitudinea unei persoane respectabile.

Exemple

Nu cred ca am suficiente caractere disponibile sa imi exprim dispretul fata de ceea ce a devenit Biserica in aceasta tara. A profitat de un popor slab, pentru a se dezvolta exact ca o capusa. Am ajuns de rasul Europei pt ca in acest secol in loc sa ne dezvoltam, noi inca ne rugam la moaste si credem in cuvintele unor asa zisi “preoti” (hoti si poponari) care nu fac decat sa isi urmareasca propriul interes. Sa fim sinceri… este cea mai profitabila afacere in momentul de fata.

Cred ca este de departe cel mai stupid si mai cretin articol citit vreodata in viata mea. Asa aberatii rar mi-a fost dat sa aud. “Bisericile deservesc întreaga populație. Școlile și spitalele, nu.” Cat de prost sa fii sa scrii asa ceva, si sa si crezi asta? Nu e de ajuns ca sunteti oameni mari si credeti in zei si alte prostii d-astea gen mos craciun, mai trebuie sa va si faceti publica parerea si sa ii intoxicati si pe altii cu mizeriile voastre. Nu exista dumnezeu, nu exista allah, nu exista afrodita, ares, zei, ingeri, demoni, unicorni, serpi vorbitori. Si inca ceva, spalati pe creieri obositi ce sunteti. cand faceti apendicita, mergeti la biserica sau la spital?

Eu ca atee va invit sa prezentati argumente cu privire la aberatiile pe care le sustineti. Cunoasteti de vreun ateu sau vreo atee care a incercat sa scoata in afara legii pe cineva? Eu cunosc nenumarati credinciosi care chiar au facut asta. Inclusiv pe Hitler, care nu a fost ateu si care a colaborat bine, ca si Mussolini, cu Biserica. In Romania cunosteti vreun ateu care a fost membru sau informator al securitatii regimului totalitar comunist? Exact, nu cunoasteti…

stim cu totii ca avem in tara hoti mai mari decat preotii si biserica…stim asta…dar macar astia nu sunt ipocriti…dar cand ii vezi cum ne invata pe noi sa fim buni ,milostivi , darnici etc etc si ei fac exact opusul nu ai cum sa nu te enervezi.O sa iti dau cateva exemple concrete:
1.Preotul din sat de la bunica…avea o amarata de dacie 1300 acu cativa ani..acum are passat dupa ce intre timp a schimbat inca vre-o 4 masini printre care scoda opel.
2.Am fost la o biserica unde era interzis sa vii cu lumanari care nu erau cumparate de la biserica…si alea de la biserica erau de 5 ori mai scumpe.
3.Am o cunostinta care a vrut sa cumpere niste animale de la o manastire si voiau un pret exagerat…in timp ce preotul le cerea oamenilor sa doneze furaje manastirii ca sa poata hrani animalele
4.Stii cate hectare de padure detin manastirile din zonele de munte de la noi…si cati bani scot din vanzarea lemnelor?
5.Cunosc preoti care beau fumeaza injura etc etc.
[…]
7.Cum sa nu te enervezi cand vezi de Paste ca apare la TV PF Daniel cu o tona de aur la gat si ne spune ca in aceste vremuri fericite sa nu uitam de cei nevoiasi, de cei care poate nu au o masa imbelsugata de sarbatori…cum sa nu te enervezi cand te gandesti ca ar putea hrani 100 astfel de nevoiasi cu un lant de ala de aur,,,sau fara el nu se mai poate ruga.

E treaba voastra, dar voi cei ce aruncati cu namol in biserica pierdeti mai mult.
Cuvintele mele sunt simple, dar din suflet.
MI-A FACUT PLACERE CA IN DOAR CATEVA CUVINTE SA-TI DEMONSTREZ CA NU AI DREPTATE!

Oamenii nu au nevoie de biserici,preotii in schimb au nevoie de banii oamenilor prosti.Punct .

Bun! Atunci, dați-vă, fraților, toți pe mâna lui Corogeanu, că vă scoate el boala din mădulare! Nenorociților!

domnilor… categoric biserica nu se află pe același segment de servicii cu un spital..
rezolvați vă rog următoarea problemă:
Un oraș, 12 mii de oameni, 11 biserici (o parte neterminate) – nici un spital.
Cel mai apropiat spital – 30 de km… Punctul de primire urgențe e mai slab dotat ca propria mea trusă de urgențe…( adică am în frigider 2 doze de antitetanic – ei nu).

La fiecare biserica construita, se ridica si o vila si o masina in curtea preotului. Si daca totul s-ar face cu invoiala parohiei sau a sponsorilor ar mai fi o socoteala! Dar totul se ridica prin inselaciune si minciuna…

(dar cum ziceam: ateii sunt prea prosti ca sa inteleaga), dar mandria prostului e mare…

Cand va veni vremea sa-ti dai copilul la scoala, pune-i Biblia in fata. N-o sa-i mai trebuiasca scoala.
Cand ti se va imbolnavi copilul, roaga-te impreuna cu familia si asteapta o minune. Nu-l du la spital.
Cand vei vrea sa-ti duci copilul in vacanta, du-l pe Caile Domnului. Autostrazile si soselele sunt pentru aia incuiati.
Cand copilul tau va cere de mancare, da-i Hrana Spirituala. Nu-l intoxica cu E-uri si alte porcarii.
Cand copilul tau iti va cere haine, asteapta sa vina Bunul Samaritean sa-i dea incaltari si o carpa sa puna pe el. Ce moda?! Ce magazine?! Ce fite?!

Fratilor!!!!! Dumnezeu e tot ce aveti nevoie!!!

Eu ca ateu de ce sa dau 80 de ron pentru construirea unei biserici? De ce se construieste catedrala mantuirii neamului ? de ce preotii se plimba in masini de 100.000 de euro? de ce am haine si cruci in valoare de 2000-3000 de euro? biserica nu deserveste la toata populatie romaniei asta e clar… nu vreau sa fiu rau dar vreau sa vad daca iti rupi mana sau aluneci pe gheata si te lovesti cum te rezolva biserica cu asta!!!

Politică comentarii

Siteul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Totuși, de prea multe ori, exprimarea lor se face într-un mod extrem de agresiv, fără coerență, și denotă mai degrabă un patos extrem decât o atitudine rațională.

Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.

Comentarii de tipul "toți preoții sunt niște X", "am văzut eu pe unul care...", "biserica este doar...", nu aduc absolut nicio contribuție.

Comentariile anonime vor fi cel mai probabil șterse, mai ales dacă sunt agresive (de orice parte s-ar poziționa). Pentru mai multe detalii legate de politica noastră privind comentariile, citește aici.

 • adrian

  Citat luat de pe pagina referitoare la comentarii ? http://avereabisericii.ro/politica-comentarii/

  “Dacă o anumită categorie de oameni, minoritate sau nu, susțin o credință, ea trebuie respectată.”

  Cu acest rationament, credinta celor din organizatia terorista ISIS, care practica islamul si ‘sharia’ trebuie respectata.

  Libera exprimare da dreptul a ridiculariza orice idee, ea nu da dreptul la a ridiculariza oameni – dar idei DA.

  Asa ca, RELIGIA(ideea ca exista ceva supranatural) in lipsa dovezilor stiintifice, mi se pare o cretinitate.

  Multumesc.

  • Ideile lor nu sunt noi. Actele lor însă nu trebuie tolerată. Fă, te rog, distincția fiindcă eu o fac. Ideile oamenilor sunt așa cum sunt oameni. Dacă ai venit până la noi ca să ne spui că avem idei cretine, înțelegi că ai făcut mai mult decât simpla libertate de expresie, nu? E un site liber la comentarii, dar asta nu înseamnă că ne lăsăm bunul simț la ușă, când plecăm de acasă, sau când intrăm în casa altcuiva.

   • adrian

    Fac distinctia intre idei si actiuni, problema ta e ca tu faci distinctia intre idei si actiuni dar pare ca nu vrei sa recunosti (sau nu stii?) ca religia lor le dicteaza actiunile. Implementarea dogmelor religiei lor este sharia pe care o practica.

    Daca zici ca ideile oamenilor sunt asa cum sunt oamenii – asta ar insemna ca daca religia crestina ‘interzice’ homosexualitatea inseamna ca toti crestinii sunt homofobi. Pentru ca crestinii manifesta ideile crestine.

    Da, imi dau seama ca am facut mai mult decat libertate de expresie, adica poate am ofensat pe cineva.
    Si ce? Sa se maturizeze. Oricine poate declara ca e ofensat de orice.
    Daca pot sa zic despre o doctrina politica ca e o imbecibilitate, pot sa zic si despre religie ca e o imbecilitate. Ambele sunt idei, nici una nu e mai presus decat cealalata.

    Evident, oamenii religiei, vor sa ridice religia la ceva mai sus ce sa nu poata fi ridicularizat. Asa poti controla oamenii mai usor. Dar de ce sa fie religia altfel?

    • Da, oricine poate declara că este ofensat de orice. Dar cuvinte cum spun “cretin”, “retardat” și altele asemenea, fac parte din vocabularul care mai mult ca sigur ofensează, chiar și pe cei maturi.

     Și faptul că insiști pe ISIS, faci discuția irelevantă. Dacă mai insiști, am să îți zic și eu de Stalin și am terminat discuția. Mai ales dacă îmi spui ceva de genul că Hitler sau Stalin au fost, vezi tu, credincioși și nu au fost atei adevărați.

     Și ateii pot fi foarte ușor manipulați. Prin dezinformare, prin caricaturi. E plin facebook-ul de așa ceva. Așa că fi bun, informează-te (din alte surse decât Wikipedia) și cu ceva mai mult respect mai treci pe la noi. Altfel nu are sens.