Sari la conținut
Prima pagină » Părintele Atenagora, din laboratoarele Universității Standford la mănăstirea Sf Gheorghe din Creta

Părintele Atenagora, din laboratoarele Universității Standford la mănăstirea Sf Gheorghe din Creta

Ieromonahul Atenagora, în vârstă de 36 de ani, este doctor în fizică la Universitatea Stanford din California. Născut în Heraklion, insula Creta, a studiat în orașul natal iar ulterior a plecat în Statele Unite pentru studii postuniversitare, unde a lucrat ca cercetător. În 2016 a demisionat și s-a întors în Creta. Un an mai târziu, la 3 noiembrie 2017, a fost tuns călugăr și hirotonit diacon la Mănăstirea Sfântul Gheorghe din Epanosifi.

„Am studiat fizica la Universitatea din Creta la nivel universitar și postuniversitar. Mi-am urmat doctoratul la Universitatea Stanford din California în domeniul fizicii materiei condensate, supra-conductivității și teoriei cuantice a magnetismului. Preocuparea mea cu aceste probleme se datorează influenței unuia dintre cei mai inteligenți și savanți oameni de știință din lume, ulterior profesor și conducător al tezei mele de doctorat, Prof Dr Steven Kivelson. „

Ieromonahul Atenagora spune că s-a orientat spre viața monahală pentru că „de mic am ținut monahismul ortodox într-un loc special în inima mea, dar legătura mea cu părintele meu spiritual, episcopul Makarios de Christopoleos, și cu Mănăstirea Epanosifi în 2007, a fost ceea ce a jucat un rol catalitic în cristalizarea înclinației monahale din mine. ”

După cum spune el, „trebuie să existe o dragoste și un eros aprins pentru Hristos care să te facă se te decizi să lași totul deoparte și să-i dedice sufletul și toată existența Lui.

Combinația dintre a fi un om de știință pozitiv și un călugăr este oarecum neobișnuită, dar există multe drumuri care ne conduc la o destinație la fel de bine. Astfel, un punct de plecare pentru viața monahală poate fi calea savantului.

Nu resping știința, dar pe măsură ce timpul trece, îmi dau seama că viața spirituală nu poate fi comparată cu nimic.”

Părintele Atenagora are două ascultări la mănăstire. „Pe lângă viața liturgică și sprijinul la secretariatul din mănăstire, mă ocup de gestionarea parcului solar fotovoltaic și a rețelelor fără fir ale mănăstirii, precum și cu participarea la diferite programe europene pentru investiții și agricultură durabilă.

Cele două roluri nu sunt incompatibile pe cât se crede la prima vedere. Un motiv important este faptul că realitatea modernă a adus în prim plan unele probleme care nu au existat de secole – bioetica, protecția mediului, gestionarea durabilă a resurselor și puterea de care dispunem. Biserica noastră este chemată să abordeze aceste probleme și, de asemenea, să-i ajute pe oameni să se ocupe de ele. Deci, avem nevoie de clerici cu un background științific similar. ”

Părintele este bucuros să ajute oamenii, ceea ce trebuie să caracterizeze un călugăr, în timp ce regretă obsesia pe care o avem față de noi înșine și dificultatea pe care o avem în schimbarea obiceiurilor.

Un articol tradus din „Journey to Orthodoxy”

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii