Sari la conținut
Prima pagină » Ora de Religie, punct și de la capăt

Ora de Religie, punct și de la capăt

13_elev_ora_de_religie

În ultimii doi ani directorii de școli au fost exasperați în fiecare toamnă, amenințați cu procese de către două asociații al căror principal scop lucrativ s-a dovedit a fi transformarea înscrierii copilului la ora de religie, pe cât se poate, imposibilă.  Intoleranță și manipulare de partea celor ce strigă, în numele umanismului, scoaterea oricărei religii din școală și societate.

Din cauza unei metodologii de înscriere neclare, ong-iștii de serviciu ar fi dorit ca secretariatele să fie sufocate în fiecare an de cele peste două milioane de cereri, părinții să cedeze stând la coadă iar directorii să desființeze cât mai multe catedre de religie. Când a fost solicitat, Ministerul a intervenit decisiv lămurind faptul că opțiunea  rămâne valabilă în sistemul electronic SIR, atâta timp cât nu este făcută o cerere de retragere. Dar pe teren au fost și cazuri în care școlile au cedat intimidării.

Săptămâna aceasta s-a înregistrat o mică victorie a părinților dar și a cadrelor didactice: Ministerul Educației a publicat luni în Monitorul Oficial Ordinul nr. 3.218 din 16 februarie 2018 pentru modificarea Metodologiei de organizare a predării disciplinei Religie în învățământul preuniversitar.

Noua metodologie nu lasă loc de interpretări, părinții ce doresc educație religioasă pentru copiii lor depun o singură cerere care este valabilă pe toată perioada de școlarizare sau până când își schimbă opțiunea. Mai exact:

„Art. 3 – (5) Cererea depusa conform alin. (1) este valabilă pe toata perioada de școlarizare în învățământul preuniversitar sau până la schimbarea opțiunii conform alin. (3).”

Modificarea a fost făcută de ministrul Educației, Valentin Popa. Mai puțină birocrație și un ajutor binevenit pentru părinții ce doresc educație spirituală pentru copiii lor.

Vă reamintesc că în 2015 Ministerul Educației s-a conformat Curții Constituționale și a cerut ca părinții să depună cereri pentru participarea copiilor la ora de religie. Practic s-a cedat unor presiuni seculariste, majoritatea a trebuit să se conformeze unei minorități. Aceasta în contextul în care acordul prezumat de înscriere funcționează bine-mersi în mai multe țări europene. În urma unei campanii fără precedent susținute de părinții reuniți în Asociația Părinților pentru Ora de Religie, peste 2.000.000 de cereri au fost completate și depuse adică peste 90% dintre copii.

Acum că frontul orei de religie a fost trasat definitiv, știu sigur unde se va muta centrul de presiune: frontul educației sexuale în școli. Părinții au un răspuns în această privință – disciplina opțională Educație pentru Sănătate și Familie.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *