Obsesia comparației numărului de biserici, spitale și școli

Obsesia comparației numărului de biserici, spitale și școli

|
17/12/2013
|
comments off
|

De ani buni ni se prezintă, dramatic și cu “durere cetățenească”, o statistică plină de semnificație. 18.300 biserici, doar 4700 școli generale, 425 spitale. “Amin!”, pronunță apoi Asociația Secular-Umanistă din România. Un amin ironic, aparent poziționat anume ca să înlocuiască o evidență, un absurd al situației pe care îl cunoaștem și îl înțelegem cu toții.

Dar, departe de a fi așa, acest amin este unul al confuziei, al lipsei argumentelor, al dezinformărilor și al lipsei de informație. Este un amin al încleștării dinților în lipsa a ceva suplimentar de spus, al inabilității de a clarifica mai departe situația. De a justifica comparația, de a argumenta presupusa gravitate a situației, de a dovedi cu date reale că realitatea este așa de dramatică cum se presupune a fi.

Școli, spitale, biserici. Copii, bolnavi și “demoni”. Emoții, sentimente, ură. Enumerația, punerea la un loc a acestor două “domenii prioritare” cu un al treilea element, străin priorităților omului modern, progresist, are aerul aparent al unei curățenii, al unei debarasări de o povară a trecutului, a ignoranței. Dar, în fapt, această enumerare este fondată pe iraționalitate și ignoranță și vizează iraționalitatea și ignoranța.

Omul simplu, grăbit și dezinformat de toate canalele media, nu are timp și nici interesul să caute datele reale, să le cântărească, să tragă concluziile obiective. Acest tip de comparații îl lovesc acolo unde îl doare. Cu toate carcteristicile unei manipulări de opinie, comparația biserici-școli-spitale este repetată iar și iar ca o otravă servită ca motiv pentru problemele de zi cu zi ale omului simplu. Numărul de biserici este cauza sărăciei, o lipsei de educație, a stării precare a sistemului de sănătate.

Dar de ce această comparație? De ce tocmai numărul de biserici? Setul de premise ascunse este semnificativ. Și premisele sunt ascunse tocmai fiindcă avem aici la lucru o manipulare de opinie, emoțională, demagogică, mîrșavă. Fiecare premisă ignoră un fapt care ar trebui să fie evident oricărui cetățean de bun simț al unui stat modern.

Interesele populației sunt publice și trebuie finanțate de către stat

Prima premisă este aceea a unei presupuse ordini a priorităților. Educația și sănătatea sunt prioritare față de religie. Atât de prioritare, că trebuie să dispară cu desăvârșire orice fel de suport “public”, din partea statului, a activităților religioase ale cetățenilor. În cazul României, a majorității covărșitoare a cetățenilor. A publicului. Premisa ascunsă aici este că populația nu are dreptul să folosească o parte din taxele pe care ea le plătește către stat, pentru a-și satisface o nevoie “privată”.

Confuzia evidentă aici este aceea între libertatea de conștiință și caracterul public sau privat al credinței. Faptul că statul este obligat să respecte libertatea de conștiință a cetățenilor, nu îl scutește pe acesta de datoria de a susține material și financiar manifestarea libertății de conștiință religioasă. Statul deservește interesele cetățenilor, de orice natură ar fi ele, și nu invers.

La un salariu mediu brut de 2.200 RON, contribuția anuală a fiecărui salariat din România pentru sănătate este în medie 1.400 RON. Prin comparație, cei 0.2% din impozit totalul taxelor, corespunzători procentului din buget alocat către culte, este de doar 80 RON 30 RON pe an. Adică un cetățean plătitor de taxe contribuie cu de 18 46 ori mai mulți bani către sănătate.

Statul nu finațează niciodată integral construcția unei biserici

O altă premisă ascunsă este aceea că, financiar, cele trei elemente, educația, sănătatea și cultele, sunt conectate și direct proporționale. Adică statul sprijină financiar, în aceiași măsură și educația și sănătatea și cultele. Fiindcă dacă nu ar fi așa, atunci compararea brută a celor trei numere nu ar mai avea sens. Dacă statul ar finanța numai în proporție de, să spunem, 20% finanțarea unei biserici, numărul din comparație ar trebui împărțit la 5. Și, în realitate, așa se cam întâmplă. Statul nu finanțează niciodată integral construcția unei biserici. Deci ar trebui să împărțim cifra de 18.300 la 5. Adică 3660 biserici (“construite” de stat) și 4700 de școli. Deja comparația nu mai este așa de dramatică, nu?

Dar dacă a crescut numărul de biserici în ultimii 20 de ani, înseamnă că au fost construite toate aceste biserici? Nu!

Nu orice biserică reprezintă o clădire construită anume ca locaș de cult

Un număr semnificativ de biserici sunt de fapt capele în instituțiile de stat și în mănăstiri. Capelele sunt camere transformate în biserici, dar care nu au fost construite anume pentru a fi biserici. 322 sunt capele parohiale, 561 în instituții de stat, 245 capele și paraclise mănăstirești. În total 1.128. Asta numai în cazul Bisericii Ortodoxe. Dar numărul “enorm” din comparația plină de grijă a secular-umaniștilor reprezintă numărul tuturor locașurilor de cult ale tuturor cultelor.

Libertatea religioasă pe care căderea cu sânge a comunismului în Decembrie 1989 a adus-o României a însemnat, printre altele, faptul că a fost posibilă construcția și înființarea de locașuri de cult acolo unde înainte acest lucru nu era posibil. Dar, în opinia unora și pe aceiași frecvență cu cea a vocilor reduse la tăcere, cu sânge, în Decembrie 1989, numărul de biserici este prea mare. S-au construit prea multe, prea repede.

Cu ignoranță și rea credință, se ignoră sacrificiile și eforturile financiare și materiale pe care credincioșii le-au depus pentru a-și construi locuri de rugăciune. Locuri în care să ducă mai departe rugăciunile celor care, cu sânge, au dărâmat în Decembrie 1989 un sistem care a otrăvit conștiințele a milioane de oameni de-alungul a 50 de ani de teroare și de manipulare ideologică. Teroare și manipulare care au continuat și după 1990. Otravă al cărei gust îl mai simțim încă și astăzi în cerneala ziarelor și în lumina televizoarelor.

Prea multe biserici. Prea “din banii lor”. Credința care, înainte de 1989, trebuia să rămână ascunsă de frica pumnului și a pușcăriei, acum trebuie să stea ascunsă de frica stigmatizării în numele progresului, de frica rușinii în fața modernității care nu are nimic de împărțit cu “întunericul” speranței în altceva decât în această lume.

Bisericile deservesc întreaga populație. Școlile și spitalele, nu.

În cele aproximativ 4700 de școli generale învață aproximativ 2.144.000 de copii cu vîrste între 5-15 ani. Adică aproximativ 450 de copii pe școală. Cum în România există 72283 săli de clasă în școlile generale (sursă), reiese că există în medie 15 clase pe școală și 30 de elevi într-o clasă. O situație mai mult decît normală.

Prin comparație, în Romînia există o biserică ortodoxă la fiecare 1450 de credincioși. De 3 ori mai mult decât numărul de copii dintr-o școală. În condițiile în care spațiul disponibil într-o biserică este semnificativ mai mic decât cel dintr-o școală. De personal, mobilier și cheltuieli de întreținere ce să mai vorbim.

La fel stau lucrurile și cu spitalele. Chiar dacă potențial orice cetățean al României are nevoie de tratament medical, acest lucru nu se întîmplă în fiecare săptămână. Nimeni nu merge săptămânal la spital. Cel mai evident motiv pentru care comparația biserici-spitale este caducă.

Construcția unui spital comportă costuri enorme în comparație cu cele necesare construcției unei biserici. Dacă în cazul spitalelor vorbim de costuri de ordinul zecilor de milioane de EUR, o biserică de parohie poate fi construită cu o fracție infimă din acești bani. Personalul necesar funcționării unui spital, aparatură, mobilier, întreținere, toate aceste costuri sunt incomparabil mai mari decât în cazul unei biserici.

Deturnarea fondurilor alocate cultelor ar rezolva problemele educației și sănătății. Oare?!

Oare? Dacă acceptăm faptul că domenii ca sănătatea sau educația sunt subfinanțate, nu urmează imediat că ele sunt singurele domenii subfinanțate sau că ar trebui să fie beneficiarele prioritare ale bugetului. Așa cum nu se renunță la alte investiții în alte domenii fiindcă “se închid spitale”, nici cultele nu ar trebui tăiate de pe lista finanțărilor, mai ales că ele deja sunt la un nivel minim. Mai mult, după cum s-a arătat de multe ori, statul beneficiază chiar de pe urma finanțării salariilor preoților, încasând taxe mai mari decât sumele alocate.

Stoparea finanțărilor cultelor nu este o soluție. Este un deziderat. Este o obsesie. Nefundamentată, deci patologică. Are un singur mobil: aversiunea față de religie și spiritualitate. Este lupta ideologică a unei minorități secular-atee, gălăgioase și cu puține scrupule, împotriva unei majorități prinsă în angrenajul manipulărilor pe care mass-media le operează constant, servind alternativ conținut de joasă calitate intelectuală și culturală, elemente de distracție și distragere a atenției, cu inserții de scandal și demagogie brută și brutală.

De unde această obsesie cu numărul de biserici? Ura este singura explicație.

Politică comentarii

Siteul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Totuși, de prea multe ori, exprimarea lor se face într-un mod extrem de agresiv, fără coerență, și denotă mai degrabă un patos extrem decât o atitudine rațională.

Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.

Comentarii de tipul "toți preoții sunt niște X", "am văzut eu pe unul care...", "biserica este doar...", nu aduc absolut nicio contribuție.

Comentariile anonime vor fi cel mai probabil șterse, mai ales dacă sunt agresive (de orice parte s-ar poziționa). Pentru mai multe detalii legate de politica noastră privind comentariile, citește aici.

 • Sebastian

  Bravo! Super articol. Ai punctat exact ceea ce trebuie.

  • cristianpascu

   Mulțumesc, Sebastian! Ești oficial, primul comentator pe avereabisericii.ro. Felicitări! 🙂

   • adrian

    Comparația nu era ca Statul finanțează construirea integrală a unei biserici ci orice formă de finanțare către BOR care se poate autofinanța ca tot este neplatitoare de taxe și are destule încasări.Ca să ridici o Catedrală de 400 milioane de EURO fără așa multe finanțări de la stat… înseamnă ca ești bogat si atunci tu ca BOR poți ajuta toți muritorii de foame din tara asta,ca să nu mai spun ca se poate plăti toate datoriile româniei din banii aia.Asta doar dacă se vrea intradevar binele credincioșilor ai nu doar interesele mafiote de A aduna averi.Hai să nu le mai plângem de milă ca nu avem de ce.

    • Greșești, Adrian, sunt 400 de MILIARDE de tone de aur. Scrie pe Internet.

    • Florin

     Cine a spus ca BOR nu plarteste taxe?
     Ei bine fiecare angajat fie ca are buget de la stat sau se intretine din fonduri proprii plateste lunar impozite la stat pe salariu si pe asigurari etc…….
     Ei bine statul primeste inapoi dublu din cat da bisericii pt ca el plateste o parte din posturi ea fiind cea mai mica si restul din fonduri proprii cea mai mare platesc impozite . De exemplu un salariu de 1000 de lei se impoziteaza si primesti 800 de lei….si acest lucru se intampla si la cei cu buget si fara

 • Mircea

  Foarte frumos articolul! Să vedem dacă apar în curând „gașca” care însoțesc astfel de articole pe toate site-urile! La un moment dat poți crede că în România sunt mai mulți opozanți ai Bisericii, decât apărători ai Ei! Faceți o treabă extraordinară cu acest site! Felicitări!

  • Mulțumim, Mircea! Suntem de-abia la început. Or să vină tot felul de oameni, sperăm. Dar mai mult decât atât, sperăm că nivelul dezbaterii se va ridica ușor, ușor.

  • Au apărut.

  • Ciprian

   A aparut! Si voi incepe prin a constata agramatismul comentariului tau. Deh, specific publicului tinta…

  • Mi se pare interesant ca faptul ca am alta opinie decat a voastra ma face sa fac parte dintr-o “gasca”. N-am nici o gasca, sunt un om oarecare cu o opinie diferita.

   De ce trebuie sa ma marginalizati? De ce trebuie sa ma considerati diferit si inferior? Sunt om ca si voi.

   Oamenii care se opun ideilor altor oameni nu sunt malefici sau rau voitori. Ceea ce tot spun eu peste tot pe unde comentez vizavi de biserica este ca au deja suficienti bani. Faptul ca sunt biserici care au nevoie de reparatii si acestea nu se fac este strict vina BOR, stau pe un munte de bani, ar putea sa-si repare si sa-si construiasca singuri bisericile.

   Si nu e nimic rau in asta, nu vad problema, de ce ii deranjeaza sa-si cheltuiasca o parte din bani? Pana la urma nu asa facem cu totii? Vrem ceva, facem imprumut la banca si platim 30 de ani. Biserica nici imprumut nu trebuie sa faca, au deja banii si totusi cer in continuare in numele nostru, noi cei care ne imprumutam 30 de ani pentru o casa, ca ei sa primeasca imobile si venituri absolut total degeaba.

   Daca pentru tine atitudinea mea inseamna ca fac parte dintr-o gasca, inseamna ca pur si simplu nu vrei sa auzi ceea ce am de spus, si preferi sa ma desconsideri in mod implicit.

   Nu asa se poarta o dezbatere.

 • Iulian

  Biserica trebuie sa construiasca biserici iar statul roman spitale si scoli .

  • Statul român suntem noi. Și o parte din noi suntem biserica.

   • Iulian Radu

    Foarte bine spus! Omule apreciez foarte mult ce faci tu aici! Domnul fie cu tine sa iti lumineze calea!

   • Ciprian

    Pacat ca nu doar o parte din noi contribuie catre construirea de biserici. Personal as prefera ca banii mei sa fie folositi pentru spitale si scoli, nu pentru Merc-uri de ultima generatie

   • Pai cum e asta “statul suntem noi, si noi suntem biserica”, statul sunt cei care platesc impozite, biserica nu plateste.

  • Valentin

   Cred ca nu trebuie platita de la buget Mantuirea…

   Articolul acesta este tendentios, gen reclama la Rosia Montana Gold Corp..

   DA, ESTE TRAGIC SA FIE TOT MAI MULTE BISERICI GOALE SI SPITALE SUPRAPOPULATE.

   SI, DA ESTE FALS CA SCOLILE SI SPITALELE NU DESERVESC INTREAGA POPULATIE IN TIMP CE BISERICA DA.

   ASA SA VA AJUTE DUMNEZEU!

   • Mântuirea are nevoie de rugăciune. Rugăciunea are nevoie de comunitate. Comunitatea are nevoie de case de rugăciune. Casele de rugăciune au nevoie să fie construite și întreținute. Dacă aveți cunoștință de vreun distribuitor de materiale de construcții gratuite, vă rugăm să lăsați datele de contact aici. MULȚUMIM!

    • RV

     Apreciez ironia, dar de unde si pana unde rugaciunea are nevoie de comunitate ?

     • Marius

      Iisus a raspuns de ce e nevoie ca rugaciunea sa se faca in comunitate:
      “Iarasi graiesc voua ca daca doi dintre voi se vor invoi pe pamant in privinta unui lucru pe care il vor cere, se va da lor de catre Tatal Meu, Care este in ceruri. Ca unde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, acolo sunt Eu in mijlocul lor” (Matei 18, 20)

    • Bogdan

     cine are nevoie de mantuire sa mearga si sa contribuie. Din banii platiti statului sub forma de impozite nu ar trebui directionati nici macar 1% catre culte, oricare ar fi acestea. Daca ai adepti, sa functionezi din resursele lor, nu ale celor care nu iti calca in biserica.

     • Răzvan Vastea

      Nici eu nu am nevoie de avorturi. De fapt le consider CRIMĂ. Le plătesc din banii mei că aşa vor unii. Unii aleşi de 50%+1vot. Păi ipocritule toate spitalele din lumea asta nu fac cat viata unui prunc ucis si tu vii să ne spui şi să scuipi să nu se direcţioneze 1% către culte? Prieten ateu, membru al unei comunitati de 0,0..% din cetăţenii acestei ţări, ce contribuiţi minuscul la buget, cum de ridicaţi ochii din pământ? Nu vă este puţin ruşine? Dacă nu de noi, majoritatea, măcar de ridiculul argumentatiei pe care o aduceţi.

      În data de 25 ianuarie 2014, 16:50, Disqus a scris:

     • Alladin

      Bai majoritate care esti !!! Lasa vrajeala cu 0.2 la suta si vezi cati bani papa Biserica ta prin neplata taxelor !!! vezi cati bani au in visterii cand tara moare de foame … iar ei cer de la stat pentru ridicarea catedralei mantuirii idiotilor !!! da-ti naibii jegul de pe ochi si vezi ce se intampla in tara asta !! ca gandesti ca in evul mediu !!!

     • Andrei Stoica

      Dragilor, loc in biserice este indestul. Loc in spitale ioc. Biserica nu are nevoie desavarsita de atat aur in ea pe cat ar avea spitalele nevoie de saltele si paturi. Lipsa se locuri de rugaciune nu este, romania are mai multe biserici decat are un stat islamic moschei, putem face si aceasta comparatie. Eu stau langa mitropolie, si langa mitropolie mia este o manastire si 4 biserici, pe raza de 300 de m de gardul mitropoliei. As vrea sa imi arate cineva atatea spitale unul langa altul. Preotii, care trebuiesa fie umili si plini de iubire pentru restul credinciosilor, ca teoretic ei si-au pus viata in slujba domnului si a credinciosilor pe care ii pastoreste, are cea mai scumpa masina dintre ei, si sunt rare povestile in care preotul da inapoi comunictatii si are o casa decenta, nu o mega vila. De asemenea, pt ca stau chiar la intrarea din spate a mitropoliei, vd si ce masini au fetele bisericesti, si se inghesuie de mercedesuri scumpe, audi-uri sau cel putin, vw passat.. spitalul este impozitat pe venituri, biserica nu.
      Articolul asta e o cacealma ieftina, situatia reala este ca sunt mult mai multe biserici decat necesar, si inca se construiesc, pe cand scoli si spitale, nu.
      Comunitatea are nevoie de servicii medicale de calitate si educatie pentru un trai mai bun, nu de loc in care sa se roage la Dumnezeu pt asa ceva. Altfel, voi cand va imbolnaviti, nu cred ca va internati ni biserica, ci in spital. Daca vreti sa sustineti bisericile, ok, treaba voastra, donati, dar nu sunt de acord ca din taxele mele sa fie ridicata o biserica, in loc de o anexa la un spital, sa aiba mai mult loc de pacienti.

   • Marius

    Cat de usor ar fi daca ne-am putea cumpara pe bani mantuirea! Dar mantuirea se cumpara cu fapte bune…
    Sunt de acord ca este tragic sa vezi atat biserici goale, cat si spitale suprapopulate. Dar eu nu am vazut nicaieri in Romania biserici goale in zi de duminica, dimpotriva, mi se intampla de multe ori sa raman pe dinafara din cauza multimii de oameni.

    • Daniel

     Lasa ma vrajeala cu “tara moare de foame”, moare pt ca se fura ca-n codru iar voi sunteti puturosi si nu vreti sa munciti, cat despre banii pe care ii are Biserica… sa-i aibe sanatosi, eu ca reprezentant al majoritatii ma declar multumit, tu ca reprezentant al infimei (da infimei) minoritati, ca asta sunteti, chiar 0.2% ala, abtine-te de la comentarii si nu mai posta ineptii cat tine de mari, dupa ce ca sunteti putini rau mai aveti si gurile mari, sa nu credeti cumva ca “drepturile” voastre sunt mai importante ca ale noastre. Eu nu vreau sa dau niciun leu pt “spitalele” si scolile voastre in care se predau doar invataturi masonice, de ce sa fiu obligat sa platesc totusi? ca asa vrei tu???????? nesimtitilor!!!!!!!!!!

     • Iulia

      Pentru cineva care se declara crestin, e foarte agresiv limbajul folosit. Eu sunt crestin ortodox, si frecventez biserica. Desi multe din argumentele din text sunt valide si le-am folosit si eu, unele sunt un pic exagerate. Iar comentarile ca cel de mai sus scad calitatea articolului.
      Chiar daca sunt crestin ortodox, nu sunt de acord cu salariul patriarhului, nici cu masinile de lux care apartin Bisericii Ortodoxe, nici cu Catedrala Mantuirii Neamului. Nu pot fi de acord nici cu taxe fixe sau impuse pentru servicii religiose. Inainte sa apelam la drepturile cultelor, poate ar trebui sa citim legea cultelor si sa vedem cat de mult se incadreaza ortodoxia de azi in aceasta categorie.
      Legat de majoritati si minoritati, nu toti cei declarati ortodocsi chiar sunt ortodocsi. Unii intra in biserica doar la nunta si atunci cu dezinteres, asa ca proportiile nu sunt chiar adevarate. Sa nu uitam ca botezul si intrarea in sanul Bisericii se face involuntar la ortodocsi (adica nu decide cel in cauza). Oricum, faptul ca cineva apartine unei majoritati dintr-un punct de vedere nu inseamna ca impartaseste toate viziunile acelui grup. Fiecare dintre noi face parte din mai multe gruri, unele cu viziuni complet diferite si fiecare are propriile optiuni, indiferent de optiunile grupului. Asa ca sa nu bagam pumnul in gura nimanui doar pentru ca noi avem impresia ca reprezentam o majoritate.
      Voi incheia prin a spune ca oricum nu noi ar trebui sa judecam pe altii (si aici ma includ si eu), pentru ca are cine sa ne judece.

    • Ion

     O mare greseala este ca tot mai multi ii confunda pe popi cu Dumnezeu. Popa e si el om. Are Mercedes, ca daca era preot avea… Dacie (e pe placul majoritatii, sau schimb?). Cine se duce la Biserica, o face pt a se inchina lui Dumnezeu, stiind ca “nu se va misca niciun fir de par fara voia” Acestuia. Daca ma intelegeti… Plata, la timpul ei. Nu da Dumnezeu cu parul, nici cand vrem noi. Din pacate slujitorii domnului, desi fiecare are cate o turma in grija, se impart in doua: unii mulg caprele, altii cresc mieii. Iar noi facem ce n-ar terbui, adica ii judecam. Ce vina are Dumnezeu? Repet, nu ne inchinam la popa. Sa facem diferenta.
     Mare problema, sincer discutand, nu e ca nu sint spitale, fiindca sint, au ajuns in paragina din cauza managementului, nu al popilor. Marea problema nu este faptul ca nu sint scoli, fiindca sint, dar degeaba ai om la catedra daca nu are material (a se citi elevi) cu care lucra. Marea noastra problema este ca de ce popa are. Problema cea mare este: de ce se construieste catedrala (pt care se doneaza pe baza de chitanta care se elibereaza celui care vrea sa doneze, nu se opreste pe statul de plata)? Uite ca se construieste. Indiferent daca eu in loc sa citesc ceva, sau sa invat cum se acorda primul ajutor in caz de accident, stau si arunc din taste in spatiul virtual, astfel solutionand marile probleme ale lumii.
     Apar comentarii de genul: s-au construit prea multe biserici. Intreb: le-am construit noi (generatiile recente)? Nu, ci s-au construit in timp, de catre inaintasii nostrii. Se enunta: Biserica are!!! Si acum trebuie sa intram cu furcile si tortele in biserici? Vor deveni astfel oamenii mai culti, vor fi mai bine ingrijiti in mediul sanitar? Sau considerati ca latura filantropica a Bisericii ar trebui sa constea in a acoperi furturile clasei politice? Nu biserica da bani la Ministere, ci “alesii”.
     Daca sant biserici goale, asta se intampla fiindca tastam in loc sa ne rugam.
     Eu, sa-mi fie iertat, dar sint satul de cei care spun ca n-au nevoie de Biserica, fiindca se pot ruga doar acasa; asta o stiu ei bine, ca doar au citit si ei destul. Fata de restul care sint niste inapoiati si niste opaci.

 • ionutz

  Felicitări pentru articol.De multe ori văd comparația asta școală neîngrijită-biserică pusă la punct sau spital-biserică etc. Sunt atâtea palate țigănești( de la un milion euro bucata) și nu zice nimeni de ele.Cred că e mai bună comparația școală-palat țigănesc.Se știe bine cum au fost construite și cu ce bani.Nu am nimic cu această nație.Problema e că aceste grupări atee care fac aceste comparații sunt bine organizate.Aruncă pe canalele media și pe toate sit-urile și rețele de socializare informații trunchiate cu scopul manipulării. Ei speculează din plin că este criză și profită.Așa este când vezi atâtea sit-uri și știri care lovesc permanent în Biserică gândul te duce că sunt mai opozanți decât creștini adevărați.Nu este adevărat,dar sunt bine organizați(diavolul este cel mai bun organizator).

  • Ionuț, nu cred că este potrivită comparația cu palatele țigănești. Dacă unele dintre ele au fost construite ilegal sau din venituri ilegale, asta nu este semnificativ pentru etnia romă. La fel cum există corupți de alte etnii, inclusiv romînă.

   Aici este vorba despre finanțarea oficială din partea statului.

  • Dragos

   Rugaciunea se poate face individual, nu neaparat intr-o comunitate….credinta in Dumnezeu se poarta in suflet si nu se manifesta doar in cazul in care te afli in biserica sau in incinta unei biserici. Faptul ca nu vin si ma rog intr-o casa de rugaciune si ca nu particip alaturi de aceasta comunitate la o manifestare religioasa nu ma face mai putin credincios decat cei ce o fac.
   Si de acord cu domnul Valentin, spitalele si scolile deservesc intreaga populatie.

   • Se poate, dar fiecare biserică are propria învățătură cu privire la rugăciune și comunitate. Biserica ortodoxă și credincioșii ortodocși consideră că au nevoie de biserici, și trebuie respectată această decizie.

    • RV

     Deci daca eu imi adun cateva zeci de mii de oameni care sa creada in credinta mea, pot sa cer bani de la buget ca sa fac “case de rugaciuni” impanzite de console de jocuri video ? Noi, cei care credem in Sf. Playstation, impreuna cu Biserica Noastra, consideram ca avem nevoie de console video, si aceasta decizie trebuie respectata (conform spuselor tale). OAMENI BUNI, VOI VA AUZITI CE DEBITATI PE GURA ? Nu sunt bani de insulina (care chiar salveaza vieti) sau pentru aparate de sterilizare a ustensilelor medicale (in 2013!!!) si conducatorii vostri se plimba in masini de 150.000 EUR !? Nu v-ar fi rusine ? Sincer, sper din toata inima ca dumnezeu exista. Aia trebuie sa invete o lectie. Pe de alta parte, ai citit consitiutia statului roman ? Acolo scrie ca tarisoara asta, vai de ea, e stat laic (=neafiliat/neinteresat de religii). De ce sunteti voi mai indreptatiti sa primiti bani de la bugetul de stat decat absolut orice alt cult religios din romania ? Pentru ca sunteti majoritari ? Ce importanta are majoritatea atata timp cat statul e unul laic? BTW, daca toate activitatile de interes public ar trebui finantate de guvern, atunci am avea o problema: am primi bani pentru mersul cu masina, pentru tigari, pentru alcool, pentru imbracaminte, etc. Doar toate sunt activitati de interes public, nu-i asa? Sper ca apreciezi ca am fost civilizat in exprimare si imi vei oferi cate un contra-argument la fiecare din cele aduse de mine.

     • De ce sunteti voi mai indreptatiti sa primiti bani de la bugetul de stat decat absolut orice alt cult religios din romania ?

      Sunt 18 culte recunoscute în Romînia. Ar mai trebui să fie unul, al ateilor ignoranți și plini de ură. Din păcate, nu au reușit să se mobilizize în a face nimic concret și util în țara asta, în afară de caricaturi pe facebook.

     • RV

      Obiectivul intrebarii mele nu era numarul cultelor din romania. Am observat ca sunteti la fel de ignorant ca si preotii de care am avut norocul sa dau in scoala. Dragii mei, bucurati-va cat mai dureaza. Faceti un plan bun pentru urmatoarele zeci de ani. Populatia actuala va imbatrani si va muri, cu sau fara voia domnului. Si atunci veti da de mult mai multi atei ignoranti care, in sfarsit, vor reusi sa faca ceva. P.S: multi au inceput sa faca cununia religioasa si botezul doar de dragul bunicilor/parintilor. Asta e un fel de preludiu la ceea ce va urma.

     • Ioan

      Eu sunt crestin, deci conducatorul meu Christos, nicidecum cei care se plimba in masini de lux. Ei sunt la fel ca si noi, simpli slujitori, fiecare in slujba pe care i-a dat-o Dumnezeu si fiecare va fi judecat pentru faptele sale.

      Vina pentru proasta situatie a sistemului medical o poarta fiecare roman in parte, in aceeasi masura, preoti si popor. De ce aruncati vina numai pe unii? Ar ajuta mai mult daca ne-am canaliza energiile spre ajutorarea sistemului sanitar, si nu spre denigrarea Bisericii lui Christos.

     • Delia

      Pe site-ul asta, caruia inca nu i s-a facut reclama indeajuns, sunt foarte multi credinciosi care sustin biserica. Si eu cred in ceva, cu siguranta nu in Dumnezeul vostru care cere constructii de biserici una dupa alta. Am ajuns de rasul Europei si a lumii. Bisericile sunt pline doar din disperarea oamenilor de a mai crede in ceva, in vreo minune de Sus. E foarte bine sa credem, fiecare in ce vrea si simte, fara ca ceilalti de alte culte sa le ia gatul pentru alta apartenenta. O sa ajungeti, asa cum spune RV, sa aveti biserici goale! Ele vor fi transformate in cluburi de zi si noapte, in apartamente (cu dormitor in altar). Spun asta pentru ca locuiesc in Marea Britanie si asta s-a intamplat cu multe biserici construite din lacomia si competitia unora care au facut istoria. Iaca istoria mai este si schimbata cu timpul, Slava Domnului!

     • alexandra

      vai delia ce mila imi este de tine …. ca sa vezi esti in marea britanie vai de mine ca sa vezi draga .. si asta te face sa te crezi asa desteapta si pe restul prosti de 2000 de ani de cand este crestinismul??!! vai de capul tau femeie in ce crezi tu si ce fel de viata ai .Dumnezeu sa te lumineze . cand va vad ca slugariti prin alte tari si apoi scuipati in tara voastra ca vai am ajuns de rasul Europei si al lumii auzi la tine.. draga mea afla tu realitatea ca rasul este U.E si restul tarilor eretice dar ce stii tu esti spalata pe creier te inteleg. am fost si eu prin cateva tari cateva doar dar desfraul rautatea alcoolul si egoismul sunt ridicate acolo la grad de virtute ,mda noi facem de ras europa …sa stii asta specific ca sa nu zici ca am vreo invidie unde esti tu 2 bani nu dau dovada ca am ramas in tara mea decat sa plec in alta tara si nu la munca doar dupa sotul meu . prefer ca eu si copilul meu sa aiba aici o educatie sanatoasa crestina si sa traiesc intro tara crestina .

     • Daniel

      Sa-ti fie rusine tancule, dupa comentariu nu pari a avea mai mult de 12-13 ani si personalitate “rebela”, te crezi mai “cool” decat tot restul planetei. Noi nu suntem cateva zeci de mii, cum vrei tu sa-ti strangi adepti, dar tu strange-i, cumparati-va PlayStation ca va vor ajuta tare mult cand va veni Ziua Judecatii, alea va vor proteja…. cat vei regreta cuvintele astea om fara minte, cat le vei regreta……………….

   • Marius

    In crestinism rugaciunea nu poate fi doar individuala. Biblia marturiseste in numeroase locuri despre necesitatea rugaciunii in comun. Cartea Faptele Apostolilor abunda in marturii privitoare la acest aspect

   • alexandra

    dragos Iisus a spus ,,cine nu va avea Biserica de Mama nu Ma poate avea pe Mine de Tata ” deci asta cu credinta mea o port in suflet si nu ma duc la biserica nu am de a face este ca si cum ai zice eu mananc mental nu bag pe gura si vrei sa fii si satul. daca Domnul a spus asa cine suntem noi sa il contrazicem . asta cu credinta in sufletul meu si atat este egoismul din noi care vbeste asa . acolo nu exista credinta fara Biserica fara Impartasanie fara un Duhovnic fara Harul de la Sfanta Liturghie,doar impresia,ilizua credintei.Doamne Ajuta

  • Alladin

   Si le fac pe banii lor palatele tiganesti nu pe banii tai copil indoctrinat !!!

   • alexandra

    da prin evaziune fiscala nu pe banii nostri nu?

  • Ciprian

   Ironic e ca nici unii, nici altii nu platesc impozite la stat. :))

 • Dragos

  Interesant articol, dar in unele puncte consider ca este dus la extrem.
  Construcția unui spital comportă costuri enorme în comparație cu cele necesare construcției unei biserici. Dacă în cazul spitalelor vorbim de costuri de ordinul zecilor de milioane de EUR, o biserică de parohie poate fi construită cu o fracție infimă din acești bani. Personalul necesar funcționării unui spital, aparatură, mobilier, întreținere, toate aceste costuri sunt incomparabil mai mari decât în cazul unei biserici.”

  pai si cu catedrala neamului ce facem? cate zeci de milioane de euro au intrat si inca vor intra? sa nu mai vorbesc de intretinere … cate nu s-ar fi putut face cu banii respectivi … contruit/modernizat spitale, scoli, si nu numai …

  Si iti dau un exemplu, de o biserica din Bucuresti, care a costat cel putin 2 milioane de euro!!! bine, ca a fost construita cu bani donati de diverse persoane este alta poveste. Dar fix treaba asta nu inteleg. De ce preferi sa donezi milioane in constructia unei biserici cu picturi in foite de aur, cand poti ajuta enorm de mult alte persoane/spitale, etc etc. Nu trebuie sa te inchini la o icoana de aur, sau sa intri intr-un palat sa ajungi la Dumnezeu!

  “Bisericile deservesc întreaga populație. Școlile și spitalele, nu.”
  da, raportul de frecventare inclina foarte mult spre biserica. Dar si cand o sa ai nevoie de spital, fie odata in viata, si sa mori pentru ca nu au fost nici cele mai de baza medicamente/ustensile e grav.

  • Catedrala nu este reprezentativă aici, tocmai fiindcă este în construcție. Deși nu costă “400 sute de milioane de EUR” cum se zice peste tot.
   Eu vorbeam de bisericile de parohoie, care reprezintă grosul în numărul aruncat ca manipulare peste tot.

   • Dragos

    nu am zis ca ar costa 400 de mlioane de euro. Dar vreo 200 de milioane o sa coste. Deja 100 de milioane costa biserica la rosu (Din declaratiile BOR)

    Acum, vad ca au trimis circulara ca nu mai doneaza lumea, si se cer 300.000 ron de la consiliile judetene!

    O sa fim oameni mai buni si o sa fie tara mai prospera cu acest nou edificiu!

  • Elena Diana

   E adevărat ca „Bisericile deservesc întreaga populație. Școlile și spitalele, nu”. A cui vină este că fondurile nu se alocă spitalelor sau învăățământului? E vina celor de sus care spală banii și alocă doar teoretic ceea ce i se cuvine unui spital sau unei școli. Și mai e ceva… să te trezești într-o zi că nu ai bani și ai nevoie de medicamente… ți le dă cineva gratis? Nu! Ai un copil și nu ai cu ce să îl trimiți la școală… face statul ceva în privința asta? Nu! Dar ca să mergi să te rogi într-o Biserică nu îți cere nimeni bani și mai mult dacă ești într-o situație dificilă și apelezi la Biserică, în majoritatea cazurilor se găsește o soluție. Mai sunt și excepții, dar nu exista pădure fără uscăciuni. Și preoții, ca și doctorii, ca și profesorii, trebuie să trăiască. Du-te și vezi un preot de țară care abia are cu ce își întreține familia, dar își face treaba pentru că asta e vocația lui și e susținut de familie și sunt multe exemple de genul acesta. Ca și ceilalți oameni, preoții care au bani au muncit și ei. Spunea cineva mai sus că îl are pe sf. playstation și mai știu eu ce. Nu e vorba de susținerea unei culte sau a unei credințe pe care mă gândesc eu să o înființez azi sau mâine. E vorba de o religie care supraviețuiește de mii de ani, de care oamenii au nevoie. Iar altcineva spunea că bătrânii mor mâine poimâine iar Bisericile vor rămâne goale. Nu e adevărat! Sunt tot mai mulți tineri care cred în Dumnezeu și nu numai că au credință, ci ei simt preența Lui. Și rămân și eu uimită de multe ori… ei nu fac asta pentru că așa au învățat, ci pentru că așa simt…. Și tot cineva mai sus spunea foarte bine că ar trebui să vedem ce putem face pentru a ajuta sistemul învățământului, cel al sănătății, nu ar trebui să stăm să numărăm Bisericile. Și apropo, majoritatea Bisericilor sunt făcute cu ajutorul oamenilor, ei sunt cei care donează de bunăvoie și nesiliți de nimeni. Nu îi pune nimeni cuțitul la gât și îi spune dă bani că dcă nu nu te mântuiești. Sunt niște aberații pentru a denigra Biserica. Cei care nu susțin Biserica sa nu se bage. Dumnezeu nu te forțează să crezi… Vrei o faci, nu vrei, nu o faci! De asta avem liberul arbitru. Nu putem fi creștini cu foța! Dar indiferent de alegerea noastră, nu trebuie să denigrăm ceea ce respingem… După cum am mai spus fiecare ar trebui să vadă cum ar putea să ajute sistemul pentru care plânge atât și de care consideră că are nevoie și nu să îl ponegrească pe cel de care nu are nevoie, pentru că poate sunt alții care sunt ajutați de ceea ce nouă nu ne place.
   Blaise Pascal spunea ceva foarte interesant și adevărat : „Dacă cred că Dumnezeu există și El există am câștigat totul. Dacă cred că există Dumnezeu și El nu există, nu am pierdut nimic. Dar dacă nu cred că există, iar El există cu adevărat atunci am pierdut totul”.

   • Răzvan Vastea

    Subscriu in totalitate.

   • cosmo

    eu as zice ca este fals. asa cum mai spus, mai sus. biserica nu deserveste intreaga populatie. biserica deserveste doar pe cei care cred in Dumnezeu. mai mult decat atat faptul ca poti sa intri si sa te rogi fara sa platesti e insignifiant. nunti, botezuri, inmormantari, parastase etc toate sa platesc de cele mai multe ori la negru.

  • Daniel

   Da Dragos, ai nevoie si de spital, insa nu din cauza Bisericilor nu sunt utilate cum trebuie. Iar la faza cu “si cand o sa ai nevoie de spital”…. de spital ai nevoie pt o vreme neinsemnata, de Biserica ai nevoie pt eternitate, pt mantuire, pt intrarea in Imparatia lui Hristos, cum poti compara asta cu orice altceva??? toate palesc in fata Lui. Doamne-ajuta!!!!!!!

   • Florin

    Ca bine zici Daniele! Daca nu ai bani de mormantare, stai cu mortul in casa pana faci rost de ei, este posibil asa ceva? Isus a spus Apostolilor “Fara plata ati primit,fara plata sa dati”….consider ca, macar rugaciunea de inmormantare sa fie fara plata! Si eu sunt ortodox si ma perpelesc rau cand vad asa ceva,ma pune pe ganduri faptul ca daca nu platesti serviciile oferite de catre biserica nu beneficiezi de ele,scurt si la obiect. Am trecut prin asa ceva,adica am dat peste “o uscatura de preot” care s-a tocmit cu mine ca-n bazar, la o inmormantare…..nasol este ca nu sunt singurul patit, deci mai sunt si altii care au dat peste astfel de “uscaturi” si scuzati, asa spune articolul,”Padure fara uscaturi nu exista”.Intrebare cam “cate uscaturi” exista in acest sistem?Ce ma fac eu,pacatosul care-l cauta pe Dumnezeu daca nu-mi permit financiar un botez, o inmormantare???

 • ionutz

  Poate că nu este cea mai potrivită comparație,dar de ce întotdeauna se comparară situațiile dezastruoase din România cu Biserica.În legătură cu finanțarea Bisericii de către stat nu se spune întotdeauna adevărul.
  Buget anul 2013 pt. cele 18 culte religioase -487,4 milioane lei, respectiv 0,08 % din PIB, din care 276,9 milioane lei pentru salarizarea personalului clerical, 174,1 milioane lei pentru cel neclerical şi 36,4 milioane lei sprijin pentru construcţii.Potrivit datelor furnizate de către Ministerul Finanţelor Publice Patriarhiei, suma de 487,4 milioane de lei reprezintă 0,2 % din bugetul de stat pe anul 2013, respectiv 0,08 % din PIB-ul României pe anul 2013.Ministerul educației 8,5 miliarde lei.Bugetul Ministerului Sănătăţii (MS) propus pentru 2013 este de peste 8,675 miliarde de lei, cu 80,95 la sută mai mare decât în 2012.(date ian. și feb.2013).Statul român nu plăteşte integral salariile personalului clerical şi neclerical, ci asigură doar o contribuţie de aproximativ 60% la salariile acestora.În fiecare lună valoarea totală a contribuţiilor la salariile personalului din Administraţia patriarhală este de 557.472 lei, iar suma plătită de Patriarhia Română la bugetul de Stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale este de 575.087 lei(comunicat Patriarhia).

  • Mayhem

   Se compara pentru ca in timp ce anumite domenii cheie pentru dezvoltarea pe termen lung a oricarui stat ce nu e bananier (Educatie, Sanatate, Cultura) sunt vesnic subfinantate, bugetul alocat cultelor creste de la an la an. A crescut chiar si pe timpul recesiunii. Dar sa fim seriosi. Biserica nu sta in banii de la buget. Pentru proiectele lor s-au dus sa cerseasca bani de la primarii, consilii locale, consilii judetene, prefecti, etc. Deci in realitate, sumele alocate sunt mult mai mari.

   Apoi, cand ai profit pe 2012 mai mare ca McDonald’s datorita scutirilorde taxe si impozite, in timp ce Educatia e la pamant iar in spitale risti sa mori si nu sa te vindeci, da, situatia e dezastruoasa. Sincer, sunt de acord ca importam lucruri tampite de la Occidentali, dar astia stiu ca viitorul lor sta in cercetarea stiintifica, de aia aloca din ce in ce mai multi bani spre acest domeniu. La noi, finantarea cercetarii de catre stat tinde asimptomatic spre 0, dar cu toate astea crestem bugetul alocat cultelor. Sa mai spun ca cercetarea stiintifica aduce rezultate pe termen lung in timp ce statul nu isi va amortiza niciodata investitiile in culte datorita faptului ca nu impoziteaza nimic ce tine de ele?

   Daca statul ar fi fost o firma ar fi dat de mult faliment. Pentru ca astfel de investii sunt neprofitabile. Pe termen lung nu aduc nimic majoritatii, adica enoriasilor. Aduc in schimb bani, putere si influenta popimii.

 • Raul

  Foarte bun articolul. ai dreptate cu manipularea si cu cifrele astea instigatoare dar, undeva, trebuie sa recunoastem ca situatia bisericilor a cam scapat de sub constrol. foarte multe “castele” construite pe bani bani publici (inclusiv ce-i 20% de care vorbeai, fond venit de la stat, cred ca ar ajunge pentru ca reabilita o scoala din mediu rural). in orice oras, comuna, sat, numarul de biserici e de la 5, 6 in sus. Un caz care m-a facut sa vad gravitatea lucrurilor a fost la mine-n localitate, cand, intre blocuri ( si cand spun intre blocuri, ma refer la o distanta de 30 m intre ele) unde initial era un loc de joaca pentru copii, s-a ridicat o biserica ortodoxa, nu ca nu am mai avea 2, intr-un km. Situatia numerelor este putin exagerata, dar nici departe de adevar. Cu siguranta credinta nu inseamna biserici. Parerea mea

  • Oamenii au nevoie și de biserici și de școli. Asta încearcă să spună articolul, cu cifre și argumente, nu cu anecdote personale. Banii publici sunt banii cetățenilor.

   • Daniel

    Corect, banii publici sunt banii cetatenilor, iar majoritatea mare dintre noi nu suntem impotriva Bisericilor, totusi astia putini vor ca ei sa decida ce se face cu acesti bani, incredibil!!!!

 • Cristina

  Foarte frumos scris. Totusi, s-au strecurat cateva chestiuni gresite si in textul de fata. Bisericile nu deservesc intreaga populatie, la fel cum n-o fac nici scolile si spitalele. Bisericile care primesc finantare de la stat deservesc doar ortodocsii practicanti, un segment al populatiei care, desi scade de la an la an, primeste tot mai multe subventii.

  Pana la urma este vorba strict de interese politice, asadar, oricat ne-am plange noi ca se incurajeaza indoctrinarea, nu educatia, rezultatul va fi neschimbat: banii vor merge la cei care pot fi mai usor influentati sa voteze cu cine trebuie.

  • Există mai multe grade de practicanți. Unii merg în fiecare săptămână, alții odată pe lună, alții mai rar. Chiar și așa, cifrele sunt semnificative.

   Argumentul cu manipularea va fi întotdeauna tras de păr, subțire ca un pai. Se votează odată la 4 ani. În rest oamnii au nevoie de credință, de speranță, au nevoie de biserică. Dacă ignorați sau nu vă interesează acest aspect, argumentele dumneavoastră în această dezbatere sunt aproape nule. Fiindcă ignorați partea adeversă a dezbaterii, deci una din părți vorbește la pereți.

  • Marieta Manolache

   Buna seara, va scrie aici cineva care a fost foarte religios si mergea la biserica in fiecare duminica si citea dogma si alte carti bisericesti si era foarte pasionata de ortodoxism. Asta ca sa stabilim premisele de la bun inceput.
   Si tocmai pentru ca am fost si pe cealalta pozitie, sunt acum extrem de indignata de nesimtirea, pt ca altfel nu am cum sa o numesc, a Bisericii Ortodoxe Romane, sau mai degraba a reprezentantilor ei, de a cere finantari peste finantari pt constructia hidoasa a Catedralei Mantuirii Neamului, oamenilor care abia reusesc sa-si duca traiul de pe o zi pe alta.
   Ortodoxismul in Romania nu face altceva decat sa indobitoceasca “credinciosii” in a da tot mai mult si tot mai mult din buzunarul lor sarac pt a spori castigul si bunastarea capilor Bisericii fata de care nu pot acum decat sa am o imensa scarba pt ca ei nu se gandesc si n-o sa se gandeasca niciodata la oameni, ci pur si simplu la propriile lor persoane si la cum o sa poata sa-si mai umfle burtile si conturile pe spinarea noastra.

   • Ați fost pasionată de ortodoxismul care îndobitocește credincioșii? Și acum sunteți scârbită?

    Am spus eu două cuvinte despre “capii bisericii”? Le știți averile? Aveți cifre? Aveți argumente? Sau aveți doar scârbă?

    Scârba e irațională, și poate veni de oriunde, inclusiv dezinformarea sau lipsa discernământului.

    Deci?

    • cosmo

     scarba e la fel de irationala ca si credinta. ai argumente cand crezi? singurul argument logic este ca asa simti. la fel si scarba o simti.
     deci?

     • alexandra

      deci tu crezi in mintea ta? deci? unde o vezi?!! dar setea o simti? unde o vezi? deci?….

     • alexandra

      mai sa iti fie clar mintea nu creierul

     • cosmo

      daca ma intrebi pe mine alexandra, da! eu cred CU mintea iar atunci cand vorbim de sentimente salasul lor este sufletul care nu este nimic altceva decat o extensie abstracta (cate-o data instinctuala) a mintii. daca vorbesti de setea fiziologica o simt in gura, insa in contextul de mai sus scarba este un sentiment nu o manifestare fiziologica.

   • alexandra

    nu te supara din ce secta faci parte? si ca sa stabilim premisele si eu sunt Papa de la Roma si Obama uneori vrei sat e cred ca ai fost ortodoxa nu? fii serioasa si nu mai minti.apoi ce este asta pasionata de ortodoxism :))) credinta nu este o arta este o traire ..si pana la urma ce doresti? sa iti hraneasca aia cu catedrala neamul tau ? de unde atata ofensa draga? stai usor se simte este doar ura pe care o ai in tine datorata necredintei tale nu ai tu treaba cu nici o catedrala tu darling …..

   • Daniel

    Draga Marieta, Biserica lui Hristos NU POATE FI NESIMTITA, ci doar SFANTA. Daca vorbim insa de anumiti reprezentanti ai ei aia e o cu totul alta discutie, total diferita, sa nu incurcam institutia cu oamenii. Iar sa judeci tu preotii Bisericii cine iti da dreptul? cine te crezi? daca sunt unii ahtiati dupa bani (si sunt) vor plati in dreptul lor, dar doar in fata lui D-zeu, nu in fata ta. Ar trebui sa fim mai intelegatori fata de ei, pt ca au har si daca gresesc uneori, spre deosebire de noi, iar lupta pt sufletele lor e mult mai apriga decat pt ale noastre, cu toate astea tot noi gresim mai mult. Mergi la Sfanta Biserica si te roaga lui D-zeu, o sa-ti treaca scarba. Doamne-ajuta!

 • Domnule Pascu, permiteti-mi sa incep prin a spune ca nu sunteti prost. Apreciez asta la un om. Dar asta nu face altceva decat sa ma convinga de faptul ca priviti BOR ca pe o afacere. Si nu va condamn/reprosez. E de admirat. In al doilea rand, sunt destul de multe date eronate in articolul bine scris de altfel. Ca sa nu mai zic de calcule care nu prea se pupa. Cel mai mult mi-a placut cand ati scris ca taxele din salariul preotilor sunt mai mari decat bugetul alocat de catre stat. Asta chiar e aberant. Dar nu vreau sa ma leg de toate detaliile slab argumentate. Vreau doar sa reliefez ca acest articol are ca scop manipularea gloatei de prosti care respira pe gura si inghit pe nemestecate orice informatie fara sa verifice sursa sau veridicitatea informatiei in sine. Exact manipularea la care faceati referire in randurile de mai sus, care nu exista. Pt asta tin sa ofer un argument nemuritor si imbatabil: ateii nu vara nimanui nimic pe gat, in timp ce “credinciosii” incearca sa ne convinga ca adevarul suprem se regaseste in credintele lor. Daca in tot ce am scris pana acum ma insel, imi cer scuze. Asta inseamna ca sunteti o persoana cu adevarat religioasa (a se observa diferenta intre credincios si religios), si tot ce ati scris ati scris din convingere. De aici rezulta ca va adresati persoanelor gen “Ionutz”. Voluntar sau nu, in definitiv, asta este publicul pe care il atingeti. O sa va las sa va ganditi putin la asta. O zi buna.

  • “Cel mai mult mi-a placut cand ati scris ca taxele din salariul preotilor sunt mai mari decat bugetul alocat de catre stat. Asta chiar e aberant.”

   Patriarhia a “reliefat” de nenumărate ori acest lucru “aberant”.

   “Vreau doar sa reliefez ca acest articol are ca scop manipularea gloatei de prosti care respira pe gura si inghit pe nemestecate orice informatie fara sa verifice sursa sau veridicitatea informatiei in sine.”

   Pt asta tin sa ofer un argument nemuritor si imbatabil: ateii nu vara nimanui nimic pe gat, in timp ce “credinciosii” incearca sa ne convinga ca adevarul suprem se regaseste in credintele lor.

   Nimic? Nu vâră nimic pe gât? Atunci de ce campaniile anti religie în școală, anti finanțarea cultelor, pro homosexualitate, etc? Dumneavoastră ce faceți acum, făcându-ne “gloată de proști”? Sau nu sunteți ateu, ci un fel de credincios?

   • Sustin in continuare ca e un simplu calcul matematic pe care refuzati voit sa il luati in considerare legat de taxele platite si bugetul alocat “bisericii”. Daca tot e atat de evident pe cat afirmati, prezentati-mi si mie un bilant anual dintr-o sursa oficiala. Si tin sa mentionez ca nu am numit credinciosii “gloata de prosti (…)”, cu atat mai putin pe dvs. Stiti exact la cine m-am referit, si se regasesc printre cei care au comentat la acest articol. Si nu a fost nici manipulare si nici nu v-am varat ceva pe gat. Mi-am exprimat o parere. Si ca tot vorbeam de manipulare, imi place cum mi-ati scos vorbele din context si ati alipit citate dupa bunul plac pentru a-mi da un raspuns care ati sperat sa stranga aplauzele “gloatei” mai sus mentionate. Si sincer, daca vecinul dvs de o viata e homosexual si nu stiti, aveti o relatie normala timp de zeci de ani, apoi intr-o zi va marturiseste ca ii plac barbatii si ca a fost o povara pt el sa ascunda asta de-a lungul timpului, dar in sfarsit a prins curaj sa se exprime liber, ce faceti? Il huliti? Il stergeti din viata dvs? Nu sunt pro “gay parade”, exhibitionismului, etc, dar ideea de homosexualitate nu ma deranjeaza atata timp cat nu ma implica in niciun fel. Fiecare poate face ce doreste fiinta lui, fara a incalca libertatile sau drepturile celor din jur. Daca exagerezi cu ceva anume, trebuie sa fii pregatit sa infrunti si critici. Eu probabil sunt ateu dupa intelegerea dvs. Dar nu vad relevanta curiozitatii. Credinta mea cu siguranta nu ati intelege-o, mai cu seama ca inca este in formare, asadar nu sunt in masura sa v-o explic cum se cade. Pot doar sa va spun ca este diferita de a dvs. Nu, nici acum nu v-am facut prost, stati linistit. Va anunt eu cand e cazul.

    • Marius

     reprezentativa pentru o manipulare ca la carte este pagina facebook “opriti finantarea cultelor religioase”.
     Printre altele, acesti oameni care isi afirma cu tarie admiratia pentru valorile europene au enuntat ca obiectiv secularizarea averilor manastiresti. In anul 2013 se vorbeste de secularizari de averi din partea asa-zisilor umanisti europeni

    • Daniel

     Multele randuri scrise de dv se pot comprima fara probleme in : noi ateii ne exprimam o parere, cand voi faceti acelasi lucru se numeste manipulare. Buna logica.

   • RV

    D-le Pascu, cum puteti considera campaniile anti finantarea culterol religioase,anti religie in scoala sau pro-homosexualitate ca fiind “ceva ce vi se vara pe gat” ? Toate campaniile respective sustin un singur lucru: libertatea de alegere. Daca homosexualitatea ar fi ceva acceptat in romania, fiti sigur ca nimeni nu ar veni la dvs sa va oblige sa deveniti homosexual. Dvs, si toti ceilalti credinciosi, nu aveti niciun drept sa imi spuneti mie ca nu am voie sa iubesc pe cineva, oricine ar fi acel cineva. La fel, nu aveti niciun drept sa ii impuneti copilului meu sa invete religie la scoala. Sigur, puteti oferi optionale, dar nu imi puteti obliga copilul sa declare (n.r. – crezul) lucruri in care nu crede. De asemenea, nu aveti niciun drept sa ma obligati sa va platesc, in conditiile in care nu sunt practicant de cand ma stiu. Intelegeti despre ce e vorba aici ? Libertate de alegere.

    • Mihai B.

     Vă salut d-le Avramescu. Salariile clericilor sunt compuse, (vi se pare un paradox, nu?) o parte de la bugetul de stat cu titlul de subvenţie salarială, iar o parte din fondurile proprii înregistrate de Biserică. Adică cam 70% – 75% sunt de la buget (care nu poartă titlul de salariu, ci titlul de ajutor salarial – este diferenţă, deoarece dacă ar fi salariu ar veni impozitat deja, dar dacă are statut de subvenţie nu vine impozitat, ci impozitarea se plăteşte la aceştia din fondurile proprii) şi restul din taxele percepute la bugetul parohiei.
     La salariul acesta se plăteşte evident un impozit, cas-uri, şomaj, pensie, etc. care înseamnă undeva cam încă 60% din valoarea salariului mai sus amintit, care este net. Dar aceste impozite sunt plătite din fonduri proprii, inclusiv şi pentru cei 70% de la bugetul de stat.
     Ca exemplu, pentru un preot cu 3 ani vechime ar fi un salariu de 1000 ron, din care aprox, 700 lei vin de la buget, iar restul până la 1000 din bugetul parohiei (bugetul parohiei nu este unul şi acelaşi cu buzunarul preotului). Pe lângă ăştia, tot din bugetul parohiei trebuie plătită impozitarea la tot salariul (de 1000 ron), deci inclusiv şi la acei 700 care vin de la buget.
     Aşa că închipuiţi-vă parohii de ţară, unde au un buget foarte sărac (populaţie îmbătrânită şi săracă), şi din aceşti 700 lei preotul trebuie să dea înapoi 600 lei sub formă de cas-uri atunci când nu înregistrează fonduri la bugetul parohiei (mai ales în lunile de vară).
     Poate a fost cam exagerată ideea exprimată mai sus, că taxele depăşesc acest ajutor de la stat, dar dacă vă uitaţi la situaţia de mai sus, taxele se ridică aproape la nivelul acelei subvenţii salariale de la stat. Ce vă spun nu este vreo balivernă sau calcul emoţional de a smulge vreun ropot de aplauze din partea ignarilor (aşa cum pretindeţi), şi nici nu deplâng sărăcia Bisericii, ci vă evoc realitatea salarială din interior. Vă fac cunoştinţă oricând, dacă ne vom cunoaşte vreodată în afara lumii virtuale, cu preoţi de la ţară care trec prin situaţia asta, majoritatea tineri, care sunt nevoiţi să taie chitanţe pe donaţii fictive, doar ca să iasă bugetul minim ca parohia să nu intre în faliment.
     Vă pot sta la dispoziţie cu mult mai multe informaţii pe tema asta, şi nu numai pe asta!
     Cu drag, M.

     • Elena Diana

      Foarte adevarata lucrurile de mai sus… dar nu le cunosc si nu le pot intelege decat persoanele care trec prin asa ceva, sau cei care au cunostinte in asemenea situatii…

     • Elena Diana

      adevarate*

    • Elena Diana

     Asa cum campaniile respective iti ofera posibilitatea de a alege… și „campania” ,sa o numim metaforic, pentru finantarea cultelor iti ofera posibilitatea de a alege, nu vâră nimeni, nimanui Biserica pe gât… Și inca ceva.. campaniile anti religie nu iti ofera posibilitatea de a alege… Unde se regaseste sansa de a alege in „anti”? Asta inseamna clar impotriva … pe cand actiunea de a finanta cultele religioase ofera sansa de a alege… nu e in context termenul, anti, obligatoriu, neaparat… mai degraba celelalte campanii le putem numi intr-adevar manipulari… Si legat de religia in scoala: copilul trebuie indrumat de mic, de asta educatia se realizeaza inca de la varste mici, daca nu, de ce nu tinem copiii acasa pana la 15 ani si dupa aia ii dam la scoala, ca doar or invata ei Lb. Romana, de exemplu… Da e total fals lucrul acesta, deoarece atat timp cat tu nu i-ai deschis de mic orizonturile si nu i-ai oferit sansa de a alege de mic, mai tarziu degeaba o faci. Mai concret, atat educatia religioasa, cat si celelalte tipuri de educatie, trebuie realizate devreme, tu ii arati copilului cum stau lucrurile, astfel incat atunci cand va creste va alege…. Eu ii predau religia in scoala, il invat ceea ce e corect moral si spiritual, daca el mai tarziu alege altceva, e greseala lui sau poate alegerea cea buna, dar abia atunci e proprie… E in masura sa ia decizii abia dupa ce a intrat in contact cu lucrul respectiv, dupa ce a fost informat… Abia acum intervine cu adevarat libertatea de a alege…

  • alexandra

   pacat ca tu respiri prin alta parte ca altfel ai realiza in ce intuneric traiesti ..ma lasi ma esti plin de tine ai grija o sa te versi la un moment dat si nici pe unde respiri acum nu o sa mai poti 🙂

 • Radu P.

  Articolul de mai sus este o manipulare. De ce?
  1. Biserica nu este o institutie a statului, este o institutie privata. Suma pe care ar trebui sa o primeasca este 0 lei.

  2. Biserica nu reprezinta un interes pentru toata lumea, desi incearca sa ne induca asta. Apartenenta la o religie este o decizie personala si la o biserica cu atat mai mult. Asa ar trebui sa fie si decizia de finantare a lor.

  3. Scoala si spitalul sunt institutii ale statului roman. Comparatia este una fara sens. Daca adaugam si starea scolilor si spitalelor din Romania, vedem ca banii cu care statul roman finanteaza biserica ar putea fi folositi in scopuri mult mai bune in tara asta. Cu banii pe care statul i-a incestit in biserica in ultimii 20 de ani, azi am fi putut avea autostrazi, spitale mai eficiente si scoli mai bune.

  4. In mare masura buserica e finantata de stat deoarece sustine interesele politicienilor locali. Fubctioneaza ca un sistem de propaganda foarte eficient la nivelul enoriasilor. Fara el, partidele nu ar acea un mediu de propagare a-l intentiilor lor electorale. Asadar ele finanteaza biserici si proeti pt a-si asigura perpetuarea iar biserica le urmareste interesele in fata enoriasilor.

  5. Majoritatea preotilor din ziua de azi nu au nici o chemare catre biserica. Singurul motiv pentru care se afla in pozitia aceea este de a face bani. Toate interactiunile mele si ale cunistintelor mele cu aceasta intreprindere au certificat acest fapt. De exemplu, nu iti poti inmormamta o ruda decat cu lumanari cumparate din biserica, oficiale. Restul nu sunt bune. Nu poti face parastasul decat la locatia unde are preotul pile, daca nu cumva o si detine, altfel risti sa nu vina la pomenire. Pt pomenirea in biseric trebuie sa pui intr-o punga ulei vin faina si… un milion. Personal am avut multe decese in familie si stiu ce vorbesc, preotul a indicat intotdeauna o suma pentru cele 30 d minute de cantat pe care nu o castiga in acelasi timp nimeni altcineva, poate doar marii bancheri. Binenteles si masina lui de zi cu zi este pe masura. Doar ca la inmormantari vine binenteles cu o Dacie veche. Si asa mai departe.

  Sunt foarte putini preoti cu chemare ramasi, eu inca nu am cunoscut vreunul. Cand o voi face, voi alege sa ii sponsorizez activitatile personal. In rest nu va lasati manipulati.

  • Aceleași acuze lipsite de sens pe care le aruncă, fără argumente, criticii preoților și ai bisericii. Dacă nu “toată lumea” este ortodoxă, 80% și ceva din populație nu devine peste noapte “privată”. Plătim taxe ca toți ceilalți. Credincioși sunt 99%.

   Din banii ateilor și ai celor fără religie, nu s-ar construi nici autostrăzi, nici școli, nici spitale, nici nimic.

   • Mayhem

    Prietenii, tu nu pricepi o chestie. Din popor fac parte si ateii. Conform singurului studiu realizat despre atei, reiese ca sunt persoane cu educatie superioara si cu venituri peste salariul mediu pe economie. Putini cat sunt, contribuie.

    Si apoi, nu mai traim ca pe vremea comunismului in colective. E absurd sa imi vina mie statul sa imi spuna ca daca 99% din oameni sunt credinciosi, sunt obligat sa contribui si eu, cota-parte, la finantarea cultelor. Tu, statul si biserica nu va puneti problema ca marea majoritatea a credinciosilor nu sunt practicanti si o buna parte din ei, cam 40% nu au deloc incredere in biserica. Pe scurt, nu doresc finantarea lor.

    Aderarea la un cult religios tine de viata privata a fiecaruia. La fel si finantarea trebuie sa tina tot de individ, si nu de stat. Individul sa isi finanteze biserica, atata timp cat e aderant la ea. Cum ar fi sa vin eu sa imi torn un palat ateist pentru ca asa vreau eu si alti 30000 de insi. Si sa o fac si pe banii statului? E normal? Nu e normal, evident. Un ateu are bun simt si pretuieste munca celorlalti. De asta nu isi bate joc de bani.

    • Vrei să îți ofer o mostră de comentariu “ateu” al unei persoane “cu educație superioară”? Tocmai ce a intrat, e proaspăt.

    • 18.000.000 e un pic mai mult decât 30.000. Un pic.

     • Ionut Nedelea

      După logica pe care tocmai aţi expus-o, consideraţi că nevoile şi drepturile majorităţii sunt peste cele ale minorităţii. Trăiţi cu iluzia că România ar fi stat laic, dar Constituţia vă contrazice.

     • Răzvan Vastea

      Când aud expresia ”Stat laic” mă bușește râsul. Păi Statul Român a fost construit de Biserica Ortodoxă, de oamenii cu credință în Dumnezeu. Biserica Ortodoxă română păstrează unitatea românilor de două milenii și tu, Ionuț Nedelea, vii să ne servești gogoșile cu care te-au spălat pe creier asurienii? Băiatule, wake up!

     • Ionut Nedelea

      Cred că ar trebui să vă mai uitaţi prin manualele de istorie, românii nu existau acum două milenii. În fine, m-am lămurit cu privire la bagajul dvs. de cunoştinţe, aşa că mă retrag din discuţia asta.

     • Răzvan Vastea

      Poate vrei sa-l contrazici si pe Eminescu: “Biserica răsăriteană e de optsprezece sute de ani păstrătoarea elementului latin de lângă Dunăre. Ea a stabilit şi unificat limba noastră într-un mod atât de admirabil, încât suntem singurul popor fără dialecte propriu-zise; ea ne-a ferit de înghiţirea prin poloni, unguri, tătari şi turci, ea este încă astăzi singura armă de apărare şi singurul sprijin al milioanelor de români cari trăiesc dincolo de hotarele noastre. Cine-o combate pe ea şi ritualele ei poate fi cosmopolit, socialist, nihilist, republican universal şi orice i-o veni în minte, dar numai român nu e” – scria Mihai Eminescu

     • Răzvan Vastea

      Poate vrei sa-l contrazici si pe Eminescu: “Biserica răsăriteană e de optsprezece sute de ani păstrătoarea elementului latin de lângă Dunăre. Ea a stabilit şi unificat limba noastră într-un mod atât de admirabil, încât suntem singurul popor fără dialecte propriu-zise; ea ne-a ferit de înghiţirea prin poloni, unguri, tătari şi turci, ea este încă astăzi singura armă de apărare şi singurul sprijin al milioanelor de români cari trăiesc dincolo de hotarele noastre. Cine-o combate pe ea şi ritualele ei poate fi cosmopolit, socialist, nihilist, republican universal şi orice i-o veni în minte, dar numai român nu e” – scria Mihai Eminescu

     • alex

      Razvan Vatea, cunostintele tale de istorie si din orice alt domeniu de altfel sunt…praf e putin spus. Biserica a facut doar rau omenirii de-a lungul existentei sale, iar asa cum a spus si Einstein, religia este doar produsul slabiciunii umane. Eminescu a devenit ateu spre moarte, apropo. Si sa stii ca romanii nu existau acum 2000 de ani, dar nu stiu de ce ma chinui cu unul ca tine…Pune mana si mai citeste si tu niste carti, poti sa incepi cu Biblia, dupa ce am citit-o am devenit ateu. O carte mai plina de mizerii ca bliblia rar gasesti. Bafta!

     • Răzvan Vastea

      Comentariile tale Alex sunt revelatoare pentru toată lumea. Ar trebui promovate, să vadă toată lumea în ce mizerie sufletească trăiesc ateii. Un fel de ”Așa NU”. PS: Sper doar că nu ești Alex cel care cred eu că ești, așa cu identitate lapidară e ușor să bălăcărești nu-i așa?

     • Mayhem

      D-le Pascu, luati putin o carte care explica Teoria Democratiei si cititi va rog Dictatura Majoritatii. Aia 30.000 de insi in viziunea voastra sunt cetateni la mana a doua pentru ca nu vor sa contribuie la avutia popimii si a BOR. Dvs. ati fi dispus sa finantati un serviciu de care nu va veti folosi niciodata in viata voastra? BOR este pentru ortodocsi, nu pentru atei. Asa cum si celelalte biserici isi servesc enoriasii. Asa ca da, cel mai bine e ca enoriasii sa si le finanteze in mod privat.

      Modelul german este cel mai de succes in acest caz. Fiecare face o declaratie pe proprie raspundere redirectionand 2% din impozit cultelor de care apartin. Cine nu face parte din niciun cult, redirectioneaza procentul catre ce serviciu vor ei.

     • Există servicii de care eu, romîn, nu mă voi folosi niciodată. De exemplu finanțarea orfelinatelor (nu sunt orfan), finanțarea rampelor pentru persoane cu dizabilități (nu am, pentru moment, dizabilități), finanțarea integrării rromilor (nu sunt rrom).

      Bucuros contribui pentru toate aceste serivicii chiar dacă nu voi avea niciodată nevoie de ele. Asta înseamnă să fi cetățean într-un stat democratic.

      Nu să mergi pe stradă sau pe forumuri să te dai rotund sau pătrat că DIN BANII TĂI își fac “popii” averi.

      Nu a spus nimeni că acei indivizi sunt cetățeni de mîna a doua. Nu mai trage concluzii de tipul ăsta, că nu am timp să stau moderez la comentarii fără sens.

     • Guest

      Eu nu vreau avorturi din banii mei, operatii de schimbare de sex, gazon intre sinele de tramvai, extra-borduri, National Arena ca nu sunt microbist, parcuri pe islazele comunale, etc etc Dar le finantez involuntar.

     • Mayhem

      1. A fi orfan sau handicapat nu e o alegere. Te poti naste handicapat, poti ajunge handicapat datorita unor circumstante nefericite, poti ajunge orfan tot datorita unor circumstante nefericite, dar nu e o alegere.

      2. A face parte dintr-un cult e o alegere. A nu mai face parte din acel cult iarasi e o alegere. Asa cum tu poti sa iti decizi tabara, poti sa ti-o si finantezi singur.

     • Ni le finanțăm singuri. Pentru asta plătim taxe.

     • Mayhem

      Nu prietene, a le finanta privat inseamna a face donatie sau a redirectiona un procent din impozitul pe venit. Si tu si eu platim taxe, tu vrei sa finantezi eu nu vreau, cu toate astea se ia de la amandoi. Dar vad ca tu nu poti pricepe niste lucruri atat de simple…

     • Nu prietene, afirmații de genul “eu nu vreau”, “mie nu îmi convine” nu sunt argumente. Dacă eu aș afirma că nu vreau să se finanțeze din *banii mei* integrarea rromilor sau festivitățile cultural artistice ale ungurilor sau lipovenilor, aș fi rasist și xenofob. Dar fiindcă trăiesc în aceiași țară cu rromi plătitori de taxe și cu unguri plătitori de taxe și cu lipoveni plătitori de taxe, sun de accord ca statul să le finanțeze nevoiele fără să le scuip în ochi, anonim și laș, pe internet să se ducă “să își finanțeze” singuri niște activități de care eu nu am nevoie.

      Numai egoiștii nu pot “pricepe niște lucruri atât de simple”. Ce chestie faină cu internetul ăsta că putem să fim deștepți și agresivi față de oameni cu păreri diferite fără să ne asumăm niciun gram de responsabilitate. Vai de coloana ta vertebrală, dacă ai una.

     • Mayhem

      1. A nu vrea sa finantezi integrarea romilor si festivalele ungurilor si a lipovenilor e ceva normal, nicidecum rasism sau xenofobie. Eu de exemplu nu vreau sa finantez ONG-urile feministe. Asta inseamna ca sunt misogin? Evident, nu. Mai, daca avem rromi platitori de taxe, sa ii integreze ei, daca vor. Daca nu, nu. Ceea ce vorbesti tu se numeste solidaritate impusa, o solidaritate de prost gust care nu creaza coeziune sociala ci tensiuni sociale.

      Din nou, nu poti veni cu niste argumente logice. Doar pentru ca unii se folosesc de niste erori logice pentru a ii pune la punct pe cei ce au alte pareri, nu inseamna ca si au dreptate si ca ceea ce fac ei ii bine. Daca tot dau niste bani la stat, sa fie folositi pe ceva ce ma avantajeaza si pe mine ca individ. Oricum ar fi, un sistem de invatamant mai bun (calitativ) si mai bine finantat, pe termen lung aduce rezultate. Un sistem de sanatate bine pus la punct (nu doar in metode de tratament a bolilor, dar si in metode de preventie) creste speranta de viata.

      O mai buna finantare a domeniului cultural ar reprezenta o arma de soft power pentru acumulare de prestigiu si pentru a mai imbunatati imaginea patata pe care o avem pe plan extern.

      Oricum ar fi, la final de zi, biserica e o institutie privata, nu una publica iar serviciile sale nu sunt de domeniu public si nici nu deservesc intreaga populatia asa cum ai gandit tu. Daca biserica ar deveni o institutie a statului in care patriarhul si reprezentantii ei ar fi alesi si nu numiti, atunci am mai fi vorbit, dar in contextul actual ceea ce fac biserica si statul se numeste jaf la drumul mare fata de cei ce nu vor sa umple conturile bancare ale popilor.

     • Răzvan Vastea

      Bine, doar după ce Statul returnează toate averile Bisericii, secularizate la 1863 şi după ce, în urma unei dezbateri publice ajungem împreună la concluzia că Biserica Ortodoxă Română nu a fost nu este şi nu va fi necesară pentru Statul Român şi pentru credincioşi, cetăţeni români şi ei, care contribuie.

      În data de 2 ianuarie 2014, 23:09, Disqus a scris:

     • Eduard Dumitrache

      Eu nu vreau avorturi din banii mei, operatii de schimbare de sex, gazon intre sinele de tramvai, extra-borduri, avioane americane second hand, National Arena ca nu sunt microbist, parcuri pe islazele comunale, etc etc Dar ele sunt finantate de la buget.

     • Mayhem

      De acord, acelea nu sunt servicii care ar trebuii sustinute de stat, ci de indivizi in particular. Despre National Arena nu as fi asa sigur pentru ca e o constructie ce in cativa ani se va amortiza, nu trebuie sa fi microbist ca sa iti dai seama ca spre deosebire de culte, statul se alege cu ceva bani de pe National Arena. Sa nu mai spun de eventuale incasari in cazul in care gazduim o competitie de fotbal internationala. Alte tari scot bani buni prin industria asta.

     • Nu o înțelegi nimic niciodată din discuția asta dacă pui exclusiv doar problema banilor. Dacă ăsta este singurul aspect care te interesează, contribuția ta la această discuție este absolut nulă.

     • Mayhem

      Prietene, daca statul ar fi fost minahist m-ar fi durut in pantaloni. Dar traiesc intr-o tara in care crestinul practicant sau ba se plange de starea in care se afla sistemul de sanatate si de invatamant, insa se coieste cand vine vorba de stoparea finantarii cultelor, chiar daca lui, finantarea cultelor nu ii aduce niciun beneficiu pe termen lung si nici. Biserica nu e jandarmul sanatatii tale si nici nu e acolo sa te educe. And yes, it’s all about money. Cat timp avem un sistem monetar la nivel mondial va fi tot timpul vorba de bani. Pe langa bani, as mai veni si cu virtutea chibzuintei. Daca tot ai putini, asa cum avem noi, ar fi bine sa ii folosim pe ceva ce aduce ceva inapoi, nu pe ceva ce imbogateste o minoritate (popimea), iar pe restul ii arunca intr-un efect placebo momindu-i cu viata de apoi si alte balareli religioase (prostimea). E decizia dvs daca doriti sa finantati biserica. O puteti face ca persoana privata. Insa nu aveti niciun drept sa ma obligati pe mine sa va finantez voua alegerile voastre asa cum nici eu nu va cer voua bani ca sa imi desfasor activitatea de ateu in cadrul comunitatii mele. Eu zic ca lucrurile astea tin de un minim de civilizatie si de bun simt.

     • Eduard Dumitrache

      Pe Dealul Mitropoliei vad parcate zilnic autocare cu turisti asiatici si europeni, esxista un interes pentru specificul spiritualitatii locale care se rasfrange benefic si in turism.

     • Mayhem

      [EDITAT: ARGUMENTE NEFONDATE]

      Maygem, nu mai acceptăm comentarii ca ale tale, cu puncte vagi și generalizări nefondate, fără exemple concrete.

      Nu mai acceptăm calomnii și acuzații aberante din partea ta, atâta timp când nu îți relevi identitatea. Acuzații anonime poate face orice laș, și nu vom pierde timp cu asemenea lucruri.

     • Mayhem

      Eh… de aia internetul e fain, poti sa beneficiezi si de protectia anonimitatii. Apoi, nu esti de la politie sa imi ceri mie sa ma identific.

      Puncte vagi? Argumente nefondate? Am spus doar ca statul poate fain frumos sa nu finanteze festivale si integrari peste integrari. De chestiile astea se ocupa ONG-uri, sponsori, etc. Si se pot ocupa si dansii, daca vor oameni bine scoliti sau evenimente. Am lucrat in organizarea de festivaluri si alte evenimente care veneau cu peste 75% finantare privata si doar 25% finantare de la stat. Deci de putut se poate. Ca tu numesti ceva ce tie nu iti convine drept argument nefondat, e problema ta.

      Tu inca nu poti sa pricepi un singur lucru. Nu e vorba de egoism faptul ca nu mai vreau sa imbogatesc un cartel mafiot si niste mafioti in sutana, e vorba de chibzuinta in a investi banul, respect fata de munca oamenilor, cei 7 ani de acasa (pe care vad ca nu ii prea ai) si alte lucruri ce intra in vasta categorie ce devine din ce in ce mai putin cunoscuta in societatea romaneasca, bunul simt. Doar pentru ca tu doresti sa finantezi BOR, si o asa zisa majoritate (care nu e majoritate pentru ca inca nu s-a facut un referendum sa vedem daca 50%+1 doreste finantarea cultelor) doreste sa bage bani in culte, asta nu inseamna ca restul devin automat cetateni la mana a 2-a care trebuie sa taca si sa indure pe cat posibil. Tu esti doar un exemplu de om care inca nu pricepe cum functioneaza democratia, pentru ca altfel nu faceai apel la caldurica pe care o ofera majoritatea. Majoritatea poate decide, dar nu inseamna ca are tot timpul dreptate.

     • Eduard Dumitrache
     • Răzvan Vastea

      Sigur, dar cu o singura condiție. Statul sa dea înapoi Bisericii TOATE averile secularizate de Cuza la 1863. Asa a fost intelegerea atunci, Biserica da proprietăților Statului iar Statul are grija de Biserica si ii recunoaște astfel rolul primordial in societatea românească.

     • Bicsada Valentin

      unde a zis iisus ca niste ciumegi trebuie sa detina averi peste averi ca sa poata mantui ?

     • Ce înseamnă ciumeg?

     • Bicsada Valentin

      unul superior celorlalti cunoscut ca o persoana “jmekera” , termen popular ahaha

   • MM

    Lui Radu P.:
    1. Biserica nu este instituţie privată, ci de interes public. De aceea, are transparenţă. Mie dimpotrivă, statul actual din Ro mi se pare instituţie privată. Privată pentru acea comunitate restrânsă de şmecheri, politicieni, funcţionari, oameni de afaceri, care-l căpuşează licit. Deci eu nu vreau să recunosc în forul meu interior statul românesc actual, nu mă reprezintă, aşadar este pasibil de privatism, atunci când realmente apără şi cultivă intereselor celor puţini. Deci în beneficiul lui să condamn Biserica spre colţul instituţiilor private? Niciodată.
    2. În Suedia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Danemarca, Grecia, lutheranismul, catolicismul, ortodoxia, respectiv anglicanismul sunt religii de stat. Deci dacă la case mari se poate, nu înţeleg de ce noi suntem mai cu moţ. Revoluţia franceză face valuri abia acum în bietul provincialism românesc.
    3. În mandatul de premier al lui Năstase, 1 km de autostradă Bechtel costa la câmpie 20 milioane de euro (de 10 ori mai mult ca în Polonia). Adică era mai ieftin să-l îmbraci în aur. Bugetul la culte a fost 0,8% din pib, deci în medie 300 mil. usd pe an, după 89. Cu banii aceştia se făceau maxim 80 de km de autostradă Bechtel la preţul mai sus amintit. Sănătatea are 8%, şi educaţia 6% şi vrei să mai spargă încă 0,8% de la culte. Bai!
    4. Câte predici ai auzit în viaţa ta live? Niciuna, deci nu ştii despre ce se vorbeşte acolo ca să-mi spui mie că e propagandă. Asta este o dezinformare similară cu cele 12.000 kile la hectar din telejurnalul de pe vremea lui Ceaşcă.
    5. Popii sunt şmenari că nici ochiul tău n-a vrut să vadă decât şmenul lor. Pentru altceva nu ai ochi. Du-te la părintele Valerian Pâslaru de la Frăsinei. A fost actor, ştii despre ce vorbesc nu? Posteşte întotdeauna, miercurea şi vinerea nu mănâncă nimic, se roagă 6 ore pe zi pentru binele lumii. Trăieşte modest, nu are nevoie de nimic. Dacă-l vezi o să-ţi vină să-l sponsorizezi, dar o să-ţi dea banii înapoi că nu-i trebuie. O să zică să te duci să-i dai cui are nevoie, aşa că o să vii acasă şi o să ţi-i bagi în cur, că deh, tu ai nevoie.

    Deci cine spune că vrea să fie filantrop, umanist, secular, vrea fiindcă vrea mai mult pentru el, nu fiindcă îl doare buza de inegalitatea socială, de categoriile defavporizate, sau de săraci sau orfani. Ăsta e doar un pretext pentru a nu se finanţa ceea ce umanitatea are mai nobil în identitatea ei, anume credinţa religioasă.

    • Bugetul pentru culte nu este 300 milioane USD pe an. Anul acesta a fost de cam 500 milioane RON, adică aproximativ 150 milioane USD. Pentru toate cultele, nu numai pentru BOR.

  • Podina Marius

   Sincer, cu o parte din ceea ce este scris in articol sunt perfect de acord, o parte mai mica, cei drept, o contest. Cu toate acestea tin sa precizez ca la punctul 3, voi face doar la acesta un comentariu, care sper sa fie relevant pentru modul de a pune problema si pentru celelalte puncte, ai gresit putin cu afirmatiile cam avantate. Banii pentru autostrazi s-au platit din plin deja, doar ca autostrazile inca intarzie sa apara, si mai mult, mai asteapta inca o finantare. Asa ca sunt mai mult decat convins, ca sa spun asa, ca nu existenta bisericii, si a finantarii ei a impiedicat construirea autostrazilor, respectiv a celorlalte probleme din tara aceasta, pentru care deja s-au alocat minim o data sumele necesare. Cred ca problema este putin diferita, si anume as indrazni sa o numesc coruptie…

   • Bucuros aș dori să știu care este acea mică parte pe care o contestați.

   • MM

    Media pe ultmii 24 de ani. Iar pana prin 95 pib-ul era cam o zecime din cât e azi.

  • Elena Diana

   Țin să vă contrazic cu totul… Sunt mulți tineri din ziua de astăzi care termină Facultatea de Teologie și ajung preoți printr-un cătun, cine știe pe unde, nici măcar sat nu il poți numi… După cum am spus și mai sus: nu există pădure fără uscături! Dar ei ajung undeva, unde oamenii nu trăiesc decât din agricultură și din gospodărie, și de unde iau bani să trăiască? Li se dă un cbs probabil de 8 milioane și asta e sursa lor de trai… Și totuși iși fac treaba… Și spuneați de lumânări… Lumânările se iau de la mitropolie și e datoria lor să le vândă, sunt obligați… Așa că să nu generalizăm, sunt fel și fel de preoți, ca peste tot… De ce nu luați atitudine față de cei care stau și dorm în guvern și au salarii de zeci de mii de euro? Și ce fac? Sau unde sunt banii care teoretic sunt investiți în învățământ și în spitale? Unde ? Sunt lucruri mult mai grave decât construirea Bisericilor. Și apropo, nu e nimeni obligat să dea bani la Biserică… cine o face o face de bunăvoie, cine nu, măcar să nu mai vorbească aiurea! Oamenii aia „îndobitociți” sunt destul de maturi să aleagă în ce cred și în ce nu! Nu trebuie sa vină nimeni să îi spună „nu crede!” sau „ia și crede!” Și dacă eu sau alții vrem să dăm Bisericii ceva, o facem pentru că vrem, nu pentru că suntem obligați… Dar lucrurile astea se interpretează greșit! Nu pune nimeni pe nimeni să dea aia 2 % din salariu Bisericii, se pot da în altă parte, dar asta e decizia fiecăruia! Și pentru pomenire nu trebuie ulei, vin, făină, etc.; din nou, astea le duci doar dacă vrei! Așa că oameni buni nu mai generalizați lucrurile! E ca și cu rromii care merg prin alte țări și fură și de acum tot statul respectic spune că România e o țară plină de hoți… sau multe alte exemple…. cred că fiecare ar trebui să își vadă de treaba lui… nu iți place ceva, ignoră… crezi că e nevoie de investiții în școli, ia măsuri să se investească… dar nu ataca altă instituție… Așa suntem noi românii, învățați prost, să aruncăm gunoiul în ograda celuilalt… Nu îmi merg mie bine lucrurile dăm vina pe altcineva… Care este vina Bisericii pentru desființarea spitalelor? sau pentru că banii care ar trebui să ajungă într-o școală, nu ajung? Hai să dăm vina pe Biserică pentru tot, că doar ne-am găsit țap ispășitor. Și mie ca și cadru didactic, îmi place să am o clasă curată și cu tot ceea ce are nevoie…. dar dacă lucrurile astea nu sunt nu dau vina pe Biserică, nu? incerci, atragi proiecte, că slavă Domnului, se poate, și faci ceva cu clasa… bine dacă vrei, dacă nu găsim pe cine să dăm vina, ca doar e mai ușor….
   Lăsați lucrurile așa cum sunt, vedeți cum puteți ajuta sau ce puteți face pentru „sistemele slabe” și lăsați-le pe celelalte, că nu vine nimeni să vă ia pâinea de la gură ca să vă construiască Biserică!

 • Adrian

  Nu vreau sa instig,dar cred ca cel ce a scris acest articol e cumva orbit sau indoctrinat si nu intelege faptul ca articolele ce compara averile scolilor, spitalelor si bisericilor,vizeaza institutia Biserica si nu locasul de cult…

  • Mulțumesc pentru clarificare. Articolele respective vizează numărul locașurilor de cult.

 • bee

  De cativa ani vad cum prospera in Romania un curent secularist care nu angajeaza decat ura si defaimare.
  Aseara am fost la serbarea unei scoli fondate de parohia din cartier, a fost extraordinara atmosfera. Nu am copilul la ei dar este o alternativa educationala care ma pune pe ganduri. Cunosc cel putin doua proiecte de hospice-uri puse pe roti de oameni din biserica.
  I-as intreba pe cei de la ASUR cate asezaminte sociale au infiintat, daca sunt implicati in fondarea vreunei institutii de invatamant din Romania? Cu ce drept vorbesc impotriva unei majoritati care incearca sa se organizeze si sa faca ceva pentru tara asta?

 • barbu

  Normal ca este URA ATEE. Chiar si daca partial nu aveti dreptate, desi aveti, dar sa presupunem prin absurd, nu vad de ce atata ura contra bisericii?

  Nimeni nu zice nimic de fotbal !!! CATI BANI SE RULEAZA IN FOTBAL? de ce nu se revolta nimeni asupra acestei pierderi de timp si bani? SUNT MILIARDE DE EURO care se invart in acest sport la noi in tara! SI NIMENI NU ZICE NIMIC!
  Cu toti banii astia, care evident se pierd de pomana, de ce nu facem spitale si scoli??!?!? NIMENI NU ZICE NIMIC! motiv pentru care putem sa ne dam seama foarte usor ca aceasta “este lupta ideologică a unei minorități secular-atee, gălăgioase….”

  • Mihail Neamțu observa că stadionul național nou construit a costat câteva sute de milioane de EUR și este rezervat exclusiv bărbaților fotbaliști, fiindcă nu are pistă de alergare, deci nu se pot practica alte sporturi. Hai steaua!

   • barbu

    Ce zic eu si ce spuneti dvs….

 • barbu

  e clar ca si in biserici se intampla lucruri murdare, dar scopul va zic eu care-i : inlaturarea de la adevar….Va dati toti cu pararerea ca bisericile precum si religia ortodoxa sunt facute pentru a face bani, dar acum va intreb eu atunci de ce ceausescu darama biserici si tinea crestinii in puscarii? TOT PENTRU A FACE BANI? NU! normal ca nu, problema e ca pe vremea aia s-a incercat inalturarea crestinilor de la adevar prin forta dar nu s-a reusit, acum se incearca inlaturarea oamenilor de la adevar prin metodele astea, gen preoti cu iphone-uri, bmw-uri, etc…normal ca omul vede ceva necurat in chestia asta si pe urma crede despre crestinism ca este manipulare! total gresit, pentru cei ce vor sa stie ce inseamna de fapt crestinismul, am un video de 1 minut scurt: http://www.youtube.com/watch?v=DEEWLcFoNEA

 • Remescu Antal

  Oamenii nu au nevoie de biserici,preotii in schimb au nevoie de banii oamenilor prosti.Punct .

  • Nu-i așa că nu a fost greu să puneți punct? Vai de noi, oamenii proști.

  • Daniel

   Oamenii au nevoie de Biserici, de ce ai tu nevoie insa………

 • Marian

  [IRELEVANT]

  Nu ti-e rusine ma? Bunica mea avea pensie de 350 de lei , iar popa cobora din mercedes? Si tu imi spui mie intr-un articol platit de nu stiu cine ca sunteti imaculati ?

  [IRELEVANT]

  Încercați să ghiciți câți bani am primit ca să scriu articolul ăsta și vă aprob comentariile. Și promit să vă corectez și greșelile gramaticale. Cu argumentele, nu vă pot ajuta însă. Lipsesc.

  • barbu

   Marian, nu zic eu ca n-ai dreptate, tocmai ce spuneam, ca nu e corect, dar asta nu inseamna ca trebuie sa intelegem gresit! Preotul e preot, e om, iar crestinismul e crestinism, e adevar! Desi preotul ala cu mercedes pretinde ca face voia Tatalui, ei bine, doar pretinde, dar asta nu inseamna ca e rau sa fii crestin! Tocmai de aceea masonii au intrat si in biserici cu lucrurile astea murdare, ca oamenii sa inteleaga gresit si sa se indeparteze de crestinism, adica de adevar!

   Dar un om care considera ca eu sunt platit sa scriu aici, e un ateu indracit!

 • Flaviu Stelian

  Cum sa dai 4,5 milioane de euro pe un lift ca sa poti ajunge la clopotnita
  Clopote gravate cu numele primarului 217 mii euro
  5 Clopote plus ceas analaogic 16,4 milioane de euro
  Pictura peste 4 milioane de euro

  Total Catedrala din Mioveni aproximativ 50 milioane de euro!

  Despre ce vorbim?

  Avem noi nevoie de Catedrala Manturirii Neamului? Mai bine face scoli, gradinite, spitale, biblioteci! Sunt mai multe biserici decat scoli in romania! La fiecare 10 oameni e o biserica daca nu mai putin de 10! Treziti va!

  Traim intr-un regim oligarhic unde politica si religia ortodoxa conduc tara!

  • Domnule Stelian, aveți surse pentru aceste acuze?! Cine a dat 4.5 milioane EUR pentru un lift?

   La fiecare 10 oameni o biserică? Adică populația României este de, aproximativ, 180.000 de cetățeni?

   • barbu

    e clar ca omul asta abereaza cras!

   • MM

    Stelică, tată, 50 milioane e sumă de bancă. Cred că popa ar fi preferat să se încadreze doar în 2 milioane cu construcţia bisericii, doar ca să-i tragă pe ceilalţi 48. Trăieşti într-un lighean oligarhic, unde biberonul lui mamae costă cât liftu lui popa din Mioveni.

  • barbu

   ok, atunci hai sa dam jos si fotbalul romanesc in care se cheltuie miliarde de euro DEGEABA! OK?

   • stai putin, ca sa ne intelegem. 2 greseli nepermise faci. 1) probabil nu stii diferenta dintre milion si miliard. 2) nu se cheltuie din banii publici. toti suntem buni la aruncat vorbe in vant.

    • Mayhem

     Corect, nu se cheltuie din bani publici insa omiti un singur lucru. Marea majoritatea a patronilor de cluburi raman in fotbal pentru ca e o sursa nemaipomenit de buna pentru spalare de bani si evaziune fiscala.

 • madalina

  Aceasta discutie este fara sens atata timp cat autorul se considera atotstiutor si vede orice argument adus de altcineva (ex catedrala, politizarea, numarul real de adevarati practicanti) ca neadevarate. Traim intr-o lume in care banul reprezinta totul si e pacat ca biserica isi bazeaza supravietuirea tot pe bani. Asa cum exista milioane de protestanti in lume care au comunitati foarte mari si care isi construiesc propriile biserici, scoli, camine din donatia si contributiile adevaratilor membri, asa ar trebui sa fie si la noi. Doar ca cei ce ofera suport bisericii sunt in majoritate politicieni care isi ofera “donatiile” din bani publici dupa ce sunt ajutati sa ajunga unde trebuie( nu puteti nega, am luat parte personal la o asemenea practica de campanie printee enoriasi).

  Ar trebui sa va fie rusine ca incercati sa puneti egal intre aceasta afacerea numita biserica ortodoxa si religia.

  • Nu mă consider atotștiutor. Și simplu fapt că consider, ca opinie personală, argumentele altcuiva false, nu mă face pe mine atotștiutor. Asta este rațiunea unei dezbateri, aceea de a contrazice opozantul când consider că argumentele lui sunt false.

   Uitați că nu îmi este rușine să consider că ortodoxia și biserica ortodoxă nu este o “afacere”. Așa cum nici dumneavostră nu vă este rușine să spuneți că întreaga comunitate de credincioși ortodocși, cu viața lor liturgică, sunt o “afacere”.

  • madalina, felicitari. pertinenta. si ultima propozitie am incercat sa o conturez si eu in comentariul meu, dar la tine suna mult mai bine.

 • Dizzy88

  [COMENTARIU ANONIM IRELEVANT]

  Pai ba desteptule, 1.450 credinciosi/biserica * 18.300 biserici = 26.535.000 credinciosi.

  [COMENTARIU ANONIM IRELEVANT]

  • Pai ba desteptule, 1.450 credinciosi/biserica * 18.300 biserici = 26.535.000 credinciosi.

   Biserici ortodoxe. 1450 credincioși pentru o biserică ortodoxă. A.S.U.R. și-a făcut foarte bine treaba nefăcând nicio distincție confesională pe numărul de biserici.

 • Andreea

  so decat sa se construiasca un spital mai bine construim 100 de biserici nu? ca tot sunt mai ieftine. sau mai bine mai facem 3-4 catedrale ca Mantuirea Nemului din bucuresti? din pacate mersul la biserica nu ne vindeca nici de boli, nici nu ne invata sa citim si sa nu mai fim dobitoci. ca neam.

  • A fost prea lung articolul și nu l-ați citit? Sau ați zis să trageți niște concluzii aberante în lipsa unor contra-argumente? Că e ușor să face pe alții “dobitoci”, că doar așa spune dur că nu avem nimic de spus.

  • Elena

   daca ai crede cu adevarat, atunci cand intri in biserica te vindeci si de boli…unde se invata “sa nu mai fim dobitoci”? ca in Romania, din pacate , in scoli cam asta se invata “cum sa devenim dobitoci” ,,,,

   • Elena Diana

    Corect!

 • Andrei.S

  Statul trebuie sa construiasca scoli si spitale nu biserica ! Omul trebuie sa se ingrijeasca de sanatatea trupului dar si de sanatatea sufletului. Un copil care frecventeaza biserica se va feri de anturaje periculoase care le intalneste pe strada dar si in scoli . Deci biserica este si scoala si spital .

  • Marius

   Sfantul Vasile cel Mare era de alta parere. Trebuie negresit sa ne implicam mai mult in actiuni sociale

 • Mihai

  Ce opinie aveti despre urmatoarea premisa: Atata timp cat construirea bisericilor se face (chiar si partial) din banii tuturor platitorilor de taxe, veniturile ei ar trebui impozitate. Intreb asta avand in minte acel segment (considerabil) de populatie care nu are nici o afiliere cu acest institut, si care in consecinta plateste fara a avea nici un beneficiu.

  • 0.25% din populație (atei + fără religie) ți se pare a fi un număr considerabil?

   • Mihai

    Am 3 observatii legate de aceasta observatie: 1) Statistica in acest caz este foarte incerta, din cauza unui fenomen de autocenzura. Un ateu, in momentul in care se decide sa fie ateu (da, este o decizie foarte constienta, si uneori foarte grea), este constient ca va fi stigmatizat. De cele mai multe ori continua sa se tina de obiceiurile bisericesti, de fica ‘gurii satului’.Alteori dintr-un simplu respect pentru traditie, in orice caz, foarte putini sunt dispusi sa afirme in gura mare ”Da, sunt ateu”.

    Dar sunt de acord ca este un procent mic (desi nu chiar atat de mic), nu contest.

    2) Acest segment este (nu cred ca exagerez) in intregime compus din oameni cu studii superioare, din mediul urban. O foarte mare parte din profesiile de baza ale societatii (ingineri, medici, arhitecti) sunt in acel, sa-i zicem ‘0.25%’, sunt sigur ca daca priviti statisticile pe clase sociale veti vedea ca am dreptate.

    3) Este irelevant procentul. A zice ‘sunt numai 0.25% atei in tare, hai sa-i ignoram’ este pur si simplu…gresit. O societate stabila, prospera si morala trebuie sa ii includa in decizii pe toti. Sunt sigur ca daca cineva ar zice ‘Sunt numai 0.25% gay/autisti/incapacitati in Romania, nu trebe sa ne preocupam cu ei’ i-ati bate obrazul, si i-ati pune la indoiala integritatea morala (nu intentionez sa fac asta, contest numai raspunsul succint pe care l-am primit).

    Dar ca si idee/premisa/afirmatie, ce parere aveti despre commentul meu anterior?

   • Stigmatul “creștinopat” îți sună cunoscut? Crezi că îl folosesc oameni de altă religie sau atei? Dacă noi avem curajul să ne mărturisim credința, ar trebui să aibă și ei curajul să își afirme necredința.

    Nu am spus că este irelevant, ci că nu este considerabil. Și 99.75% din populația Romîniei sau din cea plătitoare de taxe este un număr foarte considerabil. Calculează și tu din cei 6.000.000 de salariați din Romînia.

    Gândește-te dacă aceștia ar deci că un domeniu X este privat, și că doresc să fie finanțat separat. Ce ar face atunci ateii? Ar avea spitale din fondurile proprii? Sau drumuri? Sau școli? ESTE PREA mult să ne construim biserici din 0.2% din 99.75% din taxele plătite de noi? Zero-virgulă-doi-la-sută.

    O să vina un alt post cu cifre exacte despre care sunt în realitate contribuțiile ateilor la buget.

    • Mihai

     Nu am spus ca biserica nu ar trebui finantata de stat (desi asta este parerea mea) am spus ca in momentul in care ea ESTE finantata de cetateni, este normal sa fie si impozitata…ca toata lumea, in ideea in care cu totii contribuim si cu servicii si cu materiale (bani) la buna stare a societatii noastre. acesta este punctul pe care incerc sa-l subliniez, si asupra caruia va cer opinia.

 • Adrian Cristian

  “”Personalul necesar funcționării unui spital, aparatură, mobilier, întreținere, toate aceste costuri sunt incomparabil mai mari decât în cazul unei biserici. “”

  pai personalul spitalului salveaza vieti zilnic. La dumnezeu te poti ruga pana maine cand unu e taiat si deschis pe masa de operatie. nu-l inchide dumnezeu inapoi, tot doctoru il coase. Si astea sunt aberatii, ce scrii tu acolo. Faci niste comparatii total pe dinafara. Ca ne rugam la dumnezeu nu evoluam ca natie. Evolutia unei natiuni ar trebuii sa aibe la baza sistemul educational si cel sanitar, ambele bine dezvoltate. Avem nevoie sa fim sanatosi si educati pentru progres. Ori rugaciunea si apropierea de dumnezeu nu aduce decat liniste interioara, pace si iubire in sufletul celui care o face cu adevarat. Nu avem nevoie de biserici. Chiar avem nevoie de spitale. Si de scoli.

  [EDITAT: INJURII ȘI COMENTARII IRELEVANTE]

  NU-mi cer scuze pentru eventualele greseli.

  Va doresc numai bine in campania voastra de sustinere a Divinitatii.

  • Ține de o minimă abilitate intelectuală a face diferența între sănătatea trupului, deci medicină, și spiritualitate. Hai să reproșăm medicilor că nu știu să repare mașini sau cuptoare cu microunde. Logica ar fi aceiași cum a dumneavoastră. În rest, numai de bine.

  • Marius

   blockquote cite=”Ca ne rugam la dumnezeu nu evoluam ca natie”
   Istoria va contrazice: credinta in Dumnezeu a tinut unit acest neam. Altfel acum eram ba unguri in Ardeal, ba rusi in Moldova, ba turci sau bulgari in Muntenia si Oltenia. Numai in biserica s-a pastrat constiinta acestui neam vie atatea secole de asuprire

 • Adrian

  Superb articolul, urmaresc de mult aceasta chestiune de aversiune impotriva numarului bisericilor si chiar eram pe punctul de a scrie un articol despre acest lucru. Ma bucur ca in sfarsit cineva a facut acest lucru.

 • ionutz

  Mă adresez persoanelor gen,,avramescu andrei” referitor la salariul preoților.De regulă parohiile sunt încadrate pe trei categorii.Categoria 1 sunt parohiile de oraș și comune mai mari.Categoria a 2-a comune.Categoria a 3-a parohiile de sate și cătune.În funcție de nr. credincioșilor se încadrează o parohie. Chiar am un stat de plată de la o parohie de gradul 3,preot cu studii post-universitare din care reușește să beneficieze de doar șapte salarii pe an(e o comunitate foarte mică).Ca să nu mai zic de Mercedes sau știu eu ce limuzină?!?!
  1.salar de încadrare—1597 ron
  2.contribuție stat—919 ron
  3.impozit—226 ron
  4.proc.fond șomaj 0,5%—10 ron
  5.CAS salariat 10,5%—201 ron
  6.5,5% sănătate angajat—105 ron
  7.5,2% sănătate unitate—52 ron
  8.Fond unic pt. concedii—8 ron
  9.proc.C.A.S. 20,8% unitate—207 ron
  10.fond risc 0,168—2 ron
  11.șomaj unitate 0,5—5 ron
  12.fond garantare salarii—2 ron
  TOTAL REȚINERI—818 ron.
  Faceți un mic efort și calculați cât trebuie să recupeteze din parohie pt. salariu.
  Veți zice dar are atâtea botezuri,cununii,înmormântări etc. Hmm. Cu o singură cununie pe an,câteva botezuri și înmormântări pe an ,cam greu.E o parohie unde nu este o taxă fixată pentru servicii religioase.Fiecare plătește dacă vrea și cât vrea.
  Doar câteva date ca să nu credeți ca fac parte din ,,gloata de proști”.

 • Adrian

  Se tot vehiculează tot soiul de cifre fanteziste cu privire la numărul credincioșilor; până la urmă am putea ajunge la concluzia că sunt mai mulți credincioși decât locuitori. Adevărul este, însă, cu totul altfel. Oamenii nu au credință, nu pot avea credință, din nenumărate motive. Mai întâi pentru că complet ilogic și chiar dăunător să crezi fără nicio dovadă. Și-apoi, popii cred? Există vreun popă sau vreun calugăr care se comportă exact conform canoanelor religioase? O, da, a existat unul, iar acest lucru l-a făcut criminal: e vorba de Corogeanu. Credința românilor superficială, epidermică, dusul la biserică e un fel de socializare, de socializare, biserica nu e un loc sacru, ci unul cât se poate de lumesc, unde puținii credincioși se mai duc în virtutea obișnuinței și pentru a „socializa” sau pentru a bârfi. Copii, și chiar adulții habar nu au de religie, ceea ce știu e că de Crăciun vine Moș Crăciun, iar de Paște, iepurașul, în rest, varză, poate doar ateii mai citesc Biblia.
  Am văzut că sunt oameni care plâng de grija popilor. Că sunt săraci, că sunt vai de capul lor, și așa mai departe. O fi așa, n-o fi, nu știu, eu preoți muritori de foame nu prea am cunoscut. Absolvenți de teologie care predau religie, da, dar nu-i același lucru, eu vorbesc de popi. Dar, poate că nu au fost săraci de la început, fiindcă, din informațiile (neoficiale) pe care le am numirea într-o parohie costă, așa că dacă ești pârlit, te-o bătut Dumnezeu, predai religia o viață întreagă; ei, nici profesorii de religie nu prea-și justifică prin nimic salariul, dar asta e cu totul altă poveste.
  Ar mai fi destule de spus, dar mă opresc. Nu cred că biserica are vreun viitor, dar asta nu înseamnă că trebuie să dăm în cap preoților sau credincioșilor. Nu, pentru că, mai devreme sau mai târziu, tot mai mulți oameni vor înțelege ce e cu biserica și oamenii ei. În occident nu prea se mai contruiesc biserici, poate doar moschei, și asta pentru că lumea s-a cam lehămetit de biserici. Se-închid peste tot biserici, se fac muzee, sau orice altceva, pentru că nu mai sunt credincioși. Mai devreme sau mai târziu, același lucru se va petrece și aici.

 • Alexandru Pantea

  in continuare nu inteleg de ce (indiferent de suma) trebuie sa platesc eu culte de care nu apartin. Nu sunt crestin, nu sunt ortodox, nu doresc sa am de a face cu oricare din cultele crestine deci va rog sa imi explicati de ce trebuie sa cotizez la stat orice suma care apoi sa fie virata catre aceste culte? cred ca de bun simt ar fi sa se dea oamenilor posibilitatea de a alege, individual, daca doresc sau nu ca din impozitele lor sa fie platite cultele religioase, astfel cei care doresc pot contribui iar cei ca mine, care nu doresc asta nu vor mai fi obligati sa achite note de plata pentru care nu au nici un fel de participatiune.
  astept cu real interes un raspuns si sper ca aveti caderea de a’mi accepta commentul.

  • Încearcă să te informezi, și să și gândești asupra informațiilor pe care le obții, și să vezi numărul de lucruri pentru care plătești deși nu ai TU nevoie personal.

   Bugetul României nu se face numai pentru Alexandru Pantea, știi? Îmi pare rău dacă este o veste proastă pentru tine și ți-am stricat weekendul. Fiecare pas pe care îl faci pe stradă, calci pe ceva ce au plătit alții pentru tine. Încă înainte de a avea tu banii tăi și salariul tău.

   E un principiu elementar de conviețuire socială. Lucru la care ateii, se pare, stau foarte, foarte prost.

   • Alexandru Pantea

    total de acord cand e vorba de serviciile publice. nu inteleg insa deloc logica din spatele afirmatiilor dvs. de unde si pana unde religia este un serviciu public? tocmai ca argumentul dvs este un contra-argument propriei logici. teoretic beneficiez de serviciile pentru care platesc atunci cand am nevoie, fie ele sanatate, educatie, infrastructura, servicii sociale si altele asemenea. insa nu beneficiez si nici nu voi dori sa baneficiez vreodata de serviciile religioase ale unor culte de care nu apartin.
    sper ca remarcati ca am trecut cu gratie peste aluzia dumneavoastra la ateismul meu, perfect gratuita si inutile pentru ca NU sunt ateu si oricum, chiar daca eram, faptul in sine este irelevant.

    • Faptul că 95-99% din public declară că are nevoie de un serviciu, nu este suficient ca acest serviciu să fie considerat public? Sau este public numai ce consideră o infimă minoritate că este public?

     NU am zis că ești ateu. Am spus că ateii nu se pricep la X.

 • Ionut

  Eu ca ateu de ce sa dau 80 de ron pentru construirea unei biserici? De ce se construieste catedrala mantuirii neamului ? de ce preotii se plimba in masini de 100.000 de euro? de ce am haine si cruci in valoare de 2000-3000 de euro? biserica nu deserveste la toata populatie romaniei asta e clar… nu vreau sa fiu rau dar vreau sa vad daca iti rupi mana sau aluneci pe gheata si te lovesti cum te rezolva biserica cu asta!!!

  • Dai 80 RON către culte și 1500 RON către sănătate. Când am să îmi rup mâna, ghici unde o să merg?

 • Marius Nicolae

  18.000 biserici x 1450 credinciosi = 26.100.000 (in Romania avem mai multi credinciosi decat populatie, asta in conditiile in care la recensamant, reiesea ca, decat, 80% din romani sunt credinciosi ). Cat despre suma necesara construirii unei biserici, difera in functie de dotarile si dimensiunile bisericilor (incalzire in pardoseala, cupola poleita cu aur, etc.), un spital spune in articol ca se ridica cu cateva zeci de milioane de euro, o catedrala costa peste 400 milioane de euro ( mai sunt destule catedrale ridicate cu sume de bani cuprinse intre 30 – 50 milioane euro (in poza catedrala sorcova mioveni). Va doresc o zi buna.

  • 1450 credincioși la o biserică ortodoxă. Nu sunt 18.000 de biserici ortodoxe în Romînia.

   Și în România sunt peste 95% credincioși, chiar dacă nu numai ortodocși.

   Este și asta o formă de analfabetism.

   • Ionut

    nu stiu daca ai inteles ce am vrut eu sa zic. eu sunt ATEU nu vreau sa dau bani pentru prieteni imaginari! parca bisericile trebuie sa fie locuri in care sa te rogi nu chestii mari cu lumini si placate cu aur care costa cat 5 spitale judetene! plus ca bisericile nu platesc nici o taxa catre stat, plus ca preotii nu platesc niciun impozit pe banii care ii iau pentru cununii botezuri si alte chestii dinastea! asa ca nu le mai lua apararea pentru ca biserica romana e o mafie foarte bine organizata. uitate ce conduc PREA SFITIITII bisercii. doar BMW si MERCEDES. si noi cei care le dam banii mergem cu tramvaiu si trenu!

    • Recomandarea mea? Învață să scrii românește și mai vorbim atunci.

     • Balanta

      Ce sa mai zici si tu…

     • alex

      Cand nu mai ai argumente incerci sa fii rautacios nejustificat. In afara de faptul ca a scris nici o separat, si a mancat un N in sfintitii, nu a facut nicio alta greseala. Insa ideea lui e adevarata. Suntem atei si nu vrem sa dam bani pentru ceva ce nu exista. Nu ne intereseaza credinta voastra in zei, zeii nu fac si nu vor face parte din viata noastra. Daca voi vreti sa va inchinati la Dumnezeu, Allah, Ares sau Afrodita, faceti-o la voi in casa si pe banii vostri. Amin.

     • Dacă nu te-ar interesa credința noastră, nu ai fi aici.

      Nici pe mine nu mă interesează multe lucruri, dar nu mă duc la nimeni să îi spun ce și unde să facă.

     • Corect! Pe mine nu ma intereseaza gimnastica sau baletul dar nu ma duc sa protestez ca de ce se duc bani din bugetul tarii mele, bani stransi si de la mine, pentru gimnasti si alti sportivi. Ca deh, nu ma intereseaza (pe bune) sportul.

     • Elena Diana

      Si eu sunt creștin ortodox si nu am nevoie de spital si nu vreau sa il finantez pentru voi… pot sa fac asta?:)) Oricum cand ajung la spital daca nu bag bani in buzunar, ma lasa sa mor, nici nu se uita la mine, cu tot cu asigurari si contributii:))

   • Balanta

    95% incluzandu-i si pe cei care cred in Flying Spaghetti Monster sau in Satana? Si pe copiii care nu au discernamant? Si pe handicapatii psihic?

    • Mayhem

     95% or fi credinciosi, insa cam 20-30% sunt practicanti. Domnul Pascu face o eroare logica atunci cand crede ca daca 95% din populatie crede intr-un prietene imaginar, asta inseamna ca iubesc biserica si ca doresc sa o sustina.

 • Dragos Stefan

  Traim intr-o societate limitata de control (viata iti este reglementata de lege) in care daca vrei sa protestezi (spre exemplu) mai intai trebuie sa ceri aprobare. Si pe langa asta o mare parte a oamenilor se ghideaza dupa percepte vechi de sute de ani care au izvorat din nevoia de control a maselor de oameni. Finantarea BORului din bugetul de stat se trage din programarea copiilor crescuti dupa aceste percepte care ajung sa completeze acea majoritate de oameni iar din acestia foarte putini au capacitatea sa inteleaga in ansamblu ce se intampla in jurul lor si faptul ca sunt produsul a sute de mii ani de evolutie si ca sunt lucruri mult mai interesante (precum explorarea spatiului) decat lucrurile care se petrec aici.

 • marius

  Articolul e bun in sine, dar eu as avea cateva obiectii. Pentru cei care n-ati citit niciodata biblia, poate veti fi surprinsi sa aflati ca biserica este formata din credinciosi, nu din ziduri si icoane. Nu gasim nicaieri in noul Testament vreo referire la o cladire de cult (sinagoga si templul erau de rit iudaic, nu crestin). Primii crestini foloseau locuri publice sau casele oamenilor pentru a se intruni la rugaciune sau partasie. In al doilea rand, biserica ca si organism viu, nu are putere sa mantuiasca pe nimeni, singurul Iisus Hristos care si-a dat viata pentru noi poate mantui. Nu ramane altceva decat sa constatam, daca suntem seriosi, ca o cladire, sau catedrala n-ajuta cu nimic la viata spirituala a cuiva, nu poate mantui pe nimeni. E o risipa de fonduri, chiar daca ar fi construita in totalitate din donatiile enoriasilor. Acei bani se pot folosi cu chibzuinta pentru ajutorarea cazurilor sociale, orfanilor, vaduvelor, batranilor fara sprijin. Insusi Hristos ar face la fel. El a venit sa mantuiasca ce era pierdut. In al treilea rand, sa nu uitam ca Hristos a fost in conflict cu preotimea din vremea lui, pentru ca acestia (ca astazi de fapt) au transformat templul care trebuia sa fie o casa de rugaciune intr-un loc din care sa-si dezvolte fiecare propriile interese. Iar in ultimul rand, sa nu uitam ca securitatea din sistemul comunist a inchis in lagare si a exterminat toata preotimea care n-a fost dispusa sa colaboreze pentru interesele comunistilor. Cei care au ramas de-atunci pe post, au fost tradatorii de neam care si-au turnat proprii enoriasi pe mana comunistilor. Oare cand vom avea acces si la dosarele lor? Asa ca… n-are rost sa ne ascundem slabiciunile dupa cladiri pompoase, goale de orice spiritualitate, pline cu coruptie si afaceri cu moaste si alte cele. Cititi fratilor Sfanta Scriptura, si veti gasi acolo viata vesnica. Nu in cladiri.

 • Balanta

  Cand va veni vremea sa-ti dai copilul la scoala, pune-i Biblia in fata. N-o sa-i mai trebuiasca scoala.
  Cand ti se va imbolnavi copilul, roaga-te impreuna cu familia si asteapta o minune. Nu-l du la spital.
  Cand vei vrea sa-ti duci copilul in vacanta, du-l pe Caile Domnului. Autostrazile si soselele sunt pentru aia incuiati.
  Cand copilul tau va cere de mancare, da-i Hrana Spirituala. Nu-l intoxica cu E-uri si alte porcarii.
  Cand copilul tau iti va cere haine, asteapta sa vina Bunul Samaritean sa-i dea incaltari si o carpa sa puna pe el. Ce moda?! Ce magazine?! Ce fite?!

  Fratilor!!!!! Dumnezeu e tot ce aveti nevoie!!!

  (sper ca m-am facut bine inteles)

  • Când va veni vremea să urci niște scări, deschi ziarul și rotește-te în cerc. Este exact aceiași logică, aceiași inabilitate de a înțelege arguementele noastre, și aceiași disfuncționalitate socială. O balanță cu brațe strâmbe.

   • Balanta

    Am toata bunavoita, dar nu am gasit niciun argument care sa-mi schimbe parerile. Tot ce vad la tine e ironie, atac, batjocoreala, argumente de 2 lei…
    Daca tot esti asa destept, de ce te cobori la mintea fiecarui comentator (mai mult sau mai putin prost) si, iute, sari la gat…? Pari a fi un frustrat amarat…

    • Nu am făcut acest site ca să ignor comentatorii.

     Nu ai toată bunăvoința. Comentariul tău a fost ironic, greu se poate considera a fi argument. Ți-am răspuns cu aceiași monedă. De ce mă acuzi tu pe mine, ți se aplică și ție. Deci hotărăște-te.

     Tot ce vezi la mine este “ironie, atac, batjocoreala, argumente de 2 lei” fiindcă cam asta este tot ce puteți.

  • Keyser Soze

   Avem nevoie SI de scoala, spitale, autostrazi, SI de Dumnezeu.

  • Daniel

   Se vede ca tu il venerezi pe sfantul mat, asa ca atunci cand vei parasi aceasta lume nevrelnica si nevrednica, cauta o scoala sau un spital ca sigur acolo vei gasi mantuirea 😉

 • “Libertatea acordata de stat presupune neamestec total din partea acestuia, iar finantarea libertatii inseamna anularea ei, fie si partial.”

  Această premiză este falsă sau adevărată? Pe ce bază?

 • “insa nimic nu ma poate convinge ca ”

  Atunci nu aveți ce căuta în acest dialog. O zi bună!

  • Nu, nouă ne plac oamenii care se angajează într-o discuție sau dezbatere fără atitudini de genul “nimic pe lumea asta nu mă poate face să îmi schimb părerea”, dragă balanță anonimă și plină de curaj în declarații.

 • Există și aspectul practic. Una este să ai o comunitate independentă de 100 de persoane care se poate organiza pentru a strânge niște fonduri. Și alta este să ai 18 milioane.

  • Keyser Soze

   Aspectul practic e partea economica, si nu e tocmai neimportanta.

   “Organizarea” de care spui vine din practica, iar practica se dezvolta. De aia, desi Biserica e creditata cu foarte multa incredere, nu ne comportam tocmai crestineste in multe situatii. Pentru ca ne raportam la Biserica pur instrumental, iar nu ca la un scop in sine.

   Si nu ai o comunitate de 18 milioane – oamenii nu-si asuma si nu se identifica cu faptul sunt crestini. Suntem crestini atunci cand ne doare (ca sa parafrazez pe Aurora Liiceanu – cum ca identitatea e ca maseaua de minte, ne aducem aminte de ea numai cand ne doare). Iar numarul violeaza ideea de comunitate, pentru ca 18M nu se pot organiza, e o masa prea diforma si fara chip.

   Toata problema mi se pare ca e o nostalgie dupa Constantin (cel Mare), cand crestinismul a devenit religie oficiala. Nu mai traim in timpurile alea. Biserica e o voce intre multe altele si trebuie sa se adapteze la asta, sa fie ascultata – ca acum nu e. Iar pentru asta e nevoie de umilitate, care nu se vede cand iei si de la Stat, si de la credinciosi – nu ma refer la constructia de biserici, ci in viata de zi de zi – nunti, botezuri, inmormantari, alte servicii religioase, contributii parohiale; nu se vede nici in masinile pe care le conduc reprezentantii bisericii (nu ma refer la cei din varf, ci chiar cei de parohie). Pe scurt Biserica impune, nu convinge.

   • Aveți o statistică legată de mașinile pe care le conduc preoții de parohie? Modele, an, second-hand/leasing? Dacă nu, trebuie să știți că în chestiunea de față, pozele care umblă pe internet nu reprezintă argumente. Invidia pentru un preot sau altul care a uitat de rolul său și generalizarea la toți preoții face orice fel de dezbatere inutilă.

    • alex

     Da, stiu pe cineva care lucreaza la o firma de leasing operational si mi-a spus ce masini au cerut cei de la BOR. De la scumpe in sus.

     • Răzvan Vastea

      Cu documente prietene, altfel dezinformezi. Daca dai un search pe google o sa vezi ca multe auto sunt acordate gratuit ca parteneriate de imagine si tin de alegerea brandului auto. Tie daca iti da cineva un Audi, sa-l conduci un an, gratuit, ce faci? Hai fara ipocrizie acum, zi.

 • Afirmația “sunt ortodox” are o serie de consecințe logice și imediate. Dacă unii nu le înțeleg sau nu le acceptă, asta este altă discuție. E ca și cum ai zice că sunt cetățean român, dar nu am nevoie de buletin de România.

  • Mayhem

   A fi ortodox nu inseamna ca treci administrarea portofelului tau din buzunarul tau in buzunarul BOR. Apoi, ortodox poti fi si fara sa mergi la biserica (nepracticant).

   • Răzvan Vastea

    Nici mie poate nu îmi convine cum clasa politică administrează banii publici însă respect principiile democraţiei şi ale Statului de drept, pe care politicienii nu le respectă. Învăţaţi şi voi mai întâi să respectaţi credinţa şi nevoile majorităţii şi după aceea mai putem discuta.

    În data de 2 ianuarie 2014, 23:52, Disqus a scris:

 • Pingback: Vom depasi criza construind biserici pentru sporirea credintei. - Page 17()

 • Pingback: Ce fel de spitale sunt bisericile? Sau despre analfabetismul ipocrit al unor jurnaliști români | Averea Bisericii()

 • Pingback: Ce nu spun ASUR și BOR » apcrc | apcrc()

 • Pingback: Obsesia comparației numărului de biserici, spitale și școli | Buciumul – Periodic de informaţie şi atitudine naţionalistă()

 • Pingback: “VREM SPITALE, NU CATEDRALE!” Oare? Ce vor si ce ii mana in lupta nedreapta pe lupii ASUR-isti? - Recomandari()

 • Pingback: Ce fel de spitale sunt bisericile? Sau despre analfabetismul ipocrit al unor jurnaliști români | Buciumul – Periodic de informaţie şi atitudine naţionalistă()

 • alex

  Cred ca este de departe cel mai stupid si mai cretin articol citit vreodata in viata mea. Asa aberatii rar mi-a fost dat sa aud. “Bisericile deservesc întreaga populație. Școlile și spitalele, nu.” Cat de prost sa fii sa scrii asa ceva, si sa si crezi asta? Nu e de ajuns ca sunteti oameni mari si credeti in zei si alte prostii d-astea gen mos craciun, mai trebuie sa va si faceti publica parerea si sa ii intoxicati si pe altii cu mizeriile voastre. Nu exista dumnezeu, nu exista allah, nu exista afrodita, ares, zei, ingeri, demoni, unicorni, serpi vorbitori. Si inca ceva, spalati pe creieri obositi ce sunteti. cand faceti apendicita, mergeti la biserica sau la spital?

 • silvana

  Nu cred ca am suficiente caractere disponibile sa imi exprim dispretul fata de ceea ce a devenit Biserica in aceasta tara. A profitat de un popor slab, pentru a se dezvolta exact ca o capusa. Am ajuns de rasul Europei pt ca in acest secol in loc sa ne dezvoltam, noi inca ne rugam la moaste si credem in cuvintele unor asa zisi “preoti” (hoti si poponari) care nu fac decat sa isi urmareasca propriul interes. Sa fim sinceri… este cea mai profitabila afacere in momentul de fata. Sunt chiar logice invataturile bisericii… sa ne lasam copiii sa invete in conditii mizere, iar cand ne imbolnavim sa stam in spitale slab dotate si pline de gandaci.. ca deh… Dumnezeu are grija de noi, ne vindeca de cancer si face sa ne creasca la loc membre amputate… nu tehnologia. Si toate astea in timp de preotii se acopera cu mantii de aur si se plimba in masini de lux. Mi-e mila de voi, frati romani, dar va meritati soarta… pt ca prostia se plateste… scump 🙂

  • Delege

   • silvana

    Stimate Domnule Pascu,
    ati avea amabilitatea de a imi explica de ce mi-ati sters comentariul? Cumva am spus vreun neadevar? Cumva exista riscul ca vreunul din cititorii dumneavoastra sa rationalizeze ceea ce incercati sa faceti dumneavoastra si mullte alte minti “luminate”?
    Sunteti demni de dispret, iar daca Iadul intr-adevar exista… ne vedem acolo 🙂

    • Dacă dați pe din-afară de dispreț și, după cum v-ați exprimat, “nu aveți caractere suficiente” pentru a vi-l exprima, vă invit să vă creați un blog și să îl umpleți cu acuzații și calomnii. Acest spațiu nu este pentru așa ceva.

     • alex

      Dar pentru ce este acest spatiu? Pentru afisarea parerilor voastre? Sa va bateti voi joc de ce spun si ce cred altii? Adica, voi va bateti joc si radeti de ce cred sau nu cred altii, dar cand vi se intoarce cu aceeasi moneda stergeti comentariile. Adevarul e ca Silvana are dreptate, si mie imi e sila de oamenii adulti care cred in zei si poleiesc biserici cu aur dar cand fac apendicita dau fuga la medic. Sunteti o rusine pentru rasa umana. Nu ma intereseaza daca stergi comentariul, oricum nu faci nimanui niciun rau, sau bine.
      P.S. Sunteti prea atasati de propriile pareri.

     • alex

      P.S. Credeam ca exact cu asta se ocupa site-ul asta. Cu acuzatii si calomnii. Doar acuzati si calomniati: ASUR minte, ASUR fura, ateii sunt rai, ateii sunt prosti etc. N-am nimerit bine?

     • silvana

      Apreciez sinceritatea… Cu siguranta momentele acestea sunt foarte rare in vietile oamenilor ca dumneavoastra :).
      Am inteles… mai greu ce-i drept… si scopul acestui site… Promovarea valorilor “crestine”, dar fara drept de veto. Pacat domnule draga… in felul acesta nu reusiti decat sa va aratati slabiciunile, mai exact imposibilitatea de a va apara cu argumente serioase in fata ateilor… aceste persoane malefice, dar net superioare celor ca dumneavoastra.
      Va multumesc pentru sugestie, dar nu e cazul sa imi pierd timpul cu crearea unui blog in care sa reliefez monstruozitatile pe care le savarsiti. Au inceput sa fie din ce in ce mai vizibile si cu siguranta nu va mai dura mult pana va veni Satana si va va lua pe toti :)))))
      O ultima rugaminte… daca aveti copii, nu -i trimiteti la scoala, iar daca va veti imbolnavi, aveti bunul simt si nu puneti piciorul in spitale… Dumnezeu va avea grija de dumneavoastra 🙂

     • Sirius

      Sarut dreapta parinte “PASCU”;Mai intai as vrea sa stabilim oarecum un lucru: una e credinta si alta e religia. In ziua de azi, din cauza voastra a popilor acestea doua nu mai pot fi confundate. Eu fara voia mea, bineinteles, am fost botezat ortodox, crescut cu dragoste si credinta in Dumnezeu Am o varsta respectabila acum, sant inca ortodox chiar daca nu practic si ve-ti vedea da ce.As vrea sa va pot spune ca sant si eu credincios, dar vazand ca pe cei ce nu merg regulat la biserica nu-i considerati credinciosi prefer sa tac. Nu voi mai intra intr-o biserica si nu voi mai participa cu nimic decat daca o fata biseiceasca va avea bunavointa sa ma lumineze si pe mine, raspunzandu-mi la aceste intrebari: De ce biserica a devenit o societate comerciala bazata pe capital si nu pe credinta? Aceasta intrebare cuprinde tot si eu nu sant asa de naiv sa cred ca va surprinde, dv. stiti despre ce e vorba si stiu eu si ce raspuns voi primi(daca voi primi) dar o sa detailez doar pentru cei ce vor citi (daca vor apuca sa citeasca) : Spuneti ca sant 95% CREDINCIOSI in tara, atunci de ce mai aveti nevoie de religie in scoli? cei 95% pot usor sa-si educe copiii acasa nu credeti? De ce mai acceptati bani de la stat? Daca a-ti jumuli fiecare enorias cum o face-ti deja numai cu 100 lei pe an a-ti avea enorm de multi bani. Eu cred ca mai cinstit ar fi sa scadeti din astia, pe aceia care nu cred , pe cei care cred dar nu practica ,pe cei care practica dar nu cred, pe cei pe care inca nu a-ti reusit sa-i convingeti, si n-ar fi rau sa-i luati in calcul si pe cei ca mine pe care-i veti pierde inevitabil de acum in colo. Daca ve-ti fi corect ve-ti vedea ca nu ve-ti mai avea in curand decat f. putini. Ca sa fiu absolut corect, nici-unul din noi nu ne dorim acest lucru dar pare din pacate inevitabil daca ve-ti continua sa cumparati pe banii nostrii,: potgorii de vii,sa exploatati padurile tarii in mod barbar sa rulati in masini de lux, sa luati bani pentru cununii botezuri sfestanii inmormantari, lumanari rerere turnate, cruciulite carti vederi calendare,spovedanii,contributie, pasca, mir, candele lantisoare tamaie,CAMERE DE INCHIRIAT pe la manastiri, pomelnice, si chiar pomenirea “eroilor” (rusine), liturghii, sa nu mai zic Boboteaza, anul nou bisericesc, pasca si multe multe altele. Ne cereti noua mereu miliarde ca sa faceti biserici, ne spuneti ca sant ale noastre, ale poporului, dar dupa ce sant gata, va instalati in ele, si de aici in colo ele devin un fel de societati comerciale, care manipuleaza milioane, bani negrii fara nici-un control si fara sa plateasca un leu la fisc. Dar popii oare nu folosesc ca si noi infrastructura statului? nu va e teama ca intr-o zi ve-ti canta singuri in bisericile goale continuand asa? Noi cei care inca mai credem in Cel de sus nu vom mai avea ce pierde ca adevaratii preoti i-am pierdut de mult. Stie toata lumea acum nu mai e o noutate ca popii de pe vremea lui ceausescu,(stiu ca se scrie cu litera mare) erau toti informatori.Deci din perioada interbelica nu mai avem preoti deveniti preoti prin vocatie. Nu ne mai imbatam cu apa rece gata.

     • Domnule Sirius, nu sunt preot. Biserica plătește taxe pentru toți salariații ei. Fiindcă contribuția statului la salariul unui preot este de 60% iar taxele sunt la întreg salariul, se ajunge chiar o mare parte din bani să se întoarcă la stat, dacă nu toți.

      Ca în toată Uniunea Europeană, cultele sunt scutite de taxe pentru activități comerciale specifice cultelor. Nu este România o excepție. Cultele pot accepta donații care nu sunt impozitate. Pentru construirea unei biserici, contribuția statului este mică și diferă de la caz la caz, în funcție de autoritățile locale. Restul de bani provin din donații voluntare ale credincioșilor. Cei care nu vor să doneze nu sunt obligați.

      Dacă în activitatea unei biserici vedeți doar aspectul comercial și ignorați rugăciunea și speranța pe care oamenii, care umplu până la refuz bisericile, o găsesc în slujbele bisericești, discuția devine fără sens. Dacă oamenii nu ar găsi nimic valoros în biserici, ar fi goale și nu s-ar mai construi altele. Haideți să nu cădem în extrema în care “credincioșii sunt proști și popii îi înșeală”, fiindcă nu este așa și nu ne face nicio cinste să gândim astfel.

 • Răzvan Vastea

  Încă un comentariu ”sublim” prin prostia de care dă dovadă. Din ce curs de spălare pe creier atee ai scos-o, Biserica a realizat centre medicale de vârf în România, dar e mai ușor să fii rău intenționat și PROST informat nu? Se joacă ASUR cu mințile voastre, ia uite aici: http://www.providentamedical.ro/

  În data de 3 ianuarie 2014, 22:51, Disqus a scris:

 • Stefiasi

  Daca tot invocați in mai multe locuri pe Dl. Isus, apostolii, samd, poate ne aratati si noua 1 (UN) singusr pasaj din biblie de unde rezulta ca Isus, apostolii si alți oameni ai credintei au primit 1 (UN) singur ban de la “stat”.
  Deasemenea Dumnezeu face referire la zeciuiala, care este un act personal si benevol si care era folosit ca”sa fie hrana in casa Domnului” si nu ptr construcții sau “salarii” !
  Ce va mai place sa va ascundeți dupa adevar ca sa va luati partea.
  Asa cum apostolii MUNCEAU ca sa se întrețină si propovăduiau evanghelia FARA BANI, asa ar trebui sa facă orice crestin, indiferent de confesiune!!!
  Si cum in America nici o religie nu primeste bani de la stat si nu a murit nici un “cleric” de foame, sa va vedem asa si in România. Dacă vrei sa cotizezi la o biserica o faci personal din salariu, dupa impozitare, sau ai dreptul la deducere din impozit, ca la noi, doar ca in slte procente.
  In concluzie, cand Isus a spus: DATI CEZARULUI CE-I A CEZARULUI SI LUI DUMNEZEU CE ESTE A LUI , nu s-a referit sa dati Cezarului, ptr ca Cezar o sa-i dea lui Dumnezeu o cota parte din încasări!!!
  Va jucati cu cuvintele, si cu banii oamenilor asa cum va place…Si chiar nu inteleg de ce un ateu, catolic, musulman sau protestant trebuie sa “sponsorizeze”, luindu-i-se din impozit, o alta biserică, fie ea majoritara. Unde-i echitatea morala???
  Desi sunt creștin, am convingerea ca orice confesiune ai avea NU trebuie sa te atingi de un sg leu care nu ti-a venit direct de la enorias. Ptr. ca in acceptiunea mea asta înseamnă FURT CALIFICAT sau mai modern: deturnare de fonduri!
  Va urez ce va ureaza si Dl. Isus in biblie: TREZITI-VA!

  • Răzvan Vastea

   Faci o gravă confuzie intre Biserica lui Hristos-comunitate de iubire intre oameni, intru Hristos si Biserica-instituție, care are nevoie, in societatea actuala de bani pentru a activa. Statul a privat Biserica de posibilitatea obținerii de venituri prin secularizarea de la 1863, deci normal acum ar fi fie sa dea înapoi TOATE averile secularizate (imposibil) fie sa continue finanțarea Bisericii (intr-un mod insuficient pentru nevoile sale) cum face acum. Este demn de menționat ca TOATE cultele recunoscute din Romania beneficiază de finanțare de la Stat, proporțional cu numărul de credincioși, deci si cultul din care faci tu parte. Daca este recunoscut…

   Pe duminică, 5 ianuarie 2014, Disqus a scris:

 • Sergiu

  limba de lemn..
  problema nu este ca se platesc taxe ptr biserica, problema este ca si eu care sunt ateu trebuie sa fac asta, si cel ce este musulman sau hindus daca este pe teritoriul Romaniei trebuie sa plateasca aceste taxe si asta in contextul in care ne numim stat laic, normal ar fi sa plateasca doar cei ce se considera credinciosi.
  iar toate statisticile de acolo is pur bazaconii, cica o biserica deserveste 1450 credinciosi, asa ar fi daca toti locuitorii Romaniei ar fi credinciosi, dar nu este tocmai asa
  Biserica are bani si stie inca sa faca si mai multi, de la vanzare de lumanari, cruciulite, calendare pana la organizarea de pelerinaje pe bani buni, mama e fanatica religioasa si pleaca in pelerinaje iar la un calcul simplu mi-a iesit ca biserica iese pe profit cu cel putin 100 lei pe om la un pelerinaj ce costa 300 lei si in care pleaca minim 30.
  In fine, sunt si parti bune ale bisericii insa astea nu au legatura cu banii!

  • Face bani din vânzarea de lumânări. Wow! Uite unde era secretul creșterii economice! La o lumânare de 50 de bani, 50 RON cifră de afaceri la suta de lumânări. 1000 RON la 2000 de bucăți.
   Dacă vin 200 de oameni la biserică, că nu prea încap mai mulți, câte lumânări se pot vinde? 200? Nu cred, că nu cumpără toți lumânări. Deci 100 RON pe săptămână. Deci 400 pe lună. Salariu de om!
   Dar costă și lumânările astea acolo de unde au venit. 10 bani? 20 bani?
   Deci? Și crezi că cumpărăm 3 cruculițe pe săptămână?

  • Răzvan Vastea

   Ipocrizie…
   Eu nu sunt de acord cu avortul, il consider crima si este subvenționat si din banii mei in Romania si nu imi place fotbalul nu ma uit la meciuri si am plătit realizarea Național Arena. Ba chiar sunt discriminat pentru ca am fost atlet si daca vreau sa alerg si eu pe stadionul la care am contribuit si eu atat cat am putut, nu pot pentru ca nu are pista de atletism. In Bucuresti bisericile sunt pline-ochi in fiecare duminica si la marile sărbători deci e nevoie chiar de mai multe biserici. Biserica face bani din pelerinaje, pai da face pentru ca aduce un plus de valoare unui serviciu daca este realizat de ghizi pregătiți sa ofere informațiile pe care pelerinii le așteapta, nu vad nimic rău in asta, ba chiar este de laudat inițiativa. Iar faptul ca pelerinajele au un atat de mare succes evoca nevoia spirituala a romanilor de a se apropia de Dumnezeu prin închinarea la locurile sfinte. Inseamna căutare spirituala a oamenilor. Sau voi vreți sa ne luați si asta?

   Pe duminică, 5 ianuarie 2014, Disqus a scris:

 • Kruger

  Prea multe discutii degeaba (parerea mea). “Dumnezeu nu locuieste in temple facute de maini omenesti” , El vrea sa locuiasca in inima omului. Iar ca sa te rogi lui Dumnezeu, nu iti trebuie o cladire anume : “Ci tu, când te rogi, intră în odăiţa ta, încuie-ţi uşa şi roagă-te Tatălui tău, care este în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti” .
  Conteaza de unde vin cei 400 milioane de euro necesari construirii Catedralei Mantuirii Neamului? Ca vin de la guvern sau ca sunt cer…uti (era sa zic “cersiti”) din alta parte, problema e aceeasi: constructia va fi un monument al ingamfarii prostesti. Cu cat mai inalta va fi ea, cu atat mai greu vei vedea cerul, din cauza ei …

  • Discuția aici nu este despre Catedrala Mântuirii Neamului. Care, de altfel, nu va costa 400 milioane de EUR.
   Despre funcția și utilitatea bisericilor este puțin târziu să discutăm. De mii de ani se construiesc biserici pentru ca oamenii să se adune în numele lui Hristos, așa cum El însuși a poruncit. S-au construit și biserici mici de 2-3 oameni, s-au construit și catedrale de o frumusețe extraordinară.

   • Carmen Druta

    Religia – o frază de dânşii inventată
    Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
    Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
    După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
    Aţi mai purta osânda ca vita de la plug? Eminescu Imparat si proletar

    • Răzvan Vastea

     Ai folosit un exemplu nefericit, ai adus in discutie un argument pe care il foloseau comunistii. Vorbim totusi de un anumit tip de expunere in poezia respectiva, lupta dintre monarhie si proletariat, viitorul bolsevism ce va cuprinde estul Europei. Faptul ca dupa caderea comunismului au aparut atatea biserici in Romania arata cat de mare a fost dorinta de manifestare spirituala a romanilor, setea lor de Dumnezeu dupa aproape 50 de ani de intuneric comunist. Iata si ce spunea scriitorul intr-un articol: “Biserica răsăriteană e de optsprezece sute de ani păstrătoarea elementului latin de lângă Dunăre. Ea a stabilit şi unificat limba noastră într-un mod atât de admirabil, încât suntem singurul popor fără dialecte propriu-zise; ea ne-a ferit de înghiţirea prin poloni, unguri, tătari şi turci, ea este încă astăzi singura armă de apărare şi singurul sprijin al milioanelor de români cari trăiesc dincolo de hotarele noastre. Cine-o combate pe ea şi ritualele ei poate fi cosmopolit, socialist, nihilist, republican universal şi orice i-o veni în minte, dar numai român nu e” – scria Mihai Eminescu,

  • Bicsada Valentin

   is furati de la guvern 😉
   defapt de la noi

 • Elena Diana

  Și la școală se cere fondul clasei, care e mai mare decât acea contribuție pe care o dai Bisericii. Se cer tot timpul bani pentru mobilier și pentru alte lucruri… așa că mai bine lăsăm lucrurile așa… Și preotul nu merge într-un sat în care oamenii nu vor preot, dacă oamenii respectivi ar spune: „nu avem nevoie de preot aici” nu s-ar duce nimeni acolo, dar vedeți voi că la botez tot la preot ajungem și nu ne referim doar la ortodocși, la căsătorie tot la preot ajungem, la moarte tot la preot ajungem, iar dacă e un necaz mai mare tot la el… Fiecare susține ce poate și ce știe! Asta e tot!

  • Foarte bună observația. Banii pe care fiecare clasă îi colectează de la părinți este considerabil. Și numai 1000 de RON dacă s-ar aduna în medie pe clasă pe an, la 70.000 de clasă în toată România, vorbim de 70 milioane de RON.
   Se îmbogățesc profesorii din banii noștrii. Din BANII MEI! 🙂

 • Elena Diana

  Ah, da… și la spital dacă mergi plătești tot, inclusiv pansamentul…

 • Bicsada Valentin

  admin ti-as fi recunoscator daca mi-ai raspunde la urmatoarele intrebari.

  1
  -daca pana acu nimeni nu sa plans de faptul ca bisericile nu ajung, de ce tot continuati sa construiti?

  2
  -de ce e nevoia sa faceti cupole din aur, ce costa milioane de euro, cand ati putea face din alte materiale mai dure si mult mai ieftine?

  -de ce e nevoie da aur, safire platina si alte metale si pietre scumpe in biserici? acolo parca ne inchinam nu ne uitam la ce “jmekera” e icoana asta frate.

  3
  preotul are un salariu, nu?!
  de ce trebuie sa ceara bani la oameni la botez-nunta-inmormantare sau cand umbla de craciun/paste??
  e alt subiect dar is curios.

  tin sa specific, nu sunt ateu.

  • 1. Fiindcă din banii tuturor se fac tot felul de lucruri pentru unii sau pentru alții.
   2. Nu s-a plâns nimeni?

   3. Au și la Bricostore mânere de ușă “de aur”. Întreabă-i pe ei.

   5. Întreabă-i pe cei de la ENEL, gaze, ApaNova, firmele de materiale de construcții, și celelalte cheltuieli firești.
   Și știi că a avea un salariu nu însemnă că o familie se poate întreține din salariul ăla.

   • Bicsada Valentin

    poi,daca nu ai un salariu decent tre sa ma fortezi pe mine sa iti dau ca altfel nu imi botezi copilu’?!
    fa altceva frate, nu ti se pare normal?
    un casier daca nu reuseste sa se intretina te obliga sa ii dai bani pentru serviciul obligat sa-l faca?nu cred.

    de la bricostore isi cumpara oamenii pe banii lor, nu pe banii nostri, corect?

    • De ce îți botezi copilul? Un casier, de la Mega Image de exemplu, te lasă să treci cu produsele pe la casă fără să le plătești?
     A boteza un copil nu este un serviciu comercial pe care preotul îl practică. Dar dacă înțelegi semnificația rostul botezului, atunci apreciezi faptul că cineva este acolo ca să boteze acel copil.
     Dar dacă botezi acel copil numai și numai că așa vrea lumea sau ca să respecți tradițiile, și te doar portofelul că te “forțează preotul”, atunci eu în locul bisericii aș lua cel puțin 2500 RON pentru un botez. Lăutarii îți iau cel puțin dublu, dacă vrei să îți cânte la botez. Fiindcă am auzit o mulțime care doar asta văd în botez, “un popă care cântă”.
     Hai să ne hotărâm despre ce vorbim aici, înainte de a țipa din gaură de șarpe că fură preoții.

     • Bicsada Valentin

      cristian, scuza-ma, dar ce treaba are casierul cu botezul, e un exemplu complet deplasat,
      preotul e platit din bani publici sa boteze,inmormanteze si alte cele sau nu???

     • O adeverință de la medicul de familie costă 5 lei. Și plătim de 50 de ori mai mult taxe pentru sănătate decât pentru culte.

     • Răzvan Vastea

      Bicsada Valentin oare nu am fost suficient de clar in comentariul anterior? Preotii ca si profesorii primesc salariu de la Stat. O “mica” diferenta insa, Biserica trebuie sa plateasca utilitatile (energie electrica, incalzirea pe timpul iernii, etc) si lucrarile de intretinere ale bisericii din banii pe care ii ofera membrii comunitatii. Daca te insori sau botezi in Biserica esti membru al comunitatii.

  • Răzvan Vastea

   Nu sunt admin dar iata
   1.
   -De ce daca nu pot face copii sau nu vreau sa fac platesc sa se construiasca crese, gradinite, scoli? De ce, desi sunt categoric impotriva avortului si il consider crima acesta este platit si din banii mei? De ce am platit National Arena care este un stadion discriminatoriu pentru mine, fost atlet ca nu are prevazuta pista de atletism? -Tot din motivul pentru care ortodocsii platesc pentru realizarea de moschei si sinagogi
   2.
   Bisericile din Bucuresti si marile orase sunt pline-ochi Duminica si la marile praznice. Dupa aproape 50 de ani de bezna comunista atee, dupa revolutie constructia de biserici reprezinta modul de manifestare spirituala ortodoxa dar si de alte confesiuni ale romanilor. Bisericile nu sunt decat partial finantate de Stat.
   3.
   Nu face nimeni cupole din aur, este o tabla cu luciu auriu. Daca totusi stii biserici cu cupola din aur ce a costat milioane de euro si nestemate in interior , te rog sa pui foto altfel ai fost dezinformat. Unele icoane deosebite se imbraca in argint, este o traditie de cinstire a Sfantului reprezentat.
   5. Preotul are un salariu infim, ca si profesorii de altfel. Spre deosebire de profesori care nu platesc utilitatile scolii, biserica adica comunitatea ei trebuie sa plateasca energia electrica, gazul, lucrari de intretinere, pictura, etc. acestea nefiind suportate de Stat. Daca biserica respectiva are si o opera de caritate, ingrijeste batrani, orfani, are o scoala, un azil, etc. cum se intampla deseori, atunci are nevoie de fonduri. Apoi acestea nu sunt obligatorii, eu am botezat copilul fara bani, nasul ei a contribuit cu cativa banuti la biserica, cu insistente.

   • Bicsada Valentin

    icoane din aur cu rubine au fost facute in satul meu de origine,
    comuna Fartanesti judetul galati,
    si sunt altele din aur in cel putin 2-3 biserici din galati, una are hramul maicii precista sau ceva de genu.
    o alta e cunoscuta ca si Catedrala cred ca hramul e sfanta fecioara maria, si a 3ia e undeva in strada brailiei.
    oricum chestia asta se practica in mai toate bisericile din tara, deci nu e o fabulatie.

    la ghimba,cauta pe net, cupola va fi poleita din aur sau din aur e facuta, nu stiu exact, ideea e ca va costa 1,1 mil€, chiar preotul se lauda intr-un interviu televizat ,ti se pare normal?!

    https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/s720x720/599033_610067472340943_105552336_n.png

    astea ti se par preturi infime pentru o biserica facuta aproape in totalitate din bani publici?

    • Răzvan Vastea

     Da-mi voie sa spun ca fabulezi, esti inca sub influenta povestirilor cu ali-baba. In documentar preotul spune clar ca acoperisul este cu aspect auriu, nu este aur propriu-zis. Mai uita-te odata la documentar.

   • Bicsada Valentin

    salariu mediu in romania e de 600ron, nu?
    ei, un preot incepe a castiga, doar din salariu de la 1100 ron la 2000ron(dupa 6-7 ani vechime) nu ti se pare un salariu decent?

    nu aberez, sursa : crestinortodox.ro/

    fara bani? a ok, nu ai platit tu, ci nasul de asta.

    daca tu imi zici ca un preot iti sfinteste casa, te ingroapa sau te boteaza fara bani e clar traim in realitati diferite.

    • Dacă îți permiți să ajuți biserica (care cheltuieli, vrei să crezi sau nu), de ce să nu o ajuți. De ce chemi preotul acasă la tine ca să îl privești în ochi și să îi spui că nu vrei să îi dai niciun leu?
     Dacă nu îmi permiți, caută un preot care e dispus să facă ce trebuie. Ai șanse 95% să găsești unul. Te va cunoaște, fiindcă în fiecare duminică ești la biserică. Dacă nu te cunoaște, fiindcă nu treci pe la biserică, de ce îl chemi să îți sfințească casa?

 • florian

  Bravo pentru articol! Doamne ajuta!

 • dan

  sunt mai multi bani pt biserica decat ati spus in articol. In mod indirect statul, primariile sprijina biserica. In cartierul Craiovita din Craiova sunt 6-7 biserici, nici un spital

  • Cu siguranta ca sunt mai multi bani, fiindca eu nu m-am referit la toata suma alocata cultelor, ci doar la cea contribuita direct de contribuabili.
   Nu exista o legatura directa intre numarul de biserici si cel de spitale. Trebuie vazut daca primaria a ales sa construiasca din fondurile sale, exclusiv, toate acele biserici, si sa nu construiasca un spital.
   Daca nu a facut asta, intrebarea care se pune este cat s-ar fi platit pentru spital? 10 milioane de EUR, sa spunem. S-au cheltuit de la bugetul local pentru bisericile acelea 10 milioane de EUR? Nu cred asa ceva.

 • Valentin Ionut Bocioc

  Acele articole erau impotriva BISERICI ORTODOXE dar restul cultelor daca au 10 20 familii intr un sat, gata si au si facut asa zisa biserica

 • Ma-ta

  Muriti dracului cu bisericile voastre cu tot, sa ardeti toti laolalta ca mancati banii statului.

 • Alladin

  Mizerie de articol !!!! Aveti rabdare 20 de ani sa va moara populatia asta imbatranita care inca va tine cultele in viata !!! Vin tinerii… invatati… deschisi la minte… care cred in Dumnezeu insa nu in manipularea marsava a bisericii si in darea de bani pentru purificarea sufletului !!!! O sa ajungeti ca in celelalte tari din europa sa deschideti baruri si supermarketuri in vechile biserici ca nu veti mai avea cu ce sa le intretine-ti !!! Timpul ala vine oricum chiar daca Romania este la orice domeniu cu 50 de ani in urma tuturor !!! Plus ca suntem singura tara in care statul sprijina cultele !!! SINGURA !!! in restul, ele se autofinanteaza !!! Imi zici tu mie ca doar 30 de ron pe an vine pe cap de locuitor; acei 0.2 %. Crezi ca asta e problema reala? Problema reala este faptul ca voi nu platiti taxe !!! Taxe care doar ele ar depasi acest procent … nu si suma care intra in buzunarele voastre (presupun ca sunteti preot sau un teolog care incearca sa-si apere viitorul) …. taiati chitante la lumanari !!! taiati chitante la boboteaza !!! taiati chitante pe orice bani incasat si platiti taxe !!! Iar eu sunt primul care semnez o petitie ca acel 0.2 % din P.I.B.-ul tarii sa fie 0.3 % …. ar fi o picatura de apa in oceanul spalarii de bani a bisericii !!! Numai deschid vorba de afacerile bisericii, care nici ele la randul lor nu platesc taxe (scoli, gradinite, spitale private, ateliere de cruciulite si alte bazaconii asa zise sfinte), ca depasesc marimea articolului tau, in care ai insirat un nimic pe 2 pagini A4. Amin !!!!

  • Daniel

   Mizerie e ce ai scris tu aici, iar Biserica lui Hristos va dainui vesnic, spre disperarea iubitorilor de diavol.

 • alladin

  posturile care nu sunt considerate bune … se sterg?

  • Essante Marko

   Absolut,nu mai gasesc comentariul meu vechi

   >D-le Cristian Pascu,am citit articolul referitor la numarul mic(sic) de biserici comparativ cu cel al elevilor(???) in care spuneati ca statul si impreuna cu el si comunitatile din jurul bisericilor NU MAI VOR SA SUSTINA din punct de vedere bugetar institutia bisericeasca in tot ceea ce ea reprezinta !!!

   Trebuie sa va spun ca mi-a ramas un gust amar,cu iz de stricnina dupa ce am terminat de citit (si recitit) articolul cu pricina !.
   Initial am crezut ca e vorba de o glumita(scuze) pusa pe blog de un (par)venit al bisericii de afara,mai exact unul care nu a mai fost in Romania de vreo 20 de ani.De ce ??? In primul rand m-a scarbit profund poza cu Biserica din satul Geamana,care nu numai ca nu are absolut nici o legatura cu subiectul pe care l-ati prezentat in acel articol,ba mai rau,nu face nici cinste fetelor bisericesti,prin incercarea de a impresiona cateva babe ce se mai aduna Duminica in biserici crezand ca pacatele se iarta cu ajutorul barfelor in timpul slujbei.
   Va intreb,daca tot v-ati asumat rolul de reprezentant (????) al bisericii in asemenea probleme,cate orfelinate a construit Institutia Bisericeasca in ultimii zece ani,cati copii au fost ajutati cu bani pentru operatii care le puteau salva viata,daca sunteti constient de cati bani are nevoie un credincios dintr-o parohie in momentul in care isi inmormanteaza o ruda,etc.
   Sa nu ma intelegeti gresit,Il iubesc Pe Dumnezeu pentru tot ceea ce El reprezinta pentru noi oamenii,si cred in El cu tot sufletul,dar nu pot sa imi cred ochilor cate de tare a decazut biserica,si la ce marsavii se dedau unele fete bisericesti ???
   Si totusi inca se mai poate !!! intr-o anumita localitate la o biserica mica un parinte spiritual (denumit si preot) plange (cu lacrimi adevarate)in timpul slujbei pentru ca SIMTE !!!.Probabil ca o sa ma intrebati CE ? Simte rautatea oamenilor,a celor care ar trebui sa fie sinceri,curati la suflet (atat cat mai poate un om in ziua de azi),si anume preotii din bisericile la care noi ne ducem incercand sa gasim alinare !?!. Eu unul,va spun sincer ca am ajuns sa ma rog Tatalui Nostru doar in intimitatea casei mele,care a ajuns sa fie altarul adevarat al credintei mele.
   In ceea ce priveste Biserica,se indreapta pe o panta descendenta catre institutia INCHIZITIEI !!!.

 • alexandra

  ,,preafericitul’ daniel este mason .. numai credinta nu o tine dumnealui .. bine zicea un monah marturisitor fereasca Dumnezeu de fericirea lui

  • Daniel

   Din nefericire ai dreptate alexandra, masoneria a intrat bine de tot si-n randul Bisericii Ortodoxe Romane, ca-n toate bisericile de altfel, de aici si toata chestia asta cu masini luxoase, bani etc, nu cei adevarati loiali Domnului se lafaie, ci aia infiltrati sa distruga Biserica.

 • Gabriel Kollar

  Prietene, iti urez ca atunci cand o sa ai un accident de masina(sper ca in curand), sa vina direct popa!

 • Oana

  “doar 80 RON 30 RON pe an”?… este deja cu 30 RON mai mult decat as vrea eu sa dau. Cand esti bolnav ai nevoie de MEDICI, nu de povesti cu zane

 • Gabi

  Romania este un stat LAIC ( DEX: LÁIC ~că (~ci, ~ce) și substantival Care nu ține de biserică; care este independent față de confesiunile religioase; mirean; lumesc. Învățământ ~. /<fr. laïque, lat. laicus

  Deci statul nu trebuie sa finanteze din bugetul de stat 1 leu, nu trebuie sa doneze nici macar 1 metru patrat pentru culte. Toate cultele ar trebui sa se autofinanteze din vanzarile de lumanari, icoane, etc
  Si cultele religioase ar trebui sa plateasca impozite si taxe la stat.

  Daca sunt impotriva finantarii cultelor religioase nu inseamna ca sunt un om necredincios sau ca "urasc", cum este mentionat in articol.

 • Eduard Dumitrache

  Gabi, nu poti sa separi o persoana in cetatean si credincios, este o schizoidie. In Romania unii oameni sunt religiosi si au prioritati legate de acest aspect. Acesti oameni participa la buget si doresc ca din banii impozitati sa le fie acoperite aceste prioritati.
  Banii pentru cultele religioase poti sa le asimilezi cu banii pentru cultura (intr-o anumita acceptie cultura poate chiar fi interpreat ca ”mod de viata”). Pentru mine de exemplu este mai important ca biserica sa poata sa isi desfasoara optim activitatea decat sa se investeasca ( si din impozitul din salariul meu) in parcuri rurale, concerte de opereta sau stadioane gigantice gen National Arena.
  Laicitatea inseamna ca statul este independent de orice religie si ca biserica nu intervine in procesele sale decizionale. Dar pe de alta parte statul este dator catre cetatenii sai iar cetatenii au prioritati diferite.
  Textul articolului se refera la campania secularista din presa si social-media care a deraiat de la normele de bun simt.

 • Ela

  Cred ca ati uitat de manipularea aceasta a numerelor: nu 80-90% din romani sunt crestini, ci 40-50%. Daca or fi si atatia.

  Ia sa desfiintam botezul la biserica si sa dispara de tot ora de religie ortodoxa (caci daca era o ora de religii era ok) din scoli si sa vedem apoi ce sustinere mai aveti.

  De fapt s-a vazut destul de bine la vot.

  Oricum discriminarea homosexuailor zice totul despre cat de mult va iubiti aproapele si cat de bine ati inteles valorile crestine.

  • Dacă desființăm botezul și ora de religie, ne vom asemăna comuniștilor criminal atei. Asta doriți?

   Și atunci înțelegem ce e cu “discriminarea homosexualilor” de fapt. Biserica condamnă actul, nu omul. Reproșați Bisericii că nu trăiește într-un vid moral în care totul e permis? Ceea ce homosexualii numesc “iubire” nu e nici pe departe asta. Iubirea nu implică denigrarea trupului în tot felul de acte josnice și practici sexuale. Singurul argument pe care homosexualii pot să îl aducă pentru practicile lor este celebrul “fac ce vreau în dormitor”. Ca și cum dacă cineva s-ar îmbuiba de heroină în dormitor, nu ar fi nicio problemă. Asta arată o perspectivă limitată asupra demnității omului și lipsa cvasi-totală a unui sens spiritual al existenței, dincolo de plăcerile trupului. De aceea bolile psihice fac ravagii între homosexuali chiar și în țările unde nu sunt “discriminați”.

 • Arba

  Geniala poza… Sa inteleg ca Dumnezeu e atat de real si atat de atotputernic ca nu isi poate salva propria casa de la inundatia cauzata tot de el. Magnific

  • Eduard Dumitrache

   Este vorba despre o ”lucrare” a oamenilor, proiectul de exploatare minieră a cuprului și iazul de decantare din Valea Șesii.

 • Pingback: Jurnaliștii adevărul.ro acuză populația că este bolnavă și nu construiește spitale sau școli | Averea Bisericii()

 • Pingback: Raportul care nu intereseaza pe nimeni()

 • Viorel Titus Pop

  Mai preotilor, hai sa punem la punct niste lucruri. Ca sint mai multe biserici decat spitale si scoli, asta va priveste. Majoritatea bisericilor sint construite din banii enoriasilor. De ce primiti salariu de la stat atunci? De ce eu, ateu convins, care nu ma duc niciodata la biserica, trebuie sa va platesc salariul? De ce primit subventii de la STAT (adica din buzunarul meu)?. De ce sinteti scutiti de impozite? De ce Catedrala Mantuirii Neamului (ce mantuire?) se face din bani publici? Sintem multi care nu dam doi bani pe credinta voastra, si totusi va platim salariile si platim taxe si impozite in locul vostru, in timp ce voi sinteti scutiti. Asta enerveaza pe multa lume. Daca sinteti asa de buni si aveti atat de multi enoriasi, traiti din banii lor, nu din subventiile statului. Platiti impozite, si dupa aceea sa aveti atatea biserici cate doriti. Ati inteles ideea? Nimeni nu va uraste pentru ceea ce SUNTETI, ci pentru ceea ce FACETI.

 • Alex

  Chiar si un LEU este prea mult de dat pentru o comunitate care crede ca un sarpe a vorbit cu o femeie, ca lumea a fost creata acum 6000 ani, ca doi pinguini au plecat de la pol ca sa urce intr-o corabie in Israel!
  Educatia prin biserica nu este educatie ci indobitocire! Religia este un drog si nu cred ca un om normal ar vrea sa plateasca taxe pentru a subventiona industria de tigari si distilarea bauturilor aloolice. Nici macar un leu pe an!
  Cine vrea sa se drogheze n-are decat sa o faca pe banii proprii!
  Si cel mai important: NU VA BAGATI COPIII IN NEGURA EVULUI MEDIU SPIRITUAL! tineti-va copiii departe de religii si de spalarea creierelor cu minciuni pe care nici un om care are un pic de minte nu le-ar crede fara sa fie indoctrinat cu ele de copil de catre parinti.

  • Ai uitat să specifici sursa citatului dat de tine, Lenin. Așa este onest intelectual să faci când răspândești ideile altora, chiar și cele mai sublime și morale dintre ele. Spasiba!

 • Marchis Ioan

  In societatea de azi se pun multe intrebari legate de subiectul alocarii banilor catre biserici. Se face mare scandal si se ataca Biserica Ortodoxa cum ca beneficiaza de foarte multi bani,ca ministerele aloca bani pentru construirea de locasuri de cult etc. Pe retelele de socializare tot apar postari cum ca Biserica nu este de ajutor statului, iar banii alocati pentru locasurile de cult ar putea merge catre spitale si centre de ajutor social sau educatie. Ei bine fratilor, in parlament s-a hotarat marirea pensiilor parlamentarilor….pentru acest lucru nu se ridica nimeni sa comenteze?… de ce aceste mariri de pensii nu merg catre scoli sau spitale? Nu ne intereseaza banii pe care si-i inșusesc senatorii si deputatii, nici cate afaceri ilegale fac ei pe banii nostri, in schimb ne intereseaza salarul Patriarhului Romaniei Daniel Ciobotea. Traim intr-o societate falsa condusa de interesele proprii. Nimeni nu-si aminteste ca primele scoli au fost in locasurile de rugaciune si prin manastiri? Au uitat romanii ca Biserica a avut un mare impact asupra istoriei noastre si a limbii pe care o vorbim astazi? Marii Ierarhi, oameni de cultura care si-au adus contributia prin stradania si prin dragostea fata de tara. Au uitat romanii pentru ce s-au luptat marii nostri voievozi? Pentru credinta ortodoxa! Pagini din istoria noastra nationala sunt patate cu sangele sfant al strabunilor nostri in lupta pentru credinta si unitatea de neam. Iar noi desteptii, ne gasim la sute de ani distanta si distrugem Sfanta Biserica Ortodoxa pentru lucruri marunte sau pentru greselile a 2-3 preoti. De ce nu arata mass-media atatea parohii si episcopii care intreprind actiuni social-filantropice? Exista scoli si spitale ajutate in procent de 90% de catre acestea. Sa calculati si sa vedeti pe luna cati bani alocati la Biserica si cati aruncati pe tigari,si bautura si atunci mai discutam.
  In incheiere mesajul este acesta: vreamurile in care traim trebuie sa ne apropie mai mult de Dumnezeu si de Biserica,sa nu ne lasam imfluentati de minciunile si acuzatiile false ci sa avem incredere si sa sustinem Biserica Ortodoxa.
  Lasati Biserica Ortodoxa in pace!!!

 • Marchis Ioan

  Cu toate acestea, Biserica ridică și spitale și instituții de învățământ. Amintesc aici doar cele din Arhiepiscopia Clujului:
  1. Centrul de îngrijiri paliative Sf. Nectarie;
  2. Policlinica FĂRĂ PLATĂ Sf. Pantelimon;
  3. Grădinița Sf. Stelian;
  4. Centrul de servicii de recuperarea neuromotorie de tip ambulatoriu din Turda;
  5. Cabinet Medical Social în Bistrița;
  6. Centrul de ingrijire și asistență pentru pesoane vărstnice din Mociu;
  7. Centrul de servicii sociale Sf Vasile cel Mare(prevenirea abandonului școlar, burse, cantină socială);
  8. Centrul de servicii sociale Acoperământul Maicii Domnului (prevenirea abandonului copiilor între 0-6 luni);
  9. Grădiniță socială în Turda;
  10. Centrul Sf Dimitrie Basarobov pentru dependenții de alcool și droguri;
  11. Proiectul Pro-Vita pentru informare și consiliere pre și post- avort.
  12. Colegiul Național Ortodox din Cluj;
  13. Clasă cu program after school la Școala Generală Ștefan cel Mare din Bistrița.
  Și multe altele în curs de realizare!

 • Catalin

  “Interesele populației sunt publice și trebuie finanțate de către stat”
  Vechiul argument “suntem multi si deci parerea noastra invinge intotdeauna”. In primul rand, se minte grav cand se dau procentele acelea de ortodocsi din Romania, iar BOR profita de ele ca sa isi impuna agenda.

  “Statul nu finațează niciodată integral construcția unei biserici”.
  Din nou, se minte grav cand se dau procentele. Doar pentru catedrala mantuirii neamului s-au alocat deja zeci de milioane de euro. Cand dvs le estimati la doar 20% … e cam jenant.

  “Bisericile deservesc întreaga populație. Școlile și spitalele, nu.”
  De fapt, e exact invers. Bisericile deservesc o mica parte din populatie, iar spitalele pe toata lumea. Ca sa nu mai spun ca spitalele chiar ajuta pe oameni cu probleme reale, spre deosebire de biserici

  “Deturnarea fondurilor alocate cultelor ar rezolva problemele educației și sănătății.”
  N-a spus nimeni ca ar rezolva problemele, deci imi pare ca exagerati inadins ca sa puteti ataca ideea.

 • Alexandru Bratianu

  Foarte bun raportul procentual intre darile platite catre sanatate si cele catre culte.
  Buna si partea introductiva in raport cu Miscarea Secular-Umanista care nu are un scop si il urmareste fara finete.
  Insa paralela numar elevi/clase/scoala vs. credinciosi/biserica este fortata din ambele sensuri.

  In primul rand, 30 de copii/clasa este o realitate anormala. O spun ca si parinte de copii. Performanta, capacitatea copiilor de a se concentra, capacitatea educatorilor/invatatorilor/profesorilor de a lucra individual cu fiecare copil, incep de la un numar de 20 de copii/clasa (vezi, printre multe altele, aici: http://nieer.org/resources/policybriefs/9.pdf si aici: http://www.greatschools.org/gk/articles/class-size/). 30 de copii la o clasa este mult, cel putin o treime dintre ei raman tot timpul in umbra. Performantele tuturor sint afectate.

  In al doilea rand, cifra de 1450 crestini/biserica este wishfull thinking. Daca sint declarati 16 mil. + crestini ortodosci, asta inseamna ca atatia sint botezati, nu ca atatia se duc saptamanal la biserica. Sau ca s-ar duce. Ne-am dori poate sa fie 1450 de crestini in biserica in fiecare duminica, realitatea este ca sint doar un sfert dintre ei. Unde sint celelalte trei sferturi? Vezi parabola cu semintele aruncate de Semanator. Din cele patru categorii, doar una singura se califica, adica un sfert. La celelalte trei sferturi invatatura nu ajunge sa se prinda.

  Altfel, sa dea Domnul sa fie mai multi crestini decat pot sa ii incapa bisericile. Are El grija sa nu ramana nimeni pe afara.

 • Dan

  Felicitari, un articol de care este mare nevoie, sa le inchida gura celor care vor sa distruga si ultimul lucru puternic al romanului adevarat, credinta. Sa-ti dea Dumnezeu sanatate!

 • Pingback: Obsesia comparației numărului de biserici, spitale și școli - Foaie Națională()

 • George

  Frumos articolul si bine pusa problema. Dar numarul de biserici, spitale si scoli tot asta este.
  Pe de alta parte intreb si eu: cu ce ma incalzeste prezenta unei biserici? Este total inutila. Daca cred in Dumnezeu, cred si acasa si pe camp..oriunde. Nu are nicio legatura biserica cu credinta.

 • Alex Dulceanu

  Oameni buni, degeaba avem biserici dacă nu avem destule școli. Eu locuiesc la sat, am făccut școala aici, dar copii din satul vecin au o școală I-IV cu 2 săli de clasă. Învață câte două lacse de copii într-o sală. Asta vi se pare normal? Un sfânt părinte spune ”Atunci când se vor construi biserici multe și poleite cu aur, feriți-vă, atunci scade credința”. Din ce în ce mai mult biserica devine o afacere. În satul meu a funcționat un spital cu ape sufluroase, veneau pacienți din toată țara. Acum ”nu sunt fonduri” pentru reabilitare. De ce biserica nu donează bani pentru așa ceva? Și încă ceva. Bisericile ortodoxe sunt ticsite de bătrâni, care în loc să asculte slujba și să se roage liniștiți bârfesc pe toată numea care este în biserică, pe când la catolini nu este așa. Eu cred în Dumnezeu și în Iisus Hristos, dar prefer să mă rog acasă decât să fiu purificat la biserică de toată lumea.

 • Pingback: Obsesia comparației numărului de biserici, spitale și școli | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!()

 • catalin

  Pe orice lista de investitii ale oricarei primarii mari sau mici sunt alocati bani pentru construirea de biserici sau renovarea si intretinerea lor. deci statul investeste in aceste obiective, poate in detrimentul altora. terenurile pe care se realizeaza aceste constructii sunt de cele mai multe ori primite tot de la primarii.
  ceea ce ma deranjeaza personal este ca exista cate o biserica in curtea fiecarei unitati militare, ca s-au construit biserici cu praznicar in mijlocul orasului, pur si simplu au luat soarele care batea in geamuri, nu mai vorbesc de clopotele care oricat ar fi de cristaline deranjeaza pe cei ce lucreaza noaptea, pe copii si pe bolnavi.
  deasemeni biserica ortodoxa se ocupa in proportie de 90% de construvtia de biserici, cand sunt oameni batrani singuri care au nevoie de socializare si de ajutor, la fel sunt copii saraci, abrutizati, nu vad o preocupare pentru construirea de ceva pantru ajutotarea lor. toate celelalte confesiuni fac mai multe in aceasta privinta. i-am spus preotului care vide de doua ori pe an sa ceara bani pentru construirea unei biserici in curtea pompierilor ca sunt deacord sa platesc o suma lunara pentru ceva ce sa ajute direct oameni cu nevoi, dar nu mai dau bani pentru construirea de noi biserici. preotii nostri vor cu totii sa fie ctitori.
  mai este ceva, biserica nu plateste taxe pentru activitati economice din care rezulta profit, intrand in concurenta neloiala cu diferiti producatori. sunt biserici manastiri, care vand suc si inghetata, vand lemn, etc.
  din punctul meu de vedere biserica ortodoxa se indeparteaza de oameni.

 • ANDREI

  LA MINE IN LOCALITATE, MAI NOU POPA PUNE SLUJA IN DIFUZOARE, O FI LEGAL? O FI AVAND POPA BUN-SIMT?

 • Darius

  Foarte frumos articol . Cu rusine trebuie sa recunosc ca pe mine ma rodea faptul ca exista atatea biserici in romania , dar niciodata nu am reusit sa ma documentez mai mult . Multumesc .
  “Otravă al cărei gust îl mai simțim încă și astăzi în cerneala ziarelor și în lumina televizoarelor”

 • CRISTIAN

  Bun articol, dar, cu tot respectul, daca nu ai fi cazut in capcana comparatiei Biserica vs. X, capcana Bibliei hazlii: Intr-o scrisoare adresată Papei, Taxil îi comunica faptul că: ,,Nu îndrăznesc să afirm că „Biblia hazlie” va contribui la întărirea credintei. Dimpotrivă, ea îi va lămuri pe cititori în ce si de ce nu trebuie să creadă”.

  Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane

  Art.178 – (1) Bisericile parohiale sunt proprietatea parohiei, sunt integrate patrimoniului eparhiei si stau sub jurisdictia si controlul autoritatii Arhiepiscopiei sau Episcopiei. Daca intr-o parohie sunt mai multe biserici, Chiriarhul desemneaza pe cea de capetenie ca biserica parohiala.
  http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/noul-statut-bor/statutul-pentru-organizarea-functionarea-bisericii-ortodoxe-romane-81257.html

  Asa ca cine nu vrea o biserica sau finantare bugetara se organizeaza si se opune in mod legal:
  Potrivit articolului 74 din Constitutie, “initiativa legislativa apartine (…) unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot” iar “cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative”.

  A.S.U.R. are “peste 70 de membri” si conform statutului poate fi finantata si cu resurse de la bugetul de stat:

  Art. 18. Veniturile se constituie din:
  contribuţiile membrilor Asociaţiei;
  donaţii, subvenţii, moşteniri, contribuţii, drepturi de autor, venituri din administrarea bunurilor mobile şi imobile, fonduri obţinute din ţară sau străinătate, în lei sau valută, de la persoane fizice sau juridice, care vor fi folosite exclusiv pentru funcţionarea Asociaţiei;
  dobânzile şi dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, în condiţiile legii;
  dividendele societăţilor comerciale înfiinţate de Asociaţie conform art. 47 din Ordonanţa Guvernului. nr. 26/2000, dacă este cazul;
  resurse obţinute de la bugetul de stat şi/sau de la bugetele locale;
  alte venituri permise de lege.
  În scopul obţinerii resurselor financiare necesare realizării obiectivelor sale şi pentru mărirea patrimoniului, Asociaţia poate desfăşura activităţi economice, conform art. 48 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000. http://www.asur.ro/statut/

 • CRISTIAN

  un grup de voluntari şi binefăcători de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, coordonați de părintele arhi­mandrit Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul paraclisului, a donat ieri, 20 august, apara­tu­ră medicală spitalelor „Gri­gore Alexandrescu”, „Ma­rie Curie” și „Elias” din Bucu­reşti.
  http://ziarullumina.ro/aparatura-medicala-donata-pentru-spitale-din-capitala-104584.html

  Acţiunile caritabile în Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului au continuat săptămâna aceasta în mai multe parohii, iar acestea au avut beneficiari persoane cu venituri reduse şi în vârstă, dar şi instituţii medicale. Între acestea, Centrul de recuperare neuromotorie din cartierul Trivale, Piteşti, care a primit din partea Parohiei „Sfântul Nicolae” și „Sfântul Nectarie” din municipiul Pitești un cărucior cu rotile și alte lucruri necesare pentru cei aflați în suferință.
  http://ziarullumina.ro/dar-pentru-centrul-de-recuperare-neuromotorie-din-trivale-arges-104614.html

  Prin proiectul so­cial-filantropic „Bra­țe­le părintești”, implementat din anul 2011 cu binecuvântarea Preasfin­țitului Părinte Episcop Siluan, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei ajută copii din familiile social vulnerabile din Romania, Republica Moldova, dar și din Italia, aceştia primind lunar produse alimentare, igienice, rechizite școlare etc., precum și servicii de asistență juridică, psihologică și spirituală,
  http://ziarullumina.ro/bilanul-proiectului-braele-parintesti-104732.html

  Parohia Corni din județul Neamț a găzduit, în perioada 17-23 august, cea de-a treia ediție a taberei gratuite pentru copii „Dacii liberi”
  http://ziarullumina.ro/prietenia-reinvatata-in-tabara-de-copii-de-la-corni-104704.html

  Comunitatea românească din Jaca (Zsáka), din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, s-a aflat duminică, 23 august, în sărbătoare. Biserica din localitate a fost sfinţită de un sobor de trei ierarhi, după ample lucrări de restaurare.
  http://ziarullumina.ro/sarbatoare-in-comunitatea-romaneasca-din-jaca-ungaria-104676.html

 • Pingback: Despre taxe, impozite si pancarte | hyper blog()