O nouă petiție seculară pentru încetarea "existenței" Bisericii Ortodoxe Române

O nouă petiție seculară pentru încetarea “existenței” Bisericii Ortodoxe Române

|
24/02/2015
|
15 comentarii
|

“Fericiţi veţi fi voi când vă vor ocărî şi vă vor prigoni şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, minţind din pricina Mea.” (Matei 5:11)

dincolo

Domnul Emil Moise, profesorul de filosofie din Buzău care a reușit, din a doua încercare, să creeze un haos birocratic pentru școlile publice din România, a lansat o petiție de un absurd și de o rea-credință foarte comună și firească asociațiilor seculare românești.

Domnul Emil Moise dorește “încetarea influenței Bisericii Ortodoxe Române în educație”.

Biserica Ortodoxă Română, fiind biserică creștină, este compusă atât din cler, preoți și ierarhi, cât și din credincioși. Peste 85% din populația României se declară ca aparținând cultului creștin-ortodox și, deci, Bisericii Ortodoxe Române. Fie că sunt preoți, doctori, cadre didactice, ingineri, oameni de știință, IT-iști, contabili, avocați, meșteșugari, asistenți medicali, sau orice altă meserie, dacă sunt creștini ortodocși, fac parte din Biserica Ortodoxă Română.

Încetarea “influenței Bisericii Ortodoxe” în educație înseamnă, propriu-zis, ori:
1) Cei care iau contact, în orice fel, cu educația publică din România să înceteze a mai fi creștin-ortodocși.
2) Biserica Ortodoxă Română, ca întreg, să înceteze să mai existe.

Fiindcă influențele nu pot înceta atât timp cât factorii responsabili de acele influențe există. Într-un stat democratic, prin însăși natura democrației, toți participanții la societatea democratică se influențează între ei, în fiecare zi și, mai ales, în privința chestiunilor hotărâtoare pentru viața socială și politică a cetățenilor. Este un fapt unanim acceptat și ține de sănătatea societății și de libertatea cetățenilor.

Orice presiune pentru excluderea unui jucător din viața politică și socială, și deci a influenței acestuia, este un act care contravine principiilor democrației și statului de drept.

Biserica Ortodoxă Română, prin ierarhi sau prin orice reprezentat al credincioșilor, are libertatea, dreptul și datoria de a exprima public o opinie reprezentativă pentru poziția Bisericii Ortodoxă față de orice fel de chestiune care îi privește pe credincioșii ortodocși. Orice voce care se opune acestui fapt este pur și simplu anti-democratică. Adică totalitară.

Domnul Emil Moise este într-atât de obsedat de “influența” Bisericii Ortodoxe, că o indentifică prin orice mijloace, care mai de care mai trase de păr.

De asemenea, la dezbaterea pentru modificarea legii învăţământului din cadrul Comisiei pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, din data de 17.02.2015, deşi se discutau aspecte ce ţin de procedura înscrierii elevilor la ora de religie în conformitate cu dispoziţiile Deciziei nr. 669/2014 a Curţii Constituţionale, reprezentanta M.E.C.S., doamna secretar de stat Preoteasa Liliana, care a suţinut propunerea inadmisibilă a Bisericii Ortodoxe Române, nu a venit însoţită de un jurist, cum ar fi fost de aşteptat, ci tot de un absolvent de studii teologice ortodoxe, Moşoiu Romeo.

Domnul Moșoiu Romeo este absolvent a două facultăți, după cum se poate vedea în profilul său de LinkedIn, și în prezent este consilierul Ministrului Tineretului și Sportului. Această persoană, după părerea unui profesor de filosofie din Buzău, nu avea ce căuta la dezbatere fiindcă este “absolvent de studii teologice”.

Domnul Emil Moise este deasemeni extrem de nemulțumit, sau mai bine spus frustrat, că nu i s-a permis dânsului să ia cuvântul la o ședință a directorilor de școli din Buzău, dar a fost invitat să vorbească Episcopul Buzăului și Vrancei. În discursul său, firește, Episcopul a susținut, probabil, folosul orei de religie și a rugat directorii de școli să transmită acest îndemn elevilor și părinților. Și, bineînțeles, domnul Emil Moise consideră că “s-a instigat la nerespectarea legii”.

Astfel, la şedinţa cu directorii unităţilor publice de învăţământ din subordine, organizată de I.S.J. Buzău şi anunţată pe site-ul instituţiei, a fost invitat Episcopul Buzăului şi Vrancei care, într-un discurs de peste 30 de minute, a îndemnat directorii unităţilor publice de învăţământ să influneţeze exprimarea opţiunii părinţilor sau a elevilor majori, în sensul depunerii cererii pentru participarea la ora confesională, facultativă, Religie, săvârşind infracţiunea de instigare la nerespectarea legii, motiv pentru care Asociaţia va depune un denunţ penal. Reprezentantului Asociaţiei, cadru didactic în subordinea I.S.J. Buzău şi titular al Deciziei 669 a Curţii Constituţionale, nu i s-a permis luarea cuvântului, deşi a insistat, încălcându-se prevederile Legii 52/2003 a transparenţei decizionale.

De curând, reprezentanții comunității LGBT din România au încercat și au reușit refuzarea unui spațiu pentru o conferință care prezenta gravele probleme, de sănătate fizică și psihică, cu care se confruntă homosexualii și persoanele transgender. Și au obținut acest lucru printr-un discurs agresiv, plin de etichete denigratoare, prin telefoane și amenințări adresate direct Ministerului Tineretului. Deci în cazul lor se poate.

Dar, dacă de cealaltă parte, un director sau un episcop îndeamnă părinții să înscrie copiii la ora de religie, se încalcă legea și libertatea de conștiință. Și acest tip de influență trebuie să înceteze. Astăzi.

Domnul Emil Moise trăiește prins undeva între 1917, toamna, și 25 Decembrie 1989, ziua în care s-a rostit Tatăl Nostru în libertate după multe, multe decenii de crime împotriva “libertății de conștiință” pe care, astăzi, cu nerușinoase acțiuni, domnul Emil Moise are pretenția că o apără.

Fapt este că părinții sunt obligați să depună o cerere pentru un drept pe care școala este obligată să îl asigure. Și este pentru prima oară când acest lucru se întâmplă. De aceea pot apărea tot felul de situații. Unii părinți să nu știe. Alții să nu fie suficient informați, să nu aibă timp, să fie plecați, etc. În aceste condiții, domnul Emil Moise insistă ca, acolo unde dânsului și altor poate câteva sute sau mii de părinți le era prea greu să depună o cerere pentru retragerea copilului de la ora de religie, acum milioane de părinți, de multe ori pentru mai mulți copii, trebui să depună personal, la registratură și nu prin învățător/diriginte, o cerere pe care trebuie să o ridice tot personal. Adică este ilegal, consideră dânsul, să descarci de pe Internet cererea și să o completezi acasă. Da, chiar asta consideră domnul Emil Moise.

“Formularele de cerere nu pot fi distribuite decât prin serviciul Registratură, iar înregistrarea acestora se face personal, în cadrul aceluiaşi serviciu.”

Acest fel de a pune problema nu poate fi încadrat în bătrânescul “strigător la cer”. În fața unei astfel de atitudini nu te poți decât să te întrebi în ce fel de stat am ajuns să trăim. Ce fel de animale am ajuns să fim unii față de alții. Câtă și ce fel răutate va sătura câinele turbat care continuă să muște, iar și iar, și nu se satură niciodată, oricât de multă suferință ar provoca. Acești oameni nu au liniște la gândul că oameni de o altă credință încearcă să își trăiască viața în pace și bună conviețuire. Acești oameni au, se pare, o nesăturată poftă de scandal, de violență verbală, de instigare la ură și dezbinare.

Politică comentarii

Siteul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Totuși, de prea multe ori, exprimarea lor se face într-un mod extrem de agresiv, fără coerență, și denotă mai degrabă un patos extrem decât o atitudine rațională.

Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.

Comentarii de tipul "toți preoții sunt niște X", "am văzut eu pe unul care...", "biserica este doar...", nu aduc absolut nicio contribuție.

Comentariile anonime vor fi cel mai probabil șterse, mai ales dacă sunt agresive (de orice parte s-ar poziționa). Pentru mai multe detalii legate de politica noastră privind comentariile, citește aici.

 • “Încetarea “influenței Bisericii Ortodoxe” în educație înseamnă, propriu-zis, ori:
  1) Cei care iau contact, în orice fel, cu educația publică din România să înceteze a mai fi creștin-ortodocși.
  2) Biserica Ortodoxă Română, ca întreg, să înceteze să mai existe.”

  Asa VRETI VOI sa o intelegeti, tipic victimizator. Sunt sigur ca sunteti capabili sa intelegeti defapt ce vrea domnul Emil Moise, dar nu e la fel de victimizant si socant adevarul.

  “Domnul Moșoiu Romeo este absolvent a două facultăți” => dintre care: MA, Teology, 1996 – 1998.
  Funny!

  “Fapt este că părinții sunt obligați să depună o cerere pentru un drept pe care școala este obligată să îl asigure.”

  Si scoala il asigura, dar parintele sau elevul major hotaraste daca sa se foloseasca sau nu de acel drept, care oricum scoala, ma repet il asigura.

  Voi vrei sa-l ofere si daca nu vrea parintele. Pai cum vine asta? Drepturile se folosesc, nu se impun.

  • SilviuD

   “Drepturile se folosesc, nu se impun.”

   Hai te rog sa ne explici intr-o maniera macar pseudo-logica de ce conferinta mentionata in articol (legata de problema homosexualitatii + lansarea unei carti) nu s-a mai putut desfasura intr-un spatiu care teoretic sustine si promoveaza libertatea de gandire si exprimare.
   Oricum ce ai scris cu privire la acest articol este profund partinitor si fals dar macar explica problema ridicata anterior.
   Niste reprezentanti ai unor minoritati cu probleme masive dar cu un lobby puternic au voie sa spuna ce vor, cand vor, cum vor si oriunde vor (chiar si in spatiul unui muzeu – Muzeul taranului roman). Cineva care contesta respectivele idei este cenzurat si ai curajul sa vorbesti despre libertate si drepturi? De ce nu si-au putut folosi drepturile? De ce le este frica?
   Daca s-a ajuns in acest punct ma tem ca nu mai este pana se adevereste un banc simpatic (dar care va deveni tragic in curand) :
   “Un batranel de 98 de ani, veteran de razboi, a vandut tot ce avea si vroia sa plece din tara. La aeroport niste ziaristi il intreaba : Ati ajuns totusi la o varsta, ati trait aproape un secol aici, de ce doriti sa plecati?
   – Simplu, raspunde batranelul, din cauza homosexualilor.
   – Cum asa?
   – Pai inainte de ’89 era interzisa homosexualitatea…dupa 2000…era tolerata. Vad ca acum este promovata, plec naibii pana nu devine obligatorie!”

   • Vlad

    Tu te-ai asocia cu o conferinta pe tema violentei si altor probleme comportamentale la care sunt predispuse minoritatile etnice?

    • SilviuD

     O discutie pe marginea subiectului “violenta” de exemplu nu este o instigare la violenta! Ti se pare mai normala o conferinta in care pedofilia usoara este prezentata ca benefica pentru copii?
     Cartea respectiva este un cumul de concluzii rezultate din efectuarea mai multor studii, experimente, statistici etc. Sa inteleg ca de acum orice conferinta legata de tema asta care nu impartaseste viziunea homosexuala si care combate ideile inaintate de acestia este obligatoriu un atac la democratie, libertate de exprimare sau gandire? Wooooooooooooooooooooooooooooooooow. Excelent! Practic tu confirmi ce am zis si in comentariul anterior: ori sunteti cu noi ori sunteti homofobi/violenti/fascisti/inapoiati etc. Nu conteaza faptul ca acei oameni vin cu fapte, dovezi, experimente stiintifice, argumente tot tacamul. De ce ar conta? Nu e mai logic sa sprijini un act care este impotriva naturii, a firii umane, a logici, a moralitatii si a tuturor argumentelor posibile si imposibile decat sa sprijini cei care lupta pentru normalitate? Vad ca de acum trebuie sa luptam pentru normalitate, nu mai este inerenta societatii. Si nu e vorba de normalitatea mea, nici macar de normalitatea crestina ci de cea biologica, naturala.
     Desi s-a mai spus de cel putin 30 de ori simt nevoia sa o mai spun o data: nimeni nu militeaza pentru executia homosexualilor sau pentru alte gesturi extreme sau anti-democratice. Vrem doar ca acestia sa nu mai fie discriminati pozitiv, sa nu mai fie promovati ca versiunea 2.0 a umanitatii si sa nu mai fie obligati copiii sa ia legatura cu lumea lor deliranta.

     • Mihai

      “Si nu e vorba de normalitatea mea, nici macar de normalitatea crestina ci de cea biologica, naturala.”

      De fapt e vorba de normalitatea creştină. Naturii nu îi pasă de normalitate.

    • Da. Există enorm de multe cazuri de conflicte sociale între grupuri etnice și nu numai din cauza minorităților etnice. Sunt probleme sociale care se studiază și se discută în mediul academic.

     Și să nu spui mie că nu există conferințe în universități care pledează pentru eugenie, avortul persoanelor cu dizabilități și alte orori din-astea contemporane.

    • Dan

     Salut Vlad!
     Una este o minoritate etnică și alta este o pretinsă minoritate sexuală. Sintagma ”minoritate sexuală” este un artificiu manipulatoriu pentru auto-justificare legală.

     Minoritatea, din punct de vedere sociologic, vizează etnia, religia/confesiunea, limba dar nu modul în care indivizii aleg să-și utilizeze organul sexual… sau anal. Altfel se ajunge la utopii, cum este ideologia orientării de gen.

     A spune că există o minoritate sexuală (și în contrapondere o majoritate sexuală) e ca și cum am spune că există o minoritate a suflătorilor de nas în chiuvetă în timp ce există o majoritate a suflătorilor de nas în șervețel, iar ultima o discriminează pe prima.

     Ceea ce încearcă activiștii perversiunilor sexuale de câțiva zeci de ani este să creeze o CULTURĂ și o TRADIȚIE prin care să se legitimeze ca grup social și astfel să pretindă recunoaștere legală. Și tocmai acesta este rolul paradelor gay și alte artificiale ”sărbători”, susținute metodic.

    • liviu

     exagerări dl silviu!Unde este promovat homosexualismul în România?Eu nu am auzit!Este tolerat în spaţiul privat al fiecăruia,dacă nu provoacă scandal public,dacă nu deranjează pe cineva care să reclame.

   • Am devia de la subiect si argument, si anume “religia in scoala”.

  • Petrache

   Si daca a facut teologia ce demonstreaza? Si Florin Buhuceanu de la ACCEPT( homosexual de frunte) a facut teologia.

   Intelegem foarte bine ce vrea Emil Moise. E exact acelasi discurs adus in Romania de Ana Pauker, care nu a spus niciodata ca bagam popii la inchisoare. Gh.Dej ii linistea pe tarani in campania electorala spunandu-le ca nu-i adevarat ca le interzice Biserica…In realitate, de facto n-a interzis-o, doar a suprimat-o pana la disparitie.

 • Laurentiu

  SilviuD: superb bancul…cat despre petitiile lui “dorm 3 ore din 24…restul la scoala, in ore”: apa de ploaie semnata de 25 insi. Las ca vin petitiile APOR cu 10.000 semnaturi minim.

 • Adrian Stoica

  Astfel de articole nu pot face bine Bisericii Ortodoxe Române. Dar, nu e treaba mea.

 • Marius

  Și Isus a fost împotriva instituției bisericești, din aceleași motive pentru care sunteți huliți și azi…
  Încetați dictatura religioasă, nimeni nu are nicio obligație și voi nu aveți dreptul să abuzați de alte instuții, religia se face în biserică iar științele în școală.
  Ar fi bine să începeți să plătiți impozit la fel ca toți cei care încasează venituri în lumea asta materială.

  • În toată Uniunea Europeană se alocă fonduri de la stat către culte, și cultele sunt scutite de impozite pentru multe din activitățile lor și venituri.

   La fel și cu educația religioasă, mai toate statele, în afară de Franța, au educație religioasă în școlile publice. Și în școală nu se predau numai științe. Și educația religioasă este o formă de cunoaștere, de știință adică. Din moment ce avem inclusiv facultăți și universități cu profil teologic.

   Nu toți oamenii sunt materialiști.

 • Cornelia

  Draga Marius,
  Pina nu demult profesorii se numeau dascali si asta pentru ca alfabetizarea populatiei a fost inceputa de BISERICA,in BISERICA.Stiinta si religia au facut casa buna in Rominia pina acum.Daca nu iti place religia nu o studia.Dar daca tie nu iti place nu insemna ca trebuie interzisa.Pentru ca daca am folosi o astfel de logica ar trebui sa interzicem si matematica,fizica,biologia, chimia,muzica,desenul,etc.Daca mie nu imi plac alunele insemna ca trebuie interzis comertul cu alune?