Mitropolia Ardealului a decis canonizarea părintelui Arsenie Boca. Decizia finală va fi luată în Sfântul Sinod

prarsenieboca

Mitropolia Ardealului a decis canonizarea părintelui Arsenie Boca. Decizia finală va fi luată în Sfântul Sinod

|
06/09/2019
|
0 comentarii
|

Sinodul Mitropoliei Ardealului a hotărât joi, 5 septembrie, înaintarea propunerii de canonizare a părintelui Arsenie Boca către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.

Decizia survine după ce o comisie a demarat în 2015 analiza vieții părintelui Arsenie, scrierile și activitatea acestuia. În fiecare an sute de mii de români merg la mormântul părintelui de la Mănăstirea Prislop pentru a se ruga și mulți credincioși și-au mărturisit evlavia față de părintele Arsenie, pe care l-au numit „Sfântul Ardealului”. Totodată părintele Arsenie Boca este socotit un mărturisitor al temnițelor comuniste, fiind arestat și torturat de fosta Securitate.

Părintele Arsenie Boca s-a născut în data de 29 septembrie 1910 în localitatea Vaţa de Sus din Hunedoara. După ce  a studiat la Academia Teologică din Sibiu, în anul 1940 a devenit călugăr la Mânăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus, primind numele de Arsenie. A fost stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu şi apoi la Mănăstirea Prislop. În 1959 regimul comunist a desfiinţat mănăstirea Prislop și iar părintele Arsenie a fost alungat din mănăstire, fiindu-i interzis să slujească în România. Ulterior a fost arestat și închis la Jilava, apoi la Timişoara şi la Oradea, condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari şi la Canal.

Conform canoanelor ortodoxe, pentru a fi trecut în rândul sfinților, trebuie constată pe de o parte credința nestrămutată și neîndoielnică din timpul vieții, trebuie să existe evlavia populară, recunoașterea din partea poporului a sfințeniei persoanei. De asemenea existența unor daruri de la Dumnezeu cum sunt puterea de a fi martir pentru credință, puterea în fața primejdiilor sau chinurilor, pentru marturisirea dreptei credinte, puterea de a-si inchina viata unei trairi după învățătura lui Hristos, darul de a savarsi minuni in viata sau dupa moarte, puterea de a apara si sluji cu dragoste credinta si Biserica.

Părintele Arsenie de la Prislop a trecut la Domnul în data de 28 noiembrie deci aceasta ar trebui să fie data din sinaxar, conform tradiției ortodoxe care stabilește ca zi de sărbătorire a sfinților ziua în care aceștia au adormit și s-au născut totodată întru Împărăția lui Hristos.

Politică comentarii

Siteul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Totuși, de prea multe ori, exprimarea lor se face într-un mod extrem de agresiv, fără coerență, și denotă mai degrabă un patos extrem decât o atitudine rațională.

Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.

Comentarii de tipul "toți preoții sunt niște X", "am văzut eu pe unul care...", "biserica este doar...", nu aduc absolut nicio contribuție.

Comentariile anonime vor fi cel mai probabil șterse, mai ales dacă sunt agresive (de orice parte s-ar poziționa). Pentru mai multe detalii legate de politica noastră privind comentariile, citește aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *