„La Cuvioasa Parascheva singurul "risc" este vindecarea bolilor sufletești și trupești.”

„La Cuvioasa Parascheva singurul “risc” este vindecarea bolilor sufletești și trupești.”

|
11/10/2021
|
0 comentarii
|

„Era atâta liniște …și miros de smirnă și tămâie…și m-am regăsit în pacea și rugăcinea celor mulți. De aceea smerenia vine din acest sentiment de bună credință, din lacrimile și bucuria rugăciunii către Sfinții noștri toți.”

Aceasta este mărturia doamnei profesor doctor Carmen Dorobăț, unul dintre cei 20.000 de pelerinii ce au parcurs drumul de închinare și reculegere de la Cuvioasa Parascheva, în acest week-end la Iași .

„Atâtea flori, atâta pace – era o ruptură din această lume de forfotă și iureș. De aceea trebuie să fim în astfel de momente să ne rugăm!”, a îndemnat medicul. „Da, era ordine, toti pelerinii stăteau în liniște … distanța corectă, masca de protectie; era supraveghere în aceasta ordine asigurată, din câte am înțeles, de reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, ai Primăriei Iași împreună cu jandarmii de la Gruparea mobilă Bacău; ca specialist spun că prin ceea ce am văzut nu am simțit nici un dram de nesiguranță pandemică. Dumnezeu să ne ajute în rugăciunile noastre a tuturor!” a încheiat Prof Dr Carmen Dorobăț.

Și profesoara Grigoraș Adriana din Iași a observat, , în acest an, o schimbare la nivelul forțelor de ordine: „Mai mult decât atât, anul acesta jandarmii sunt creștini și ajută oamenii, vorbesc calm, frumos, transmit o stare de liniște și siguranță!”.

Un alt cadru medical, Corina Ramona Stanciu, specialist în biochimie la Spitalul de Urgență din Satu Mare, a mărturisit că riscul pelerinului de la Iași este vindecarea: „Sunt la Iași de ieri. Este o organizare ireproșabilă. La Cuvioasa Parascheva singurul “risc” este vindecarea bolilor sufletești și trupești.

O altă mărturie despre pelerinaj vine de la Alexandru Lungu: „Am fost student 4 ani la Iași, răstimp în care aproape zilnic pașii i-am îndreptat spre catedrala mitropolitană, acolo unde mi-am găsit refugiu de fiecare dată. Totuși nimic nu se compară cu pelerinajul de pe 14 octombrie.

Locuind în zona Alexandru cel Bun în perioada studenției, trecem pe lângă coada interminabilă întinsă pe km întregi, unde întâlneai credința în formă pură. Copii de mână sau în brațe cu părinții, bătrâni frumoși care păreau că preț de 15 ore, atât cât dura așteptarea până la racla așezată în curtea mitropoliei, răsturnau logica vârstei, mărturisind cu lacrimi în ochi că nu simțeau pic de oboseală.

Cum se va desfășura anul acesta pelerinajul închinat Sfintei Cuvioase  Parascheva de la Iași | Glasul Cetății

Am întâlnit oameni bolnavi care plecau din acel loc încărcați de spiritualitate, mai luminoși, găsind răspunsul prin simpla întâlnire cu Sfânta Parascheva. Au fost și agnostici, curioși de acea vibrație specială din jurul raclei, chiar dintre ei, cei mai mulți plecau schimbați.

Dincolo de superstițioșii care fac parte din tot acest peisaj, partea covârșitoare a pelerinilor erau martori a ceva aparte. Sunt voci care condamnă un astfel de eveniment, de neînțeles din perspectiva situației pandemice din țară, totuși un astfel de moment nu poate decât să cimenteze o realitate greu de destabilizat de toate vocile potrivnice, doar în jurul Sfinților și al credinței vii, mărturisitoare, pe care astăzi o aflăm mai ales în persoana pelerinilor neobosiți, boala poate fi învinsă și viața trăită cu nădejdea că toate sunt în mâna Bunului Dumnezeu!

Despre noi

Blogul nostru s-a născut în 2013, în contextul campaniilor de denigrare a valorilor creștine din presă și social-media. Mulțumim mult pentru că ai fost alături de noi și ne-ai dat puterea de a merge mai departe!

Dacă dorești să ajuți misiunea noastră, o poți face printr-o donație de 1$/lună pe Patreon: https://www.patreon.com/avereabisericii.

De asemenea ne poți scrie pe avereabisericii@gmail.com.

Doamne ajută!

Leave a Reply

%d bloggers like this: