Jurnaliștii adevărul.ro acuză populația că este bolnavă și nu construiește spitale sau școli

Jurnaliștii adevărul.ro acuză populația că este bolnavă și nu construiește spitale sau școli

|
05/02/2015
|
12 comentarii
|

Biserica_de_lemn_Cuvioasa_Paraschiva_Garbeasca_din_satul_Starchiojd_comuna_Starchiojd_judetul_Prahova_Romania_1

Cotidianul adevărul.ro a publicat astăzi o serie de articole, toate pe aceiași temă, pe marginea vechii obsesii a comparației numărului de biserici din România cu numărul de școli și spitale.

Iarăși în același stil evident păritinor, lipsit de obiectivitate și luciditate critică, cu care presa din România ne-a obișnuit deja în prea multe rânduri. Aceleași titluri aruncate evident pentru a crea disensiune, de a crea scandal, de a dezinforma populația și de întreține și accentua o aversiune irațională și nejustificată împotriva Bisericii.

Unul dintre articole, cu titlul “Ialomiţa se roagă excesiv, învaţă prea puţin şi are sănătatea şubredă”, conține o afirmație de o brutalitate inumană incredibilă:

“Alte cifre arată mulţi dintre ialomiţeni sunt analfabeţi funcţionali, suferă de afecţiuni cronice, însă merg regulat să spovedească sau să se împărtăşească.”

Este inimaginabil! Un jurnalist acuză oamenii că suferă de “afecțiuni cronice” însă merg regulat să se spovedească și să se împărtășească.

Ideea transmisă este simplă: Biserica este vinovată pentru starea sistemului de sănătătate și învățământ. S-au construit biserici în loc să se construiască școli și spitale.

În condițiile în care școlile se închid din lipsa copiilor și nu a banilor. În condițiile în care construcția, întreținerea, logistica și cheltuielile de personal sunt de sute de ori mai mari pentru o școală sau un spital decât pentru o biserică. În condițiile în care statul plătește 60% salariul unui singur preot la o biserică, iar într-o școală lucrează zeci și zeci de oameni, de la director, profesor, paznici, curățenie etc.

Să construiască populația spitale și școli?

Cum poate fi comparată o biserică cu un spital în condițiie în care numai construcția unui spital costă mai mult de jumătate din bugetul anual alocal cultelor. În condițiile în care echiparea unui spital cu toată logistica necesară și întreținerea ei este incomparabilă cu cea a unei biserici.

În condițiile în care NU statul construiește biserici. Suma alocată de stat pentru construcția unei biserici nu depășește niciodată 20%. Și cum suma aceasta oricum este mică în comparație cu construcția unei școli sau a unui spital, nici 5 biserici construite nu ar echivala construcția unui singur spital. Nu mai vorbim de restul cheltuielilor.

Și apoi vorbim de personal. Se compară salariul BRUT al unui doctor cu cel al unui preot? Este de ajuns un doctor într-un spital? Nu! O biserică are, în general un singur preot. Un spital are nevoie de zeci de doctori, de zeci de asistenți, de aparatură, de specialiști de toate tipurile.

Un spital în fiecare sat?

Fiecare sat, fiecare comună, fiecare orășel are cel puțin o biserică. O biserică este un loc în care oamenii merg regulat. Oameni bătrâni, oameni bolnavi, oameni sănătoși. Nu te urci în mașină ca să parcurgi zeci de kilometri ca să mergi Duminica la Biserică așa cum ai face-o în caz de nevoie pentru a ajunge la spital. Există multe sate în fiecare județ din România. Este firesc ca fiecare sat să aibă propria biserică. Ar fi oare normal să existe un spital complet echipat în fiecare cătun din România? Firește că nu.

Și nici școală, în condițiile în care numărul de copii de la sate scade vertiginos.

Nu există suficiente școli în România? Nu au loc copiii în clase?

Deși nicio problemă a sistemului de învățământ, a numărului de școli, a școlilor închise, a dotării acestora, nu se datorează în niciun fel construcției bisericilor, ne putem pune și întrebarea cât se poate de firească dacă numărul școlilor reprezintă într-adevăr o problemă atât de gravă. Adică dacă școlile sunt insuficiente ca număr. Din moment ce se închid școli, este clar că nu avem prea puține. Dacă ar fi fost prea puține, nu s-ar fi închis. Se închid din lipsa copiilor, în zone slab populate sau îmbătrânite.

Există și un număr considerabil de biserici care nu sunt funcționale din același motiv. Fie sunt în zone slab populate fie nu există preot care să slujească curent în acea biserică. Dar o biserică poate funcționa și cu un număr mic de oameni, 10-20, dar de toate vârstele. O școală nu poate funcționa cu 10-20 de copii între 6 și 18 ani. Ar fi 2-3 copii în fiecare clasă, ori așa ceva nu este posibil.

O presă muribundă și înfometată de scandal

Ce poate fi în mintea acestor jurnaliști care simultan scriu despre miliardele de EURO care sunt cheltuiți de stat pentru construcția vădit ineficientă de autostrăzi, sau despre sumele enorme de bani cheltuite de primării pentru borduri și panseluțe, sau despre evaziunile fiscale desfășurate de politicieni și primari peste tot în țară, și, în același timp, acuză efectiv oamenii simpli care, prin donațiile lor, ajută la construirea de biserici?

Cum poate presa, în cunoștință de cauză, să acuze populația că nu construiește școli? Cum pot acești jurnaliști să nu aibă decența și minimul de etică profesională să înțeleagă că nu populația este datoare să construiască spitale și școli. Nu numai că nu sunt datori, dar este și ilegal.

Jurnaliștii Adevărul care au semnat astăzi aceste articole “atact” au aruncat pur și simplu cu niște cifre, fără niciun fel de judecată sau de simț critic. Fără niciun fel de etică profesională. O mizerie jurnalistică care nu face altceva decât să arate starea muribundă profesional și etic a presei românești.

Politică comentarii

Siteul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Totuși, de prea multe ori, exprimarea lor se face într-un mod extrem de agresiv, fără coerență, și denotă mai degrabă un patos extrem decât o atitudine rațională.

Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.

Comentarii de tipul "toți preoții sunt niște X", "am văzut eu pe unul care...", "biserica este doar...", nu aduc absolut nicio contribuție.

Comentariile anonime vor fi cel mai probabil șterse, mai ales dacă sunt agresive (de orice parte s-ar poziționa). Pentru mai multe detalii legate de politica noastră privind comentariile, citește aici.

 • iuli

  De ce oare nu se vede ca in tara asta oamenii care au facut ceva sunt preotii? Se pare ca ei sunt buni manageri daca se vede ce au facut in 25 de ani, iar politicienii au distrus(scoli, spitale).Cel putin banii nu au ajuns in conturi din Elvetia sau te miri pe unde. Iata ca se vede ce face biserica,era bine daca se vedea si din partea ,,politichiei” romanesti tot asa!

 • Loredana

  Un răspuns clar și corect, pentru atei și inculți care fac afirmații și pun întrebări jignitoare către creștini și biserică! Jurnaliștii ar trebui să învețe la școală, dacă nu au învățat ajung să scrie doar articole de doi bani și să jignească lumea cu prostia lor!!!

 • adrian

  “Este inimaginabil! Un jurnalist acuză oamenii că suferă de “afecțiuni cronice” însă merge regulat să se spovedească și să se împărtășească.”

  Nu mai rastalmaciti ce transmit altii foarte clar. Nu acuza pe nimeni, ei chiar spun ca sunt oameni bolnavi cu afectiuni cronice in acele zone care au nevoie de ingrijire medicala. Nu au folosit informatia pe post de jignire cum insinuati voi!

  “Ideea transmisă este simplă: Biserica este vinovată pentru starea sistemului de sănătătate și învățământ. ”

  Da, e partial vinovata. Banii pt biserici puteau fi folositi in scopuri mult mai folositoare, de exemplu renovarea spitalelor, salarii mai mari la medici, etc.

  “În condițiile în care școlile se închid din lipsa copiilor și nu a banilor.”
  Biblia spune: crede si nu cerceta. Se pare ca urmeaza acest sfat biblic.

  • Adrian, caută pe http://bibliaortodoxa.ro pasajul “crede și nu cerceta” și apoi mai vorbim de răstălmăciri.

   Biserica nu e vinovată de lipsa spitalelor și de salariile mici ale medicilor. Faptul că tu consideri că este total nefolositoare biserica nu îți dă dreptul să judeci asta pentru toată populația. Statul cheltuie enorm de mulți bani în alte direcții. De ce nu spui “în loc să se planteze panseluțe în București, să se fi dat acești bani spitalelor și medicilor”? Niciodată ASUR nu a făcut o astfel de campanie, dar găsesc să se ia de banii pe care îi primește Biserica. La un salariu mediu BRUT de 2200 RON, contribuția anuală către sănătate este 1500 RON iar către culte 30 RON. Asta din banii tuturor cetățenilor, nu numai a celor 0.2% care s-au declarat necredincioși. Sunt banii noștrii într-o foarte mare măsură. Și statul secular îi cheltuie pe borduri și panseluțe. Și vin unii, care cred ce scrie pe facebook și nu cercetează, și aruncă cu cifre și sume fantastice de sute de milioane de EUR.

   Scuză-mă, dar încă aștept o critică decentă la adresa bisericii care să nu conțină nici fantasmagorii și nici înjurături.

  • mb

   Domnule Adrian,vinovata nu e Biserica,vinovata e mama dumitale care nu te-a invatat nimic despre Dumnezeu si despre Biserica.No offense,presupun ca faci parte din generatia tanara,generatia”eu”,cum o definesc unii Parinti-e normal -din punctul dumitale de vedere(care ti se pare obiectiv) sa crezi ca sunt spitale prea putine si Biserici prea multe.Daca-i asa,dece insusi statul a inchis asa de multe spitale?Dece nu te intrebi cata incredere mai are omul in doctori care,daca nu le dai cat cer,te lasa sa mori pe masa de operatie?Si dece crezi ca oamenii ar trebui sa fie obligati sa doneze bani pentru constructia de spitale noi,atata timp cat statul roman plateste 80 milioane(vechi) PE LUNA pensie unor sportivi care-CULMEA!!!-AU MUNCIT 9(NOUA) ANI ca sa aiba DREPTUL la astfel de pensie de la 20 de ani?La asta si la alte multe faradelegi-ca iertarea datoriilor de miliarde de dolari facute datornicilor straini- vad ca nu te referi,numai Bisericile -numarul lor-te revolta.Sa ma ierte Bunul Dumnezeu,dar cateodata,cand citesc “scrieri” din astea,ca si articolul revoltator criticat in articolul prezent,am un fel de satisfactie sadica gandindu-ma cum va veti convinge(dvs.,scriitorii) pe propria piele pe lumea cealalta cata “dreptate” ati avut.Si te rog nu mai cita Biblia din auzite.Citeste-o si vezi daca scrie undeva ce pretinzi dta.ca spune-dupa cum ti-au mai spus si ceilalti comentatori.

   • “Domnule Adrian,vinovata nu e Biserica,vinovata e mama dumitale care nu te-a invatat nimic despre Dumnezeu si despre Biserica.No offense,presupun ca faci parte din generatia tanara”

    Fantezii, domnule anonim mb.
    Mama m-a dus la biserica pana la 18 ani, parintii mei sunt oameni foarte credinciosi.

    Eu fac parte din generatia si oamenii care se bazeaza pe dovezi si logica. Si nu fac din credinta oarba o virtute.

    “am un fel de satisfactie sadica” da esti un bun crestin iubitor

    Si ca sa vorbim mai exact despre ce scrie in biblie da click pe numele meu sa vezi acolo niste versete din biblie.

 • Orthodox

  Unde scrie in Sfanta Scriptura : “crede si nu cerceta?” Sunt foarte curios?
  In schimb scrie :”cercetati scripturile caci acelea sunt cele care vorbesc despre Mine”.
  Dar hai sa nu vorbim despre avioane cand nu stim decat conduce masina!

 • ploscaru

  Biserica,scoala si spitalul sun mana-n mana.Ne legam de nr bidericilor care sunt toate pline duminics si-n zilele fe sarbatoare.Dar nr discotecilor,al barurilor,al tuturor lucrurilor care ne-au intoxicat noile generatii nu-l spune nimeni.

 • Florin Fagetan

  Am citit articolul si il recomand ca exemplu de inconsistenta logica. Cateva argumente: un spital la 500 de oameni este necesar doar pentru cazuri grave de supraexpuneri la astfel de articole, altfel ajunge un dispensar intr-un sat unde exista o scoala si o biserica (a se vedea aici o prima incercare de manipulare a statisticilor); nu este relevata încă articol sursa statisticilor de unde deduc faptul ca e o stire de genul ” un grup de cercetatori englezi au descoperit ca gainile pot naste pui”; autorul articolului pare suparat pe BOR ca un cetatean a hotarat sa-si cheltuiasca din avut sa construiasca prea multe biserici intr-un sat ( ar putea fi suparat cel mult pe cetateanul respectiv); si acum cel mai comic : zice in articol ca crestinii din Slobozia se roaga in exces, se spovedesc si se impartasesc in ciuda starii precare de sanatate si a lipsurilor ( pai nu stiu cu ce comisie de academicieni a stabilit masura legiuita de rugaciune si dupa toate definitiile ortodoxiei oamenii aia sunt crestinii perfecti). Vreau si eu sa ma mut la Slobozia poate ma apuca si pe mine niste excese de astea.

 • jurnalistii se raporteaza la exemplele Sf Vasile cel Mare, Nicolae s.a.

  Noi ii cinstim doar cu buzele sau le si urmam exemplul?

 • Madalin

  Din fericire, mai exista si altfel de jurnalisti la Adevarul, care reactioneaza la aceasta campanie:
  http://adevarul.ro/moldova/actualitate/haideti-demolam-bisericile-construim-scoli-spitale-1_54d5cd6b448e03c0fd5bf61a/index.html

 • Maria

  Scoli si spitale erau intr/o anumita masura suficiente, dar s/au degradat cu timpul.In loc sa le reabiliteze si sa construiasca altele, le/au inchis,in special spitale, pt. ca deveneau f. costisitoare, iar banii pe care ii adunau de la populatia asta bolnava, nu le ajungeau pt. propriile afaceri si conturile din strainatate.Cine este dator sa construiasca scoli si spitale, preotii sau demnitarii care ne conduc si cheltuie banii intregului popor dupa bunul plac? Nu ne vor inteligenti si sanatosi.In schimb, daca preotii au depus eforturi adunind banut cu banut, au renovat si construit Biserici nu e bine. Bate la ochi. De unde au bani? Ei n/au reusit sa termine o autostrada (unde se pot ingropa cei mai multi bani), iar preotii fac Biserici!Ce tupeu!Daca la sanatate trupeasca nu prea mai avem speranta, macar putina sanatate si mangaiere sufleteasca sa obtinem.Daca prin scoala dezvoltam inteligenta, prin Biserica si credinta ne vine si intelepciunea. Deci avem nevoie de Biserica, asa cum avem nevoie de scoli si spitale. Apoi, daca in scoli educatia si moralitatea este asa cum se vede, doar credinta ar mai putea opri distrugerea acestei natiuni care s/a nascut crestina.Ne pricepem la critici, ne numim crestini, dar ma intreb oare citi suntem crestini cu adevarat pt. a intelege importanta Bisericii? Pt. asta e nevoie sa studiem cit mai mult din cartile Sfintilor Parinti, sa fim crestini practicanti si sa incercam sa vedem barna din ochiul nostru, nu paiul din ochiul celuilalt.