Sari la conținut
Prima pagină » ÎPS Teodosie a împărtășit credincioșii în timpul Liturghiei: „Împărtășania nu este mâncare și băutură firească, este Hristos prezent real!”

ÎPS Teodosie a împărtășit credincioșii în timpul Liturghiei: „Împărtășania nu este mâncare și băutură firească, este Hristos prezent real!”

ÎPS Teodosie a slujit astăzi Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța. La slujba religioasă au participat mai multe persoane iar cei care s-au pregătit, s-au împărtășit în momentul împărtășirii credinioșilor.

Arhiepiscopul i-a împărtășit pe credincioși în modul tradițional al bisericii ortodoxe, dintr-un singur potir, cu aceeași linguriță.

Conform unui comunicat al Arhiepiscopiei din Constanța, ierarhul a împlinit astfel o promisiune pe care a făcut-o credincioșilor în timpul perioadei de izolare, anume „că îi va aștepta la comuniunea cu Biserica, care se concretizează mai ales în sfânta împărtășanie, când se va relua accesul credincioșilor”.

În cele două luni de izolare ÎPS Teodosie a fost în fiecare seară, de la 12 noaptea, în rugăciune cu credincioșii din eparhie și nu numai, rostind Acatistul Maici Domnului sau alte rugăciuni. Media de conexiuni live a fost de 2.000-3.000 de persoane.

În slujba pentru cei trecuți la Domnul, de sărbătoara Paștele Blajinilor, ierarhul a pomenit nu mai puțin de 12.000 de oameni într-o rugăciune ce a durat patru ore neîntrerupte.

Slujba de astăzi s-a realizat conform autonomiei fiecărei episcopii în păstorirea clerului și credincioșilor, prezicează comunicatul Arhiepiscopiei.: „Este lucrarea lui Hristos în mijlocul credincioșilor, prin arhiereul care își exercită misiunea încredințată de Biserica lui Hristos.”

Referitor la problema împărtășirii, problemă care a venit din partea autorităților sanitare, comunicatul Arhiepiscopiei aduce lămurii prvind decizia de astăzi: „Discuția asupra linguriței a pornit eronat în spațiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentație publică, ci instituție de cult. Împărtășania nu este mâncare și băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viața veșnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim.

Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu și alimentele firești, iar împărtășania și dăruirea ei credincioșilor este atributul exclusiv al Bisericii”.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Un comentariu la „ÎPS Teodosie a împărtășit credincioșii în timpul Liturghiei: „Împărtășania nu este mâncare și băutură firească, este Hristos prezent real!””

  1. INTR-UN STAT NORMAL , ACEST PREOT AR FI FOST ARESTAT PENTRU ZADARNICIREA EFORTURILOR DE COMBATERE A PANDEMIEI. A SPUS CINEVA CA VIRUSUL SE TRANSMITE PRIN ALIMENTE ? NU. DAR LUNGURITA AIA , PLIMBATA PRIN ATATEA GURI , ASTA FACE. PAPA , DE CE NU FACE ASA CEVA ? PE PAPA NU L-AR PUTEA IMPIEDICA NICI-O AUTOROTATE , EL FIIND SI SEF DE STAT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii