„Hagia Sophia va fi transformată în moschee” - Președintele Erdogan

„Hagia Sophia va fi transformată în moschee” – Președintele Erdogan

|
28/03/2019
|
1 comentariu
|

Conform ultimelor informații anunțate de guvernul din Turcia, Muzeul Hagia Sophia din Istanbul va fi transformat într-o moschee. Președintele Recep Tayyip Erdogan a dezvăluit aceasta cu o săptămână înainte de alegerile locale din acest weekend.

Hagia Sophia, numită Ayasofya în Turcia, a fost catedrală ortodoxă și moschee în trecut. După ce a fost construită în 537 de către împăratul bizantin Justinian, după cucerirea Bizanțului a devenit în 1453 una dintre cele mai mari moschei ale islamului, sub Imperiul Otoman.

În anul 1934 Hagia Sophia a devenit muzeu printr-un decret al lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne. În noul statut secular adoptat de Ataturk, a fost permis credincioșilor tuturor religiilor să se bucure de clădire.

Statutul creează adesea tensiuni între musulmani și creștini, deoarece citirile coranului sau rugăciunile sunt uneori ținute în Hagia Sofia. Erdogan a declarat ieri că a fost o „mare greșeală” transformarea Ayasofyei într-un muzeu, declarație ce vine în contextul alegerilor de pe 31 martie și a campaniei lui Erdogan pentru partidul său, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP).

Schimbarea statutului va fi discutată după alegeri, a declarat președintele turc. Noua declarație vine în contradicție cu afirmația din 2013 când Erdogan a spus că nu va lua în considerare schimbarea statutului Hagia Sophia. Motivația a fost legată de faptul că „există o cerere” acum în rândul poporului turc pentru ca Hagia Sofia să fie din nou transformată într-o moschee.

Politică comentarii

Siteul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Totuși, de prea multe ori, exprimarea lor se face într-un mod extrem de agresiv, fără coerență, și denotă mai degrabă un patos extrem decât o atitudine rațională.

Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.

Comentarii de tipul "toți preoții sunt niște X", "am văzut eu pe unul care...", "biserica este doar...", nu aduc absolut nicio contribuție.

Comentariile anonime vor fi cel mai probabil șterse, mai ales dacă sunt agresive (de orice parte s-ar poziționa). Pentru mai multe detalii legate de politica noastră privind comentariile, citește aici.

Un comentariu la “„Hagia Sophia va fi transformată în moschee” – Președintele Erdogan

  1. Șerban says:

    Voia Domnului este de neoprit,daca Domnul vrea asa va fi daca nu,nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *