„Hagia Sophia va fi transformată în moschee” - Președintele Erdogan

„Hagia Sophia va fi transformată în moschee” – Președintele Erdogan

|
28/03/2019
|
1 comentariu
|

Conform ultimelor informații anunțate de guvernul din Turcia, Muzeul Hagia Sophia din Istanbul va fi transformat într-o moschee. Președintele Recep Tayyip Erdogan a dezvăluit aceasta cu o săptămână înainte de alegerile locale din acest weekend.

Hagia Sophia, numită Ayasofya în Turcia, a fost catedrală ortodoxă și moschee în trecut. După ce a fost construită în 537 de către împăratul bizantin Justinian, după cucerirea Bizanțului a devenit în 1453 una dintre cele mai mari moschei ale islamului, sub Imperiul Otoman.

În anul 1934 Hagia Sophia a devenit muzeu printr-un decret al lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne. În noul statut secular adoptat de Ataturk, a fost permis credincioșilor tuturor religiilor să se bucure de clădire.

Statutul creează adesea tensiuni între musulmani și creștini, deoarece citirile coranului sau rugăciunile sunt uneori ținute în Hagia Sofia. Erdogan a declarat ieri că a fost o „mare greșeală” transformarea Ayasofyei într-un muzeu, declarație ce vine în contextul alegerilor de pe 31 martie și a campaniei lui Erdogan pentru partidul său, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP).

Schimbarea statutului va fi discutată după alegeri, a declarat președintele turc. Noua declarație vine în contradicție cu afirmația din 2013 când Erdogan a spus că nu va lua în considerare schimbarea statutului Hagia Sophia. Motivația a fost legată de faptul că „există o cerere” acum în rândul poporului turc pentru ca Hagia Sofia să fie din nou transformată într-o moschee.

Despre noi

Blogul nostru s-a născut în 2013, în contextul campaniilor de denigrare a valorilor creștine din presă și social-media. Mulțumim mult pentru că ai fost alături de noi și ne-ai dat puterea de a merge mai departe!

Dacă dorești să ajuți misiunea noastră, o poți face printr-o donație de 1$/lună pe Patreon: https://www.patreon.com/avereabisericii.

De asemenea ne poți scrie pe avereabisericii@gmail.com.

Doamne ajută!

Un comentariu la “„Hagia Sophia va fi transformată în moschee” – Președintele Erdogan

  1. Șerban says:

    Voia Domnului este de neoprit,daca Domnul vrea asa va fi daca nu,nu.

Leave a Reply

%d bloggers like this: