Sari la conținut
Prima pagină » Guvernul din Grecia sancționează cu dosar penal participarea publică la Sfânta Liturghie

Guvernul din Grecia sancționează cu dosar penal participarea publică la Sfânta Liturghie

Grele vremuri trăim. Deși guvernul de stânga a căzut în Grecia, primul ministru nu a ascultat cererea sinodului și va sanctiona orice participare publică la Sfânta Liturghie cu dosar penal și amendă de la 5000 de euro/persoană, până la închisoare de la 1 la 5 ani.

În acest context Sfântul Sinod al Greciei a trimis următorul cuvânt:

„Conform enciclicei de luni, 16 martie, Sfântul Sinod al Greciei, deși duminică, în ședința extraordinară pe tema epidemiei , în prezența reprezentantului Ministerului Sănătății Publice (el însuși ctitor de biserici, n.n.), a hotărât în unanimitate, pe fondul măsurilor de prevenire a răspândirii virusului covid 19, încetarea tuturor slujbelor, Tainelor și Ierurgiilor în și în afara lăcașurilor de cult, cu excepția înmormântărilor și a Sfintei Liturghii, care urmează a se săvârși simplificat (adică fără utrenie, ci doar cu proscomidie, cu o durată de maxim 1 oră), primul ministru a fost în total dezacord, interzicând chiar și Sfânta Liturghie, în ciuda faptului că, cel puțin la data antideciziei, în Grecia nu s-a instituit Starea de Urgență.

Sfântul Sinod își exprimă profunda mâhnire cu privire la măsurile exagerate, care forțează Biserica la încetarea activității fundamentale, inclusiv misionare, deoarece, odată cu încetarea activității pastoral-liturgice, de mâine 18 martie până luni, 30 martie, se închid și cantinele săracilor.

Drept urmare:

1. Bisericile rămân deschise publicului conform programului obișnuit, numai pentru rugăciune personală, fără Cult public (credincioșii vin rând pe rând, păstrând distanța, aprind lumânare, se reculeg/roagă și pleacă).

2. Toate slujbele, inclusiv Sfânta Liturghie, începând de mâine dimineață și până luni, 30 martie, încetează.

3. Sfânta Liturghie se va oficia exclusiv în mănăstiri încuiate pe dinăuntru, și exclusiv pentru obștea monahală. Accesul laicilor este interzis cu desăvârșire.

Sfânta Împărtășanie se va administra la domiciliu, la cerere, exclusiv pentru bolnavii pe moarte.

4. Slujba înmormântării se va săvârși în locașurile de cult numai în prezența membrilor familiei răposatului. Parastasele rânduite se vor reduce la pomenirea simplă, cu coliva la mormânt, și nu în biserică. („Cu duhurile drepților… Tu ești Dumnezeu.. Slavă… Și acum…, Dumnezeul duhurilor… Că Tu ești Învierea… Veșnica pomenire + otpust” n.n.)

5. Agnețele mai înainte sfințite de Sâmbăta și Duminica trecută, pentru Liturghia Darurilor de miercuri și vineri, vor fi consumate exclusiv de preot, în altar, în absența credincioșilor, cu biserica încuiată, pentru prevenirea eventualelor cazuri penale.

6. Orice abatere de la aceste reguli impuse de către Guvernul Elen, se sancționează cu dosar penal și amendă de la 5000 de euro/persoană, până la închisoare de la 1 la 5 ani.

Sfântul Sinod al Greciei îndeamnă credincioșii la răbdare și supunere în rugăciune. ”

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii