Femeia în creștinism și în societatea seculară

Femeia în creștinism și în societatea seculară

|
20/09/2014
|
10 comentarii
|

“Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie.” (Facerea 1:27)

“Căci, câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi îmbrăcat. Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască, pentru că voi toţi una sunteţi în Hristos Iisus.” (Galateni 3:27-28)

woman praying

Nenumărate studii psihologice și sociale au arătat efectul benefic pe care religia îl are asupra psihicului și sănătății fizice a oamenilor. Deși lucrul acesta nu este ușor de măsurat, fiind necesară o serie complexă de indicatori, concluziile sunt clare și contrazic preconcepțiile comune în trecut cum că religia ar avea un efect preponderent negativ.

Alte studii au arătat că în ceea ce privește diferențele dintre bărbați și femei, femeile sunt mult mai predispuse spre un comportament religios. De asemeni, persoanele de culoare sunt mai religioase decât albii, dar și aici, femeile de culoare îi depășesc pe bărbați în ceea ce privește religiozitatea.

În același timp însă, când vine vorba de afecțiunile nervoase, femeile sunt mult mai predispuse spre anxietate sau depresie, în timp ce bărbații tind spre abuzul de substanțe sau comportament antisocial. Femeile diagnosticate cu depresie mai degrabă își vor internaliza emoțiile, ceea ce conduce la retragere, singurătate și depresie. Bărbații, pe de altă parte, mai degrabă își vor exterioriza emoțiile, ceea ce conduce la agresivitate, caracter impulsiv, comportament coercitiv sau revoltat.

Ce putem deduce din aceste studii este că femeile sunt predispuse spre religiozitate, și atunci când acest lucru se întâmplă, asta are un efect pozitiv asupra lor. Din contră, când religiozitatea lipsește, stilul de viață secular conduce la afecțiuni nervoase cum sunt anxietatea și depresia. Într-un mediu secular, acolo unde comporamentul persoanelor este slab sau deloc condus după norme etice semnificative, comportamentul agresiv al bărbaților conduce la un răspuns emoțional negativ din partea femeilor. Mediul competitiv, stresul, agitația zilnică care înconjoară individul în societatea puternic secularizată de astăzi este departe de a asigura un mediu de trai și dezvoltare personală benefic din punct de vedere afectiv.

Este creștinismul denigratoriu pentru femei?

Între cei care se declară atei sau fără credință, majoritatea sunt bărbați, aproximativ 70%. Deloc întâmplător, o opinie comună între necredincioși este aceea că credința religioasă este rezultatul unei manipulări, a fricii, a slăbiciunii intelectuale, a ignoranței și inculturii, a lipsei gândirii critice. Din această atitudine și din faptul că majoritatea celor credincioși sunt femei, rezultă că ateismul consideră despre femei că sunt mai slabe din punct de vedere intelectual, că sunt ușor de manipulat și atras în credințe religioase false, că nu sunt capabile de gândire critică și liberă.

Ateismul este, așadar, în mare măsură misogin. Dacă ar recunoaște în femei aceleași calități intelectuale și spirituale pe care le recunoaște bărbaților, bărbaților atei mai cu seamă, ar trebui să recunoască că femeile fac o alegere înțeleaptă când aleg să creadă și să se manifeste religios. Ceea ce contravine programului ideologic ateist.

Ceea ce contravine flagrant miturilor perpetuate de secole cum că misogin ar fi creștinismul. Din citiri trunchiate ale câtorva afirmații din Noul Testament, necredincioșii s-au grăbit să înțeleagă un loc secundar, inferior, al femeii în creștinism, refuzând să vadă contextul sau întreaga învățătură și istorie creștină.

Încă de la începutul răspândirii creștinismului, numărul femeilor care au adoptat noua credință a fost considerabil mai mare, lucru de altfel reproșat de gânditorii păgâni creștinismului. Aceștia vedeau în noua credință ceva demn de dispreț pentru faptul că punea pe aceiași treaptă valorică femeile și bărbații, sclavii și oamenii liberi, indiferent de rasă, vârstă, statut social, sănătate fizică. Lucru reproșat, de altfel, și de către Adolf Hitler creștinismului, la care nu suporta grija pe care o acorda persoanelor cu dizabilități de orice fel.

Singura modalitate în care se pot identifica poziții de inferioritate ale femeii în creștinism ar fi doar prin aplicarea unor judecăți specific seculare, bazate pe raporturi de putere. Astel, de exemplu, faptul că preoția este exclusiv masculină, este văzută ca o poziție de putere a bărbaților față de femei. Nimic mai fals. Preotul este povățuitor și nu dictator. Oamenii îl pot asculta doar de bună voie. Rolul său este în primul rând sacerdotal, de sfințire. Este chip al prezenței lui Hristos. Are autoritate în măsura în care își însușește atribuțiunile sale ca preot. În momentul în care se folosește de poziția sa pentru a obține privilegii de putere, de statut social, de avuție materială, încalcă însăși rațiunea și principiile fondatoare ale preoției.

Creștinismul nu are la bază raportul de putere al unui individ asupra altuia, așa cum este cazul gândirii politice seculare. Creștinismul se fundamentează pe principiul ascultării, inițiat de însăși Hristos, ca Fiul al Lui Dumnezeu și Om, prin activitatea Sa pe pământ. Ascultarea este opusul puterii. Ascultarea se desfășoară natural în dragoste și în libertate. Puterea este opusul libertății și al dragostei. Ascultarea femeii față de bărbat este posibilă numai și numai în prezența dragostei bărbatului pentru femeie. Orice manifestare a puterii, orice agresiune, micșorează dragostea sau o face practic imposibilă. Nu asta este creștinismul și nu asta recomandă Apostolul Pavel în epistolele sale, cum greșit este înțeles în lumea seculară.

Locul femeii în societatea secularizată

De la începutul modernității, odată cu ieșirea din Evul Mediu “întunecat”, cum le place seculariștilor să se exprime, femeia nu a avut în niciun caz o pozițe egală cu a bărbatului. Mult timp a trecut până să poată vota, să poată avea aceleași drepturi sociale sau același acces la educație. Secolul XX, mai cu seamă, a condus la o secularizare profundă a societății. A doua jumătate a secolului trecut a văzut o explozie industrială în domenii cum ar fi media, industria IT sau a divertismentului.

Domestic Violence

Astfel femeia a devenit obiect de expoziție în industria modei, fiind transformată ca tipar de frumusețe an după an spre măsuri greu accesibile femeii obișnuite. Firește asta nu a făcut decât să pună presiune psihologică asupra femeilor, cărora le este tot mai greu să îndeplinească standardele de frumusețe fizică contemporane. Exacerbarea libertinajului sexual, lucru de care ateismul este în mod special mândru prin promovarea drepturilor minorităților sexuale, a condus la o și mai mare depresiune între modelele de frumusețe promovate și situația reală a femeilor. Adolescentele și femeile sunt astfel forțate să accepte un comportament sexual nesănătos psihologic încă de la vârste fragede fiindcă așa se face, astea sunt vremurile, asta se vede în filme și la TV, așa e normal și nu e nimic greșit în asta. Rata divorțurilor crește an după an și, ironic, secularismul îi reproșează acest lucru creștinismului și nu sieși, pentru a justifica forme noi de mariaj, în practică mult mai instabile decât cele tradiționale.

Științele și ingineria prezintă încă foarte mari asimetrii între numărul de bărbați și femei. Un număr egal de femei și bărbați tind să înceapă cursurile într-o anumită direcție academică, dar femeile tind să renunțe pe parcurs într-un număr mai mare decât bărbații. Lucru valabil și pentru persoanele de culoare față de albi. În domenii cum este IT, matematica, filosofia, numărul de femei se situează în jurul a 20-30%.

Industria de divertisment și media perpetuează o imagine puternic sexualizată a femeii. Ironic, aceiași industrie care pentru audiență de scandal face reportaje despre corupția sau înapoierea bisericii. Aceiași industrie care comercializează și caricaturizează peste măsură sărbătorile religioase, cu superficialitate și banalitate.

În politică de asemeni femeile sunt slab reprezentate, posturile de conducere la care se accede în cea mai mare măsură prin jocuri de culise și mai puțin de imagine publică, sunt cel mai adesea ocupate de bărbați. Lucru valabil și în administrație sau mediul academic.

Nimic din toate acestea nu ne spune că poziția femeii ar fi în vreo măsură considerabilă mai bună decât cea pe care o are în creștinism. Mai mult decât atât, creștinismul nu are pretenția implementării unei ordini politice și sociale în lumea aceasta, așa cum au avut-o marile religii politice ateiste ale secolului XX, comunismul și nazismul, și de asemeni secularismul liberal-democratic. Nu creștinismul face legile și de aceea situația actuală i se poate reproșa exclusiv secularismului.

Politică comentarii

Siteul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Totuși, de prea multe ori, exprimarea lor se face într-un mod extrem de agresiv, fără coerență, și denotă mai degrabă un patos extrem decât o atitudine rațională.

Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.

Comentarii de tipul "toți preoții sunt niște X", "am văzut eu pe unul care...", "biserica este doar...", nu aduc absolut nicio contribuție.

Comentariile anonime vor fi cel mai probabil șterse, mai ales dacă sunt agresive (de orice parte s-ar poziționa). Pentru mai multe detalii legate de politica noastră privind comentariile, citește aici.

 • Feher Petru

  Nu-s toate, doar o parte la repezeala:

  [MODERAT: Apreciem că știi să dai copy/paste la repezeală, dar nu este aici locul să demonstrezi astfel de calități.]

  Principalul motiv pentru care femeile nu pot fi preoti in bisericile catolice si ortodoxe este motivul ca o preoteasa cu menstruatie ar “murdari”.

  Probabil ca cea mai mare piedica in calea emanciparii femeilor au fost anumite religii, printre care si cea crestina, fiind nevoie de doua razboaie mondiale in care femeile sa demonstreze ca sunt ,,folositoare,, pentru a fi recunoscute egale barbatului.

  • Câteva lucruri, pe lângă faptul că arunci cu citate pe nerumegate:

   1. Am vorbit de creștinism, nu de iudaismul de acum 2000-3000 de ani. Un lucru de care, se pare, mulți atei sunt incapabili intelectual, este să înțeleagă că multe din prescripțiile Vechiului Testament nu mai sunt normative în creștinism. Ține de o onestitate intelectuală să înțelegi ce critici. Tu pare că nici nu ai citit articolul ci te-ai repezit să dai mai departe ce ai citit pe interwebz.

   2. Menstruația este principalul motiv în imaginația ateist-vulgară. Aici se pare că nu mai ai niciun citat de aruncat la repezeală dintr-o lucrare teologică unanim recunoscută măcar într-una din ramurile creștinismului. Motivul pentru care femeile nu sunt preoți nu se datorează unei inferiorități ontologice, singurul aspect pe care îl discuta articolul. Nici bărbații nu pot face copii, dar asta nu îi face inferiori femeilor. Ateii să laudă cu cunoștințe din religie peste medie, dar se pare că nu se pot lăuda cu înțelegerea lor.

   3. Articolul nu neagă că există tendințe misogine între creștini. Martin Luther nu este relevenat nici măcar pentru protestantism care astăzi este spart în mii de confesiuni. Toma D’Aquino o fi relevant pentru catolicism, dar nu pentru ortodoxie, dacă într-adevăr l-ai citat corect, lucru de care mă îndoiesc serios.

   4. Până la marile războaie mondiale au trecut multe secole de modernitate în care religia nu a mai avut multe de spus. Și nu orice formă degradată de religie, sau creștinism, face acea religie/creștinismul responsabilă pentru atitudine indivizilor. Numai ateii sunt în stare să triumfeze asupra atitudinilor oricărui pomenește măcar cuvântul Dumnezeu, și îl găsește reprezentativ pentru “religie”, numai și numai ca să aibă motiv de self-trimfalism gregar.

   5. Nici după WWII femia nu a devenit egală bărbatului în lumea seculară. Am dat câteva exemple de ce, dar nu te-ai atins de ele. Sau poate pui numărul mic de femei din matematică sau IT pe seama faptului că programatorii sunt religioși și bigoți?

   • Feher Petru

    Ai cenzurat copy/paste-ul meu fiindca deranjeaza.

    ,,Un lucru de care, se pare, mulți atei sunt incapabili intelectual, este să înțeleagă că multe din prescripțiile Vechiului Testament nu mai sunt normative în creștinism.” Daca tu poti sa separi vechiul testament de noul testament inseamna ca Dumnezeu este schimbabil, ceea ce spune acum nu mai e valabil peste 1000 de ani. Daca Dumnezeu spune ca trebuie sa tai mana femeii care a atins din gresala testiculele altui barbat, atunci asa trebuie sa faci, indiferent ca este 2014. Daca nu faci intocmai inseamna ca avem o problema.

    Chiar nu stiu de ce nu exista preoti femei, ma dau batut.

    Nici ortodoxia nu e mai ,,feminista”, daca nasti o fata esti spurcata dublu fata daca ai naste un baiat.

    Numarul mic de femei din matematica sau IT se datoreaza lipsei de testosteron (printre altele), dar nici noi nu stam bine cu estrogenii, deci nu putem face copii. Fiecare cu ce e inzestrat.

    • Da, deranjează prin ignoranță și inutilitate.

     Nu Dumnezeu e schimbător, ci oamenii. Legea VT a fost dată după mii de ani de decădere morală. Încearcă și fă un efort să te documentezi despre poziția pe care o critici.

     La faza cu spurcatul dublu bați câmpii major. Încearcă să te abții că ne consumi cerneala de pe site degeaba.

    • Atena Alexa

     Faci parte din IT? Eu, da, sunt una dintre putinele femei din IT. Si iti pot spune clar ca lipsa respectului celor cu mult testosteron fata de cele cu mult mai putin are o pondere destul de mare si deloc de neglijat in motivatia numarului mic de femei in IT. Nu este singurul motiv, nu este nici cel decisiv, dar, daca ar lipsi, s-ar vedea clar o diferenta.

     • Atena Alexa

      decisiv….nu deciziv

 • Feher Petru

  Se dau doua norme morale din VT, pe ce criterii alegi una ca fiind de actualitate si cealalta nu?

  …dacă e băiat starea de necurăţie durează 40 de zile (7 + 33 – cf. Levitic 12:2-4), dar dacă e fată durează dublu, 80 de zile (14 + 66 – cf. Levitic 12:5)…

  Ai avut ocazia sa mergi cu sotia ta, dupa ce a nascut, undeva la tara si sa nu fii primit in casa fiindca nu are molifta facuta?

  • iatagan

   Q.E.D.:
   “Se dau doua norme morale din VT, pe ce criterii alegi una ca fiind de actualitate si cealalta nu?”

   “Am vorbit de creștinism, nu de iudaismul de acum 2000-3000 de ani. Un lucru de care, se pare, mulți atei sunt incapabili intelectual, este să înțeleagă că multe din prescripțiile Vechiului Testament nu mai sunt normative în creștinism. Ține de o onestitate intelectuală să înțelegi ce critici. Tu pare că nici nu ai citit articolul ci te-ai repezit să dai mai departe ce ai citit pe interwebz. “

 • Pingback: Studiu – Tineri în România: griji, valori, aspirații și stil de viață | Averea Bisericii()

 • Pingback: 40 de zile pentru viață! Teroriștii răspund cu “pumni”, vandalism și sofisme | Averea Bisericii()