Educația religioasă în școlile publice - un drept dar se poate și mai bine

Educația religioasă în școlile publice – un drept dar se poate și mai bine

|
13/06/2014
|
0 comentarii
|

Scoala_si_biserica_de_lemn_din_Cidreag

Zilele acestea, în urma unui parteneriat între Biserica Ortodoxă Română și Ministerul Educație Naționale, s-a iscat iarăși o întreagă discuție legată de predarea confesională a religiei în școlile publice din România.

Desigur, cum este aproape regulă în societatea românească, discuțiile sunt departe de o dezbatere civilizată. S-a ajuns până acolo încât un actor într-o emisiune PrimaTV a avut recent o ieșire la scena de o sălbăticie verbală rar întâlnită. Nici nu poate fi reprodus aici sau în orice cadru civilizat ce a avut de spus acea persoană. Trist este că atitudinea lui este des întâlnită, cu sau fără limbajul extrem de violent. Incultura, insensibilitatea, intoleranța, agresivitatea, încrâncenarea, sunt caracteristici frecvente ale discursului public în privința locului ocupat de religie în spațiul public. O altă parte din societatea civilă s-a isterizat, fără motiv credem noi, de presupusa secretizare a acordului încheiat între minister și Biserică.

Grupul pentru Dialog Social, spre onoarea sa, a organizat o dezbatere publică la care au participat atât reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, ai Secretariatului pentru Culte, dar și reprezentanți ai altor culte, intelectuali și jurnaliști.

S-au atins mai multe puncte de discuție, majoritatea convergând spre felul în care gestionează și se implică Biserica Ortodoxă Română în învățământul religios din România, și ce ar putea face mai bine. Firește s-a ajuns foarte repede cu discuția la calitatea manualelor, aspect sesizat în repetate rânduri în presă, uneori just, deseori nu foarte.

Însă un lucru care a devenit repede evident a fost aceea că principalul răspunzător pentru calitatea manualelor, și nu numai a celor de religie, este Ministerul Educației, prin procesul de realizare și aprobare a manualelor alternative. De aceea nu numai manualele de religie suferă din punct de vedere al calității grafice și al conținutului, ci toate manualele. Multe sunt învechite informațional. Tipografic sunt dezastruoase, lucru de evidentă gravitate pentru sănătatea copiilor care trebuie să le folosească zilnic.

Ca impresie generală, cred că Biserca Ortodoxă Română, cu toate lucrurile pe care trebuie să le îmbunătățească în activitățile și luările sale de poziție, este prea des pusă răspunzătoare pentru multe lucruri care cad sub responsabilitatea noastră a tuturor celor care ne considerăm creștin-ortodocși. Biserica este corpul lui Hristos format din întreaga comunitate, nu numai cea a clericilor și a ierarhilor. Fiecare dintre noi are responsabilitatea transmiterii mesajului Evangheliei, începând din familie prin educația sănătoasă oferită copiilor, și sfârșind prin implicarea și activitatea publică în societate.

Politică comentarii

Siteul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Totuși, de prea multe ori, exprimarea lor se face într-un mod extrem de agresiv, fără coerență, și denotă mai degrabă un patos extrem decât o atitudine rațională.

Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.

Comentarii de tipul "toți preoții sunt niște X", "am văzut eu pe unul care...", "biserica este doar...", nu aduc absolut nicio contribuție.

Comentariile anonime vor fi cel mai probabil șterse, mai ales dacă sunt agresive (de orice parte s-ar poziționa). Pentru mai multe detalii legate de politica noastră privind comentariile, citește aici.