Dumnezeu a creat Universul "doar" pentru noi

Dumnezeu a creat Universul “doar” pentru noi

|
10/01/2015
|
10 comentarii
|

“La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul. Toate prin El s-au făcut; şi fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut. Întru El era viaţă şi viaţa era lumina oamenilor.” (Ioan 1:1,3-4)

Andromeda_Galaxy

Una din multele direcții din care este atacată credința în existența lui Dumnezeu și faptul că Dumnezeu ar fi creat omul și Universul, ar fi aceea că, în acest Univers mare și rece, este absurd să gândești că Dumnezeu ar fi creat miliarde de galaxii, cu miliarde de stele și planete, doar pentru noi. Doar pentru niște ființe așezate într-una din aceste galaxii, pe una din aceste multe planete, infime ca dimensiune în comparație cu imensitatea spațiului care ne înconjoară.

Și cred că acest tip de critică greșește din cel puțin două privințe. Prima ar fi o confuzie logică între valoarea unui lucru și dimensiunile lui. A doua privința ar fi faptul că nu suntem “doar” noi. Și am să mă explic imediat ce vreau să spun prin asta.

Prima greșeală comisă prin această critică ar fi trebuit să fie evidentă unui om care se consideră rațional. Un kilogram de aur costă mai mult decât 1.000 de kilograme de carton. Deci dimensiunea, cantitatea, nu este determinantul exclusiv a valorii unui obiect. Calitatea lui contează cel puțin la fel de mult. În primul rând fiindcă calitatea face diferența între tipuri diferite de obiecte, de substanțe.

Și atunci putem să ne întrebăm: Ce valorează mai mult, un om sau o galaxie? Ce vom spune despre un om care alege, să ne imaginăm, să ucidă un alt om în schimbul tuturor bogățiilor conținute într-o galaxie? Toate planetele, toate mineralele, aurul, pietre prețioase, totul va fi al lui, doar dacă ucide un alt om pentru a fi singur cu acele bogății. Nu cred că este om rațional care să prefere să ucidă în schimbul unei bogății oricât de mari și o singurătate absolută.

De aceea cred că în ciuda dimensiunilor Universului, valoarea lui este practic nulă când o comparăm cu valoarea relației dintre două persoane. Cu atât mai mult când vorbim despre relația dintre persoane create, cum suntem noi oamenii, și persoane necreate, cum sunt persoanele Sfintei Treimi. Dumnezeu a creat Universul ca noi, contemplând ordinea, armonia și măreția creației, să cunoaștem și să ne apropiem de Creator. Nu este nimic egoist în a considera că noi suntem creația unei ființe infinite, necreate, existente din veșnicie, chemați la o existență veșnică, împreună și unii pentru alții în relație de iubire cu acest Dumnezeu care ne-a creat din iubire. Mai mult, în credință creștină, Fiul lui Dumnezeu Însuși S-a făcut Om pentru a-i apropia pe oameni de Dumnezeu mai mult decât am fi putut-o face prin simpla cunoaștere de la distanță, prin știință, să spunem.

Apoi, în ceea ce îl privește pe acel “doar”, când ni se spune că nu se poate ca Dumnezeu să fi creat Universul “doar” pentru noi, mai putem adăuga simplul fapt că nu e vorba doar de un om, sau de o mână de oameni. Chiar acum, pe Pământ, sunt 7 miliarde de oameni. De-alungul istoriei de pînă acum au trăit poate zeci de miliarde de oameni, și cine știe câți se vor mai naște de acum încolo. Face vreo diferență dacă aceste miliarde de oameni trăiesc pe o singură planetă din acest Univers sau dacă am fi fost distribuiți pe, să spunem, o mie de planete? Nu cred că face nicio diferență.

Nu suntem puțini și, mai profund, fiecare om este un univers în sine, cu propria lui dimensiune personală de necuprins. Omenirea s-a împărțit deja în atâtea limbi și culturi și neamuri. Niciun om dintre cei care trăiesc astăzi nu poate cuprinde toată această diversitate. Ce s-ar fi schimbat dacă trăiam pe mai multe planete? În primul rând, este foarte puțin probabil că am fi fost în stare să comunicăm unii cu alții, d-apăi să mai și călătorim de la o civilizație la alta, dat fiind faptul că ne despart mii de ani lumină distanță.

Și încă un lucru. Dumnezeu nu a creat numai oameni. A creat și îngerii, într-un număr neștiut de mare. Va veni timpul când oamenii și îngerii vor locui împreună într-un “pământ nou și un cer nou”, și vor înainta la nesfârșit în cunoaștere și dragoste, realitate în comparație cu care ce trăim noi astăzi, despărțiți fiind de timp și distanțe fizice și culturale, este vis și praf de stele trecătoare. Ca să folosesc o expresie a celor care găsesc mai mult confort în ideea că viața nu are niciun sens, dar trupurile lor sunt făcute din atomi din stele care au murit în urmă cu milioane de ani.

Sursă foto.

Politică comentarii

Siteul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Totuși, de prea multe ori, exprimarea lor se face într-un mod extrem de agresiv, fără coerență, și denotă mai degrabă un patos extrem decât o atitudine rațională.

Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.

Comentarii de tipul "toți preoții sunt niște X", "am văzut eu pe unul care...", "biserica este doar...", nu aduc absolut nicio contribuție.

Comentariile anonime vor fi cel mai probabil șterse, mai ales dacă sunt agresive (de orice parte s-ar poziționa). Pentru mai multe detalii legate de politica noastră privind comentariile, citește aici.

 • Mihainovici Cărunt

  Din punctul meu de vere,nu ar trebui sa ne intereseze ce e dincolo de noi atata timp cat nici pe noi nu ne putem intelege.E ca si cum ai vrea sa intelegi cum functioneaza o masina cand nu sti nici macar cum functioneaza o bicicleta. Oamenii sunt cel mai complex ,numai prin faptul ca ne gandim la alte lucruri atat de complexe dovedim inca odata cat de complexi suntem.Ar trebui sa ne vedem de viata asa cum e si sa ne bucuram de ea fara sa ne intrebam “ce e dincolo de noi”.Cat despre Dumnezeu,el se afla in oricine vrea sa-l primeasca dupa parerea mea, si daca un om crede cu adevarat,i se va rasplati acest lucru.Dar este mai usor sa pui intrebari decat sa crezi . Nu stiu cata relevanta are tot ce am spus eu aici dar sper sa nu va irosesc timpul .

  • Suntem complecși, dar asta nu înseamnă că nu ne înțelegem. Nu am mai putea vorbi și acționa dacă nu ne-am înțelege deloc.

   Putem să fim satisfăcuți de viața noastră, în anumite limite, dar nu cred că ne putem bucura cu adevărat culcându-ne pe o ureche și ignorând ce poate veni după moarte. Și dacă lui Dumnezeu îi pasă de noi, fiindcă spui tu că ne va răsplăti dacă credem cu adevărat, cu siguranță că nu ne-a lăsat așa să orbecăim în întuneric. Ca și creștini credem că El Însuși a venit ca să ne arate calea și să ne-o lumineze.

 • Feher Petru

  Bunicii mei si-au trait jumatate viata la lumanare, acum bunica isi priveste nepotul de pe tableta. Dumnezeul golurilor nu are putere de argument, ceea ce nu stim/intelegem inseamna ca nu stim/intelegem in acest moment.

  • Nu am folosit argumentul golurilor. Multă sănătate bunicii dumneavoastre!

 • Claudia Radu

  Voi stiti, nu, ca acu’ vreo 40-50 de ani au gasit intr-o cometa probe cu organisme extraterestre? In alte cuvinte, sunteti batuti in cap pentru faptul ca credeti ca sfanta Biblia (era sa zic ceva) are mai multa dreptate in ceea ce priveste “viata”in univers decat oameniii de stiinta, cu cerebel si microscop si rachete si chestii.

  • Dacă ar fi găsit nu s-ar mai căuta încă viață pe alte planete. Cel mai probabil sunteți dezinformată sau ați înțeles greșit descoperirea respectivă, dacă într-adevăr vorbiți despre o descoperire reală.

 • plecadite

  Credinţa într-un Dumnezeu, Dumnezeul cel Unul, Viu şi Adevărat este credinţa celui umil şi înţelept. Nu este credinţa celui mândru, a cărui mândrie îl face nesocotit. Aceasta deoarece el se zeifică pe el însuşi sau o altă creatură de-a Creatorului şi nicidecum pe Creator.

  • Vlad

   Credinta, in sensul religios, inseamna a lua ca adevarat ceva ce nu poate fi demonstrat ca veridic. Cum te face asta intelept?

 • jana

  Toti marii oameni de stiinta, filozofi,cercetatori, fizicieni, chimisti,matematicieni, naturalisti, muzicieni, pictori aveau credinta in Dumnezeu. Toti acestia nu au combatut existenta lui, ci au demnostrat puterea cu care stapaneste peste natura si peste om. Legea lui Darvin despre evolutia omului este o plasmuire a comunistilor atei pentru a-l desfiinta pe Dumnezeu. Legea lui Darvin demonstraza evolutia speciilor si nu a omului. Darvin nu spus ca omul se trage din maimuta.