De ce sunt alături de patriarhul Daniel? 3 ani de la incendiul din Colectiv

De ce sunt alături de patriarhul Daniel? 3 ani de la incendiul din Colectiv

|
03/11/2018
|
25 comentarii
|

“Atunci Iisus le-a zis: Voi toţi vă veţi sminti întru Mine în noaptea aceasta căci scris este: “Bate-voi păstorul şi se vor risipi oile turmei”.” (Matei 26:31)

8-patriarh_8339815fa5

E greu pentru unii cititori ai mei să înţeleagă de ce eu, care am cerut Patriarhului Daniel, printr-o scrisoare deschisă, să se retragă, care nu am făcut niciodată economie de critici când a venit vorba de actualul întâistător al BOR, sunt acum alături de el în încercarea la care este supus.

Sunt alături de Patriarh pentru că:

 1. Patriarhia a făcut exact ceea ce trebuia să facă în aceste zile de după accidentul din clubul rock: s-a rugat pentru răposaţi, a oferit asistenţă spirituală rudelor acestora, s-a rugat pentru cei răniţi, a încurajat donaţiile de sânge.
 2. Patriarhul nu avea de ce să meargă la clubul respectiv pentru a face vreun spectacol liturgic sau mediatic. Place sau nu, Biserica nu consideră cluburile ca fiind vreo plăcere curată. Cel mult una tolerabilă- de aceea nu se va gira niciodată genul de petreceri de club de către vreun ierarh.
 3. Acest lucru nu împiedica şi nu împiedică pe nimeni care frecventează cluburile să vină el în biserică, să încerce să o cunoască.
 4. Comunicatele de presă ale Patriarhiei au fost practic ignorate de mass-media, care a preferat să insiste în a prezenta atacurile venite în online şi nu numai contra Bisericii.
 5. Un prieten număra pe 4 site-uri cunoscute de ştiri, zilele acestea, 14 articole negative cu privire la BOR în chestiunea accidentului de la club. Autorităţile locale erau gratulate cu 6 articole negative, cele centrale cu 6 articole negative, iar patronii clubului erau „urecheaţi” în doar patru articole.
  Dacă aceasta nu e campanie mediatică negativă, atunci ce o mai fi?
 6. Incoerenţa atacurilor la adresa BOR şi a Patriarhului era fascinantă. Însă cel mai tare fapt este acela că mass-media şi anumite voci cu autoritate în online s-au străduit să lase impresia că BOR e de vină pentru accidentul din timpul concertului rock.
  Complet ilogic, dar o manipulare care s-a dovedit eficientă.
 7. Ieşirea arhiepiscopului romano-catolic Ioan Robu, patetică, stupizică, ieftină (arhiepiscopul în genunchi pe asfalt, legămintele de luptă anticorupţie, etc.) nu m-au convins că ieşirea Patriarhului ar fi fost o soluţie. Ba din contră.
 8. Nu cred că ateii şi seculariştii au vreun drept moral sau competenţă să stabilească ce şi cum să se reformeze Biserica, ce program trebuie să aibă ierarhii, când, cum şi unde să se roage.
 9. Campania aceasta a preluat imediat lozinca mincinoasă şi periculoasă prin anti-creştinismul său mascat, care numără bisericile şi spitalele şi duce la concluzii de-a dreptul bolşevice- numai comuniştii au confiscat biserici să facă din ele cămine culturale, dispensare, depozite….
 10. Biserica nu trebuie să „bată palma” chiar cu riscul de a nu fi la modă. Experienţa catolică post- Vatican II, care a aruncat Catolicismul în cea mai neagră epocă spirituală a istoriei sale, este o lecţie dureroasă la care ortodocşii e bine să ia aminte.
 11. În general nu e bine să încurajăm nedreptatea, prostia, manipularea şi ticăloşia pentru a obţine rezultate punctuale. Nu de alta, dar nicio nedreptate şi prostie, odată câştigătoare, nu vor rămâne singure- vor face şi mai multe nedreptăţi, şi mai multe prostii.
 12. Nu sunt deloc un necunoscător, ba chiar sunt un atent observator al schimbărilor dramatice din societatea occidentală (căreia îi aparţinem), care după ce au avut un pronunţat caracter a-creştin, acum devine explicit anti-creştină.
  Genul de campanii gândite pentru decredibilizarea Bisericii nu sunt specifice doar României. Iar cine a urmărit cum a fost distrusă în diverse campanii Biserica Catolică, poate remarca uşor reţeta şi aici, în România zilelor noastre.
 13. Acesta este motivul pentru care, cu riscul de a părea gică-contra, am fost contra felului în care USL a încercat să răstoarne pe Băsescu în 2012, deşi îl doream pe Băsescu scos din politică, am fost contra manipulărilor cu ifose civice, am devenit clar anti-restauraţie, dacă aceasta presupune o succesiune monarhică ce încalcă tradiţia şi regulile monarhiei române. E motivul pentru care nu voi gira niciun moment epurarea clasei politice corupte româneşti, prin metoda „justiţiară” a DNA.

Este şi motivul pentru care, în aceste zile, sunt alături de Patriarhul Daniel.

Sursa: bogdanduca.wordpress.com

Politică comentarii

Siteul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Totuși, de prea multe ori, exprimarea lor se face într-un mod extrem de agresiv, fără coerență, și denotă mai degrabă un patos extrem decât o atitudine rațională.

Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.

Comentarii de tipul "toți preoții sunt niște X", "am văzut eu pe unul care...", "biserica este doar...", nu aduc absolut nicio contribuție.

Comentariile anonime vor fi cel mai probabil șterse, mai ales dacă sunt agresive (de orice parte s-ar poziționa). Pentru mai multe detalii legate de politica noastră privind comentariile, citește aici.

 • And

  Penibil, nu ai cum sa judeci un arhiepiscop doar pentru ca a îngenunchiat, foarte bine a făcut, exista și umilință în Biblie. Isus însăși a îngenunchiat! Iar BOR are departament de PR, au ratat evenimentul. Pana la urma vorbim de imagine și credibilitate. Foarte bine lasă să scadă biserica, nu suntem în evul mediu, are cea mai mare încredere din partea populației. Încă vre-o 20% în jos și se poate impozita!

 • Impotriva Taranoilor

  bine si corect scris

 • Roxana A

  Foarte corect si bine punctat! Aceleasi ganduri le impartasesc si eu mai ales in aceste zile in care Biserica Ortodoxa Romana si conducatorii acesteia sunt atat de criticati! Ma doare sufletul cand vad ca atatia romani, si in special tineri, se indeparteaza de la adevarata credinta si de la invataturile acesteia si aduc acuze si jigniri, in loc sa ne intoarcem, cu totii, cu fata catre Dumnezeu, sa ne cerem iertare si sa-L rugam sa aiba grija de noi si de poporul nostru…

 • classic

  La punctul 2, inlocuiti “club” cu “locul unei tragedii” si vedeti cum suna.

 • Virgil Viziteu

  In sfarsit cineva cu capu pe umeri,

 • geo
 • Virgil Viziteu

  Da va rog sa va opriti , aici fac referire la mas media ei nu stiu ce sa mai faca sa aiba audienta, a inceput sa dea in Preoti , ca na venit sa faca slujba in fata clubului, da sa va zic eu de ce na venit , pt ca se roaga in taina ca sa fie primita rugaciunea la Dumnezeu pt ca Preoti asa se roaga nu in public in fata camerelor de loat vederi asa cum vteti voi , asa e la ortodocsi daca nu stiati , si nu mai bagati cutitu in rana , facand scandal pe tema asta, nimic de zis e strigator la cer ce s-a intamplat, cred ca si ce l mai crunt om sa induiosat de ce mare suferinta a fost acolo , da sa nu incepem sa facem scandal din asta asa cum vrea mas media, sa faca audienta prin a manipula oameni , ce credeti ca rezolvati? Va zic eu, nimic pt ca nu mai pute ti sa aduce ti oameni aia care s- au dus inapoi , iar acu face ti scandal vorbind la tv de dreptate , da dreptatea se face de oameni care sunt lasati de Dumnezeu sa faca asta, si daca nu o fac , constinta lor este incarcat , iar noi trebue sa fim buni sa dam bunatate ca sa primim bunatate , am vazut la tv ca se zici asa , ” sa schimbam ce nu sa schimbat in 25 de ani” dar sti ti cum? Va zic eu . Sa daruim bunatate ca cela care o primeste sa daruiasca si el la randu lui bunatate si asa din bunatate in bunatate sa fim mai buni , nu santem noi cine sa judecam ce si cum doar Dumnezeu o poate face , daca vrem binele sa fim buni nu sa facem scandal , ca sa va zic ca tot ce se intampla e din cauza noastra ca santem rai, dar sa nu uitam ceva sintem oameni cu toti gresim , intr o mica sau mai mare masura, dar gresim pt ca nu se eczista omu perfect, perfect este doar Dumnezeu , nu mai judecati ce si cum face, ca toti gresim. Lasa ti Preoti sa se roage in taina ca sa ajunga rugaciunea lor la Dumnezeu, ca da rugaciunea lor face de miliarde de ori mai mult bine decat voi care va laudati la tv ce face ti , asta nu inseamna solidaritate ci mandrie, mas media oprestete . Va rog sa ma ertati daca vam jignit cu ceva.Sa nu uitam sa fim buni, da daruim bunatate daca vrem sa schimbam ceva, lasati Preoti si religia ortodoxa in pace sa se roage in taina nu in fata camerelor de loat vederi .

 • Ro Elis

  Tot ce ceri tu sa vezi chiar s-a intimplat. Cauta cu inima deschisa si cu onestitate sa vezi ca nu-i minciuna ( Biserica ajuta enorm nevoiasii- vezi bugetul, e public- ajuta chiar mai mult decit orice ong, apoi preotii si credinciosii au donat cel putin 7000 l de singe, Patriarhul chiar a donat din banii lui; sint multi preoti care s-au ridicat impotriva lui Daniel, cind a gresit.) Poate ca nu ai ochi sa vezi si binele. Sintem oameni, deci perfectibili. Nu neg cain biserica exista si uscaturi, dar hai sa nu generalizam si sa ne uitam la noi in primul rind.

  • cz

   Arata-mi articolele cu aceste donatii. Poate mi-au scapat mie. Totusi, 7000 l sange… Daca e adevarat, asta inseamna ca sunt prea multi preoti…

  • Cool Dinu Lucy

   Nu confunda credinciosi k preotiii….cati preoti au donat sange…poate o sa ajute Dumnezeu pedaniel sa aiba nevoie de sange…si sa se trateze…din cel donat fe preoti…

 • Noe

  Draga scriitorule. Nu am citit decat primele puncte ale articolulului tau si consider ca mi-a fost suficient. Te voi contrazice plecand de la un concept simplu: Dumnezeu a spus “Iubeste-ti aproapele la fel ca pe tine insuti”. Acum, sper ca esti de acord ca atunci cand acesta a spus APROAPELE s-a referit la toti oamenii de pe Pamant, indiferent de nationalitate, obiceiuri, gusturi muzicale, si mai mult ca sigur indiferent de cat de pacatosi ar fi acestia (desi nu este cazul celor din accident, contrar a ceea ce ai sugerat tu). Plecand de la aceasta premisa te intreb… Crezi ca daca mama patriarhului s-ar fi numarat printre mortii din accident, acesta s-ar fi prezentat la Colectiv pentru a aprinde o amarata de lumanare? Exemplul este putin deplasat dar sa consideram ca era un prieten, ruda, POLITICIAN sau un grup care a murit intr-un alt tip de tragedie nationala… unul nobil de exemplu. Ei bine eu cred ca s-ar fi prezentat! De aici ce concluzie sa trag? Ca patriarhul care este cea mai inalta fata bisericeasca a romanilor nu respecta vorbele lui Dumnezeu. Ca acesta face discriminari intre fii Domnului tocmai intr-un caz de importanta nationala (El, parintele romanilor stiind ca asta ar insemna ceva pentru familiile mortilor in primul rand ). Nu avem nevoie de un astfel de patriarh.

 • Luminița Stăruială

  Seara buna!adevarul este ca in ziua de azi si Biserica are nevoie de fonduri,insa parerea mea este ca daca va deranjeza ,,impunerea” de taxe de catre BOR,pur si simplu evitati sa platiti,nu cred va obliga Biserica la asa ceva.Daca nu vreti,nu dati,daca ajunge sa va irite reprezentanta ortodoxismului romanesc,pur si simplu alegeti sa nu faceti parte din el,alegeti sa nu va botezati copiii,alegeti sa nu mergeti la Biserica si alegeti sa fiti ateu,asa nici o religie nu isi va putea pune amprenta asupra dvs.Pe de alta parte,nu cred ca Biserica cere ,,bani pentru orice”’in adevaratul sens al cuvantului,a cere,banuiesc ca pt dvs reprezinta modalitatea in care o anumita persoana ,,trage” de voi si va obliga sa platiti la modul propriu,ceea ce nu este asa!Nu cred ca vine ,,agentul” acasa la dvs si va ia cu asalt asemenea romanului ,,Morometii” si va obliga sa platiti ,,fonciirea”,iar de nu va fura ,,zestrea din casa”.Iar cat despre rugaciune si credinta in Dumnezeu…pai daca noi nu trecem sa vizitam casa Domnului,oare El ne va asculta?Si nu trebuie doar sa ne rugam,ci,daca suntem crestini adevarati,putem merge unde?unde altundeva decat sa Ii multumim ,,acasa la El”,aceasta fiind unica,si anume Biserica,si nu Biserica ca Institutie ,ci Biserica ca lacas de cult.Si inca ceva,respectul fata de Dumnezeu incepe prin lucruri marunte,chiar si prin a respecta numele Lui,scriindu-l cu majuscula si abia apoi prin a incerca sa dam povete celorlalti,nicidecum critici si judecati.

  • Doina Zguma

   Adevarat ai grait !

 • Oprita Sorin

  Hai sa iti spun eu de ce nu sunt alaturi de actuala patriarh. Isus a intrat in Ierusalim pe un magar. Daniel se plimba prin bucuresti intr-o limuzina de peste 60.000 euro. Isus a inmultit painea si pestele iar prietenul tau Daniel tocmai foloseste banii bisericii sa achizitioneze terenuri de 590.000 euro in loc sa cumpere paine si peste saracilor din toata tara (aceiasi saraci care spera intr-un miracol si se roaga la Dumnezeu zilnic). Religia iti vorbeste despre iubirea care trebuie sa o porti in suflet nu hainele brodate cu aur in care slujeste prietenul tau Daniel. Din partea mea il poti lua de mana si sa va faceti biserica voastra particulara. Iar din cate ne-a invatat Isus pe fiecare “Credinta lui il va mantui” .

 • Shinjin

  S-a cam adeverit citatul acela. Nu stiu cati dintre voi intelegeti vorbele lui Iisus, un iluminat al acelui timp, dar cu siguranta BOR e paralela cu Iisus.

  • Eduard Dumitrache

   BOR, suntem noi, eu, tu, suma faptelor și inimilor noastre. Nimic nu o să rămână ascuns din ele. Iisus nu este doar iluminat, este Fiul lui Dumnezeu.

 • cz

  Come on… BOR numai umila nu-i. Nu am vazut Dacii Logan in FLOTA lor

 • Mununar Emil

  Cine suntem noi să îi judecam pe oameni .Nu ave dreptul să judecam pe nimeni fiecare va da socoteală pentru faptele lui.

 • Mihai D Danielescu

  Draga,

  Ai scris un articol doar din dorinta de a atrage comentarii sau simti instinctual nevoia de a balansa criticile?
  Ca sa fiu constructiv si sa iti lamureasc nelinistrea si nelamurirea ta “ce are lumea asa brusc cu biserica si cu preafericitul??” ei bine:
  1. Nemultumirile fata de sefu&biserica (nu si fata de credinta) sunt de mult timp si s-au acumulat.
  2. Nemultumirile sunt justificate si nu au fost niciodata discutate/tratate nici de sefu&biserica nici de societatea civila/militare/politica pentru ca “nu se cade” sau/si “nu renteaza”
  3. Da, e o miscare stimulata si sustinuta impotriva lu’ sefu’
  4. Da, biserica are bani cu ghiotura (pe bune! chirii, pensiuni,hoteluri,lemn muuult,produse agricole,vin,miere,etc) si era decent sa nu stea la pomana statului.
  5. Da, are multi bani (catedrala se putea face din banii bisericii – afaceri de zeci de milioane!) …iarasi pe bune!
  6. Da, nu toti preotii sunt “ticalosi, cinici,etc” mai sunt si unii care au bun simt si morala….si mai sunt unii care ajung in cine-stie-ce-vagauna-de-sat-amarat …unde efectiv nu are ce sa “invarta” dpdv financiar.
  7. Da, occidentul decadent s-a despartit de fanatismul asta religios..la noi inca e intiparita frica (da, frica!!….pentru ca nu e vorba de credinta, iubire,etc) fata de entitatile superioare! …

  8. Da, BOR nu avea ce sa faca pentru cei din club…oricum ..sincer…nu le pasa….ghinionul lor ca a venit preotul catolic in zona…si asa si-a adus aminte lumea de Daniel…ghinion!!
  9. Si acum serios: BOR se inchisteaza intr-o forma ciudata de habotnicie care incepe sa aiba din ce in ce mai putin in comun cu lumea reala si evolutia (fireasca!!) a societatii!
  10. Si la final…cel mai important: Hai Rapidu’!!!!

 • vio

  Nu cred ca era nevoie de prezenta Patriarhului la fata locului, insa lumea este revoltata de atitudinea pe care o are fata de oameni. Un om al credintei trb sa ajute, sa dea exemplu pozitiv, sa fie alaturi de oamenii in suferinta. Asa cum s-a declarat doliu trei zile, putea si el sa cera ca in fiecare biserica sa se faca slujba pentru cei care au murit fara voia lor. Vreau sa vad cum acest patriarh ajuta prin cuvinte si sfaturi bune, nu cu mesaje superficiale de dimensiunea unui “roman” pe care le impune la fiecare sarbatoare sa le citeasca preotii in biserica, sa vad ca nu cere taxa pt fiecare hartie pe care o da, sa vad ca merge cu trenul ca un om obisnuit si nu in masini super sscumpe, mai ales ca se presupune caceste calugar, sa ne gandim ce inseamna sa fii calugar. Un astfel de individ nu poate conduce Bor.

 • sherban

  Unde erau preotii sa salveze sufletele celor pieriti in incendiu? Aceasta este prima sarcina a unui slujitor al lui Dumnezeu! Cardinalul Robu a inteles asta imediat! Securistul Daniel isi batea joc de sufletele acestor tineri intr-un mod total anticrestinesc criticandu-i!!! AfARA CU ACEST PAGAN!

  • Nici preoții și nici ierarhii, nici însuși Patriarhul României sau Papa, nu pot salva sufletul cuiva. Ce pot face este să se roage. Interesant este că atunci când vine vorba de bisericii, criticii spun că te poți ruga oriunde. Dar acum trebuiau să meargă chiar acolo, să se roage printre mașini de pompieri și salvare.

 • Cool Dinu Lucy

  Bine spus…

 • Pingback: Despre taxe, impozite si pancarte | hyper blog()

 • Eduard Dumitrache

  Nu este chiar așa, de exemplu salariile preoților sunt impozitate, la fel ceea ce rămâne necheltuit de către biserică (pentru salarii, filantropie, ridicări și reparații locașe de cult) la sfârșit de an.