De ce iubește ateismul știința?

De ce iubește ateismul știința?

|
27/06/2014
|
2 comentarii
|

“Aceasta vă poruncesc: să vă iubiţi unul pe altul. Dacă vă urăşte pe voi lumea, să ştiţi că pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât. Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteţi din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăşte.” (Ioan 15:17-19)

Test tube rack in a laboratory

O preconceție greșită, dar comună, între atei și necredincioși, este aceea că știința este domeniul exclusiv al rațiunii, pe când credința este domeniul prin excelență al iraționalului. Nimic mai greșit.

Știința este o metodă, dezvoltată și rămasă în limitele rațiunii naturale a omului. Știința este un rezultat al rațiunii, într-un domeniu foarte concret, palpabil, anume al materialului, al legilor naturii, al determinărilor. Știința, prin natura sa nu poate pătrunde dincolo de limitele pe care ea însăși și le-a trasat. Știința caută și descoperă legile care guvernează materia, adică araționalul.

Un domeniu care cade clar în afara competențelor științei este etica, regulile morale după care ne ghidăm viața. Un filozof, ateu prin altele, a spus odată că nu este posibil să tragi concluzii despre cum trebuie să acțiunezi din ceea ce există. Ceea ce înseamnă că moleculele, atomii, câmpurile electromagnetice, gravitația, astrele, nu ne pot spune ce este bine și ce este rău. Ele există într-un mod vid de orice valoare etică.

Ateismul iubește știința nu fiindcă este o sursă de adevăr, ci fiindcă nu spune nimic despre ce este bine sau rău în viața ateului. Nu îl judecă, nu îi spune că greșește. Conștiința lui este liniștită în lipsa unei autorități care să-i aducă aminte că poate are o responsabilitate față de sine însuși, de viața lui și cei din jur.

Așa poate liniștit să își inventeze un sens, un scop temporar într-o viață scurtă, pe un fir de praf în Univers, înainte de a se întoarce în nimicul fără sens din care s-a născut. Evangheliștii ateismului folosesc patetic și sofistic formule care ar înduioșa tânărul ateu, cum că noi am fi praf din stele, că evoluția s-a luptat miliarde de ani ca să ne creeze pe noi. Ca apoi să postuleze dogmatic că Universul ca întreg nu are niciun sens.

La modul cel mai irațional. Fiindcă nu pot da o justificare nici pentru conștiința noastră, deci pentru precondiția fundamentală posibilității a însăși noțiunii de sens, temporar sau etern. Nici nu pot da vreo justificare despre cum “a inventat” evoluția viața inteligentă, gândurile, senzațiile. Cum este posibil ca o mână de atomi să se gândească la ce este bine sau rău.

Ateismul este azi o biserică mai întunecată decât imaginea pe care cu ignoranță și propagandă mârșavă o propovăduiește despre biserica evului “întunecat”. În Evul Mediu cunoașterea și rațiunea erau la mai mare preț decât astăzi, lucru care a și făcut posibil progresul științific încă de la începutul celui de-al doilea mileniu de creștinism, mult înainte de începuturile modernității.

Politică comentarii

Siteul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Totuși, de prea multe ori, exprimarea lor se face într-un mod extrem de agresiv, fără coerență, și denotă mai degrabă un patos extrem decât o atitudine rațională.

Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.

Comentarii de tipul "toți preoții sunt niște X", "am văzut eu pe unul care...", "biserica este doar...", nu aduc absolut nicio contribuție.

Comentariile anonime vor fi cel mai probabil șterse, mai ales dacă sunt agresive (de orice parte s-ar poziționa). Pentru mai multe detalii legate de politica noastră privind comentariile, citește aici.

  • Integru

    De fapt, ateii iubesc știința falsă și chiar cea inumană. Cea adevărată nu se contrazice cu religia, ambele fiind căi care duc spre Dumnezeu.

  • anakin skywalker

    spunea Nae Ionescu: cei mai mari susținători ai științei sunt inculții!!!
    să nu mă înțelegeți greșit, cred în Dumnezeu și respect știința, dar aceasta din urmă (știința) nu poate fi divinizată. tot binele!