Cel mai bătrân monah român din Athos a plecat la Domnul

pr Gherasim

Cel mai bătrân monah român din Athos a plecat la Domnul

|
04/05/2019
|
0 comentarii
|

Părintele Ghedeon de la Colciu a plecat la Domnul miercuri, 1 mai 2019, la vârsta de 94 de ani. Părintele Ghedeon este cel mai bătrân monah român aghiorit și a fost în tinereţe „reeducat” la Piteşti de torționarul Eugen Ţurcanu.

A reuşit, după închisoare, să facă doi ani de Teologie la Bucureşti, până s-a aflat că este considerat „duşman al statului”. Soţia lui a reuşit să ajungă în Israel şi mai apoi în Grecia, unde, după grele peripeţii, a izbutit să ceară azil politic la Ambasada americană.

Părintele a reușit să o urmeze mulţumită lui Ronald Reagan care a condiționat acordarea clauzei națiunii cele mai favorizate de reabilitarea a 17 personalități dizidente. Astfel reuşea să ajungă în AMerica în 1982, însoțit de fiul său. Peste zece ani, venind pentru prima dată în Sfântul Munte şi simţind ocrotirea Fecioarei Maria a luat decizia să rămână aici monah,

Prima mănăstire din Sfântul Munte unde părintele a viețuit a fost mănăstirea Sfântului Pantelimon. apoi a fost primit la chilia părintelui Spiridon de unde a fost trimis la părintele Ioan de la Colciu. Astfel a ajuns părintele la chilia Sfântului Gheorghe unde erau părintele Ioan Şova şi bătrânul Dionisie Ignat

Slujba de înmormântare a bătrânului părinte Ghedeon a avut loc la Chilia „Sfântul Gheorghe” din Colciu în ziua imediat următoare, conform rânduielii aghiorite. Dumnezeu să îl odihnească cu cei drepți ai Lui!

Politică comentarii

Siteul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Totuși, de prea multe ori, exprimarea lor se face într-un mod extrem de agresiv, fără coerență, și denotă mai degrabă un patos extrem decât o atitudine rațională.

Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.

Comentarii de tipul "toți preoții sunt niște X", "am văzut eu pe unul care...", "biserica este doar...", nu aduc absolut nicio contribuție.

Comentariile anonime vor fi cel mai probabil șterse, mai ales dacă sunt agresive (de orice parte s-ar poziționa). Pentru mai multe detalii legate de politica noastră privind comentariile, citește aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *