Ce fel de spitale sunt bisericile? Sau despre analfabetismul ipocrit al unor jurnaliști români

Ce fel de spitale sunt bisericile? Sau despre analfabetismul ipocrit al unor jurnaliști români

|
29/12/2013
|
136 comentarii
|

Există analfabeți care nu știu să citească. Există analfabeți care nu înțeleg ce citesc. Analfabeți funcționali. Și există analfabeți care nu înțeleg ce au citit dar au pretenția că au înțeles. Printre aceștia se numără și unii jurnaliști români. Dacă Biserica se consideră a fi spital de suflete, acești jurnaliști analfabeți se vor grăbi să își imagineze foarfeci și pansamente și seringi, ca în spitale. Fiindcă îngustimea rațiunii și a gândirii, sau reaua-voință, nu acceptă o altă semantică decât cea care justifică propria îndreptățire.

Boală este numai ce nu mă face pe mine bolnav. Spital este numai ceea ce tratează bolile de care eu nu sufăr. Aceasta este îngustimea gândirii jurnalistului analfabet. O îngustime a sângelui, a cărnii, a salivei, a pietrelor, a metalelor prețioase. Fiindcă doar acestea există. Nu există suflet.

Depression-and-Anger-and-Guilt

Cum nu există suflet, nu poate exista un spital pentru suflet. Nu există ceva ce ar putea fi bolnav fără ca medicii să poată face ceva pentru tine. Nu există ceva ce doar Biserica ar putea vindeca. Jurnalistul analfabet neagă existența acelui ceva care poate acorda competență unui organism pe care îl urăște visceral cu aceiași putere cu care își hrănește propria egolatrie.

Presa românească este bolnavă. Este dependentă de scandal, de vizualizări, de comentarii, de “plăceri” și “împărtășiri” pe rețelele sociale. Presa românească este o prostituată. Publică orice, de orice calitate, oricât de joasă, oricît de promiscuă, oricât de degradantă.

“Vrem spitale, nu catedrale!” strigă sus și disonant cei care consideră “boala” ca fiind un stigmat. Un stigmat pe care ei nu și-l asumă. Ei nu pot fi bolnavi fiindcă se simt bine în pielea lor. Se simt în putere.

Orbul nu vede că este orb. Dacă nu a văzut niciodată și nu i-ar spune nimeni, un orb nu ar ști că este orb. Dacă nu doare, boala nu există. Există oameni care descoperă boli în ultimul stadiu de evoluție fiindcă nu i-a durut nimic până atunci. Se considerau sănătoși. Nu erau bolnavi.

Există boli care dor și există boli care aduc durere celor din jur. Mai cu seamă și în primul rând afecțiunile psihice. Nervozitatea, violența, pesimismul morbid, platitudinea, dependențele de orice fel. Părinții alcolici, părinți violenți, soți agresori, toți acești oameni sunt bolnavi și sănătoși în același timp. Nu există tratament medicamentos pentru o palmă pe care i-ai dat-o copilului, sau că ai țipat la el, sau că ți-ai lovit soția, sau că nu ai zâmbit sau nu ți-ai luat în brațe copilul de două luni, sau că stai peste program la servici fără să fie nevoie, sau că te-ai enervat în trafic, sau că te-ai purtat urît cu o vânzătoare, sau că te-ai uitat după soția altcuiva. Oamenii ăștia sunt sănătoși medical, dar produc multă suferință în jur. La fel ca orice boală.

În ultimii 50 de ani, cu toate progresele în multe domenii ale medicinei, domeniul psihiatriei a făcut puține progese. Afecțiunile psihice, gen depresia și anxietatea, sunt încă foarte frecvente în rândul populației. Numărul sinuciderilor nu a scăzut în pofida creșterii nivelului de trai.

Afecțiunile psihice sunt boli grave, și deși există tratamente medicamentoase, ele nu sunt 100% eficiente și nu vindecă. Mai rămâne un rest. Un rest care poate fi vindecat numai și numai cu tratamentul cu adevărat potrivit pentru o boală psihică (sufletească). Un tratament pentru suflet, suflet creat de Dumnezeu.

Un tratament al speranței și nu al urii și al ignoranței. Ură și ignoranță pe care presa romînească o hrănește din belșug zi de zi.

Un analfabetism ipocrit și vinovat care vede în două iconițe la pieptul unui episcop “kilograme de aur la gât“.

Grija pentru săraci a jurnaliștilor romîni este de o asemănare flagrantă cu grija lui Iuda în pasajul din evanghelie în care o femeie “a irosit” o sumă considerabilă de bani pentru unge picioarele lui Hristos. Acolo unde cineva spăla cu lacrimi picioarele lui Dumnezeu întrupat, Iuda, asemeni “cetățenilor preocupați” de astăzi, vedea un gest pur material, cu niște costuri asociate, un schimb valutar, un troc, o contabilitate, vedea o afacere, vedea cheltuieli și câștiguri, investiție și profit. Atunci, ca și acum, Iuda și-a împachetat ipocrizia în hîrtie de ziar, sub titlul lui “mai bine se dădeau acești bani săracilor”.

Iată ce spune un jurnalist “preapreocupat” de banii care nu se dau orfanilor.

Când România este cel mai sărac stat din Europa vouă vă arde de construcţii?

“Vouă vă arde”. Adică, vrea să spună jurnalistul preocupat, ar trebui sistată orice construcție de orice fel pe termen nelimitat. Până când, eventual, altă țara va fi cea mai săracă din Europa. Adică aici problema nu este dacă ne permitem sau dacă avem nevoie. Problema este că suntem cei mai săraci și ne facem de rușine. Între timp, pot continua investițiile în domeni strategice gen mall-uri și parcuri de distracții. Dar trebuie să înceteze imediat construcția de biserici. Să ne ardă de alte lucruri. Să fim bogați material înainte de a ne pune problema sărăciei spirituale. Mai întîi stomacul și apoi inima.

Când românii se zbat să supravieţuiască cu 500-700 de lei, când avem mii de copilaşi orfani, de pensionari fără ajutor, voi purtaţi kilograme de aur la gât şi vă plimbaţi cu cele mai luxoase automobile!

Rupt din context, ai putea jura că se referă la guvernanți și la marii afaceriști, inclusiv proprietarii trusturilor de presă, inclusiv proprietarii “adevărului” punct ro.

Nu aveţi teamă de capul vostru, Iisus Hristos, care v-a poruncit să miluiţi pe cei săraci, sărmani, bolnavi, orfani şi văduve, iar voi vă preaîngrijiţi de catedrale megalomane?

Iisus Hristos a poruncit foarte multe lucruri. Dar între timp, statul secular și-a asumat rolul Cezarului și al Bisericii și al lui Dumnezeu. Taxează fără drept de apel fiecare cetățean pentru a avea grijă de bolnavi, de orfani și de văduve, de săraci și sărmani. Statul confiscă o parte din veniturile fiecărui cetățean cu promisiunea clară că va îndreptăți cu dreptate celor care au nevoie după nevoie. Între timp, domnule jurnalist teolog, Statul este cel care este responsabil și cel vinovat de starea sistemului de sănătate și asistență socială.

Numai un ipocrit poate reproșa preoților că nu au grijă de orfani sau de văduve. Iisus Hristos a poruncit tuturor ce a poruncit. Nu numai preoților și episcopilor.

Şi toţi aceştia sunt credincioşi ortodocşi ai BOR de care nu vă pasă! Câte porunci a dat Iisus de zidire de biserici sau precis câte biserici a construit Iisus însuşi sau urmaşii săi, Apostolii? Niciuna!

Iisus nu a venit pe pămînt să construiască clăridiri. Activitatea Lui publică a durat 3 ani. A folosi într-un argument numărul de clădiri pe care le-ar fi construit sau nu Iisus, denotă ignoranță și lipsă de discernământ. Și urmașii lui Iisus și ai apostolilor au construit o mulțime de biserici. Mai ales după ce au încetat prigoanele, după ce au încetat a mai fi măcelăriți, așa cum s-a întâmplat și în secolul XX, secolul modernității și al secularismului.

Comparaţia serviciilor religioase cu cele medicale este incorectă, nedreaptă şi imorală.

Și noi care credeam că numai secular-ateii sunt obsedați de comparația biserici-spitale.

Sau haideţi să trimitem un pacient cu fractură deschisă sau unul cu un atac cerebral la preot să-l vindece!!!

Am auzit acest argument, în forme ușor diferite, de o mie de ori în ultimul timp. Credeam că cei care îl propun sunt nu doar ignoranți, ci și incapabili de o elementară distincție a diferitelor aspecte ale realității. Credeam că am de-a face cu oameni incapabili să deosebească dreapta de stânga, sus de jos, alb de negru. Oameni în pragul patologicului psihiatric care deja manifestă inabilități evidente de funcționare socială.

Dar iată că nu. Acest tip de argument este posibil și acolo de unde te așteptai ca argumentele să fie filtrate, să mențină totuși un nivel de rigoare specific jurnalismului profesionist. Dar nu.

Schizofrenia argumentativă este evidentă aici. Pe de-o parte i se reproșează BOR că cheltuie banii care ar trebui alocați sănătății. BOR răspunde că acești bani nu sunt decît 5% din banii alocați în total sănătății. Ca să i se reproșeze BOR că nici măcar nu are dreptul să se compare cu sănătatea fiindcă ea nu asigură servicii medicale. Comparația este imorală și nedreaptă, o spun cei care fac această comparație imorală și nedreaptă.

Ce vrea să spună BOR este că acolo unde 100 lei nu sunt suficienți, 5 lei în plus sau un minus nu sunt cauza insuficienței. Dar, de partea cealală, miezul argumentului nu sunt cei 5 lei. Miezul argumentului este teza că, de fapt, Biserica și activitatea ei sunt practic inutile și fără valoare. Și o spun în numele și din grija celor mulți, a celor care declară exact opusul.

Politică comentarii

Siteul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Totuși, de prea multe ori, exprimarea lor se face într-un mod extrem de agresiv, fără coerență, și denotă mai degrabă un patos extrem decât o atitudine rațională.

Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.

Comentarii de tipul "toți preoții sunt niște X", "am văzut eu pe unul care...", "biserica este doar...", nu aduc absolut nicio contribuție.

Comentariile anonime vor fi cel mai probabil șterse, mai ales dacă sunt agresive (de orice parte s-ar poziționa). Pentru mai multe detalii legate de politica noastră privind comentariile, citește aici.

 • alin buda

  domnilor… categoric biserica nu se află pe același segment de servicii cu un spital..
  rezolvați vă rog următoarea problemă:
  Un oraș, 12 mii de oameni, 11 biserici (o parte neterminate) – nici un spital.
  Cel mai apropiat spital – 30 de km… Punctul de primire urgențe e mai slab dotat ca propria mea trusă de urgențe…( adică am în frigider 2 doze de antitetanic – ei nu).
  Or fi jurnaliștii biasați sau cu agende – unii.. însă BOR are mașini de protocol mai scumpe ca fostul spital de la noi din sat – și nu ar fi necaz dar promovează umilința și simplitatea… lucruri ce nu se regăsesc aproape nicăieri – biserici construite din banii de medicamente ai nevoiașilor, foiță de aur unde se poate, catapetesme de zeci de mii de euro și veșminte grețos împodobite cu fire aurite pentru capii bisericii care îl urmează pe fiul unui dumnezeu ce umbla desculț sau călare pe măgar – deci dacă e să vorbim deschis… hai să vedem dacă aruncă Daniel veșmintele aurite pentru a salva un schizofrenic.. sau un orfan.. sau doar să ne dovedească că hainele aurite nu se potrivesc delocîn contextul muncii.
  Departamentul de PR al BOR nu doarme și încearcă să ne convingă că oarece satană vrea răul poporului…
  Biserica domnilor e căpușa ce suge de pe spinarea multora iar eu declar deschis că nu sunt de acord ca din banii de taxe pe care-i vărs la buget cineva să construiască lăcașe de cult, să plătească un popă sau sau să îi cumpere haine aurite. Cei ce doresc să își ridice catedrală să o facă din banii proprii, munciți cu propriile palme.
  Succes și nu vă obosiți prea tare, zilelel bisericii sunt pe sfârșite… Brandingul e tot mai slab și tot mai mulți se împiedică de mizeria adunată sub covor..

  • Despre ce oraș este vorba? Câtor confesiuni aparțin acele biserici? Din banii cui s-au construit acele biserici? Din donații sau de la stat?

   Bisericile nu se construiesc din banii de medicamente. Este impocrizie să crezi așa ceva. Fiindcă nimeni nu zice că s-a reparat un drum din banii de medicamente, sau că s-a vopsit un gard sau că s-a făcut nu știu ce altceva din banii de medicament.

   Ceea ce vrei să spui, de fapt, este că nu dai doi lei pe biserici și că nu este nevoie de ele. Puțin îți pasă că sute de oameni se înghesuie într-o biserică, duminica la slujbă.

   • Azorika Din Aredeal

    se inghesuie pt ca asa au fost invatati, hai sa aducem niste oameni care nu au fost indobitociti cu aceasta religie sa vedem cati mai vin la slujba duminica…

    [COMENTARIU IRELEVANT]

    • Ai greșit adresa. Acest site nu este loc în care unul să numească dobitoc pe altul. Îți recomand paginile facebook de profil.

    • Laur

     Tu cel cu nume de caine :))
     Vei fi surprins sa vezi care e rata convertirii in diaspora. Sunt sute de Biserici Crestine care s-au umplut fara pic de prozelitism, doar cu oameni care nu aveau nici o treba cu religia pana la descoperirea ei, care nu au fost “indobitociti” de mici cu asa ceva. Italia, Spania si Canada sunt doar cateva exemple. Daca vrei sa fii destept, mai intai documenteaza-te, dupa aceea vorbeste.
     NU STII NIMIC, DAR AI PRETENTIA CA STII TOT. Ai auzit si u doua vorbe la TV sau pe net si esti tare. Stai linistit in banca ta si nu te mai face de ras cu asemenea afirmatii. Cauta site-uri de parohii din diaspora si ea legarura cu preotii de acolo. Vei fi cutremurat sa auzi povestule lor. Mergi de cateva ori la biserica si dupa aceea spune-mi u daca ce se intampla acolo e rau.
     Sunt constient ca nu exista padure fara uscaturi, dar oricat ar sapa preotii nevrednici si necredinciosii la temelia Bisericii, Hristos mai mult o va intari!

    • CT1

     Nu pot sa cred ce citesc!! Indobitociti de religie?!? Oameni ca tine Duc Tara asta de rapa. Religia ortodoxa in primul rând te învață sa fii bun, dacă toti am fi religiosi si umili, n-ar exista atâta răutate, ipocrizie, aroganta, mândrie, jigniri. Ne-am ajuta la greu unul pe altul fara a cere ceva in schimb. Viața in România ar fi fost alta. Iar pentru ca tine, ne rugam lui Dumnezeu sa va lumineze.

   • alin buda

    Orașul e Sântana din județul Arad.
    …sunt cel puțin 4 biserici ortodoxe…
    Când scriu banii de medicamente e ceea ce scriu… vorbesc de cazuri particulare unde oamenii în loc să se trateze de bolile cronice, persuadați de oamenii bisericii sunt “mulși” de 10-50 de lei la fiecare două-trei luni pentru finalizarea bisericilor… acei bani sunt banii care puteau cumpăra medicamentele unde e cazul… sau plăti cheltuielile… sau repara drumurile sau renova grădinițele aflate la limita decenței.
    Nu caut vină ci o explicație la situația în care ne aflăm…
    Dacă satul ar fi fost plin de colecționari de timbre și am fi avut 11 clădiri destinate acestui hobby și nici un spital, reacția mi-ar fi fost aceeași..
    Idea e că dacă nu contribuim cu toții la un sistem de protecție, nu-l administrăm eficient, ce rămâne celor ce nu mai au puterea fizică și financiară? Să moară în chinuri care pe unde…
    Suntem un colectiv o societate și dacă o căpușă cum e biserica suge cu nesimțire din puținul pe care-l agonisim, riscăm să murim încet în timp ce PF Daniel e plimbat cu mașini scumpe și poartă rochii cusute cu fir de aur…
    Cât despre cei ce au nevoie să se înghesuie – îi privește însă la momentul al care am hotărât că suntem o societate contribuția ar putea fi mai echilibrată… adică de sănătate au nevoie toți, inclusiv PF Daniel pe când de biserica ortodoxă – doar o mână de comercianți de iluzii…

    • “Dacă satul ar fi fost plin de colecționari de timbre și am fi avut 11 clădiri destinate acestui hobby și nici un spital, reacția mi-ar fi fost aceeași.. ”

     Asta spune multe despre sistemul tău de valori. Plat sau nul.

     “PF Daniel e plimbat cu mașini scumpe și poartă rochii cusute cu fir de aur…”

     Asta spune multe despre nivelul tău intelectual.

     Lamentările tale legate de bolnavii cronici “mulși” de 10 lei la câteva luni sunt praf în ochi și apă chioară. Nu ești în stare să vezi realitatea așa cum este, ci exagerezi fără discernământ anumite elemente numai și numai ca să îți argumentezi o ură oarbă față de biserică. Biserica e mai mult decât Patriarhul și “rochiile” lui.

     • alin buda

      Cristian, sistemul meu de valori comparat cu al tău poate fi plat sau nul.
      Nivelul intelectual poate fi și el scăzut, greșit sau chiar inexistent.
      Mă bucur însă pentru tine că ești definit, moral, umil și poți fi considerat un reper pentru generațiile viitoare.
      Acum revenind la scuzele pe care le cauți pentru mafia religioasă,
      justifică totuși te rog rochiile scumpe ale patriarhului și mașinile scumpe într-un context în care o parte mare din contribuabilii BOR sunt pensionari cu venituri la limita subzistenței.
      Justifică totuși kilogramele de aur/argint și pietre semiprețioase ce împodobesc lanțurile, sceptrele, coperțile de cărți… am văzut în textul de mai sus că te-ai încurcat în explicații spunând – daaa și ceilalți mafioți au lanțuri și mașini scumpe… asta nu scuză biserica cu nimic ci îi pune în sistemul meu de apreciere în aceeași oală cu hoții de rând.

      Toate astea în contextul în care divinitatea (creștină) centrală cere explicit să nu aduni averi și să fii umil. Dă un search prin biblie să nu mă apuc eu să postez citate.

      Ai dreptate, biserica e mai mult decât Patriarhul – e putere economică și politică și cei ce au înțeles asta sunt prosperi.

      Felul în care ai răspuns îmi arată și mie cum justifică bisericile poziționarea în mintea generațiilor care ne urmează.
      Dacă vrei să continuăm discuția vino cu argumente sau contraargumente nu cu atacuri la persoană altfel ne certăm ca la grădiniță… nu-ți șade bine devreme ce ai invitat atâta lume la tine-n casă.

     • “Justifică totuși kilogramele de aur/argint și pietre semiprețioase ce împodobesc lanțurile, sceptrele, coperțile de cărți… ”

      Justifică tu mai întîi naveta spațială care tocmai a aterizat în câmpia bărăganului și justific și eu pe urmă “kilogramele” pe care le-ai cântărit tu cu mâna ta.

      Iartă-mă, dar nu am timp de pierdut cu fantasmagorii din astea.

     • alin buda

      Așa mă gândeam și eu, e independent de tine cum se îmbracă Daniel și la fel și politicienii ori mizerabilii ce vând iluzii…

      Nu ar fi treaba ta să justifici însă asta se întâmplă când iei partea cuiva – îl iei cu bune și cu rele.
      Kilogramele de aur și argint se referă la cantitatea generică de podoabe – bling bling pe care le afișează cu nesimțire biserica prin reprezentanții de seamă…

      Ca și concluzie din partea mea.. nu mă interesează câte biserici se construiesc din banii de donații sau fonduri private atâta vreme cât acestea sunt corect dobândite. Nu mă interesează fanteziile personale a oamenilor atâta vreme cât nu mi le strecoară pe sub ușă, nu încearcă să le introducă în educația copiilor mei sau încearcă să facă legi pe baza acestora.

      Mă interesează însă când din banii publici sunt plătiți politicieni ce dorm pe ei în parlament sau sunt construite biserici cu prioritate înaintea spitalelor sau școlilor..

      Rămâi sănătos și spor la trebi.
      🙂

    • Valeriu Carp

     Ce tratament salvator de vieti obtii cu 10-50 de lei? Omule, pe ce lume traiesti? Tu ai idee cat costa un kilometru de drum construit sau reabilitat? Pai cu 11.000 de locuitori, daca ar da in fiecare luna, 10 lei, nu s-ar construi NIMIC! Pentru ca e foarte putin.

     Ce sa mai zic, daca pe tine deranjeaza ca oamenii vor sa plateasca pentru ce vor…fie ca e timbru sau biserica…Lasa-i ma in pace, cine esti tu? Ana Pauker? Lasati-ne sa dam banii pe ce vrem, nu ne mai faceti binele cu forta!

     Unde ai fost cand s-a inchis spitalul din localitate? Dar cand s-au folosit banii tai si ai pensionarilor pentru stadioane de sute de milioane de euro, pe care probabil n-o sa calce in viata lor?

     • alin buda

      eram la adunat de gunoaie la Sinaia de pe urmele ignoranților români și la Peștera Câmpeneasca în Bihor eram adunând tone de peturi din cea mai frumoasă cascadă interioară din Europa, și la balastiera locală de unde am scos sute de pamperși folosiți din apa ce comunică direct cu pânza de apă freatică a orașului.
      Acolo eram… și mai eram la vot încercând să susțin pe cei ce afișau mare că vor redeschide spitalul…
      Încă odată, fiecare-și face ce vrea cu banii proprii și sunt la fel de indignat de cheltuielile și furturile din celellalte zone…
      Biserica nu are toată vina ci o împarte… și are o felie bună de justificat.

     • CT1

      Foarte frumos spus!!

   • Coroma

    Domnule Cristian Pascu, atitudinea asta de “cine nu e cu noi e impotriva noastra” nu este demna de institutia pe care o aparati. Ce s-a intamplat cu “intoarcerea si celuilalt obraz”? Decat sa raspundeti pas cu pas unor afirmatii “calomnioase” mai bine veneati cu date si cifre exacte, cu exemple palpabile nu cu niste cifre aruncate la intamplare care nu se pot verifica. Ce venituri are BOR si de unde provin? Ce face cu aceste venituri? Eu nu cred ca toti slujitorii domnului sunt hoti. Dar nu cred nici ca toti slujitorii domnului fac asta pentru ca au un har aparte. La fel pot spune si despre medici, profesori si politicieni. Dar sa sustineti ca absolut tot ce face biserica si, implicit, angajatii bisericii este lipsit de orice umbra de hotie mi se pare de domeniul fantasticului. Cateva porunci mi se pare mie ca se incalca si pe acolo.
    Poate va uitati la ce face Papa prin comparatie cu PF Daniel

    • A întoace celălalt obraz nu înseamnă a da dreptate sau tăcea din gură în fața calomniilor și a neadevărurilor. Nu pentru asta am făcut acest site.

     Am venit cu exemple și cifre foarte palpabile. Dacă anumite cifre vi se pare că nu se pot verifica, spuneți care și vă arăt surse.

     Nu am susținut că tot ce fac preoții este fără umbră de hoție. Hai să fim rezonabili, să citim atent și vă vorbim și cu mai multă atenție.

     • Coroma

      Din nou ” cine nu e cu noi e impotriva noastra”! Atitudinea asta este mai degraba desprinsa din Coran nu din Biblie. In loc de “iarta-i doamne ca nu stiu ce fac ( sau ce scriu – in cazul nostru)” va revoltati impotriva unor critici si acuze ” nedrepte” din punctul dvs de vedere.
      Sa ne intelegem: nu stiu daca cineva este impotriva Ortodoxismului sau a Bisericii Ortodoxe Romane, ci nu suntem de acord cu ce fac cei care conduc aceasta Biserica. Cum va explicati faptul ca sunt din ce in ce mai multe voci care critica sau care nu sunt de acord cu aceste ” capetenii”? De ce, de cand s-a schimbat conducerea BOR se aud din ce in ce mai multe despre faptele reprobabile infaptuite de acestia? Nu stiti oare de Vinul Duhovnicesc pe care trebuie sa-l vanda fiecare biserica din tara la numai 38 de lei sticla? O sticla foarte frumoasa, de altfel, cu insemnele BOR. nu stiti oare de “target-ul” fiecarei biserici in materie de lumanari? Sau de sticle de vin? Daca ne prefacem ca nu se intampla nu inseamna ca nu este adevarat. Sa va mai spun? Numirile ( pardon – ungerile) pt fiecare post cum se fac? NU condamna nimeni ortodoxia, ci numai pe cei care conduc ACUM BOR. … Care, intamplator, sunt “unsi” pe viata in functiile lor.
      Eu zic ca ar trebui sa ne oprim mai mult asupra pasajelor din Biblie si sa mai si aplicam in viata de zi cu zi ceea ce pretindem ca citim. A-i infiera pe cei care ne critica este, in cazul de fata, primul pas spre fanatism. Ori nimeni nu vrea asta… sau ma insel…

     • Eu cred că suntem încă la stadiul în care tăiem mână ca să nu pansăm degetul.

     • un cresin

      Vin cu o precizare. Vinul cu 38 lei sticla nu apartine patriarhiei. A fost dat publicitatii un comunicat prin care patriarhia atentiona asupra folosirii numelui si a insemnelor pe etichetele de vin si pe care aceasta(patriarhia) nu si le insuseste. Este vorba despre vinul Milostivirea care se credea ca este al BOR. Apoi cu lumanarile…este simplu. Voi aprindeti in tortul de ziua voastra lumanari de la biserica? Cu siguranta ca nu. Atunci…nu este oare firesc sa se slujeasca in biserica numai cu lumanari specifice? (Cultice?) Nu mai vorbim de monopolul garantat prin lege. Daca vrem sa fim carcotasi…putem fi, dar asta nu inseamna ca suntem obiectivi.

   • punKreas

    Ar fi mai putin imoral sa se repare un drum cu banii de medicamente. Pe acel drum, trec salvarile si masinile de pompieri, trec camioanele care duc medicamente/alimente sinistratilor etc.
    Construirea unei biserici cu ce ajuta oamenii? Care e diferenta dintre niste un bloc parasit in care drogatii vin si fac schimb de aberatii si delireaza si o biserica unde vin niste oameni ca sa gaseasca sperante din neant?

    • Ce e speranța în context materialist-ateist? Altceva decât o vorbă mare și goală făcută din atomi și schimb de electroni?

  • ionutz

   Comparația spital-mașină protocol a BOR este stupidă.Are BOR Bentley Veyron și nu știm noi?!Ori nu știi cât costă un spital,ori ai vrut să zici dispensar.Dar și așa nu se poate face comparație(am devizul de lucrări pt. un dispensar).Banii de medicamente dați pt. construcția de biserici?O afirmație stupidă.Habar nu ai ce vorbești.Dacă ai știi ce mafie este în legătură cu medicamentele și ce circuit au etc.(casa de asigurări de sănătate-farmacii-depozite de medicamente etc.) Taxele tale se duc pe autostrăzile care nu se contruiesc,pe medicamente cu preț umflat și decontat de cas,la partidele politice,la parlament etc.etc.Apropo știi câte masini are parlamentul și cât costă întreținerea?Dar vă legați de câteva mașini de protocol ale BOR.Vă tot plângeți aiurea și faceți comparații spital-biserică.Problema spitalelor și a școlilor este a statului.Apropo ce zici de cele aproape 700 de așezăminte sociale ale BOR și de cele 70 de milioane lei cheltuiți pe activități social-filantropice?Luați-vă de guvernanți și de parlamentari că ei au topit banii statului timp 24 de ani,nu de Biserică.Nu ești de acord ca banii să meargă la Biserică?Dar esti de acord ca banii să meargă la băieții deștepți,la firmele rudelor parlamentarilor?,,zilele bisericii sunt numărate” trebuie să recunosc că e cea mai imbecilă afirmație.N-au reușit comuniștii cu sistemul lor totalitar,băgând sute preoți în închisoare,zeci de mănăstiri închise și călugări închiși sau alungați. Oricum n-o să trăiești tu atâta ca s-o vezi și pe asta.Comuniștii torționari care au luptat cu toate mijloacele și prin toate metodele au murit și ei la rândul lor iar Biserica este la locul ei. Ori cât v-ați strădui voi să loviți în Biserică n-o să reușiți să o distrugeți. Pot apărea 100 de asur sau televiziuni care lovesc în Biserică n-o să reușiți.Ști de ce?Biserica este o instituție divin-umană.N-a reușit nimeni timp de 2000 de ani.,,Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui.”(Mt.16,18)

   • alin buda

    Ionuț, BOR nu are o mașină scumpă dar cu 140.000 de euro cât costă Mercedesul de protocol se putea întreține – creștinește – un spital, o vreme. Un spital închis de gunoaiele megalomane ce au cumpărat voturi de la capii bisericilor. E cu circuit închis sistemul și se vede de departe cine trăiește bine.
    Problema spitalelor și a școlilor nu e a statului, e a noastră a celor ce nu au opțiuni. cei ce nu avem bani pentru școli private sau spitale particulare.
    Nu are să dispară prea curând căpușa BOR dar va muri exact cum au murit din conștiința popoarelor apuse zeitățile antice.

    • eu

     Apropo. Stii tu guest ca masina a fost cumparata?? Ai vazut facturile? Daca a fost primita in dar? Oare nu isi fac reclama firmele de madini cand oficialitati umbla cu ele? Garantezi tu ca sunt cumparate din bani publuci? Poti dovedi? Personal cunosc un patron de firma auto puternica…nu ii dau numele, care a donat unei episcopii o limuzina care era folosita de clienti la testare. A fost primita cu aproape 40.000 km la bord. Masina de cateva zeci de mii de euro. Dar iarasi…daca vrem sa fim rai…acuzam si iar acuzam, ca doar e cel mai simplu lucru.

    • Ion

     Nu inteleg de ce nu poate fi masina de protocol un Logan de care am si eu, ca simplu muritor. Cu Mercedesul te apropii mai bine de cer ? De ce protocolul bisericii cere opulenta ? Fara suparare pravoslavnica.

     • Răzvan Vastea

      Pentru majoritatea mașinilor de lux pe care Patriarhia le folosește sunt încheiate parteneriate de imagine și țin strict de politica brandurilor auto, care aleg această metodă de promovare. Normal că ipocriții strigă sus și tare: să vândă mașinile să se dea banii la săraci! Ce mașini să se vândă că nu sunt proprietatea Bisericii. De-asta le și schimbă pentru că parteneriatele sunt încheiate pe un an, doi, de obicei. Tu ce ai face dacă ar veni AUDI la tine și ar zice: Ia Ioane un A8 pentru un an, mocca, vrei? Normal tu ca un ipocrit o să spui: Plecați de aici, eu merg cu Loganul meu, câștigat cu sudoarea frunții. AUDI va spune: Ioane, nu-ți ia nimeni Loganul, stai linistit, faci si economii anul ăsta că nu-ți uzezi propria mașină, nu mai dai bani pe consumabile, piese de schimb anul ăsta. Ion…?

    • Marius

     “Ionuț, BOR nu are o mașină scumpă dar cu 140.000 de euro cât costă
     Mercedesul de protocol se putea întreține – creștinește – un spital, o
     vreme”

     Un spital ca acesta?

     http://www.centrulpaliativsfantulnectarie.ro/index.php

     sau poate unul ca acesta?

     http://www.christianacluj.ro/centrul-2/
     Si lista poate continua

     • Răzvan Vastea

      Masina scumpa de care vorbesti este data in folosinta gratuita de brandurile auto, in regim de contract de imagine si tine de alegerea si politica de promovare a respectivei firme auto. Nu este proprietatea bisericii. Cei rau intentionati desigur promoveaza ce vor ei.

    • Alin Constantin

     BOR este alcătuită din clerici și mireni, din ultima categorie făcând parte și eu. Cân spuneți ”căpușa BOR” la cine vă referiți?

  • Laur

   Imi este foarte mila de tine, deoarece nu vezi padurea “din cauza copacilor”…
   Nici nu stiu cum sa-ti explic scurt si la subiect, dar am sa incerc!
   1. Arata-mi tu cati preoti (pentru ca asta este termenul corect, nu “popa”) au vesminte aurite. Doar arata-mi!
   2.Daca lum aleatoriu 200 “popi” si aleatoriu 1000 cetateni (cu venituri medii asemanatoare), care din ei aa hranit mai multe guri infometate? Preotul sau grupul de 5 cetateni?
   3. Spune tu, de cate ori te-a fortat pe tine un preot sa-i dai bani lui, sau Bisericii?

   4. “Sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului si lui Dumnezeu ce e a lui Dumnezeu”, a zis Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Eh, asta nu s-a intamplat! Pe vremea lui Cuza, nu mai stiu in ce an, s-au confiscat toate averile bisericii si Statul de drept si-a luat angajamentul ca o va intretine. D’apoi s-o intretina frate daca asa a zis. Daca nu, sa se retrocedeze Bisericii toate averile sale, fara dobanda a 300 ani si atunci nu va mai cere nimeni nimic, pentru ca vor avea cat sa si prisoseasca.
   5. In fiecare sat sunt 12-15 oameni din primarie (la oras numarul lor este direct proportional cu cel al locuitorilor) care pretind ca muncesc si care o duc bine pe spatele nostru, al contribuabililor si doar un singur preot. Pe astia de ce nu-i vede si nu-i pune la zid nimeni? Ii vedeti repede pe preoti. Pe cei care ne baga mana-n buzunare, “vrem nu vrem” ii idolatrizati, in timp ce pe cei ce va vor bine ii urati.
   E treaba voastra, dar voi cei ce aruncati cu namol in Biserica lui Hristos pierdeti mai mult.
   Cuvintele mele sunt simple, dar din suflet.
   MI-A FACUT PLACERE CA IN DOAR CATEVA CUVINTE SA-TI DEMONSTREZ CA NU AI DREPTATE!
   Anul nou cu bine fratilor!
   Semnez eu, un crestin caruia nu-i este rusine sa-l marturiseasca pe Hristos!

   • geo

    Ba tu vii din pestera,asculta stirile si acum sta un mort si nu este ingropat ca popanu nu a primit bani.Intra in orice biserica de ori unde sa vezi ca orice popa are trei-patru rinduri de straie,iar cu cerutul banilor,daca spui ca nu cer bani esti redus mintal

   • marius

    Laur…stim cu totii ca avem in tara hoti mai mari decat preotii si biserica…stim asta…dar macar astia nu sunt ipocriti…dar cand ii vezi cum ne invata pe noi sa fim buni ,milostivi , darnici etc etc si ei fac exact opusul nu ai cum sa nu te enervezi.O sa iti dau cateva exemple concrete:
    1.Preotul din sat de la bunica…avea o amarata de dacie 1300 acu cativa ani..acum are passat dupa ce intre timp a schimbat inca vre-o 4 masini printre care scoda opel.
    2.Am fost la o biserica unde era interzis sa vii cu lumanari care nu erau cumparate de la biserica…si alea de la biserica erau de 5 ori mai scumpe.
    3.Am o cunostinta care a vrut sa cumpere niste animale de la o manastire si voiau un pret exagerat…in timp ce preotul le cerea oamenilor sa doneze furaje manastirii ca sa poata hrani animalele
    4.Stii cate hectare de padure detin manastirile din zonele de munte de la noi…si cati bani scot din vanzarea lemnelor?
    5.Cunosc preoti care beau fumeaza injura etc etc.
    6.De ce investesc o suma imensa de bani in catedrala neamului cand oricare dintre noi putem sa ne rogam lui Dumnezeu si in coltul camerei.
    7.Cum sa nu te enervezi cand vezi de Paste ca apare la TV PF Daniel cu o tona de aur la gat si ne spune ca in aceste vremuri fericite sa nu uitam de cei nevoiasi, de cei care poate nu au o masa imbelsugata de sarbatori…cum sa nu te enervezi cand te gandesti ca ar putea hrani 100 astfel de nevoiasi cu un lant de ala de aur,,,sau fara el nu se mai poate ruga.

  • Răzvan Vastea

   Dragă Guest, ești un anonim, nu ar trebui să-ți acord prea mare importanță însă te informez că dacă ai face scandal să nu se mai supradimensioneze pretul licitatiilor pentru autostrăzi ai avea mai multe șanse să-ți construiești spitalul din mintea ta. Și vezi că voi sunteți niște bieți puișori pe lângă prigonitorii creștinilor din timpul romanilor. Păi nene, păgânii de atunci îi vânau pe creștini la propriu, pe stradă, nu știu daca ai apucat să vezi catacombele romane. Biserica lui Hristos este bimilenară pe aceste meleaguri și a trecut prin încercări mai grele, așa că…

 • adrianstoica

  Bun! Atunci, dați-vă, fraților, toți pe mâna lui Corogeanu, că vă scoate el boala din mădulare! Nenorociților!

  • Nu ai citit articolul sau ai citit nu l-ai înțeles? Sau ai vrut doar o ocazie să înjuri pe cineva?

  • Nu ai citit articolul? Sau l-ai citit dar nu l-ai înțeles? Am zis eu că spitalele nu vindecă “mădularele”?

   Sau ai profitat de ocazie ca să înjuri pe cineva?

   • adrianstoica

    A fost un fel de a spune. Da, da, știu, biserica nu vindecă decât bolile sufetului, scoate dracii și chestii din astea. App., era o emisiune la tv, îi zicea “Condamnații”, prezenta tot felul de ocnași, care cu crime, care cu violuri, care cu tâlhării, ma rog, de la caz la caz. Și îi întreba pe fiecare dacă sunt credincioși etc. Unul n-a zis că e ateu, da’ oare de ce n-a scos nimeni dracii din ei? Că sunt pușcăriile pline de credincioși și cam duc lipsă de atei. Da’ pe nebuna aia din Brașov de și-a omorât copilul că așa i-a cerut Dumnezeu să-i facă jertfă, de ce n-a vindecat-o credința? De ce prea multa credință a făcut-o criminală?

    • Credința fără discernămînt îl face pe om să facă tot felul de prostii.
     Necredința fără informații, îl face pe om să spună tot felul de prostii.

     Vindecarea unui suflet nu înseamnă “scoaterea dracilor” din el. Unde ai învățat tu asta? Oamenii credincioși nu sunt sfinți. Ci se străduie să ajungă sfinți. Nu toți reușesc.

     A sta pe margine și arăta cu degetul că unul sau altul a greșit, deși spunea că e credincios, e ca și cum ai rîde de un bătrân că a căzut pe gheață. Cinste ție!

     • adrianstoica

      Îmi e frică de credincioși, mai cu seamă de cei care se străduie să devină sfinți. Pe cât posibil, încerc să mă țin departe de astfel de oameni.

    • CT1

     Dle, acolo unde nu este credință in Dumnezeu, cel rau nu are nevoie sa isi mai bată capul cu tine. Ci se concentrează si se lupta cu cei credincioși pentru a-i îndepărta de la Dumnezeu. Marii sfinți cand se retrag in singurătate si se afunda in rugăciune, atunci au de-a face cu cei mai mari demoni. Înainte sa arunci cu cuvinte aiurea si de a judeca aiurea, pune mana pe o carte a părintelui Cleopa sau a părintelui Arsenie Boca, poate te mai luminezi la cap.

   • geo

    Bravo Cristi,ai perfecta dreptate,injectatii astia cu religie sunt ……..nu mai spun vb lui Gigi…zdrente…

  • Bozocel

   AdrianStoica, se vede ca nu est la zi cu stirile,! Pana la urma s-a demonstrat ca nu Corogeanu e vinovat de moartea fetei aleia, ci medicul care i-a administrat o doza prea mare de adrenalina…nenorocitule!

   • adrianstoica

    Păi, eu ce-am zis rău? Dă-te, dom’le, pe mâna lu’ Corogeanu, nu pe cea a vreunui medic, că ăla te omoară cu zile! Ipocritule!

   • geo

    Ba cretinel pe corogean asta care a rastignit-o,ce sa-i facem,eu zic sa-l facem prea fericit ce zici bozgorel?

 • Adrian Stamin

  MODERATOR: Comentariul și replicile autorului au fost șterese la cererea lui. Între timp, Adrian și-a schimbat opiniile. Vezi comentariul lui de mai jos.

  • Imorale, zici?

   • Ce e de văzut în afară de faptul că ai ținut ca oamenii de care te doar în steluțe trebuie să îți citească ție un comentariu care nu aduce nicio contribuție?

    Dacă ești nervos, mergi și postează caricaturi pe Facebook. Poți să și înjuri și nu îți șterge nimeni comentariile.

    • Adrian, un set de afirmații gratuite și neinformate nu reprezintă argumente.

     Ai vorbit de oamenii care cred în chestii imaginare. Și ai afirmat că suntem violenți și imorali. Și ai făcut asta cu o înjurătură. Dacă un copil citește înjurătura ta se va simții mai bine? Cui și ce vrei să demonstrezi cu atitudinea asta de adolescent pe care îl doare în cot, că e el e mai deștept și că știe el cum stă treaba cu religiile “imorale”?

     • Dacă crezi că creștinismul este imoral, implicit crezi că și creștinii sunt imorali.

     • Flesca Marinica

      Religii imorale? In capul tau!
      Pe langa “adevarul”.ro eu as pune si “gandul.ro”
      Eu platesc taxe la stat, si da, vreau ca o parte din bani sa mearga la biserici, este dreptul meu sa cer asta si cred ca
      sunt mai multi decat cei ca tine care gandesc asa.
      Spitalele sa le construiasca statul ca asta este treaba lui.
      Daca se construiesc biserici multe acum asta este datorita unei perioade negre din istoria noastra, ce este rau in asta ca recuperam acum?

     • Marius

      Biserica este un bun comun al membrilor ei, si atunci cand membrii ei sunt majoritari intr-un stat ea devine necesitate a societatii respective.

     • Marius

      Ateismul este prin definitie imoral. A se vedea regimul nord-corean ateu, regimul sovietic ateu, regimul chinez ateu si lista poate continua

    • Alex

     Băi, tu ești sărac cu duhul tare mult!

  • Marius

   “Oamenii violenti sunt crescuti si hraniti de astfel de religii imorale”

   As crede acest lucru daca Lenin, Stalin, Hitler si toti monstrii din istoria omenirii nu ar fi fost atei

 • Giges Goru

  Câte bănci sunt la tine în oraş? Câte biserici???

 • Octav

  Eu zic sa facem o biserica la doua blocuri si sa se procedeze ca in cazul Catedralei: sa se ceara bani de la Cons Locale.

 • Pingback: “VREM SPITALE, NU CATEDRALE!” Oare? Ce vor si ce ii mana in lupta nedreapta pe lupii ASUR-isti? - Recomandari()

 • garda de fier

  Adrian Stamin,cum asa,dintr-o data,pe toti ii apuca mila de saraci,mila pentru scoli si spitale?Eu u tin minte sa fi fost Romania stat laic,decat in comunism.Dupa cat stiu eu,acum vreo 24 de ani,comunismul a cazut!Sau?Ghinion,dragu meu!Statul finanteaza biserica pt ca asa este normal sa fie!Si sti de ce?Simplu;majoritatea romanilor accepta biserica!Si nu numai in Romania se finanteaza.Aici finantarea este direct din buget,dincolo,”in statele laice si heperliberale”,se finanteaza indirect,dar pana la urma tot din bugetele tarilor respective.Dar,de ce fac fac acum dialectica cu tine?Oricum,tu esti pe filmul tau,cu orice argument de bun simt,imi vei mereu aceleasi raspunsuri…..

 • Tavi Paunescu

  In articolul cu finantarea bisericii s.a strecurat o eroare majora: refaceti calculul cu contributia la sanatate(e 5% angajator 5% angajat, in nici un caz 40% ca in articol. Cred ca s.a facut o confuzie cu pensiile). Comentariile acolo sunt sezactivate din pacate…

  • Tavi, suma finala reprezintă contribuția anuală. Adică cei 1500 RON. Pe lună sunt 121 RON.

   • Tavi Paunescu

    Just. Eroarea mea 🙂

 • alin buda

  Băi Cosmin, nu mă interesează donațiile, mă interesează că ești în stare să aperi un sistem pe care apoi îl înjuri când te trezești la spital, fără tratament.

  • Remus

   Alin, masinile de protocol ale BOR sunt donatii sau sunt masini aflate in stare de inchiriere de la reprezentantele marcilor. BOR nu a achizitionat masini de 140.000 de euro ca sa plimbe preainalti si preafericiti. Bani pentru intretinerea spitalelor, pentru construirea de spitale noi si dotarea celor deja existente ar trebui sa cereti de la Ministerul de Finante si Economii al Romaniei, nu de la biserica. Stiai ca Romania are de recuperat bani (aproximativ 400 de milioane de dolari americani) reprezentand investitii si imprumuturi in tari din America de Sud, Africa, Orientul Mijlociu si Asia? Nu stiai, pentru ca ASUR nu stie de treaba asta si nu a protestat pentru recuperarea datoriilor si creantelor. Nu Daniel e vinovat ca nu sunt spitale, scoli, etc, ci sistemul politic care administreaza finantele tarii. Stiai ca datoria Cubei (in valoare de 32 de milioane de dolari americani) a fost stearsa in proportie de 90%, iar restul de 10% ar fi trebuit sa fie platit esalonat, pana in 2018, dar nimeni nu stie catre cine s-au virat platile respective? Deci noi permitem statului secular pe care il aparati voi cu ardoare sa stearga datorii de ordinul milioanelor de dolari, in schimb lovim in biserica si acuzam prelatii de lipsa spitalelor si scolilor. Sistemul e corupt, intregul sistem, nu doar Biserica. Cand doctorii cer spaga sa elibereze retete, cand profesorii si invatatorii cer cadouri de sute de euro de la parinti, cand economia statului e la pamant datorita unui management defectuos, ce vin au preotii ca treaba merge prost? E BOR tapul ispasitor pentru afacerile si interesele clasei politice si a directorilor de scoli/spitale? Nici eu nu sustin construirea catedralei, intr-adevar e o constructie fara nici o aplicatie practica, dar protestele voastre degenereaza aiurea in acuze si afirmatii nefondate.

   • alin buda

    donate sau cumpărate, ți se pare normal ca un individ ce are ca meserie propovăduirea adevărului și a umilinței să se îmbrace cu fir de aur sau să fie plimbat cu respectivele mașini?
    N-are nici o legătură poate dar măcar de ochii lumii marinarul de la cârma țării are un logan pe care îl plimbă prin București…

    Îți șade bine că scrii “să cereți bani” pentru spitale… cine să ceară? nu ai dreptul și tu la un spital sau nu ai nevoie?

    Statul secular nu există omule, există găști de băieți deștepți și mulți fraieiri jecmăniți pe diferite nivele. Biseeica a supt mult și bine la fel ca găștile din toate vremurile…
    Există destui români ce se cred vinovați de ceva și încearcă să își cumpere iertarea și un loc în cer donând, făcând sacrificii pe care nu le-ar face dacă ar fi mai atent…

    Încă un amănunt, nu-s parte din ASUR și nu o scriu ca să mă delimitez ci să înțelegi că dacă mâine o asociație de orice fel chiar religioasă ar milita pentru drepturile oamenilor și perspectiva/alternativa ar fi una la care rezonez, aș fi din nou în internet scriind, militând.

   • geo

    prea inaltii..si prea fericitii…da de ce ei sunt prea fericiti si noi care le dam bani nu prea suntem,,,,,,,,,,,,,cretini mai sunteti.slugoilor

 • Pingback: Ce fel de spitale sunt bisericile? Sau despre analfabetismul ipocrit al unor jurnaliști români | Buciumul – Periodic de informaţie şi atitudine naţionalistă()

 • costel

  Domnilor, daca o persoana este grav bolnava se vindeca prin tratamente in SPITALE, nu bate doamne-doamne din degete si ii trece cancerul…

  • Domnule Costel, nu a afirmat nimeni ceva de genul acesta. Si unele cancere nu se vindecă nici în spitale.

  • Remus

   Domnule, cancerul se vindeca, nu cu pastile si chimioterapie si nu in spitale. Afacerea din spatele industriei de farmaceutice si produse anti cancer e uriasa iar interesele sunt enorme. Marijuana e un leac folosit inca pe de vremea egiptenilor in tratarea afectiunilor pe care sistemul medical le catalogheaza astazi drept cancer. Ideea e ca marijuana e interzisa, iar medicamente se fac in fiecare an si se vand scump, sper ca intelegi ideea.
   Cat despre pocnitul din degete, am fost martor la o chestie, eu ii zic minune, unde o femeie de 30 de ani, tocmai diagnosticata cu cancer de colon s-a vindecat prin rugaciune. Nu stiu cine a pocnit din degete, ideea e ca tumorile se vedeau cu ochiul liber pe radiografii, iar dupa 2 luni de zile, un set nou de radiografii nu a aratat nici o tumora. Crezi ce vrei.

   • Coroma

    Pe radiografii, zici? Pai ce, colonul are oase? Si cum ai vazut, ma rog, cu ochiul liber? Cum arata acele tumori care se vad ” cu ochiul liber”?

 • alin buda

  .. Valeriu, e nedrept să-ți cer să scuzi biserica cu straiele, cutumele, dările și averile ei. Nu ești în poziția în care să decizi cum și de ce se îmbracă respectivii preoți.
  Nu le pot justifica nici ei – aruncă vina pe tradiții încercând să aburească naivii că vor ajunge în rai doar că trebuie să se roage destul și evident să contribuie din puținul pe care îl au la fondul bisericii. Toate astea mă repet în timp ce se preoții se îmbracă ca la carnaval și se plimbă prin țară în mașini destul de scumpe.
  E obscen și e nedrept și e revoltător.
  În ce privește darurile primite de fiul divinității, mă abțin, las teologii să dezbată cât și de ce, unde l-a investit, pe ce l-a cheltuit etc… învățăturile generale spun să lași totul și să îl urmezi… totul, iar cei ce au făcut din biserică o misiune, ar fi mai potriviți ca oricare să îi urmeze exemplul… poate chiar în felul călugărilor…

 • iu

  Eu stau si ma gandesc oare, cand a facut BOR ultima campanie umanitara, cand s-a dus BOR si a facut vreo donatie la vreun camin de batrani sau orfelinat sau cand vreodata a facut el ceva in folosul oamenilor..inafara de celebrele moaste si sarmalele aferente ?

 • Inteleg ca biserica este “spitalul sufletului” si ca lumea din ziua de azi are nevoie sa se intoarca spre divinitate. Dar mi se pare o risipa ca un oras, fie el si mare ca Iasiul, sa aiba biserici mai dese ca filialele de cartier ale BRD-ului. Parerea mea e ca un om credincios se va duce la biserica si daca e la o distanta putin mai mare. Despre mareata catedrala care se construieste in Bucuresti prefer sa nu comentez.. Vreau doar sa mai adaug un caz dintr’o comuna ieseana unde, langa scoala care e o darapanatura si nu mai face fata la numarul mare de elevi, alaturi s-a construit a cincea biserica din localitate.

 • Liviu

  Aici nu e vorba despre religie sau ateism. Nimeni nu contesta ca religia nu ar fi buna pt. societate. Personal consider ca sunt persoane care nu au avut sansa unei educatii bune sau care pur si simplu gasesc in religie un reper moral solid. Si nu e nimic gresit in asta, fiecare e liber sa creada ce vrea. Dar nu e corect ca religia sa primeasca bani de la stat, cand banii respectivi ar putea folosit pt. a salva vieti, chiar si daca e vorba de o singura viata. Orice om cu un gram de inteligenta si suflet ar trebui sa accepte chestia asta, indiferent daca e religios sau nu. Tatal meu e bolnav de cancer, si poate fi salvat de medici si de aparatura si nu de rugaciuni. Si statistic vorbind, in 100% de cazuri rugaciunile NU functioneaza cand vine vorba de boli. Medicii vindeca oamenii, nu preotii. Daca n-ar fi medicii, oamenii ar muri, inclusiv preotii. SIMPLE AS THAT!

  • Statul de la cine primește bani? Te contrazici fără să înțelegi despre ce este vorba în discuție.

   Noi punem preț și pe sănătatea trupului și pe sănătatea sufletului. Și contribuim cu de 50 de ori mai mulți bani către sănătatea trupului decât către culte. Poți să faci calculul și să înțelegi dimensiunea raportului dintre cele două cifre?! 1.500 RON pe an către sănătate, 30 RON către culte.

   Există periuțe de dinți are costă mai mult de 30 RON. Orice om cu un gram de inteligență și…

   Și apropo, orice om care are suflet și moare, ce se întîmplă după moarte? Dacă se întâmplă ceva, de ce vorbești ca și cum numai sănătatea trupului ar conta?!

   • Liviu

    Statul primeste bani si de la mine si eu nu vreau sa ii dau pentru religie pentru ca pt mine e nefolositoare. Daca cuiva ii trebuie atunci sa plateasca. Si care e treaba cu “ce se intampla dupa moarte?”. Nu e vorba de religie aici, e vorba de corectitudine. Ce e asa greu de inteles?

    • Argumentul de tipul “eu nu vreau sa dau bani pentru X fiindcă mi nu îmi folosește” este egoist, debil și irelevant. Orice nebun se poate trezi că nu vrea să dea bani pentru parcuri, pentru handicapați, copii orfani, borduri, termocentrale pe valea oltului, că el locuiește în Moldova și nu-i trebuie, sau pentru Muzeul Antipa.

     Nu așa funcționează democrația. Dacă nu îți convine că trăiești într-un stat democratic, în care toți plătim pentru o mulțime de lucruri de care nu avem nevoie personal, atunci mută-te într-un stat ne-democratic, sau pe o insulă pustie. Acolo o să plăteși numai pentru ce ai nevoie.

     Aici e vorba despre corectitudine, ce e așa greu de înțeles?

     • Liviu

      Ok, am gresit eu..Am postat asta desi stiam ca discutiile pe tema asta nu duc niciodata la niciun rezultat. Vreau doar sa cred ca realizezi ca desi suntem pe baricade diferite, suntem de aceeasi parte de fapt, a binelui. Dar cateodata trebuie sa te gandesti ca totusi exista posibilitate sa nu ai dreptate, chiar daca tu crezi sincer din tot sufletul intr-o chestie. Si e valabil si pt. mine si pt. tine. In rest nu am cum sa te conving si nici nu mai incerc.

     • Flesca Marinica

      Liviu, pai discutiile nu duc niciodata la un rezultat pentru ca sunt multi cei ca tine care nu accepta adevarul.
      Adevarul…….
      Nu-l cunosti!
      O sa vina vremea odata cand o sa-l cunosti si tu……

    • Tanasa Stefan

     da dar primeste si de la mine si eu vreu si de ex nu vreau sponsorizari de spectacole sau alte chestii pe care tu le vrei , si atunci e normal ca statul sa tina cont si de mine si de tine

  • adrianstoica

   Nimeni nu contestă că religia nu ar fi bună pentru societate … așa ai zis, nu? Cum poți afirma așa ceva?

  • Tanasa Stefan

   uneori ajuta si rugaciunea , dar depinde de fiecare, Dumnezeu nu e duhul lui Aladin ca sa implineasca imediat cu hocus pocus ….”daca ati avea credinta cat un bob de mustar ati muta si muntii

 • OveR

  Esti penibil . Probabil o sugi la vreun preot si noi nu stim. Nu te obosi sa raspunzi pentru mine esti un cacat .

 • Un copil oarecare

  Sa spui despre unele biserici care exprima opulenta materiala ca sunt un loc de vindecare spirituala este cea mai mare blasfemie. Preotilor care va umpleti burta cu carnati si vin, le-o trageti la toate enoriasele si traiti din naivitatea unor oameni disperati sper sa va gasiti trezirea spirituala si sa invatati cateva lucruri despre natura constiintei umane. Multa dragoste si pace, Namaste!

 • George

  Nu am nimic cu construirea si terminarea CMN…Doamne-ajuta sa se termine mai repede. Problema, dpmdv, este la Ierarhie…Toata Ierarhia BOR, este ca intr-un glob de cristal si nu isi da seama ca trebuie sa comunice. Prea Fericirea Voastra, Inalt Prea Sfiintiile si Prea Sfintiile voastre, COMUNICATI! Nu il lasati pe unu’ ca Pr Stoica, sa iasa cu fata aceea de zici ca e suparat pe toata lumea si ii va bate pe toti, ca sa dea comunicate…va trebuie un comunicator bun, cum sunteti chiar dvs. Prea Fericirea Voastra. Invatati-i pe preoti sa zambeasca….. Invatiti-i sa arata mai intai Iubirea lui Dumnezeu (printr-un zambet) si apoi Dreptatea Sa (printr-o fata eterna a parintelui Stoica). Iesiti in emisiunile TV(talk-show-uri) si comunicati (nu cred ca vreun realizator de TV v-ar refuza prezenta), organizati conferinte de presa, mediatizati evenimentele, nu numai prin Basilica, Lumina sau Trinitas…Puneti-va un purtator de cuvant uman…Lumea, romanii sunt satui de tristete…sa le dam oamenilor bucurie, sa nu ii mai dojenim atat. Biserica nu poate schimba lumea/Roamnia… Reprezentantii ei se pot ruga pentru Romania/romani si doar Dumnezeu mai poate schimba ceva. Pana atunci, comportati-va firesc. Sunteti totusi, slujitorii lui Dumnezeu si rugamintea este ca fiecare membru al ierarhiei sa isi aduca aminte ca nu este diacon/preot/episcop…..”ca sa fie slujit”. Putina umanitate, putina dragoste, putin zambet…

 • Iftodeanu Daniel

  Biserica cel mai mare bussines…nu mai vreau sa aud de biserici atata timp cat biserica nu promoveaza iubirea . Oamenii ei numiti preoti..pe care ii vedem mai tot timpul la curve la baut, vanzatori de droguri , pedofili…biserica il vede pe Dumnezeu gresit …fiecare dintre noi suntem un dumnezeu…urmeaza calea lui Iisus si vei putea merge pe apa…in biblie scrie ca Dumnezeu la pus pe om stapan peste natura…atata timp cat omul nu este in comuniune cu natura nu este nici cu Dumnezeu pentru ca Dumnezeu este totul … nu exista pacate ar insemna ca Dumnezeu sa se limiteze… Iisus cand a venit pe pamant nu a respectat nici o regula a facut ce a vrut el … Iisus a urmat doar calea iubirii…sentimentul suprem..si nu prin construirea bisericilor cu aur si toate cacaturile nu ne aratam iubirea fata de Dumnezeu ci prin iubire fata de oameni si natura …pentru ca Dumnezeu este totul ..”nu fa altuia ce nu ti-ai face tie” …Biserica este doar o afacere …

 • Ciprian Atănăsoaei

  Ai scris o groaza de cuvinte dar n-ai spus mai nimic. E adevarat ca unii jurnalisti exagereaza lucrurile de dragul senzationalului. Insa ai omis sa raspunsu transant la cateva dintre argumentele lor. Le voi comenta eu pe rand pe doua dintre ele
  – spui ca psihologia a facut progrese mici un ultimii 50 de ani; eu te intreb, biserica in ultimii 2000 de ani a facut vreun progres in modul de a trata sufletul ? Daca da, da exemple;
  – biserica si reprezentantii ei trebuie sa fie un model dar si o reprezentare a divinitatii pe care o reprezinta. Asa ca nu in afara de a fi niste ipocriti nu vad de ce capii bisericii ar trebui sa poarte kilograme de aur la gat ? Iisus era popular si ascultat pentru ca traind in aceleasi dificultati ca si oamenii de rand, acestia simteau ca le intelege nevoile si stie despre ce vorbeste. In ziua de azi cand vezi un mitropopit sau patriarh spoit in aur care coboara din cine stie ce limuzina doar ca sa-ti ceara bani pentru inca o biserica, este logic sa te intrebi: cum poate asta sa ma inteleaga pe mine, cand el sta numai in lux iar eu abia ma pot intretine. Cand o sa fie si biserica la fel de bogata si de saraca precum sunt marea majoritate a oamenilor, abia atunci oamenii o vor crede ca lupta pentru binele lor.

  Ai raspuns cu frustrare. Probabil pentru ca simti ca biserica este un lucru indispensabil. Problema este ca simti fara a putea argumenta.. Iar oamenii incep din ce in ce mai des sa se intrebe “la ce-mi foloseste mie biserica”. Si cum nu le raspunde nimeni cu argumente de bun simt, e normal ca nu mai vor sa dea bani pentru ceva ce nu cred ca le este util.
  Asa ca, pana nu da cineva raspunsuri suficient de consistente si de clare la intrebarea “la ce ne foloseste concret biserica”, pentru oamenii care gandesc un pic biserica nu va ramane decat un mafiot care cere taxa de protectie amenintand, in caz contrar, cu osanda vesnica.

  • Am scris o groază de lucruri, nu am zis mai nimic, dar totuși mi-ai răspuns consistent. Măi să fie!

   Există o știință numită psihoterapie ortodoxă. Există clinici de specialitate concentrate pe asta, unde doctori psihoterapeuți aplică principiile psihoterapiei ortodoxe în același timp cu metodele și medicamentația clinică acceptată de comunitatea științifică. Nu înlocuiesc complet, nu reprezintă “medicină alternativă”, ci doar își aduc propria viziune acolo unde alte școli de psihoterapie aplică alte principii.

   Legat de kilogramele de aur de la gât, e clar că nu ai citit articolul sau te încăpățânezi să crezi că tot ce e galben de e de aur. Cu logica asta mă mir că știi să treci strada la semafor.

   Nu am răspuns cu frustrare, ci cu indignare. Și am adus argumente. Dacă nu ești de accord cu ele, asta nu înseamnă că nu sunt argumente. Dar, mă rog, în logica tot ce e galben e aur, argumentele sunt numai alea care “eu sunt sărac și popii nu mă înțelege”.

   Îți recomand să scrii scenarii de film. Ai talent! Codul lui Moș Crăciun, poate?

   • Flesca Marinica

    Ctistian Pascu, daca nu ma insel in Romania sunt doua secte sataniste, oare nu sunt si unii dintre ei pe aici?

   • Coroma

    Tu chiar crezi ca le stii pe toate? Chiar crezi ca ai tot timpul dreptate? E foarte usor sa jignesti atunci cand esti depasit de situatie. By the way: este medicatie nu ” medicamentatie”, dar sunt sigur ca stiai si ti-a scapat, numai…

    • Eu chiar nu cred că le știu pe toate. Eu chiar nu cred că am tot timpul dreptate. Da, e foarte ușor să jignești, de aceea majoritatea argumentelor sunt tipul “kilogramele de aur”. Pasărea mălai visează.

   • Ciprian Atănăsoaei

    Am crezut ca am cu cine purta un dialog civilizat, fara atacuri la persoana. M-am inselat. As fi tentat sa te jignesc asa cum ai merita, dar oricum nu mi-as atinge scopul. Timpul ne va da dreptate tuturor. Un an nou asa cum il meriti !

    • “biserica nu va ramane decat un mafiot care cere taxa de protectie amenintand, in caz contrar, cu osanda vesnica”

     Genul ăsta de afirmație este foarte, foarte departe de un dialog civilizat. În primul rînd fiindcă este incredibil de ignorant. Dacă o simplă ironie ți se pare “atac la persoană”, nu mai interveni.

     Eu sunt ușor ironic la adresa ta și te simți tentat să mă jignești, dar tu îți permiți să generalizezi la TOȚI ierarhii bisericii, indiferent de cine ar fi ei, să îi numești ipocriți și să faci aluzii la “kilogramele de aur” de la gâtul lor? Unde este civilizația și rațiunea?

     • Ciprian Atănăsoaei

      “Dragul meu”, la intrebarea fundamentala:”la ce ne foloseste concret biserica” nu ai fost in stare sa dai un raspuns care sa multumeasca pe toata lumea care vrea sa creada in rolul benefic al bisericii in societate. In loc sa-mi raspunzi civilizat si sa-mi ataci ironic cel mult ideile, mi-ai atacat ironic persoana. Dumnezeu este iubire, dumnezeu nu m-ar fi ironizat niciodata asa cum m-ai ironizat tu. Deci tu nu respecti calea lui “dumnezeu” si prin urmare, conform “dogmei bisericesi” meriti sa fierbi vestic in cacat. Eu unul totusi iti urez pace si iubire ! Cum o sa-ti asterni asa o sa dormi ! Adio !

     • Ciprian, nu este rolul meu aici să conving pe toată lumea de rolul benefic al bisericii. Citește cartea lui Iov, să vezi că Dumnezeu poate fi și ironic.

      Nu ți-am atacat persoana fiindcă nu știu cine ești, nu știu cum arăți, nu știu de unde ești, cîți ani ai, etc. Îndemnul “scrie scenarii” era o aluzie ironică la predicția ta că biserica va rămîne doar un mafiot care cere taxe de protecție.

      Dacă e atît de ușor să te ofensezi, repet, nu intra într-o dezbatere de genul ăsta. Vezi bine cîte înjurături primesc/primim pe aici.

     • Tanasa Stefan

      nu exista un asemenea concept ” a multumi pe toti , nici Iisus nu a mutumit pe toti

  • Marius

   Fara Dumnezeu, omul ramane un animal care vine de nicaieri si se indreapta spre nicaieri. Iata unul din argumentele simple

 • alexandru.simion

  Vorbe multe fapte putine.gargara de la tv in direct pe net.vorbiti de intelectualitate spiritualitate dar ne lovim de acelasi lucru…BANII! Nu am vazut preot infometat…”Ajuta pe aproapele tau” se refera acum doar la rude…”ce ai primit de Craciun ” este mai rostit decat “ce fapta buna ai facut”.Poate ca am o gandire ingusta dar cred ca acum preotii sunt cei mai buni afaceristi.Imi asum vorbele! Faceti o excursie in Moldova la manastiri apoi vizitati manastirea Prislop…o sa intelegeti mai multe.Nu sunt habotnic dar nici pagan !

  • Marius

   “Nu am vazut preot infometat…”
   Personal cunosc un preot care in mileniul 3 merge la arat la coarnele plugului tras de cai, cot la cot cu crestinii pe care ii pastoreste. Din respect pentru dansul nu ii voi dezvalui identitatea

 • andrei

  E inutila toata discutia pana se ajunge la urmatorul punct: ingrijirea saracilor, sarmanilor, bolnavilor, asta propovaduieste Iisus, da? Pai as vrea sa vad si eu un spital sponsorizat sau construit de BOR, va rog. Sarmanii si saracii puteti sa ii ingrijiti prin forte si prin metode proprii si va felicit pentru asta. Dar bolnavii (cu trupul, ca SI asta e o boala, pe langa cea sufleteasca), pe astia nu pot sa cred ca aveti voi metode si cunostinte mai bune decat medicina din ziua de azi. Asa ca ajutati-i si pe bolnavii cu trupul, donati spitalelor (nu bani, astia sunt ochiul dracului si cine stie unde ajung), construiti spitale, sponsorizati spitale, asigurati-va ca investitia ajunge acolo unde trebuie – la bolnavi, la OAMENI. Lucruri practice, nu vorbe, care, culmea, aduc alinare, siguranta, liniste sufleteasca. Asta astept de la BOR. Nu peroratii. Fapte. Puneti icoane in spitale, DAR platiti si pentru pansamente si ace sterile.

  • Cercetează înainte de a nu crede. Verifică dacă într-adevăr Biserica Ortodoxă nu are niciun spital.

   • Razvan

    Cristian e de admirat cum iti sustii crezul folosind cuvinte rasucite incercand sa ocolesti adevarul.Exista preoti care cred cu adevarat in chemarea lor de catre Dumnezeu si cei care vad o adevarata afacere in biserica,deci o intrebare simpla, cui ii esti incredintata aceasta catedrala?.tin sa cred ca biserica e un urias instrument de manipulare si control in masa a oamenilor si aici nu ma refer doar la cea Ortodoxa.Nu ma intelege gresit ,incerc sa fiu cat mai obiectiv din ce am vazut sus daca iti spui opinia despre biserica Ortodoxa risti sa fii acuzat ca sustii coruptia politica si ca esti un sustinator veritabil al acesteia. Ce a scris “alin buda” este un adevar din perspectiva mea. Lumea progreseaza iar biserica ii trage inapoi ,nu e de mirare ca in unele state cu un nivel ridicat de trai nevoia populatiei de a crede este destul de redusa. Biserica ajuta intradevar sufletul,iti da speranta cand altceva ti-o ia ,,dar ii si impiedica pe oamenii sa vada adevarata realitate ,tinde sai intrepte spre o speranta oarba crezand ca cineva sau ceva le va rezolva problema fara ca el sa faca nimic,si asta ii impiedica sa ia o atitudine prompta la problema reala pe care o are.Tin sa precizez ca nu am deviat de la subiectul dezbatut aici , biserica poate refuza impletirea cu o nevoie palpabila a oamenilor pe care ii are in grija; si aici fac o mica paranteza,daca un credincios ar venii la biserica, cu o fractura sau altceva ar primi raspunsul “dute la spital,aici nu e spital ” sau ceva genu deci ce trebuie sa vada biserica si tu implicit e ca nevoia de spitale e una reala ,, si cea a unei biserici nu e de neglijat dar se poate gasi o solutie rezonabila pentru ambele parti (cea a sustinatorilor biserici si cealalta) si aici ma refer la construirea bisericii iar undeva in interiorul acesteia un mic spital, exista biserici care au in interiorul lor biblioteci si sali pentru altele. Problema nu e alocarea banilor necesarii construirii unei biserici, ci folosirea acestor bani pentru construirea unui spital. Cati oameni mor anual de boli sufletesti? dar cati mor de restul bolilor? cati copii nascuti prematur poate salva institutiile si doctorii sufletului? dar cati poate salva un centru echipat corespunzator? Aici problema nu e construirea sau nu a unei biserici,ci contruirea uneii institutii care reflecta necesarul real al populatiei. Actualele biserici ajuta si hranesc persoane care nu mai au o casa,o familie sau posibilitatea de a-si castiga singuri paninea, astfel preluand o sarcina importanta a statului,cea a construirii centrlor sociale.Biserica adevarata e cea a sufletului nu trebuie sa fie atat de materiala.

    • Marius

     ” Lumea progreseaza iar biserica ii trage inapoi ,nu e de mirare ca in
     unele state cu un nivel ridicat de trai nevoia populatiei de a crede
     este destul de redusa”

     Nivelul ridicat de trai fara constiinta realitatii lui Dumnezeu duce in plan individual la cresterea peste masura a egoismului, egocentrismului, egolatriei

     Religia, din latina, “religare”= a uni, a lega (oamenii cu Dumnezeu si unii cu altii), are rolul de a mentine omenirea pe traiectoria desavarsirii, a unirii cu divinitatea.

     Progresul fara Dumnezeu duce la individualism, si in plan indepartat la extinctia ca specie.
     Sa luam ca exemplu cea mai avansata tara din lume, Japonia, unde scaderea populatiei este o problema majora, cu o medie a varstei de aproape 50 de ani si un sfert din populatie peste 65 de ani, iar un sfert din totalul populatie nu au copii.

     Situatia este asemanatoare in Germania, Franta si majoritatea tarilor asa-zis avansate

     • “Am vazut destui musulmani care decapiteaza preoti catolici si invers.”

      Ai văzut catolici care decapitează musulmani? Dă-ne link, ca să nu murim în ignoranța noastră. Dacă nu există, citește de două ori înainte să postezi un comentariu.

     • Și să spui că oamenii religioși nu dau dovadă de empatie și de grijă față de oameni, este o afirmație extrem de ignorantă și de părtinitoare. În viziunea prezentată de tine ateii sunt sfinți seculari, iar religioșii, de orice tip, sunt criminali.

      Comentariile tale, unul după altul, dovedesc ignoranță peste ignoranță. Este greștiă orice generalizare asupra creștinilor, musulmanilor, ateilor, sau oricărei alte categorii de oameni. Există atei extraordinar de culți și deferenți, și există atei extraordinar de nesimțiți și ignoranți. Există oameni care se declară fățiș atei, pe care îi doare undeva de cei din jurul lor, înjură online și ofline ori de câte ori au ocazia, se dau deștepți, au impresia că au demonstrat marea cu sare, că sunt logici și raționali, dar dau din eroare în baltă.

      Deci, încearcă să fi mai rezervat în privința generalizărilor dacă vrei să fi luat în serios.

     • “Am vazut destui musulmani care decapiteaza preoti catolici si invers.”

      Ai văzut catolici care decapitează musulmani? Dă-ne link, ca să nu murim în ignoranța noastră. Dacă nu există, citește de două ori înainte să postezi un comentariu.

     • Și să spui că oamenii religioși nu dau dovadă de empatie și de grijă față de oameni, este o afirmație extrem de ignorantă și de părtinitoare. În viziunea prezentată de tine ateii sunt sfinți seculari, iar religioșii, de orice tip, sunt criminali.

      Comentariile tale, unul după altul, dovedesc ignoranță peste ignoranță. Este greșită orice generalizare asupra creștinilor, musulmanilor, ateilor, sau oricărei alte categorii de oameni. Există atei extraordinar de culți și deferenți, și există atei extraordinar de nesimțiți și ignoranți. Există oameni care se declară fățiș atei, pe care îi doare undeva de cei din jurul lor, înjură online și ofline ori de câte ori au ocazia, se dau deștepți, au impresia că au demonstrat marea cu sarea, că sunt logici și raționali, dar dau din eroare în baltă.

      Deci, încearcă să fii mai rezervat în privința generalizărilor dacă vrei să fi luat în serios.

     • Ai spus că atunci când Dumnezeu iese din tablou, atunci oamenii își orientează empatia către oameni. O afirmație imposibil de susținut. Și știi de ce? Fiindcă nu e regulă. Sunt milioane de oameni care cred în Dumnezeu, în multe forme de credință, și există milioane de oameni care nu cred în Dumnezeu în multe forme de necredință. Unii manifestă empatie alții nu. Ceea ce înseamnă că nu poți să faci o relație de cauzalitate nici într-un caz, nici în altul. Îți tragi jarul pe turta ta, cum s-ar spune.

      “Religiosii moderati, sunt practic “enablers” pentru comportamentele de mai sus. Datorita lor, fundamentalistii pot exista si practica aceste lucruri.”

      Religiile sunt foarte diferite. Discursul care bagă religiile toate în aceleași propoziții extrem de simplificatoare ca al tău, sunt caracterizate de un singur lucru: o eroare de tip straw man.

      Acest tip de speculații despre moderație care conduce la fundamentalism țin de psihologia religiei și de sociologie. Extrem de greu de justificat riguros. După toate aparențele, discursul tău, foarte comun de altfel între necredincioși, este unul justificativ. Adică creionați în tușe foarte groase religia, în bloc, subliniind îngroșat DOAR elementele negative, ca să vă justificați distanța.

      Atîta timp cât se pot da enorm de multe exemple pozitive din viața oamenilor credincioși, atât de ținută morală, cît și de statură culturală și științifică, discuția nu mai merită continuată. Orice afirmație care încearcă să de premiul I ateismului/secularismului/umanismului pentru moralitate, știință, cultură etc. este un discurs egolatru și, practic, o amăgire. Un discurs bun pentru noile înființate biserici ateiste, și pentru conferințele ateiste unde oameni inteligenți își bat joc de credința în Moș Crăciun.

 • Coco

  Deci acest articol e dejaba. Nu este vorba de faptul ca nu avem nevoie de religie si biserici, este vorba de faptul ca facem o tampenie de construcitie care nu ajuta la nimic, cheltuim enorm de multi bani pentru nimik. Oricum nu inteleg de ce se cheltuiesc atati bani pe biserici, manastiri, preoti si alte chestii de genu daca se stie ca peste 50% din razboaiele din lumea acesta au fost facute din cauza religiei sau motivul principal a fost religia, sa nu uitam de inchizitie si altele.
  Ne trebuie mii de bisericii si manastiri sa adapostim in ele niste capuse, pedofili, popi care ghicesc in biblie si care cica scot satana din om, etc. Din cati popi cunosc 1 se poate zice ca isi face treaba spirituala si nu fuge dupa lucruri materiale. In rest nu are rost sa povestim ca toti ar da in cap pentru cateva sute de lei. Banul este tot pentru ei si vin sa imi tina mie prelegeri de genu biserica spital pentru suflet, deci asta e chiar nesimtire. Ma dezguta toate tampeniile acestea si ne intrebam de ce copii se indearteaza de religie. Se indeparteaza ca vad in fiecare zi ce fel de oameni slujesc si ca in spatele lucrurilor spirituale se ascund doar chestiuni materiale.
  Eu zic sa mergeti sa incercati sa prostiti pe cine puteti ca aici nu e loc.

  • The Myth that Religion is the #1 Cause of War ( http://www.freerepublic.com/focus/religion/3069341/posts )

  • Marius

   Codul moral divin interzice toate pacatele enumerate de tine.
   Sfintenia Bisericii nu vine de la preoti, si nu este afectata de pacatele acestora, ci ea vine de la Dumnezeu. Iisus spune: “voi zidi Biserica Mea si nici portile iadului nu o vor birui” (Matei 16,18). Daca sfintenia bisericii ar fi fost conditionata de curatia preotilor, din inceput si-ar fi incetat existenta, pentru ca toti preotii sunt si ei oameni pacatosi

   • Popicarul Mozes

    CORECT Marius !!!

 • AP

  indiferent de ce argumente se incearca aici, este IMORAL sa pretinzi bani de la cei ce nu doresc sa ti’i ofere. biserica nu e guvern, nu e stat, nu este prestatoare de servicii publica generale. de serviciile bisericii se bucura exclusiv crestinii. eu, non-crestin, nu pot intelege cu ce drept sunt OBLIGAT sa platesc un serviciu de care nu am nevoie.

  • Noi toți suntem OBLIGAȚI să plătim taxe. De ce?

   • Claudia Radu

    In tarile vestice se poate alege daca vrei sau nu ca taxele tale sa fie redirectionate catre biserica sau alte culte religioase.

    La noi dece nu se poate practica asta?

    Daca ar fi asa, nu ar mai arunca nimeni cu nici o acuzatie la adresa BOR in ceea ce priveste finantarea publica de catre stat.

    • Popicarul Mozes

     Claudia Radu și Coco , nu vă mai zbateți atâta !…..tot degeaba. Știți acel proverb „Câinii latră, ursul merge” ? Din fericire ESTE valabil și acum ! Dumnezeu să vă lumineze !

    • ioan

     In occident se plateste taxa pentru cult- in foarte putine cazuri, in cele mai multe statul plateste din bugetul national. Acest lucru este datorita intelegerii zeciuelii cu care a fost invatat apusul. La noi contributia statului este o obligatie asumata de Cuza cand a deposedat Biserica de terenuri si bani )in 1862 a confiscat banii Bisericii- o parte erau pentru plata slujitorilor iar alta parte pentru caritate. Banii pe care i-a luat Cuza reprezentau de 3 ori bugetul tarii de atunci. De ce nu erau bani, pentru ca si atunci erau functionari corupti. Acum daca statul ar trebui sa inapoieze Bisericii ce i s-a confiscat (si voi credeti in proprietate), ar trebui sa dea cam 200 mld euro. Claudia nu mai asculta ce spun pseudo-jurnalistii, cei mai multi nu stiu nimic (am ras cand am auzit pe unul cu “domnu rege”, iar altii chiar sunt rau intentionati. Informeaza-te.

  • Răzvan Vastea

   Vei găsi răspunsurile aici: http://avereabisericii.ro/trei-intrebari-adica-aproape-toate-despre-banii-bisericii/

   [image: Disqus] Settings

 • Alin Constantin

  Folosirea peiorativelor ”țoale bisericești, popă, rochii” etc. denotă o ură, care cu greu poate fi ascunsă de ironia pedantă, pe care cu superioritate o afișați. În opinia mea (și dacă greșesc îmi cer iertare) nu activitatea BOR este problema domniei-voastre, ci ”îngrijorarea” pe care o propovăduiți este de altă natura, este o problemă de conștiință. Urâți creștinismul! Eu personal nu vă aduc nicio culpă-sunteți liber să aveți orice opțiune spirituală doriți. Ceea ce mă intrigă este că insistați să combateți ceva ce se vede de la o poștă că nu stăpâniți. Vreți banii Bisericii? Luați-i pe toți! Credeți că dacă-i aveți rezolvați problemele sistemului sanitar sau educațional? Cu umilință, mă îndoiesc. Nu puteți vorbi despre un fenomen situându-vă în afara lui pentru că, vrânde nevrând, pierdeți esența.
  Și încă ceva. O să vă pară imposibil, însă să știți că vă cunosc… O, câte de bine vă cunosc! Și EU eram ca domnia-voastră, însă mi-a trecut. O să vă treacă și dumneavoastreă.
  Vă doresc tot binele din lume!

 • Claudia Radu

  Bugetul guvernului este impartit in multe, este adevarat. Insa exista si ceva ce se numeste “costul oportunitatii”. Din pricina faptului ca limba romana nu este prima mea limba (dar sunt cetatean Roman, stati linistiti inainte sa imi sariti in cap cu “de ce sunt aici”), ma voi exprima in urmatoarele randuri in limba engleza:

  Opportunity cost: the cost of the next best thing foregone.

  From an economical point of view, despite taxation being adjusted and differentiated on income and different products/services, the opportunity cost is calculated at the level of the total current account. Therefore, the opportunity cost of the funds allocated to religious organization is EQUAL to the funds that COULD HAVE BEEN allocated to different sectors, such as education or sanitary institutions or merit and or public goods.

  Un exemplu simplu. Am 5 lei, cu acestia pot sa imi cumpar ori o portocala, ori un mar. Imi cumpar un mar. Costul oprtunitatii a marului este o portocala.

  Bun. Sa luam un exemplu actual: Catedrala Mântuirii Neamului (cost total approximativ 100 milioane de euro). Patriarhia a decalarat ca approximativ 40% va fi finantata de stat (eu personal cred ca e minciunica, dar, ceteris paribus…). Deci 40 mil euro este costul acesteia.

  Sa vedem care este adevaratul cost, opportunity cost, a partii catedralei finantate de stat:

  – 360.000 euro: scoala cu 8 clase
  – 90 millioane euro: spital modern cu 480 de paturi
  -25 euro/luna: costul intretinerii unui copil orfan din provincie in conditii strict necesare
  -210euro/luna: pensie medie lunara
  -200.000 euro: centru social pentru copii cu nevoi speciale (ex: copii afectati de autism, HIV).

  Bun. Inainte de a continua, as dori sa mai fac o specificatie. Cred ca putem fi cu totii de acord ca Romania, in comparatie cu celelalte tari Europene, este mai putini dezvoltata economic.

  “Ghimpenele” in dezvoltarea economica este prezentata de mai multe aspecte, insa principalele cauze sunt, in general, lipsa educatiei (ceea ce duce spre capital “uman” scazut, eficienta scuzta, venituri scazut, investie scazuta, PIB scazut si tot asa – exista o diagrama care reprezinta foarte clar asta, se numeste “poverty trap cycle” si se poate regasi pe mai multe site-uri de specialitate, pentru cine este curios) si nivelul scazut al sanatatii. Stiu ca ne place sa credem cu totii ca suntem sanatosi, noi romanii, pentru ca mancarea noastra nu e modificata genetic, manacarea noastra e de la porci de tara, vaca mi-o mulg in curte etc, insa realitatea este alta in tara noastra.

  Lipsa unei educatii impiedica dezvoltarea economica. Din pricina capitalului uman scazut (oamenii de specialitate, cand exista meserii pe piata iar oamenii sunt apti si isi doresc sa munceasca in specialitatea lor – ceea ce nu este cazul in Romania), avem venituri scazut (cand spun scazut, ma refer in comparatie cu restul comunitatii europene). Din cauza veniturile scazute, am putini bani pusi deoparte. Din cauza aceasta, avem investitii scauzte (investitii la nivel national). Din cauza investitilor scazute avem PIB scazut, ceea ce din nou duce la venituri scazute.

  Promit ca ajung acum si la punctul ce se leaga de BOR.

  Deci solutia logica este investitia in educatie.

  Adica, in alte cuvinte, costul adevarat al catedralei este de 111 scoli de 8 clase, adica gazduirea a 888 copii.

  Bun, este aici si demn de mentionat ca exista destule studii care acerta faptul ca cu cat este mai mica clasa, cu atat sunt mai bune rezultatele elevilor (deci nu 30-35 de copii cum este la noi, ci pana in 20, cum este in result tarilor civilizate). Cu cat sunt mai putini copii, cu cat mai multe clase, cu cat mai colorate si frumoase materialele didactice, cu cat mai interesanta materia, cu atat rezultatele mai bune cu atat creste capitalul uman, si, intr-un final PIB-ul.

  Bun.

  Prin toate argumentele de mai sus am vrut sa spun, ca da, oamenii au nevoie de biserici iar daca ei asta vor, statul trebuie sa le construiasca.

  Dar nu este mai logic sa construim mai intai ceea ce este necesar pentru dezvoltarea economica a tarii, care apoi va permite contruirea acestor biserici fara critici din partea cetatenilor?

  Nu este mai logic mai intai sa investim in educatie, in nou generatie, IN VIITORUL TARII NOASTRE?

  Credinta nu are nevoie de un preot, credinta vine din inima, iar acestea sunt vremuri dificile in care traim, mai ales din punct de vedere economic. Credinta noastra, daca este pura, va trece peste faptul ca, momentan, nu sunt destule biserici. Insa copii nostri, peste multa vreme, nu vor putea trece peste lipsa caliatii a sistemului de invatamant romanesc.

  Motto-ul ar trebuii, de aceea sa fie: spitale, scoli, APOI catedrale.

  • Stiți câți bani se dau pe panseluțe și copăcei în București anual? Multe zeci de milioane de EUR. Deci.

   • Claudia Radu

    Da stiu, in schimb nu luati in calcul VALOAREA adevarata a acesteia.

    Parcurile ofera un cadru de relaxare, un loc pentru sport, poate deveni chiar si un loc pentru meditare si rugaciune (nu imi puteti spune, pe bune, fara sa mintiti, ca nu va simtiti mai aproape de Dzeu in sanul naturii create de El decat intr-o biserica pusa pe picioare de oameni). Exista multe, multe, muuuuuulte studii care sustin ideea ca un oras “frumos”, o comunitate ingrijita, ridica moralul tuturor care fac parte din aceasta comunitate.

    Daca nu ne-ar face fericiti, nu s-ar cheltui bani pe este.

    De asemenea, acest numar dat de dvs. este usor eronat.. Deoarece aici sunt incluse si cheltuielile pe gardulete, bancute (precum acelea noi, din lemn, din Herastrau, lampi pentru plimbari noaptea, etc). Acestea nu vor fi reinoite an de an.

    Sa nu uitam si faptul ca acei copacei vor creste la un moment dat, si ingrijiti cum trebuie, nu va mai fi nevoie de alti copacei si alta investitie in copacei. Iar acesti copacei, pe care preferati sa nu ii vedeti in jungla noastra urbana daca ati fi pus sa alegeti ori o biserica, ori niste copacei, ne curata aerul. Nu cred ca este necesar sa vorbesc acum si despre cat de important este mediul in care traim si ce beneficii aduce sanatatii (dar si fericirii, conform unui studiu Canadian: http://www9.georgetown.edu/faculty/aml6/pdfs&zips/HappinessPollution072009.pdf)

    Last but not least, you get what you pay for. Daca platesti ieftin o pe o banca facuta cu coatele, va si trebui sa cumperi peste cativa alti ani o noua bancuta facuta cu coatele…

    • Faceți o eroare foarte comună între criticii religiei. Aveți impresia că ce este valoros pentru dumneavoastră trebuie să fie pentru toată lumea.
     Democrația implică un cumul de valori. Nu valorile noastre sau ale voastre. Nu mai întâi ale voastre și pe urmă ale noastre.
     Între timp luați studiile alea muuuuuuulte și puneți-le pe jos Duminica în Ianuarie în parc, sau pe ploaie. Vorbim aici de creștinism, nu de panteism.

     • Claudia Radu

      Daca credeti ca nu e nimeni in parc in luna Ianuarie, va inselati amarnic!!!

      Cismigiul, datorita pationarului probabil, la fel ca si Herastrau sau cel din Drumul taberei, este plin!

      Si da, aici vorbim de valorile TUTUROR!

      TOTI beneficiem de pe urma panselutelor si a copaceilor aceia “inutili” din punctul dumneavoastra de vedere.. Dar cati dintre acei 17.000.000 de ortodocsi Romani sunt si practicanti?

      Majoritatea practicantilor sunt oameni in varsta. Conform statisticilor din 2010, doar 7% sunt aceia care merg saptamanal, 38% merg de doua ori pe luna, 20% o data pe luna, iar 33% o data sau de doua ori pe an.

      Deci sa facem un calcul..

      Probabilitatea ca intr-o zi de duminica vor merge tot acei care au fost botezati ortodocsi este de 0.07 x 0.38 x 0.20 x 0.33 = 0.001 adica 0.01%. Aceasta este probabilitatea ca intr-o banala zi de duminica toti acei 17.000.000 de oameni vor fi prezenti la biserica…

      Acum, si urmatoarele NU le zic cu rautate, cu dispret, sau cu aluzie la adresa dumneavoastra sau la altor cititori, dar, alt studiu, facut la nivel mondial care analizeaza date din 63 de cercetari facute din anul 1928 pana acum atesta faptul ca oamenii religiosi au un nivel mai scazut de inteligenta decat ateii/agnosticii (eu personal, nu sunt nici una, nici alta). Conform aceluiasi studiu, diferenta de salariu medie mondiala intre un credincios si un areligios este de aproximativ 28%. Iar aceasta este o diferenta ENORMA!!

      Practic, asta inseamna ca areligiosii, sau crestinii ne-practicanti, sau noi satanii care nu mergem la biserica, contribuim cu CONSIDERABIL mai mult la bugetul statului decat cei credinciosi…

      Un simplu exemplu este faptul ca in mediul rural, oamenii au venituri foarte mici, multi traiesc in saracie, iar biserica acolo este mult mai importanta pentru aceia care locuiesc acolo. In mediile urbane, unde, in procentaj vorbind, exista mai putini practicanti, sunt si salariile mai mari.. (acum in retrospectiva, mi se pare si trist faptul ca in Bucuresti se cere construirea bisericilor si nu in mediul rural, in sate bantuite si locatii barbare inhabitate de rromi – acolo unde biserica chiar si-ar avea, in adevaratul sens al cuvantului, sensul).

      Asadar, prin prisma faptului ca noi contribuim mai mult la buget, nu ar trebuii sa avem si noi totusi, o voce mai puternica in ceea ce priveste felul in care ni se sunt cheltuite taxele?

      Faptul ca traim intr-o democratie este adevarat, insa mai intai de toate suntem intr-un sistem capitalist, va rog nu uitati asta…

     • Ba da, mai puternică. 0.5% din populație ori 1.28, sau cât credeți dumneavoastră că contribuiți mai mult.
      Dar scadeți vă rog 5 babe proaste pentru care eu, ca dobitoc îndoctrinat cu facultate și antreprenor plătesc extra-taxe.
      Nu știu unde ați învățat teorie politică, dar taxele se plătesc procentual și nu aduc cu sine locuri în parlament. Afară doar dacă aveți bani să corupeți politicieni.
      Altfel, asta cu vocea mai puternică fiindcă plătiți taxe mai mari este o inepție grosolană. Nedemnă de un ateu “statistic” mai inteligent decât religioșii proști.

     • Claudia Radu

      Da, taxele se platesc procentual.

      Dar totusi, eu contribui mai mult, statistic in medie (iar cand spun eu, vorbesc in numele grupului demografic pe care il reprezint).

      Eu nu mi v-am adresat nici pe un ton degradant, nici pe unul superior, ba chiar m-am straduit sa conversez cu dvs intr-un mod cat de poate de civilizat, tocmai pentru ca eram cu adevarat curioasa cum puteti sustine construirea a altor 2000 de biserici in cazul in care, fara nici un fel de caterinca, banii se pot folosi la mai bine. NU cred ca este mai obositor sa stai in curtea bisericii cand este cald decat sa stai intr-un pat de spital PLIN DE SANGE pentru ca, si acum nu glumesc: “nu au fost suficienti bani de detergent”. Intradevar, sunt si alte cheltuieli inutile, salarii prea mari la politicieni, etc etc etc insa aici vorbim STRICT de biserica si de BOR si de bugetul alocat a acestora.

      Nu putem compara spitalele cu bisericile cu panselutele cu copaceii cu scolile si cu WC-urile acelea publice care au costat 15.000 de euro fiecare. Insa putem, cu totii, sa sesizem ca investitia in sanatate si educatie prezinta o INVESTITIE PE TERMEN LUNG de pe care biserica, poate ulterior, sa profite prin a isi contrui absolut tot ce isi doreste.

      Am inteles din comentarii ulterioare ca dumneavoastra aveti copii. Mi se pare aproape imposibil sa cred ca sunteti satisfacut pe deplin cu nivelul educatiei in aceasta tara, decat daca acestia sunt dati la scoli private.

      Daca respingeti, cu totala tarie, absolut toate argumentele prezentate de mine, eu vad doar doua posibilitati: ori sunteti o unealta de propaganda a bisericii, ori sunteti absolut total inchis la minte.

      PS: si Ponta are doctorat.

      PSS: si soferul meu a fost anteprenor, deci haideti sa nu ne umflam in pene.

     • Avram Daniel

      Un om cu o gandire exemplara! Tot respectul pentru Claudia Radu!

     • Tanasa Stefan

      pai dupa cate spui tu aici aia care contribuie mai putin tr sa aiba drepturi mai putine , frumoasa gandire .de aici si pana hitler sau stalin nu mai e foarte mult

 • Adrian Stamin

  Acum cativa ani am trecut printr-o perioada anti-teista, eram destul de plin de ura si consideram oarecum biserica responsabila pentru majoritatea relelor din tara. Ironic este ca articolul este despre boli sufletesti si am suferit si eu o depresie, motiv pentru care regret comentariile mele agresive si anti-crestine. Nu imi place sa fiu asociat cu miscarea ateista. Pentru multe persoane religia reprezinta o raza de speranta si ii ajuta sa faca fata greutatilor vietii. Regret acum comentariile si l-am rugat pe Cristian sa le stearga si ma astept sa se tina si de cuvant. Nu vreau sa fiu genul care fura sperantele oamenilor pentru ca stiu cum e sa simti ca nu o ai. Sanatate !

 • Gavriil Stiharul
 • Tanasa Stefan

  o sa va “bateti” mult si bine aici si pe alte site-uri si n-o sa rezolvati nimic , pana la urma banul e ochiu dracului si in jurul lui se invarte lumea ,