Bisericile și cimitirele creștine încep restaurarea în Irak și Siria

Bisericile și cimitirele creștine încep restaurarea în Irak și Siria

|
09/04/2019
|
0 comentarii
|

Creștinii sunt în urma conflictului militar din Irak și Siria una dintre cele mai afectate comunități din Orientul  Mijlociu. Sute de biserici au fost avariate, mănăstiri bombardate, așezăminte distruse. O parte dintre refugiați au început încă de anul trecut să se întorc în orașele ce au fost front de luptă dar au nevoie de ajutor pentru își reconstrui comunitățile.

Vicepreședintele Pence a anunțat încă de anul trecut un program de ajutorare, în parteneriat cu grupuri nonprofit, menit reconstruirii comunităților vizate de ISIS. În acest context administrația Trump a creat o linie de finanțare de 340 milioane de dolari pentru a ajuta creștinii afectați de genocidul din Orientul Mijlociu. Și se pare că primele semne încep să se vadă în diferite zone unde bisericile și cimitirele sunt restaurate.

„Continuăm să lucrăm cu mai multe organizații neguvernamentale”, a declarat Pence săptămâna trecută în forumul Universității Ave Maria.

Dacă lucrurile se mișcă în direcția bună pentru restaurarea lăcașurilor de cult, mai greu este cu vindecarea rănilor din sufletele creștinilor persecutați. Jamial a crescut în centrul istoric din Mosul dar datorită războiului și persecuțiilor s-a refugiat în localitatea Erbil, iar amintirile încă îl bântuie.

„Nu cred că mă pot întoarce la Mosul, nu există o reconciliere civilă și o coexistență pașnică. Am probleme psihice și coșmaruri în fiecare seară, îngrijorându-mă că ISIS se va întoarce și mă va ucide și-mi va lua mama, sora mea, mă îngrijorez pentru fiecare”, a spus Jamial pentru Fox News. „Uneori nu pot dormi deloc. Nu știu încă dacă pot avea încredere în cineva, ISIS ucideau oameni pentru greșeli simple.”

Politică comentarii

Siteul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Totuși, de prea multe ori, exprimarea lor se face într-un mod extrem de agresiv, fără coerență, și denotă mai degrabă un patos extrem decât o atitudine rațională.

Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.

Comentarii de tipul "toți preoții sunt niște X", "am văzut eu pe unul care...", "biserica este doar...", nu aduc absolut nicio contribuție.

Comentariile anonime vor fi cel mai probabil șterse, mai ales dacă sunt agresive (de orice parte s-ar poziționa). Pentru mai multe detalii legate de politica noastră privind comentariile, citește aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *