Anantomia unei manipulări: 18.000 de biserici și 4.000 de școli

Anantomia unei manipulări: 18.000 de biserici și 4.000 de școli

|
02/05/2019
|
0 comentarii
|

Secretariatul de Stat pentru Religii al României a publicat o statistică oficială pentru 2017 privind numărul de locașuri de cult aferente  celor 18 denominațiuni religioase recunoscute în România. Potrivit acestor date, Biserica Ortodoxă Română are 16.403 de biserici, reprezentând 59,9% din totalul de 27.384 așezăminte de cult existente în România.

De asemenea Ministerul Educației Naționale din România raportează în total 19.543 instituții de învățământ preuniversitar – 6.685 în mediul urban și 12.858 în mediul rural.

În acest context mesajele din social-media ce compară cele „peste 18.000 de biserici” cu 4.000 de școli este o campanie menită să dezinformeze și manipuleze resentimentar opinia publică.

Biserica Ortodoxă Română are 86,45% dintre credincioșii din țară, dar numai 59,9% din numărul total de locașuri de cult. Există o discrepanță de 25% între rata mare de adepți ai Bisericii Ortodoxe și rata relativ scăzută a bisericilor în comparație cu alte denominațiuni.

 

Politică comentarii

Siteul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Totuși, de prea multe ori, exprimarea lor se face într-un mod extrem de agresiv, fără coerență, și denotă mai degrabă un patos extrem decât o atitudine rațională.

Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.

Comentarii de tipul "toți preoții sunt niște X", "am văzut eu pe unul care...", "biserica este doar...", nu aduc absolut nicio contribuție.

Comentariile anonime vor fi cel mai probabil șterse, mai ales dacă sunt agresive (de orice parte s-ar poziționa). Pentru mai multe detalii legate de politica noastră privind comentariile, citește aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *