Atacul din orașul sirian Suqailbya: mesajul Patriarhiei Române

Siria-1

Atacul din orașul sirian Suqailbya: mesajul Patriarhiei Române

|
17/05/2019
|
0 comentarii
|

Duminică cinci copii și profesoara lor au fost uciși în curtea bisericii Sfinții Petru și Pavel din orașul sirian Suqailbya. Aceștia veniseră la școala creștină duminicală pentru copii, alți șase copii au fost răniți în același atac.

Patriarhia României a adresat un mesaj Patriarhului Ioan al Damascului  în care constată cu întristare și îngrijorare că tot mai mulţi creştini, de toate vârstele, cad victime violenţei şi urii, acte săvârște din păcate adeseori în numele credinţei. Redăm mai jos mesajul difuzat de agenția Basilica:

„Preafericirea Voastră,

Hristos a înviat!

Cu profundă întristare, am aflat despre atacul terorist produs zilele trecute asupra satului creştin ortodox Suqailbya, de lângă oraşul Hama, unde au murit 5 copii nevinovați, împreună cu un adult, în clădirea școlii bisericii din localitate şi care au fost înmormântați în ziua de duminică, 12 mai 2019.

Constatăm cu deosebită îngrijorare că tot mai mulţi creştini, indiferent de vârstă, din diferite părţi ale lumii, cad victime ale unor manifestări extreme de violenţă şi ură şi, din nefericire, de multe ori, însăşi credinţa este adusă ca argument în săvârşirea acestor acte abominabile împotriva darului sacru al vieţii care vine de la Dumnezeu.

În aceste momente de suferinţă, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să odihnească în pacea și iubirea Sa sufletele celor ucişi și să dăruiască vindecare grabnică celor răniți.

Cu frăţească dragoste în Hristos Domnul Cel înviat,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.”

Biserica Antiohiei a fost încâ din primele secole ale creștinismului una dintre cele cinci patriarhii, alături de Roma, Constantinopol, Alexandria și Ierusalimul. Reședința patriarhiei se afla în Antiohia/Antakya, astăzi în Turcia. Reședința se găsește astăzi la Damasc, în Siria, și d in decembrie 2012 are ca patriarh pe Preafericitul Părinte Ioan al X-lea al Antiohiei și al întregului Orient.

Biserica Ortodoxă a Antiohiei este considerată continuatoarea comunității creștine fondată în Antiohia de către apostolii Petru și Pavel, care sunt ocrotitorii săi. Primul său episcop a fost Sfântul Pavel.

Politică comentarii

Siteul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Totuși, de prea multe ori, exprimarea lor se face într-un mod extrem de agresiv, fără coerență, și denotă mai degrabă un patos extrem decât o atitudine rațională.

Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.

Comentarii de tipul "toți preoții sunt niște X", "am văzut eu pe unul care...", "biserica este doar...", nu aduc absolut nicio contribuție.

Comentariile anonime vor fi cel mai probabil șterse, mai ales dacă sunt agresive (de orice parte s-ar poziționa). Pentru mai multe detalii legate de politica noastră privind comentariile, citește aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *