Deoarece oamenii nu au putut veni la biserică de Paștele Blajinilor, ÎPS Teodosie a cerut ca cei ce doreau să facă pomenirea celor trecuți la Domnul, să trimită numele acestora și să participe la parastasul oficiat de părintele arhiepiscop.
Astfel ÎPS Teodosie a primit nu mai puțin de 300 de pagini cu aproximativ 12.000 de persoane trecute.
În ziua de luni a săptămânii Sfântului Apostol Toma este sărbătorit Paștele Blajinilor, o sărbătoare dedicată celor adormiți când credincioșii merg la mormintele celor dragi adormiți pentru ai pomeni. Datorită restricțiilor din situația de urgență impuse de stat, creștinii nu au putut merge la biserici. Gestul vine ca o consolare în acest context, chair dacă a fost vorba despre o slujbă „maraton” care a durat 4 ore.
Este regretabil că în situația dată guvernanții au ales să nu permită accesul la Sfintele Liturghii și în cimitire, deși acestea ar fi fost un întărire sufletească în aceste zile de încercare.
ÎPS Teodosie a slujit zilnic în aceste zile pentru a comprima distanțele impuse și ai ajuta pe credincioși să simtă cum sprijin în fiecare zi
„Eu nu mă voi opri până când ține pandemia aceasta! Voi sluji Sfânta Liturghie în fiecare zi! Pentru că Sfânta Liturghie este cea mai puternică slujbă! (…) Și nu plec nicăieri! Să fiu cu dumneavoastră aici!
Iubiții mei credincioși și rugători împreuna cu mine, îmi puneti balsam pe suflet prin răbdarea, prin dragostea și prin jertfa rugăciunii!”, a spus părintele arhiepiscop.
„Este prima dată când fac un parastas cu pomeniri de patru ore! Dar eu sunt mulțumit că am putut să vă răspund frățiilor voastre! Nu puteam să fiu indiferent la această durere! A nu-ți putea plânge morții și a nu putea să ajungi în cimitir, la Paștele Blajinilor, este o mare durere! Pentru că ne doare sufletul pentru cei dragi ai noștri!…
Iubiți credincioși, ce mi-a stat în putință, am făcut! Poate la un moment dat am mai răgușit, dar mi-am revenit… și până la noapte îmi revin total. Am rostit numele cu dragoste și cu mare nădejde… și cu dorință de mângâiere a dumneavoastră, dar și a mea! Pentru că eu răspund de sufletele frățiilor voastre și ale celor pe care frățiile voastre doriți să-i pomeniți și îi aveți în suflete!
Paștele Blajinilor nu a fost abandonat, ci s-a ținut cu mai multă jertfă!”, a încheiat părintele arhiepiscop.
ÎPS Teodosie a solicitat înainte de Sfintele Paști ca statul să deschidă porțile bisericilor de Înviere, în condițiile în care biserica a dovedit că respectă normele în care funcționează celelalte instituții:
„Iată, numai bisericile sunt închise, celelalte instituții primesc câte unul la distanță, dar nu resping pe nimeni. Nădăjduim să găsim înțelegere ca apropiindu-se cea mai de seamă sărbătoare, care ne dă tuturor lumină și viață.”
Din păcate acestea au rămas închise pentru credincioși iar contextul a rămas neclar și după 15 mai, data anunțată pentru ieșirea din situația de urgență.
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!